جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

آزادی آمریکایی

این روزها صفحات هر رسانه ای را باز کنید می بینید که اعتراضات جوانان آمریکایی به حمایت چشم بسته حکومت آنها از اسرائیل در صدر اخبار است.

مونولوگ|استعفای هالیوا، آغاز افول ساختار حاکمیتی اسرائیل است

یک کارشناس لبنانی با اشاره به کناره گیری رئیس اداره اطلاعات نظامی اسرائیل از سمت خود، این رخداد را نشان دهنده شروع بحرانی جدید در این رژیم دانست که در گام های آتی با استعفا و برکناری سایر مقامات نظامی و امنیتی اسرائیل از مناصب عالی خود منجر خواهد شد.

هیئتی از حماس فردا به قاهره می رود

خبرگزاری رویترز به نقل از یکی از رهبران حماس نوشت که هیئتی از جنبش حماس برای انجام مذاکرات درباره آتش‌بس فردا به قاهره می‌رود.

نام «کوکاکولا» همچنان روی زباله‌های پلاستیکی

تهران_ایرنا_کوکاکولا امسال هم عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده زباله پلاستیکی جهان را از آن خود کرد. پژوهشی که چهارشنبه گذشته یعنی ۲۴ آوریل از مجله علمی Science Advances منتشر شد، نشان می‌دهد مسئولیت یک چهارم از کل زباله‌های پلاستیکی مارک‌دار جهان مربوط به فقط ۶ شرکت است. کوکاکولا، پپسی، دانون، نستله، آلتریا و فیلیپ موریس اینترنشنال.

بازداشت ۱۴۷ مظنون پ.ک.ک در استان‌های ترکیه

عملیات مشترک پلیس و نیروهای ژاندارمری ترکیه در سراسر ۲۹ استان این کشور که امروز (یکشبه) انجام شد، به دستگیری ۱۴۷ مظنون حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) منجر شده است

Loading

نگرانی آمریکا از تقویت هسته‌ای چین

۱۴۰۰/۰۸/۲۶ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: توسعه 110 نیروگاه هسته‌ای تا سال 2030، یکی از پروژه‌های سرمایه‌گذاری کلان چین است که عرصه دیگری از تقابل منافع چین و آمریکا را به وجود آورده است. رضا مجیدزاده - مدیر گروه سیمرغ توسعه/ اندیشگاه طرح هزاره پاسارگاد

چین نخستین نیروگاه هسته‌ای خود را در سال 1991 بهره‌برداری کرد و اکنون پس از آمریکا و فرانسه، سومین کشور از نظر برنامه هسته‌ای است. بیش از 4 درصد برق چین از نیروگاه‌های هسته‌ای این کشور تامین می‌شود و از ظرفیتی نزدیک به 80 گیگاوات قابلیت تولید نیرو برخوردار است. چین برنامه هسته‌ای خود را با محوریت فناوری فرانسوی، کانادایی و روسی توسعه داد و صادرات فناوری هسته‌ای را بر مبنای توسعه راکتور هوآلونگ‌وان که حقوق مالکیت فکری آن به خود چین تعلق دارد، آغاز کرد.

البته سابقه فعالیت هسته‌ای چین به دهه 1960 باز می‌گردد؛ به‌طوری که در سال 1964، چین پنجمین کشور دارای سلاح هسته‌ای در سطح جهان بود و آخرین کشوری بود که معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای را پذیرفت. در همان سال، چین اولین بمب اتمی خود را که اورانیوم آن در تاسیسات لانژو، غنی‌سازی شده بود با موفقیت آزمایش کرد. در سال 1967 نیز چین موفق به آزمایش نخستین ابزار گرمایش هسته‌ای شد.

اکنون چین قصد دارد تا سال 2050، ظرفیت تولید هسته‌ای خود را به 554 گیگاوات افزایش دهد تا به تعهد خود در تحدید افزایش دمای جهان به زیر 1.5 درجه سانتیگراد نیز پایبند باشد. در نتیجه این مقدار توسعه ظرفیت، سهم انرژی هسته‌ای از ترکیب انرژی در چین به 28 درصد افزایش خواهد یافت.

اما برنامه هسته‌ای چین فقط به توسعه ظرفیت تولید نیروگاهی آن محدود نمی‌شود و بر اساس تصاویر ماهواره‌ای، این کشور از دو میدان سیلو موشک هسته‌ای برخوردار است؛ میدان سیلو موشکی هامی و یومن. 120 سیلو در حال ساخت در یومن، 110 سیلو دیگر در هامی و سیلوهای بیشتری در مناطق دیگر. همچنین 250 سیلو موشکی در حال توسعه هستند که از مهم‌ترین جنبه‌های نگرانی آمریکا در قبال برنامه هسته‌ای چین است.

در واقع، چین در مقایسه با روسیه، سیلوهای بیشتری دارد و سیلوهای آن، بیش از نیمی از کل سیلوهای ایالات متحده قدرت دارد. به ویژه این تعداد سیلو اگر در کنار اصرار چندساله چین مبنی بر داشتن حداقل قدرت بازدارندگی آن قرار بگیرد، دال بر این است که تنش‌ها با چین، از تنش‌های اقتصادی یا حتی علامت‌های گاه‌وبیگاه سیاسی و جنگ‌های تجاری می‌تواند فراتر رود.

البته که کاهش نسبی تنش بین چین و تایوان از یک سوی و بحران هسته‌ای 2011 ژاپن از دیگر سوی، موجب شد تا چین و تایوان برای همکاری در زمینه ایمنی هسته‌ای، تدابیری را به کار گیرند و یک مکانیزم رسمی تماس بین دو طرف، ایجاد شود. اما پنتاگون اعلام کرده است که چین زرادخانه هسته‌ای خود را بسیار سریع‌تر از پیش‌بینی‌ها توسعه می‌دهد و شکاف این کشور با آمریکا در حال کاهش است. طبق برآوردها، چین تا سال 2027، از 700 کلاهک هسته‌ای قابل تحویل، برخوردار خواهد بود که تا سال 2030 به 1000 کلاهک می‌رسد که دو و نیم برابر پیش‌بینی گذشته پنتاگون است.

می‌توان درخواست ناتو از چین برای شفافیت درباره برنامه هسته‌ای این کشور را نیز در همین زمینه، تفسیر کرد. هرچند که رئیس ناتو تصریح کرده است که چین را به عنوان یک دشمن، قلمداد نمی‌کنند، اما انتظار دارند که به تعهدات بین‌المللی خود، پایبند و در گفتگوی کنترل تسلیحات با ناتو، شرکت داشته باشد.

افزون بر این، طی چند سال گذشته، آمریکا بیشتر تلاش کرده است تا با فشار غیرمستقیم و عمومی چین را به سمت معاهده استارت جدید بکشاند. اگرچه چین واکنش صریحی نداشت، اما انتظار پیوستن چین به مذاکرات کاهش تسلیحات هسته‌ای با حضور آمریکا و روسیه را غیرواقعی دانست.

البته، تبدیل این تقابل به یک حمله هسته‌ای یا تحریک هسته‌ای از نظر کارشناسان، محتمل نیست و چین تنها به دنبال یک تهدید و بازدارندگی معتبر است. آنچه احتمال تقابل‌های سیاسی بیشتر در آینده را افزایش می‌دهد نگرانی از تکرار وقایعی مانند انتشار ویروس کووید-19 در سطح جهان است.

مجموعه این نکات به همراه توجه به سایر عرصه‌های تقابل بین آمریکا و چین از جمله تجارت و مالیه بین‌المللی، رقابت در کارتل‌سازی سیاسی-اقتصادی و عرصه توسعه فضایی، دال بر این است که تقابل، دست کم در همین سطح کنونی، حفظ می‌شود اما دولت کنونی آمریکا، گسترش تقابل را چندان ترجیح نمی‌دهد و بیشتر روی رویکردهای غیرمستقیم و جنگ تجاری اصرار دارد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *