جدیدترین مطالب

تردید عربستان درباره توافق تجارت آزاد شورای همکاری خلیج فارس با چین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: دیپلمات پیشین کشورمان درباره تردید عربستان برای تعامل با چین در چارچوب توافق تجارت آزاد چین و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس گفت: این موضوع صرفا دلیل اقتصادی یا سیاسی ندارد، ضمن آنکه دلایل این تعلل و تاخیر با توجه به تحولات منطقه و بین‌الملل به‌طور لحظه‌ای تغییر کرده و قطعا در راستای منافع هر یک از کشورهای طرف توافق است.

تحلیلی بر قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای عضویت کامل فلسطین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پاره کردن منشور سازمان ملل از سوی نماینده رژیم اسرائیل در واکنش به قطعنامه عضویت کامل فلسطین به‌معنای پذیرش پایان دادن به دولتی به اسم اسرائیل توسط نماینده این رژیم است.

نقش آمریکا در عملیات نظامی رژیم‌ صهیونیستی در رفح

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از ابتدای تأسیس رژیم ‌صهیونیستی تاکنون، آمریکا همواره بخش مهمی از «سیاست‌های جنگ‌طلبانه» این رژیم‌ در منطقه بوده است. جنگ غزه و حمله به رفح نیز از این قاعده مستثنا نیست.

راهبرد تحریمی آمریکا در حوزه هوش مصنوعی و الزامات مقابله با آن

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: مدیرکل نظام فنی، اجرایی و ارزشیابی وزارت نفت گفت: هوش مصنوعی این قابلیت را دارد که فاصله کشورهای کمتر توسعه یافته با کشورهای توسعه یافته را به‌سرعت در حوزه علم و فناوری کاهش دهد، از این ‌رو، آمریکا به‌دنبال اعمال تحریم بر هوش مصنوعی در کشورهای رقیب خود ازجمله ایران است.

فریبکاری آمریکا در ادعای تحریم تسلیحاتی رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: اینکه آمریکا ادعا می‌کند ارسال سلاح به رژیم صهیونیستی را تعلیق کرده است، یک فریبکاری سیاسی و برای ساکت کردن افکار عمومی است، چراکه در ماهیت حمایت این کشور از ارتش رژیم صهیونیستی و موجودیت این رژیم تغییری ایجاد نمی‌کند.

Loading

أحدث المقالات

Loading

ورود پرونده سوریه به فاز سیاسی

۱۳۹۷/۱۰/۰۵ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: پرونده سوریه در سال جاری میلادی به مراحل حساس و تعیین‌کننده‌ای رسیده است. بحران امنیتی گسترده‌ای که از سال ۲۰۱۱ میلادی، بازیگران بحران‌ساز منطقه‌ای و بین‌المللی با هدف براندازی نظام سوریه و تغییر توازن قدرت در منطقه به ضرر محور مقاومت، به سوریه تحمیل کردند با حمایت جمهوری اسلامی ایران و نیروهای مقاومت و همچنین کمک‌های روسیه به مراحل پایانی خود نزدیک شده است. از همین رو سال ۲۰۱۸ میلادی را می‌توان سال ورود پرونده سوریه به فاز سیاسی تعبیر کرد.

احمد زارعان – استاد دانشگاه و کارشناس ارشد مسائل راهبردی

شکست داعش در سوریه، تغییر رویکرد ترکیه نسبت به‌نظام سوریه و پاک‌سازی اکثر مناطق مهم و حساس سوریه از لوث تروریست‌ها، افزایش مشروعیت نظام سوریه در سطح بین‌المللی و سفر عمر البشیر رئیس‌جمهور سودان به سوریه، نشانه‌هایی از آغاز روند سیاسی در سوریه است. بشار اسد نیز نشان داده برای پایان کامل بحران سوریه حاضر به همکاری در روند سیاسی است.

بدیهی است در روند سیاسی، مخالفین دولت سوریه که دست آن‌ها به خون مردم سوریه آلوده نشده است باید در این روند و فرایند تدوین قانون اساسی مشارکت کنند تا زمینه ایجاد صلح پایدار در سوریه فراهم شود و نظام سیاسی این کشور با مشارکت و حمایت حداکثری مردم بر اساس منافع و مصالح عمومی سوریه تشکیل شود.

بر این اساس، وزرای خارجه ایران، روسیه و ترکیه در روز سه‌شنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۷ نشستی سه‌جانبه و مشورتی را با استفان دیمیستورا فرستاده ویژه دبیر کل سازمان ملل در ارتباط با تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه در دفتر سازمان ملل در ژنو برگزار کردند و در پایان این نشست بیانیه‌ای مشترک را منتشر کردند. در این بیانیه تصریح شده است که طرفین برای تشکیل اولین نشست کمیته قانون اساسی در اوایل سال آینده میلادی در ژنو تلاش خواهند کرد. اگرچه نماینده سازمان ملل اعلام کرد کمیته منتخب برای تدوین قانون اساسی سوریه از توازن لازم برخوردار نیست و تدوین قانون اساسی جدید سوریه را به یک ماراتن تشبیه کرد اما روندهای موجود این امیدواری را تقویت می‌کند که تلاش‌های سیاسی سه کشور ضامن آتش‌بس در سوریه، در آینده‌ای نه‌چندان دور نتیجه‌بخش باشد.

همچنین در هفته گذشته رسانه‌های آمریکایی خبر مهمی را منتشر کردند که بحث خروج نیروهای آمریکایی از سوریه بود. این تصمیم که ظاهراً از سوی شخص ترامپ اتخاذ شده است با مخالفت‌های مقامات پنتاگون مواجه شد؛ به‌نحوی‌که وزیر دفاع ایالات‌متحده آمریکا، جیمز متیس از سمت خود استعفا داد. برخی دیگر از بازیگران مؤثر در پرونده سوریه مانند رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی نیز با این تصمیم مخالف هستند. اغلب تحلیلگران خارجی نیز خروج نیروهای آمریکایی از سوریه را یک پیروزی و دستاورد بزرگ برای ایران تفسیر کردند. دونالد ترامپ با این استدلال که آمریکا موفق به شکست داعش در سوریه شده و دولت ترکیه قادر به پاک‌سازی سایر مناطق سوریه از نیروهای داعش است، اعلام کرد که دستوری مبنی بر خروج ۲ هزار نیروی آمریکایی از پایگاه‌های این کشور صادر کرده است. این اقدام آمریکا و نیات پشت آن را باید محتاطانه رصد، تحلیل و تفسیر کرد.

اما این واقعیت را نمی‌توان انکار کرد که ایالات‌متحده آمریکا از ابتدای حضور در سوریه اهداف ثابت و استراتژی‌های پایداری نداشته و در مقایسه با جمهوری اسلامی ایران، روسیه و ترکیه تأثیر چندانی بر روندهای نظامی و سیاسی سوریه نداشته و ندارد؛ بنابراین خروج نیروهای آمریکایی از سوریه را باید اعتراف مقامات این کشور به شکست طرح‌هایشان در سوریه قلمداد کرد.

اگر موضع اعلامی آمریکایی‌ها مبنی بر خروج نیروهای خود از سوریه عملیاتی شود در این صورت این مسئله مهم مطرح می‌شود که پس از خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، خلأ قدرتی که در مناطق تحت نفوذ آمریکایی‌ها در سوریه به وجود خواهد آمد توسط کدام‌یک از بازیگران پر خواهد شد. ارتش سوریه به‌تنهایی، نیروهای مقاومت، روسیه، ترکیه یا حتی داعش که مترصد بازخیزی در این کشور است و حتی فرانسه ای که مدعی است به بهانه حمایت از کردهای بدون پشتیبان تصمیم به دخالت نظامی در سوریه را دارد. هر یک از این سناریوها وضعیت‌های سیاسی و امنیتی متفاوتی برای سوریه رقم خواهد زد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *