جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

وزیر صمت در پاسخ به اسپوتنیک: هیچ محدودیتی برای همکاری با کشور های آزاده نداریم

ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (IRAN EXPO ۲۰۲۴)، به عنوان بزرگ‌ترین رویداد صادراتی این کشور با پیش‌بینی بازدید بیش از ۲۰۰۰ تاجر و بازرگان خارجی از ۱۱۹ کشور جهان، از ۸ تا ۱۲ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ در مرکز نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار می‌شود.

سازمان ملل: آواربرداری در غزه احتمالاً 14 سال طول می‌کشد

یک مسئول ارشد سازمان ملل متحد با ابراز “هنوز تعداد زیادی مهمات منفجرنشده ارتش اسرائیل در خیابان‌ها و ساختمان‌های ویران‌شده غزه وجود دارد که جان غیرنظامیان را تهدید می‌کند.” گزارش داد: آواربرداری در غزه ممکن است 14 سال طول بکشد.

سفر نخست‌وزیر پاکستان به عربستان

وزارت خارجه پاکستان اعلام کرد نخست‌وزیر این کشور به دعوت ولیعهد سعودی برای حضور در نشست مجمع جهانی اقتصاد عازم ریاض شده است.

Loading

یونان؛ دروازه مهم اقتصادی، ترابری و راهبردی اروپا برای هند

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: طی دیدار مودی، نخست‌وزیر هند از یونان که پس از سال 1983 نخستین سفر نخست‌وزیر این کشور محسوب می‌شود، بهبود تدریجی روابط دوجانبه با یونان و چارچوب گسترده‌ای از همکاری‌های دوجانبه با تمرکز بر بخش‌های اقتصادی، گردشگری، کشاورزی، دفاعی، فرهنگی، گردشگری، برقراری پرواز مستقیم بین دو کشور و تغییرات اقلیمی مورد بحث و مذاکره قرار گرفت. میچوتاکیس نخست‌وزیر یونان که هند را عامل صلح و امنیت و پل همکاری بین سه قاره می‌داند، این سفر را «نقطه عطف» دانسته و امیدوار است این روابط به «شراکت راهبردی» ارتقا یابد. او هدف دولت محافظه‌کار یونان را افزایش ارزش مبادلات تجاری بین دو کشور به میزان دو برابر طی چهار سال آینده اعلام کرده است. محمود فاضلی - تحیلگر امور بین‌الملل

با توجه به این نکته که هند پنجمین اقتصاد جهان است، ارتقای سطح روابط اقتصادی با هند از اهمیت راهبردی برای یونان برخوردار است. طرف یونانی از اشتراک مواضع و توافق نظر کامل دو کشور پیرامون حفظ امنیت ناوبری، پایبندی به حقوق بین‌المللی و کنوانسیون ملل متحد در مورد حقوق دریاها سخن گفته و تاکید دارد یونان می‌تواند دروازه‌ای برای هند جهت ورود این کشور به بازار اتحادیه اروپا باشد. یونان همچنین از امضای توافقنامه تجارت آزاد بین اتحادیه اروپا و هند حمایت کرد.

در بیانیه مشترک، طرفین پایبندی خود را به مدیترانه‌ای «آزاد و باز» متکی بر قواعد بین‌المللی چون مفاد کنوانسیون ملل متحد در مورد حقوق دریاها (UNCLOS) و احترام کامل به حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها و آزادی ناوبری در راستای صلح و ثبات اعلام کردند.

نخست‌وزیر هند بر تقویت همکاری در بخش‌های دفاعی و امنیتی، زیرساختی، کشاورزی و آموزش، فناوری‌های نو ظهور و انتقال نخبگان که می‌تواند روابط را به سطح راهبردی ارتقا دهد، تاکید کرد.

در چارچوب این سفر یادداشت تفاهم همکاری در بخش کشاورزی به امضا رسید و بزودی توافق نامه مهاجرت نیز میان دو طرف امضا خواهد شد. در نشست تجار دو کشور نیز، علاقه جدی شرکت‌های هندی برای تقویت روابط با یونان مورد تاکید قرار گرفت. این شرکت‌ها عمدتا از بخش‌های ساخت و ساز، مواد غذایی، صنایع داروسازی، انرژی، گردشگری و کشتیرانی بودند. طرفین در مورد چشم‌انداز و راه‌های تقویت همکاری‌های اقتصادی و تجاری بین دو کشور، با تمرکز بر بخش‌های زیرساختی (بنادر، فرودگاه‌ها)، فناوری پیشرفته، منابع انرژی تجدید پذیر، گردشگری، مواد غذایی، دارو و کشتیرانی گفت‌وگو کردند.

به باور نخست‌وزیر یونان، امروز روابط دوجانبه با هند قوی‌تر از هر زمان دیگر است. طی سال‌های اخیر دو کشور تعهد صادقانه‌ای جهت پیشبرد همکاری‌های دوجانبه در زمینه‌های مورد علاقه متقابل نشان دادند و دیدار نخست‌وزیر هند نقطه عطف مهمی در روابط رو به توسعه دو کشور است. ارزش مبادلات تجاری در سال 2022 به 32/1 میلیارد یورو رسید و امروزه شرکت‌های هندی یونان را به‌عنوان دروازه ای مهم برای ورود به بازار اتحادیه اروپا می‌دانند. شرکت هندی GMR در پروژه ساخت فرودگاه «کاستلی جزیره کرت یونان» مشارکت دارد و دیگر شرکت‌ها نیز می‌توانند در زمینه فرودگاه‌ها، بنادر، فناوری، انرژی و انرژی‌های تجدید پذیر سرمایه‌گذاری کنند.

از دیدگاه یونان، ظرفیت‌های گسترده‌ای برای همکاری بین قدرت اول جهان در بخش کشتیرانی با پنجمین اقتصاد جهان وجود دارد. زیرساخت‌های یونان چون «بندر پیره‌آس» می‌توانند به دروازه ورود هند به اروپا تبدیل شوند. پیشرفت همکاری‌های دوجانبه که در آمارها منعکس شده نشان می‌دهد ارزش مبادلات تجاری در سال 2022 به میزان 58 درصد افزایش یافته و به 32/1 میلیارد یورو رسیده که بالاترین رقم در پنج سال اخیر است.

ظرفیت‌های خوبی برای همکاری در زمینه ترابری دریایی، انرژی، صنایع داروسازی و فناوری وجود دارد. هند به‌دنبال دسترسی به بنادر یونانی برای صادرات کالاهای خود به اروپا است. همچنین موضوع تاسیس کارخانه در یونان جهت انجام مرحله نهایی تولید برخی کالاها در یونان به‌منظور ثبت آن به‌عنوان کالای اروپایی، تحت بررسی است.

هند در حال بررسی امکان استفاده از بندر پیره‌آس یونان برای صادرات محصولات خود به اروپا است. ایجاد گروه موسوم به « I2U2» ‌ در سال ۲۰۲۱ میلادی، متشکل از هند، امارات، امریکا و رژیم صهیونیستی، همکاری هند با کشور‌های مدیترانه را تقویت کرده است. یکی از اهداف این مجمع اقتصادی بین‌المللی، تشویق سرمایه‌گذاری مشترک بین کشور‌های عضو در بخش‌های انرژی، امنیت غذایی، سلامت، فضا، حمل و نقل و آب است.

این گروه با استفاده از روحیه کارآفرینی جوامع خود برای مقابله با برخی از بزرگ‌ترین چالش‌های پیش روی جهان، با تمرکز ویژه بر سرمایه‌گذاری‌های مشترک و ابتکارات جدید در حوزه آب، انرژی، حمل‌ونقل، فضا، سلامت و امنیت غذایی همکاری خواهند کرد. هند انتظار دارد با بهره گیری از ظرفیت گروه  یاد شده بتواند از طریق بندر یونانی فوق به بازار‌های اروپایی دسترسی داشته باشد که این امر از طریق بنادر امارات یا بندر حیفا رژیم صهیونیستی امکان‌پذیر است.

در یک دهه گذشته، هند با گسترش منافع خود از اقیانوس هند به مدیترانه شرقی، روابط خود با یونان را تقویت کرده است. امنیت اقتصادی هند به کنترل مسیر‌های دریایی متصل به اروپا و هند، مرتبط است. از سال گذشته، تجارت دوجانبه بین اتحادیه اروپا و هند با ۱۳۰ میلیارد دلار به بالاترین سطح خود رسیده است.

کریدور تجاری چندوجهی بین هند و یونان می‌تواند الگو‌های تجاری بین منطقه اقیانوس هند، خاورمیانه و اروپا را تغییر دهد. این کریدور، اتصال تجاری حاشیه جنوبی اوراسیا از ساحل دریای هند تا سواحل مدیترانه شرقی یونان را ایجاد می‌کند. این اتصال جدید برای هند یک تغییر استراتژیک با پیامد‌های ژئوپلیتیکی است. اگر هند از بندر پیره‌آس یونان برای حمل کالا بهره بگیرد، ناگزیر باید از تأسیسات تحت کنترل چین استفاده کند. چرا که شرکت کشتیرانی COSCO  چین با ۶۷ درصد، سهم بالایی در بندر پیره‌آس یونان دارد.

هند پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، در حال بررسی مسیرهای جایگزین برای صادرات کالاهای خود به اتحادیه و شرق اروپا است و آتن با توجه به موقعیت جغرافیایی خود قصد دارد از این فرصت استفاده کند. نخست‌وزیر هند اعلام کرده با توجه به موقعیت جغرافیایی یونان و روابط نزدیک و تاریخی بین دو کشور، این کشور را دروازه مهم اقتصادی، ترابری و راهبردی برای هند به سمت اتحادیه اروپا و شرق اروپا می‌داند و این همکاری فرصت مهمی برای همکاری بین شرکت‌های یونانی و هندی خواهد بود.  شرکت‌های هندی که همواره به‌دنبال سرمایه گذاری در خارج از کشور هستند، می‌توانند از موقعیت جغرافیایی راهبردی یونان استفاده کنند.

0 Comments