جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

امیرعبداللهیان: عملیات وعده صادق موجب همبستگی ایرانیان داخل و خارج شد

وزیر امور خارجه گفت: عملیات غرور آفرین وعده صادق که در چارچوب دفاع مشروع انجام شد موجب احساس غرور، همبستگی هموطنان ایرانی و ایرانیان خارج از کشور شد و فرصت مطلوبی برای همدلی آحاد ایرانیان در اقصی نقاط جهان فراهم آورده است.

ایران اشخاص و نهاد‌های آمریکایی و انگلیسی را تحریم کرد

وزارت امور خارجه برخی اشخاص و نهاد‌های آمریکایی و انگلیسی را به دلیل حمایت و تامین مالی رژیم صهیونیستی در ارتکاب اقدامات تروریستی و ترویج و حمایت از تروریسیم و نقض فاحش حقوق بشری در جنگ علیه مردم فلسطین تحریم کرد.

تحریم 13 فرد و شرکت آمریکایی توسط ایران

وزارت امور خارجه ایران در بیانیه اعلام کرد که 13 فرد و شرکت آمریکایی به دلیل به دلیل حمایت و تامین مالی رژیم صهیونیستی در ارتکاب اقدامات تروریستی و ترویج و حمایت از تروریسیم و نقض فاحش حقوق بشر توسط ایران تحریم شدند.

Loading

تهران و قاهره در آستانه تفاهم و درک متقابل

۱۴۰۱/۱۰/۲۱ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: پس از چندین دهه آشفتگی و در ابهام بودن روابط ایران و مصر، اکنون حدود یکسالی است که علامت‌هایی از سوی دو کشور مبنی بر تمایل به از سرگیری مجدد رابطه ارسال می‌شود و اخیراً رئیس شورای امورخارجی مصر از پیشنهاد عراق استقبال و بر اهمیت روابط تهران و قاهره تاکید کرده است. دکتر حسین ابراهیم نیا - کارشناس مسائل مصر

آنچه که بر ضرورت پیگیری این پیام‌های پیاپی از سوی دو طرف می‌افزاید، وزن اثرگذار دو کشور در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا به جهت حل و فصل برخی مسائل لاینحل است که نیاز جدی به رفع مشکلات روابط ایران و مصر را طلب می‌نماید؛ اما باید توجه داشت که شکاف موجود در روابط دو کشور به سادگی قابل ترمیم نیست و باید نخست بر موضوعات چالشی موجود در منطقه که برای طرفین دارای اهمیت راهبردی است تمرکز شود تا سرآغازی برای مذاکرات راهبردی میان دو کشور باشد؛ به‌ویژه آنکه مصر سیاست خارجی خود را در یک چارچوب عربی و نه آفریقایی تعریف نموده که پیشبرد تمایل دو طرف در از سرگیری روابط را با پیچیدگی بیشتری مواجه می‌نماید.

این پیچیدگی نیز ناشی از چالش‎های موچود در رابطه با کشورهای حاشیه خلیج فارس و موضوع رابطه ایران و عربستان است که به شکل مستقیم بر این فرآیند اثر خواهد گذاشت. درواقع قاهره همواره پارامترهای حساس کشورهای عربی منطقه را در سیاست خارجی مدنظر قرار داده مراقب روابط استراتژیک خود با این کشورها بوده است. اگرچه عوامل ذکر شده بر پیچیدگی و دشواری آغاز روابط دو کشور می‌افزایند، اما در زمان کنونی هم ایران و هم مصر می‌توانند مشترکا با درک متقابل و تفاهم و با پشت سرگذاردن اختلافات باقیمانده از گذشته برخی از بحران‌های منطقه خود را خصوصاً در حوزه امنیت و سیاست خارجی مرتفع نمایند؛ همچنین با برقراری روابط، زمینه‌‌‌های اتفاق نظر و چگونگی گسترش و تعمیق حوزه‌‌‌های همکاری مشترک را به رسمیت بشناسند و متعاقب آن منافع، فرصت‌‌‌ها و امتیازهای سیاسی، فرهنگی و اقتصادی را نصیب این دو کشور نمایند. همچنین این نزدیکی می‌تواند تاثیرات مثبتی بر تحولات منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا، خصوصاً بر محور امنیت برجای بگذارد. به عنوان نمونه ایران و مصر در دو نقطه مهم ژئوپلیتیک جهان قرار دارند.

تنگه‌هرمز در خلیج‌فارس و کانال‌سوئز در دریای‌سرخ، دو گذرگاه استراتژیک جهان به شمار می‌‌‌روند. موقعیت جغرافیایی ایران در منطقه خلیج‌فارس، نزدیکی ایران به کشورهای آسیای مرکزی و جمهوری‌‌‌های قفقاز، برخورداری از منابع عظیم نفتی و گازی و نفوذ منطقه‌‌‌ای از مولفه‌‌‌هایی است که اهمیت ایران را برای مصر نشان می‌دهد؛ از سوی دیگر موقعیت جغرافیایی مصر در محل پیوند دو قاره آفریقا و آسیا، اهمیت این کشور برای ایران خصوصاً در حوزه نفوذ در آفریقا به عنوان قاره آینده در سیاست جهان را نشان می‌دهد؛ در عین حال باید مدنظر داشت که تحولات نظام بین‏الملل برای دوره 2025 تا 2030 میلادی به سمتی پیش می‌رود که با ورود به دهه 30 قرن حاضر تغییرات وسیعی را آغاز نماید؛ لذا بازیگران نظام بین‌الملل چه در سطح جهانی و چه منطقه‌ای با در پیش گرفتن کنش و واکنش‌هایی تلاش دارند این دوران را به سرانجام برسانند و کمترین مشکلات را داشته باشند؛ به این معنی که اثرگذاری‌های مخرب و فرسایشی این تحولات بر منافع و امنیت ملی خود را کاهش داده و مدیریت نمایند؛ لذا می‏توان علامت‌های کنونی دو کشور به جهت مذاکرات را در همین راستا ارزیابی کرد. درواقع ایران و مصر در پی تحولات کنونی و آینده جهان ناچارند که با ایجاد بستری مناسب و مدیریت شده با ائتلاف‌سازی‌های جدید فشارهای نظام بین‌الملل را مدیریت کنند؛ در این میان سه عامل امنیت، اقتصاد و سیاست بر این گفتگوها بیش از پیش اثر گذار خواهد بود؛ به عنوان نمونه در حوزه اقتصاد دو کشور با دو قاره متفاوت به دنبال بازارهای جدید هستند.  

بنابراین ‌پیش بینی می‌شود ایران و مصر هرچند که پیچیدگی‌های خارجی و داخلی زیادی در نزدیکی به یکدیگر دارند، ولی به دلیل منافع متقابل و فشارهای عوامل منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در آینده نزدیک گفتگوهای راهبردی میان خود را آغاز خواهند نمود؛ اکنون تهران و قاهره به این واقع‎بینی رسیده‌اند که در بسیاری از مسائل منطقه از جمله موضوع امنیت و تروریسم، ایجاد ثبات سیاسی و بازارهای اقتصادی دارای منافع متقابل ژئوپلتیک بوده و برای یکدیگر نقطه اتصال به منافع سیاسی، امنیتی و اقتصادی در منطقه هستند. بدون تردید تقویت همکاری میان آن‌ها به عنوان دو ملت با سابقه تمدنی کهن بر نقش و قدرت آن‌ها در منطقه نیز اثرگذار خواهد بود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *