جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

ببینید | تصاویری از نماز خواندن یک پیرمرد در زیر آوار

یکی از اعضای دفاع غیرنظامی در غزه ویدئویی را منتشر کرده که پیرمردی در حالی که زیر آوار خانه‌اش در حال خواندن نماز صبح دیده می‌شود. خانه او پس از بمباران توسط رژیم صهیونیستی ویران شده و این مرد فلسطینی در این وضعیت نماز می‌خواند. طبق تازه‌ترین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه از آغاز جنگ تا این لحظه ۳۴۳۸۸ فلسطینی به شهادت رسیده و ۷۷۴۳۷ نفر هم زخمی شدند./فرارو

Loading

سیاست خارجی ترکیه و چالش‌های پیش‌رو

۱۴۰۰/۰۴/۲۵ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: شواهد نشان می‌دهد تحولات افغانستان، لیبی، مصر، قبرس و یونان، سیاست خارجی ترکیه را طی ماه‌های آینده تحت‌الشعاع قرارخواهد داد. محمود فاضلی – تحلیلگر مسائل بین‌الملل

پس از خروج آمریکا و ناتو از افغانستان نقشی که به ترکیه محول شده، حفاظت و تأمین امنیت از فرودگاه کابل در افغانستان است. هرچند این وضعیت برای سیاست منطقه‌ای ترکیه یک دستاوردها محسوب خواهد شد، اما به همان اندازه خطراتی نیز برای ترکیه به همراه خواهد داشت. ترکیه در اقدامی که تا حدی برای جلب رضایت آمریکا و همچنین پیشبرد منافع خود طراحی کرده، همکاری نیرو‌های ترک به‌عنوان بخشی از پروژه نظارتی ناتو در محافظت از فرودگاه بین‌المللی کابل را ارائه داده است. همکاری با آمریکا در افغانستان ازلحاظ گشودن یک صفحه جدید در روابط شکننده بین ترکیه و آمریکا، حائز اهمیت است. آنکارا پس از اعلام این پیشنهاد با متحدان خود ازجمله آمریکا در خصوص حمایت مالی، سیاسی و لجستیکی در حال رایزنی است. امنیت این فرودگاه برای خروج هیئت‌های دیپلماتیک از افغانستان پس از خروج آمریکا مهم است. این مأموریت ترکیه در چارچوب توافقنامه‌های همکاری نظامی ‌با دولت قانونی افغانستان خواهد بود.

اردوغان پیشنهاد کرده است که نیرو‌های ترکیه در یک اتحاد احتمالی با مجارستان همکاری کنند. ترکیه از سال 2013 به همراه آمریکا، مجارستان و فرانسه سابقه 6 سال حفاظت از این فرودگاه را داشته است. ترکیه وظایف مهمی نظیر کمک به تأمین امنیت در اطراف کابل و اجرای پروژه‌های زیرساختی را نیز بر عهده گرفته است.

ترکیه تمایل دارد حضور نظامیانش در افغانستان پس از خروج نیروهای ناتو را ادامه مأموریت قبلی ترکیه نشان دهد، اما هدف اعلام شده حضور نظامی ترکیه در افغانستان، فقط آموزش نیروهای امنیتی افغانستان و کمک و پشتیبانی از آن‌ها بدون حضور نیروهای رزمی‌ است. وظایف مأموریت ترکیه در افغانستان مربوط به کمکی است که ناتو در چارچوب قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد انجام داده است.

نیروهای مسلح ترکیه بر اساس اختیاراتی که مجلس ملی این کشور با مصوبه مورخ 10 اکتبر 2001 به دولت ترکیه داد و تصمیم شورای وزیران در این زمینه، به‌منظور تأمین امنیت و ثبات در افغانستان به نیروهای پشتیبانی امنیت بین‌المللی افغانستان پیوست. ترکیه از سال 2002 تاکنون در زیر چتر ناتو و تحت فرماندهی آیساف (نیروهای بین‌المللی کمک به امنیت) در افغانستان حضور دارد. البته نیروهای ترکیه در افغانستان نیروی رزمی نبوده است. ترکیه بدون ناتو نیز در افغانستان تنها نخواهد ماند، چراکه احتمال مشارکت مجارستان و پاکستان در این مأموریت مطابق با درخواست ترکیه وجود دارد. همراهی پاکستان با ترکیه در افغانستان هم ازلحاظ تقسیم ریسک و هم ازلحاظ افزایش دستاوردها بسیار مهم است. اعزام سربازان ترک به کشوری که ارتش ترکیه را نیروی خارجی اعلام کرده است، ریسک بزرگی خواهد داشت. اظهارات اخیر سخنگوی طالبان مبنی بر اینکه به‌عنوان عضوی در ائتلاف پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) ترکیه هم باید نیروهایش را به‌موجب توافق امضاشده با آمریکا در 29 فوریه 2020 از افغانستان خارج کند بر پیچیدگی موضوع افزوده است.

در «لیبی» با توجه به بیانیه نهایی دومین نشست برلین به نظر می‌رسد که همه کارها ازجمله خروج کامل نیروهای خارجی از این کشور در مسیر خود قرارگرفته است. در دومین نشست برلین که به‌منظور دستیابی به راه‌حل سیاسی در مسئله لیبی در ماه ژوئن برگزار شد، ترکیه بیش از همه متضرر شد. در بیانیه نهایی این نشست از ترکیه نیز بدون ذکر نام، خواسته شد که همراه با نیروهای خارجی، عناصر ارتش خود را از لیبی خارج کند. قاهره همچنان خواهان خروج غیرمشروط ترکیه از لیبی است و در پیام‌های خود به آنکارا تأکید دارد که در صورت ادامه حضور غیرقانونی ترکیه در خاک لیبی هماهنگی امنیتی به حالت تعلیق درمی‌آید، اما ترکیه این مسئله را رد کرده است.

همراهی خالد المشری رئیس شورای عالی دولتی لیبی مبنی بر اینکه «نیروهای ترکیه بنا به دعوت دولت لیبی و در چارچوب توافقنامه‌های قانونی امضا شده بین دو کشور در لیبی حضور دارند. به‌جز نیروهای ترک، همه طرف‌ها به شکل غیررسمی و غیرقانونی به لیبی آمده‌اند. لذا نمی‌توان نیروهای ترک را با نیروهای خارجی و مزدوران برابر دانست»، شرایط را برای آنکارا ساده‌تر کرده است.

مصر اخیراً در منطقه «جربوب» که یکی از نزدیک‌ترین مناطق خود به کشور همسایه لیبی است، یک پایگاه دریایی ایجاد کرد. نام این پایگاه دریایی نیز مفهوم نمادین دارد. پایگاه 3 جولای. در تاریخ مصر 3 جولای روزی است که سیسی، رئیس وقت ستاد مشترک ارتش مصر با یک کودتای نظامی در سال 2013 به حاکمیت اخوان‌المسلمین در این کشور پایان داد. دولت حزب عدالت و توسعه که بزرگ‌ترین حامی دولت اخوان‌المسلمین/ مرسی بود، بیشترین واکنش را نسبت به کودتای 3 جولای در مصر نشان داد و روابط ترکیه با مصر به بن‌بست رسید. دولت ترکیه به دنبال عادی‌سازی روابط خود با سیسی است اما نام‌گذاری پایگاه نظامی مصر در منطقه مجاور لیبی تحت عنوان «پایگاه 3 جولای» را نوعی رجزخوانی دیپلماتیک علیه ترکیه تلقی کرد.

سفر آتی اردوغان به بخش ترک‌نشین قبرس که قرار است در 20 جولای انجام شود، از هم‌اکنون حساسیت‌هایی در قبرس یونانی‌نشین به همراه داشته است. این سفر، یک قدرت‌نمایی سیاسی آشکار در برابر نیکوزیا، یونان و اتحادیه اروپا است. چراکه ترکیه تنها کشور جهان است که «جمهوری ترک قبرس شمالی» (KKTC) را به رسمیت شناخته است. یونان به‌عنوان متحد اصلی قبرس در رابطه با این سفر معتقد است این دیدار در بهترین حالت برای وجهه بین‌المللی ترکیه مضر است و در بدترین حالت موجب وضع تحریم و محدودیت‌هایی علیه ترکیه خواهد شد.

اتحادیه اروپا نیز مخالفت خود را با رویکرد سیاسی ترکیه در قبال قبرس اعلام کرد و «اورزولا فن در لاین» رئیس کمیسیون اروپا در مورد سفر اردوغان اعتقاد دارد: «به رئیس‌جمهور ترکیه گفتم موضع من در مورد سفر شما به بخش ترک‌نشین قبرس کاملاً روشن است. ما با حساسیت این سفر را دنبال خواهیم کرد. اتحادیه اروپا هرگز راه‌حل دو دولت در قبرس را نخواهد پذیرفت.»

«توافقنامه سکوت متقابل» بین یونان و ترکیه در شرق مدیترانه به‌منظور جلوگیری از قطع درآمد گردشگری دو کشور در حال اجرا است. اگرچه آنکارا فعالیت‌های حفاری نفت و گاز در شرق دریای مدیترانه و نزدیک قبرس را ادامه می‌دهد اما نخست‌وزیر یونان اخیراً از یک لحن نرم‌تری نسبت به ترکیه و اردوغان رئیس‌جمهور این کشور استفاده کرده است. به اعتقاد او «ما هنوز مشکلات ساختاری که منجر به ایجاد تنش بین دو کشور می‌شود را حل نکرده‌ایم اما ما خواستار بهترین روابط بین دو کشور و ملت‌ها هستیم.»

اما وزیر خارجه یونان که موضع تندتری نسبت به نخست‌وزیر کشورش دارد مدعی است سیاست خارجی یونان مبتنی بر حقوق بین‌المللی و مطابق با تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل است. وی افزود: موضع دیرینه و ثابت تمامی دولت‌های یونانی و وزیران خارجه کشورمان این است که ما فقط در مورد فلات قاره و منطقه انحصاری اقتصادی می‌توانیم با ترکیه مذاکره کنیم. چنانچه ترکیه تمایل داشته باشد در مورد موضوعات دیگر مذاکره کند، ما در چنین مذاکراتی شرکت نخواهیم کرد. یونان دارای سیاست خارجی متکی بر حقوق بین‌المللی و کنوانسیون ملل متحد در مورد حقوق دریاها است. بسیاری از کشورهای شرق مدیترانه دارای اصول و درک مشترک با ما هستند. ترکیه تنها کشور جهان است که همسایه و هم‌پیمان خود (در ناتو) را به جنگ تهدید کرده است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *