جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

نگرانی سناتورهای آمریکایی از احتمال اعزام گارد ملی برای مقابله با اعتراضات دانشگاهی

سناتور‌های آمریکایی پیشنهاد رئیس مجلس نمایندگان آمریکا برای اعزام گارد ملی به دانشگاه‌ها به منظور مقابله با اعتراضات فزاینده علیه جنگ غزه و حمایت آمریکا از اسرائیل را رد کردند. تیم کین، سناتور دموکرات از ایالت ویرجینیا، روز یکشنبه در مصاحبه با شبکه خبری «ان بی سی» اعزام گارد ملی به دانشگاه‌ها را «ایده بسیار بدی» دانست و گفت این کار خاطرات دردناک دوران خشونت‌آمیز اعتراض‌های دانشگاهی علیه جنگ ویتنام در سال ۱۹۷۰، به ویژه در دانشگاه ایالتی کنت را، که طی آن چهار دانشجو بر اثر تیراندازی گارد ملی کشته شدند، تداعی می‌کند.

ایتالیا و فرانسه برای تقویت صنعت دفاعی اروپا، تعهدنامه‌ امضا کردند

تهران-ایرنا- وزارت دفاع ایتالیا در بیانیه‌ای اعلام کرد که رم و پاریس امروز (دوشنبه) تعهدنامه‌ای مبنی بر ایجاد یک مرکز صنعتی مشترک برای دفاع زمینی با مشارکت شرکت‌های هر ۲ کشور امضا کردند که به دنبال تقویت صنعت دفاعی اروپا است.

بلینکن در ریاض: بهترین راه برای کاهش بحران انسانی در غزه برقراری آتش‌بس است

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت با اشاره به افتتاح گذرگاه‌های جدید برای عبور کمک‌ها به غزه گفت پیشرفت‌هایی در ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه صورت گرفته است، اما اسرائیل باید اقدامات بیشتری انجام دهد. بلینکن در نشستی با اعضای شورای همکاری خلیج فارس در ریاض گفت که بهترین راه برای کاهش بحران انسانی در غزه برقراری آتش‌بس است.

Loading

تجربه موفق ایران در مهار تحریم‌ها

۱۳۹۷/۰۸/۱۴ | دیدگاه, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: شش ماه پیش در چنین روزهایی، التهاب زیادی در فضای روانی جامعه وجود داشت و دورنمای اقتصاد ایران به‌شدت مبهم می‌نمود؛ البته فقط ایرانیان منتظر اعلام تصمیم ترامپ درباره بازنگری او در مورد برجام نبودند.

رضا مجیدزاده پژوهشگر اقتصاد سیاسی توسعه

سران اتحادیه اروپا قصد داشتند تا آمریکا را در برجام حفظ کنند و کشورهای دیگری به سایر تصمیم‌های غیرعقلانی احتمالی ترامپ در آینده فکر می‌کردند. هرچند که در زمان اعلام رسمی خروج آمریکا از برجام نیز رفتارهای هیجانی در بازارهای ارز و طلا مشاهده شد، اما در حال حاضر با وجود فرارسیدن زمان اعمال دور دوم تحریم‌های آمریکا، چنین رفتارهایی فروکش کرده و فضای نسبتاً باثبات، اما نیازمند مدیریتی بر اقتصاد و انتظارات حاکم است.

جنگ‌های اقتصادی-روانی

پس از برجام، انتظارات زیادی درباره پیامدهای آن ایجاد شده بود و به همین خاطر بود که آشکارسازی ترجیح ترامپ به خروج رسمی ایالات‌متحده از برجام، بروز التهابات اقتصادی را به دنبال داشت. البته این التهابات به‌طور کامل از خروج آمریکا از برجام سرچشمه نگرفته بودند و بازیگران بین‌المللی دیگری نیز نقش ایفا کردند. بااین‌حال، اعلام رسمی خروج آمریکا از برجام، نیروی زیادی برای بروز التهاب وارد کرد و جنگ اقتصادی با یک جنگ روانی همراه شد که قصد داشت با تحریک انتظارات روانی در جهت بی‌ثباتی بیشتر و احتمال فروپاشی کل نظام، بحران‌های اقتصادی را به سمت بحران‌های شدید اجتماعی و سیاسی و تنش داخلی هدایت کند.

آمریکا در طراحی این جنگ روانی روی ایجاد بن‌بست برای راهبرد حفظ برجام توسط اتحادیه اروپا حساب زیادی باز کرده بود و به همین دلیل روی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا (برگزیت) نیز مانور داد چون ضمن جنگ اقتصادی-روانی با ایران، جنگ تجاری با اتحادیه اروپا، چین و کشورهای آمریکای شمالی و مرکزی را شروع کرده بود. تهدید مشتریان نفت ایران به قطع رابطه بازرگانی با آن‌ها و مجازات شرکت‌های معامله‌کننده با ایران نیز در همین راستا بود.

چیرگی در جنگ روانی

اما محاسبات آمریکا درباره ناتوانی ایران در مقابله با تحریم‌ها و عدم همراهی اتحادیه اروپا برای حفظ برجام درست از آب در نیامد و به‌طورکلی، پس از اعلام رسمی خروج ایالات‌متحده از برجام، دولت چهار راهبرد کلی را دنبال کرده است؛‌ شکایت به دادگاه لاهه درباره بدعهدی ایالات‌متحده، چانه‌زنی با اروپا برای حفظ برجام به‌شرط تضمین منافع ایران ازجمله تعهد به خرید نفت و حفظ روابط تجاری، اعمال فشار روی ترامپ یا حتی استیضاح ترامپ به‌واسطه استفاده از فضای مساعد برای جناح دموکرات و در نهایت، تقویت روابط با شرق آسیا.

این راهبردها در فضای جنگ تجاری آمریکا با شرکای تجاری برجسته خود، انزوای آمریکا و معرفی شدن آن به‌مثابه یک بازیگر بدعهد را به دنبال داشته است. حتی دیدار نمایشی رئیس‌جمهور آمریکا با رهبر کره شمالی که سابقه‌ای طولانی دارد و اغلب رهبران کره شمالی در هنگام فشارهای اقتصادی، روسای جمهور آمریکا را به‌پای میز مذاکره کشانده‌اند تا امتیاز لازم را بگیرند و هزینه حمله نظامی به کشور خود را بالا ببرند نیز کمکی به کاهش انزوا و بدنامی آمریکا در فضای جدید بین‌المللی نکرده است.

این بدعهدی در کنار ملاحظه پایبندی ایران به برجام باعث شده تا ایران برای مقابله با تحریم‌ها، فرصت‌های پرشماری داشته باشد و حتی کشوری مانند ترکیه که درگذشته در قطب مقابل راهبردهای ایران قرار می‌گرفت، تصمیم به ادامه خرید نفت، پیمان پولی دوجانبه و سایر همکاری‌ها بگیرد. افزون بر این، چین و هند نیز به خرید نفت ایران ادامه می‌دهند و دورنمای مدنظر آمریکا برای صفر کردن درآمد نفت ایران، محقق نشده است. این شرایط در کنار رسوایی‌های اخلاقی-مالی- انتخاباتی ترامپ باعث شده تا در داخل آمریکا نیز با یک جبهه مخالف حتی از درون جمهوری‌خواهان روبرو باشد.

هرچند که آمریکا به‌واسطه موقعیت شرکت‌های فراملیتی خود می‌تواند کشورهای مختلف را تحت‌فشار قرار دهد، اما راهکار ایران و اروپا برای سازوکار مالی و تجاری مبتنی بر یک سازوکار با مقصود خاص (SPV)‌ و حضور فعالانه شرکت‌های کوچک و متوسط مقیاس (SMEs) نشان داده است که دوران تک‌قطبی موقتی پس از فروپاشی شوروی سابق نیز پایان‌یافته و همواره می‌توان برای روابط متقابل سالم اقتصادی و تجاری، راهکارهای نوینی ابداع کرد. این دستاوردها پیامد مثبتی برای انتظارات به همراه داشته و موجب شد تا پیش از شروع اجرای تحریم‌های آمریکا، در عمل رفتار هیجانی در جامعه به وجود نیاید.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *