جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

فرمانده اوکراینی از وخامت اوضاع در جبهه شرقی خبر داد/ کی‌یف چشم‌انتظار بسته نظامی آمریکا

تهران-ایرنا- فرمانده ارشد اوکراین امروز (یکشنبه) گفت: تعداد بی‌شماری از نیروهای کی‌یف از مواضع جدیدی در غرب سه روستا در جبهه شرقی که روسیه نیروهای قابل توجهی را در چندین نقطه آن متمرکز کرده است، عقب‌نشینی کرده‌اند.

فرمانده اوکراینی از وخامت اوضاع در جبهه شرقی خبر داد/ کی‌یف چشم‌انتظار بسته نظامی آمریکا

تهران-ایرنا- فرمانده ارشد اوکراین امروز (یکشنبه) گفت: تعداد بی‌شماری از نیروهای کی‌یف از مواضع جدیدی در غرب سه روستا در جبهه شرقی که روسیه نیروهای قابل توجهی را در چندین نقطه آن متمرکز کرده است، عقب‌نشینی کرده‌اند.

Loading

پیامدهای جدایی انگلیس از اتحادیه اروپا

۱۳۹۷/۰۹/۱۲ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، جایگاه و موقعیت این اتحادیه را تضعیف خواهد کرد، زیرا انگلیس یکی از کشورهای دارای قدرت نظامی و اقتصادی بزرگ در سطح اروپا است که خروج آن از اتحادیه اروپا می‌تواند به زیان اتحادیه باشد.

مرتضی مکی-کارشناس مسائل اروپا

اگرچه 27 کشور باقیمانده در اتحادیه اروپا سرانجام اعلامیه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا را در نشست بروکسل تصویب کردند؛ اما خروج نهایی بریتانیا از اتحادیه اروپا هنوز به موافقت مجلس نمایندگان این کشور نیاز دارد. در حالی که تصویب این اعلامیه، اولین گام در خروج بریتانیا از اتحادیه محسوب می‌شود؛ اما با توجه به اختلافاتی که درون حزب محافظه کار و حزب کارگر وجود دارد، همچنان خروج انگلیس از اتحادیه اروپا با وجود تصویب این پیش‌نویس با چالش‌های مهمی مواجه است.

قبل از اینکه این اعلامیه در کابینه انگلیس تصویب شود، چند عضو محافظه کار دولت ترزا می در اعتراض به آن از سمت خود استعفا دادند. در واقع، آنها به این موضوع معترض بودند که آنچه مردم انگلیس در سال 2016 به آن رای دادند با اقدامات امروز خانم می همخوانی ندارد.

از سوی دیگر حزب کارگر نیز مواضع شدیدی در قبال این اعلامیه اتخاذ کرد، چنانکه جیمز کوربین، رهبر حزب کارگر به صراحت اعلام کرد که به پیش‌نویس خروج انگلیس از اتحادیه اروپا رای مخالف خواهد داد.

با توجه به اینکه حداقل باید 320 عضو مجلس عوام انگلیس به این پیش‌نویس رای موافق دهند، این مسئله تاحدودی دورنمای تصویب آن را مبهم کرده است. حزب محافظه‌کار 313 کرسی از مجلس 650 نفره انگلیس را در اختیار دارد و با ائتلاف و حمایت حزب اتحادگرای ایرلند شمالی با 10 کرسی توانسته است دولت را تشکیل دهد، لذا اگر برخی از نمایندگان حزب محافظه‌کار بخواهند به این پیش‌نویس رای مخالف دهند، قطعا تصویب نخواهد شد و این موضوع ممکن است شرایط پیچیده و خاصی را در فرآیند خروج انگلیس از اتحادیه اروپا ایجاد کند.

اما اگر این پیش‌نویس تصویب شود، فرآیند خروج انگلیس از اتحادیه اروپا در مارس 2019 اجرایی خواهد شد و با تصویب در پارلمان اروپا باید به تائید پارلمان‌های 27 عضو دیگر نیز برسد.

در این بین اگر به هر دلیلی پیش‌نویس خروج انگلیس از اتحادیه اروپا به تصویب نرسد، چند سناریو مطرح می شود. اولین سناریو، خروج بدون توافق خواهد بود که هم برای انگلیس و هم برای اتحادیه اروپا بسیار هزینه‌آور خواهد بود و از این رو بعید است که هیچ‌یک از طرفین به دنبال تحقق این سناریو باشند.

دومین سناریو می‌تواند برگزاری مجدد همه پرسی باشد که با توجه به مواضع حزب کارگر و حزب محافظه‌کار بعید به نظر می‌رسد همه‌پرسی دومی برای خروج انگلیس از اتحادیه اروپا برگزار شود.

سومین سناریو، برگزاری انتخابات زودهنگام است که با توجه به اینکه حزب محافظه‌کار نزد افکار عمومی انگلیس در وضعیت متزلزلی قرار دارد، احتمال پیروزی حزب کارگر بیشتر است که این مسئله می‌تواند موجب به قدرت رسیدن حزب جرمی کوربین شود. همین مسئله باعث می‌شود جریان مخالف پیش‌نویس خروج انگلیس از اتحادیه اروپا با احتیاط و محافظه‌کاری زیادی نسبت به این مسئله اقدام کند و از همین رو احتمال اینکه به پیش‌نویس رای مثبت دهند، زیاد است، زیرا آنها نمی‌خواهند حزب رقیب شان یعنی حزب کارگر اکثریت را به دست‌ آورد.

با وجود مشکلات ذکر شده، اما به نظر می‌رسد فرایند خروج انگلیس از اتحادیه اروپا حتمی باشد و اکنون این مسئله که چگونه این امر تحقق پیدا کند، محور رایزنی‌ها و تحلیل کارشناسان مسائل اروپا و انگلیس است.

جایگاه اروپایی انگلیس پس از برگزیت

این در حالی است که خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، جایگاه و موقعیت این اتحادیه را تضعیف خواهد کرد، زیرا انگلیس یکی از کشورهای دارای قدرت نظامی و اقتصادی بزرگ در سطح اروپا است که خروج آن از اتحادیه اروپا می‌تواند به زیان اتحادیه باشد. باید توجه داشت وزن اقتصادی انگلیس به عنوان ششمین قدرت اقتصادی جهان باعث شده است که خروج این کشور از اتحادیه اروپا، مشکلاتی را پیش روی این اتحادیه قرار دهد.

از دیگر سو با توجه به اینکه انگلیس طی چهار دهه گذشته همواره یک عضو ناسازگار اتحادیه اروپا بوده و چالش‌هایی را در روند همگرایی اروپایی ایجاد کرده است، شاید از این پس، نقش آلمان و فرانسه در اتحادیه اروپا قوی‌تر و پررنگ‌تر شود. البته در این صورت نگرانی کشورهای شرق اروپا که همواره دغدغه قوی‌تر شدن آلمان و فرانسه را داشته‌اند نیز افزایش خواهد یافت. از این منظر، خروج انگلیس ممکن است شکاف درون اتحادیه اروپا را عمیق‌تر کند.

ایران و برگزیت

در این میان، درباره چشم انداز سیاست خارجی انگلیس و اتحادیه اروپا در قبال ایران پس از برگزیت باید توجه داشت که سیاست خارجی انگلیس در منطقه خاورمیانه چه قبل از ورود به اتحادیه و چه در زمان حضور در آن یک سیاست پایه‌دار و محوری بوده است؛ چنانکه لندن همواره سعی کرده منافع و سیاست‌های دیرین خود را در  این منطقه پیگیری کند، لذا انگلیس خارج از اتحادیه اروپا نیز تلاش خواهد کرد نقش پررنگ‌تری در حوزه‌های نفوذ خود داشته باشد تا بتواند هم از جهت اقتصادی و هم از جهت سیاسی و نظامی نقش بیشتری در روند تحولات سیاسی و اقتصادی در منطقه خاورمیانه که از دیرباز حوزه نفوذ این کشور بوده، ایفا کند. همچنین با توجه به شکاف‌هایی که میان واشنگتن-لندن ایجاد شده شاید نقش انگلیس در تقویت پیوندها با ایران بیشتر شود. به خصوص اینکه انگلیس در خصوص برجام مواضعی کاملا حمایتی داشته، حاضر به پیروی از آمریکا نشده و همراه با آلمان و فرانسه سیاست‌های برجامی را دنبال کرده است، لذا به نظر می‌رسد که انگلیس بعد از خروج از اتحادیه نیز تلاش کند که این نقش را در بهبود مناسباتش با ایران حفظ کرده و به دنبال تنش‌زایی در روابط با ایران نباشد. در مقابل اتحادیه اروپا نیز تلاش می‌کند خروج انگلیس از این اتحادیه خدشه‌ای در روند سیاست‌های آن در مسائل منطقه و به خصوص ایران ایجاد نکند. بر این اساس، کشورهای اروپایی عضو اتحادیه نیز پس از خروج لندن، به همان روند پیشین در جهت حفظ برجام و ایجاد سازوکار اروپایی ادامه خواهند داد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *