جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

هیل: آمریکا در بحبوحه اعتراضات دانشگاهی علیه جنگ غزه، حمایت از اسرائیل را دوچندان می‌کند

تهران- ایرنا- تارنمای «هیل» با اشاره به اعتراضات دانشجویان آمریکایی علیه جنگ غزه و کمک ۲۶ میلیارد دلاری جدید برای رژیم اسرائیل که در کنگره ایالات متحده تصویب شد، نوشت: رئیس جمهوری آمریکا این قانون را در بحبوحه تشدید بحران انسانی در غزه و حمله قریب الوقوع اسرائیل به شهر جنوبی رفح، جایی که بیش از یک میلیون غیرنظامی فلسطینی آنجا پناه گرفته‌اند، امضا کرد.

اکثریت کابینه نتانیاهو از پیشنهاد مصر برای جلوگیری از جنگ در رفح حمایت کردند

«سازمان رادیو و تلویزیون» اسرائیل، شنبه هشتم اردیبهشت، به نقل از یک منبع آگاه خبر داد به‌رغم اولویت متفاوت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این دولت، دستیابی به توافق تل‌آویو و حماس، براساس پیشنهاد جدید مصر، ظرف چند روز امکان‌پذیر است. به گفته این منبع آگاه، اکثریت اعضای کابینه نتانیاهو از مفاد پیشنهاد جدید مصر حمایت می‌کنند. پیشنهاد قاهره پیش از این به مقامات حماس ارائه شد و هدف آن دستیابی به توافقی برای مبادله گروگان‌ها و زندانیان و آغاز آتش‌بس موقت است.

Loading

پیامدهای تغییر موازنه نظامی غرب در برابر روسیه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: بر اساس آخرین تحولات جنگ اوکراین، ولادیمیر پوتین با استناد به تحریم‌های جدید و «بیانیه‌های تهاجمی» غرب به رهبری آمریکا، نیروهای هسته‌ای روسیه را در حالت آماده‌باش قرارداد. عابد اکبری- کارشناس مسائل بین‌الملل

در پی این اقدام و با افزایش ترس از جنگ هسته‌ای، تنش‌ها بین غرب و روسیه افزایش‌یافته است. به نظر می‌رسد تجهیز اوکراین به تسلیحات پیشرفته‌تر و به خصوص سیستم‌های موشکی دوربرد می‌تواند محرک اصلی روسیه برای تجهیز و نوسازی سامانه‌های موشکی و هسته‌ای باشد. در این میان بدون شک، کمک‌های مالی و تسلیحات نظامی که توسط متحدین اوکراین در اختیار نیروهای مسلح این کشور قرار می‌گیرد، نقش اصلی و پیشرو در این اقدام تدافعی و اتخاذ رویکرد بازدارندگی روسیه در قبال اوکراین و غرب داشته است.

در مرحله اول جنگ، سیستم‌های تسلیحاتی غربی به اوکراین کمک کرد تا در برابر روسیه مقاومت کند. در ادامه شاهد کمک‌های تسلیحاتی بیشتری از سوی کشورهای غربی به اوکراین بوده‌ایم. موشک دوش‌پرتاب ضد هوایی استینگر؛ موشک هدایت‌شونده ضدتانک جاولین؛ سامانه موشکی توپخانه با تحرک بالا (هیمارس)؛ سلاح ضدتانک، تانک‌های تی 72؛ تانک‌های چلنجر 2؛ پهپاد مسلح تی بی 2، توپخانه هویتزر ام 77 ازجمله مهم‌ترین تسلیحاتی بوده است که به واحدهای نیروهای مسلح اوکراین اجازه داد تا در جهات مختلف اقدام قوی‌تر پدافندی علیه روسیه داشته باشند.

در این راستا، کمک‌های فراوان مالی، نظامی و همچنین شدیدترین تحریم‌ها علیه روسیه به استمرار این بحران کمک کرد. بنابه تازه‌ترین گزارش وزارت خارجه آمریکا در مورد کمک‌های غرب به اوکراین که در روز 6 ژانویه 2023 منتشرشده است از 9 سپتامبر 2022، نزدیک به 50 متحد و کشور شریک به اوکراین کمک‌های امنیتی ارائه کرده‌اند. طبق این گزارش از ژانویه 2021، ایالات‌متحده تقریباً 24.9 میلیارد دلار کمک‌های امنیتی در اختیار اوکراین قرار داده است که تقریباً 24.3 میلیارد دلار آن از زمان آغاز جنگ روسیه علیه اوکراین در 24 فوریه بوده است.

جدا از آمریکا بقیه کشورهای غربی و متحد اوکراین نیز کمک‌های نظامی، مالی و انسان دوستانه فراوانی در اختیار این کشور قرار داده‌اند. به طوریکه تا 20 نوامبر 2022 نهادهای اتحادیه اروپا نزدیک به 30 میلیارد دلار کمک مالی انسان دوستانه؛ انگلستان بیش از 7 میلیارد دلار (حدود 4 میلیارد کمک نظامی)، آلمان نزدیک به 6 میلیارد دلار (حدود 5/2 میلیارد دلار کمک نظامی)؛ کانادا نزدیک به 4 میلیارد دلار (حدود 2 میلیارد کمک نظامی)؛ لهستان حدود 3 میلیارد دلار (حدود 2/5 میلیارد دلار کمک نظامی) و فرانسه نزدیک به دو میلیارد دلار (حدود 500 میلیون دلار کمک نظامی) به اوکراین اختصاص داده اند.

بااین‌حال تا ماه‌های اخیر ایالات‌متحده و سایر دولت‌های اهداکننده کمک به خاطر نگرانی از تشدید جنگ به درخواست اوکراین برای دریافت تجهیزات پیشرفته خاص مانند تانک‌های جنگی مدرن و سیستم‌های موشکی دوربرد پاسخ منفی داده‌اند. این کشورها از کشیده شدن مستقیم ناتو به جنگ که ممکن است که خطر جنگ هسته‌ای را به‌طور چشمگیری افزایش می‌دهد، نگران بوده‌اند.

در این میان بر اساس گزارشات، اخیرا دولت بایدن در حال بررسی درخواست اوکراین برای ارسال موشک‌های دوربرد به این کشور است. در همین زمینه جونز، معاون ارشد رئیس‌جمهور و مدیر برنامه امنیت بین‌المللی در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی، نگرانی در مورد تحریک پوتین با ارسال چنین تسلیحاتی را بیش‌ازحد دانسته و با اشاره به حملات روسیه به زیرساخت‌های غیرنظامی اوکراین بر این نظر است که موشک‌های دوربردتر به نیروهای اوکراینی اجازه می‌دهد تا اهداف روسیه را در فاصله ایمن‌تر، فراتر از برد برخی از سلاح‌های روسی مورداستفاده برای ضد حمله، موردحمله قرار دهند.

پیش ‌از این نیز در اواسط دسامبر 2022 آمریکا از ارسال سیستم دفاع هوایی پاتریوت به اوکراین خبر داده بود. بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا، نیز روز 12 دسامبر 2022 در پارلمان این کشور اعلام نمود درصورتی‌که روسیه مناطق غیرنظامی اوکراین را هدف قرار دهد، تأمین سامانه‌های تسلیحاتی دوربردتر به اوکراین را موردتوجه قرار خواهد داد.

اوکراین در هفته‌های اخیر بدون محکومیت از سوی ایالات متحده، سایت‌های نظامی در داخل روسیه را هدف قرار داده است که نشان‌دهنده تایید ضمنی نمایش تحریک‌آمیز توانایی‌های تهاجمی است. در این زمینه ابراز تمایل غرب برای استقرار تسلیحات پیشرفته‌تر در اوکراین، از سوی روسیه، گذشتن غرب از خطوط قرمز تعبیر خواهد شد و ضمن طولانی‌تر کردن بحران، زمینه ساز توجیه اقدامات غیرمتعارف توسط مسکو خواهد شد.

 

واکنش روسیه به کمک نظامی

به دنبال مطرح شدن احتمال ارسال سیستم دفاع هوایی پاتریوت به اوکراین سفارت روسیه در واشنگتن در روز 14 دسامبر در بیانیه ای اعلام کرد که هرگونه ارسال موشک پاتریوت آمریکا به اوکراین می‌تواند عواقب پیش بینی ناپذیر در پی داشته باشد و امنیت جهانی را تهدید کند. وزارت دفاع روسیه نیز در روز بعد (15 دسامبر)در اقدامی کم سابقه با انتشار یک ویدئو استقرار موشک‌های بالستیک قاره پیمای یارس را رسانه‌ای کرد. این رویداد درست دو روز قبل از سالروز تاسیس نیروهای موشک‌های راهبردی روسیه اعلام شد. در این ویدئو اعلام می‌شود که این موشک‌های هسته‌ای این امکان را فراهم می‌کند تا در برابر هرگونه اقدام راهبردی آماده باشیم.

در ادامه واکنش‌ها به گزارشات مبنی بر احتمال تجهیز اوکراین به سلاح‌های پیشرفته‌تر، سرگئی شویگو وزیر دفاع روز 10 ژانویه  2023از عزم روسیه برای توسعه سه‌گانه هسته‌ای خود خبر داد. سه‌گانه هسته‌ای متشکل از موشک‌های بالستیک قاره‌پیما، زیردریایی‌های هسته‌ای و بمب‌افکن‌های استراتژیک است. وی اعلام نمود که روسیه به توسعه و نگهداری موشک‌های بالستیک، زیردریایی‌ها و بمب‌افکن‌های استراتژیک که ضامن اصلی حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور  است، ادامه خواهد داد.

تا پیش از این به نظر می‌‌سید رویکرد غرب جلوگیری از تعمیق بحران و تلاش برای اجتناب از برخورد نظامی مستقیم با روسیه بوده است. اما با ابراز تمایل به ارسال تسلیحات پیشرفته‌تر به اوکراین و همچنین تلاش برای تحریک روسیه به اقدامات نظامی تهاجمی تر، این احتمال وجود دارد که نگرش غرب و بخصوص آمریکا نسبت به تشدید تنش تغییر کرده باشد. این جبهه به دنبال این است تا ضمن تغییر موازنه به سمت خود، از این جنگ به عنوان پوششی بر تعارضات درونی نظام مبتنی بر لیبرال دموکراسی استفاده کند.

چشم انداز پیش‌رو از این موازنه این است که بر خلاف تحلیل‌های یک جانبه و ضد روسی در رسانه‌ها و محافل خبری و تحلیلی اروپا و امریکایی، در آینده قابل پیش بینی روسیه اجازه اجرایی شدن سناریوهای غرب را در مرز غربی خود نخواهد داد. مسکو احتمالا این توانمندی را دارد تا با اتکا به تجهیزات نظامی خود، هر موازنه نظامی مبتنی بر اتحاد اکراین، ناتو و آمریکا را بر هم زده و شرایط مدنظر خود را در جنگ اکراین ثبات ببخشد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *