جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

هیل: آمریکا در بحبوحه اعتراضات دانشگاهی علیه جنگ غزه، حمایت از اسرائیل را دوچندان می‌کند

تهران- ایرنا- تارنمای «هیل» با اشاره به اعتراضات دانشجویان آمریکایی علیه جنگ غزه و کمک ۲۶ میلیارد دلاری جدید برای رژیم اسرائیل که در کنگره ایالات متحده تصویب شد، نوشت: رئیس جمهوری آمریکا این قانون را در بحبوحه تشدید بحران انسانی در غزه و حمله قریب الوقوع اسرائیل به شهر جنوبی رفح، جایی که بیش از یک میلیون غیرنظامی فلسطینی آنجا پناه گرفته‌اند، امضا کرد.

اکثریت کابینه نتانیاهو از پیشنهاد مصر برای جلوگیری از جنگ در رفح حمایت کردند

«سازمان رادیو و تلویزیون» اسرائیل، شنبه هشتم اردیبهشت، به نقل از یک منبع آگاه خبر داد به‌رغم اولویت متفاوت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این دولت، دستیابی به توافق تل‌آویو و حماس، براساس پیشنهاد جدید مصر، ظرف چند روز امکان‌پذیر است. به گفته این منبع آگاه، اکثریت اعضای کابینه نتانیاهو از مفاد پیشنهاد جدید مصر حمایت می‌کنند. پیشنهاد قاهره پیش از این به مقامات حماس ارائه شد و هدف آن دستیابی به توافقی برای مبادله گروگان‌ها و زندانیان و آغاز آتش‌بس موقت است.

Loading

تغییر شکل حضور آمریکا در افغانستان

۱۴۰۰/۰۴/۲۳ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: دولت آمریکا اعلام کرده است که در یک زمانبندی مشخص پایگاه‌های نظامی خود در افغانستان را جمع‌آوری و نیروهای نظامی خود را تا شهریور ماه از این کشور خارج خواهد کرد. جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا نیز در سخنرانی جدید خود برخلاف پیشنهاد و نظر بسیاری از نظامیان ارشد خود، اعلام داشته است مأموریت نظامی کشورش در افغانستان در تاریخ ۳۱ آگوست (۹ شهریور) به پایان می‌رسد. حمید خوش‌آیند – تحلیلگر مسائل بین‌الملل

اظهارات تأمل برانگیز بایدن درباره پایان مأموریت در افغانستان

بایدن در سخنرانی خود، در توجیه تصمیم کشورش برای پایان دادن به حضور نظامی آمریکا در افغانستان، گفته که مایل نیست بیش از این سربازان آمریکایی را به خطر بیندازد. او تأکید کرده است که در هیچ لحظه‌ای نمی‌توان گفت که «مأموریت تمام شده» است. بایدن در اظهاراتی «تأمل برانگیز» افزوده است، «تنها از آن جهت که ما اسامه بن لادن را به چنگ آوردیم و دیگر تروریسم از آن نقطه از جهان نشأت نمی‌گیرد، مأموریت تمام شده است!»

با تأملی درباره اظهارات پایانی بایدن در خصوص خروج از افغانستان و بررسی سایر ابعاد نفوذ و حضور آمریکا در این کشور در طول 20 سال گذشته، ساده‌انگاری خواهد بود اگر این‌گونه تصور شود که ماموریت آمریکا در افغانستان دیگر تمام شده است! آنچه در افغانستان در حال روی دادن است، تنها «خروج و پایان ماموریت نظامی» آمریکاست.

آمریکا در 20 سال گذشته 2 تریلیون دلار در افغانستان هزینه کرده است، برای همین به سادگی از افغانستان نخواهد گذشت. واشنگتن همچنان تلاش خواهد کرد به شکل‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی نفوذ و حضور خود را در افغانستان که به خاطر نزدیکی به چین، روسیه، ایران و هند از موقعیت ژئوپلیتیکی ویژه‌ای برخوردار است، حفظ و اهداف راهبردی خود را دنبال کند.

 

سیاست پساخروج نظامی آمریکا در افغانستان

«تحکیم و تداوم حضور و نفوذ نرم» در افغانستان برای مقابله با چالش‌های عظیمی از جانب چین، روسیه و ایران در رأس اولویت‌ها و سیاست خارجی آمریکا در دوره جدید در افغانستان خواهد بود.

از نظر کاخ سفید بر اساس منطق «سود و هزینه»، دستیابی به نتایج و اهداف مطلوب منطقه‌ای که منطبق بر منافع ملی آمریکا باشد، با استفاده از مکانیسم‌های سخت‌افزاری از جمله حضور نظامی، پرهزینه است؛ همان نکته‌ای که بایدن در سخنرانی اخیر خود به آن اشاره نمود؛ وی در این باره وی خطاب به کسانی که خواهان ادامه حضور آمریکا در افغانستان هستند، پرسید: «چند نفر دیگر، چند هزار دختر و پسر آمریکایی دیگر را می‌خواهید به خطر بیندازید؟ من نسل دیگری از آمریکایی‌ها را به جنگ افغانستان نمی‌فرستم، آن هم بدون انتظار منطقی برای دستیابی به نتیجه‌ای متفاوت».

از این پس آمریکا همراه با شرکای اروپایی خود با توجه به بسترهای مناسبی که به وجود آورده‌اند، به نرم‌افزارگرایی روی خواهند آورد؛ یعنی اتخاذ تدابیری برای حفظ یا تقویت موقعیت و نفوذ در افغانستان با استفاده از اقدامات غیرنظامی، لیبرال و نرم به ویژه مکانیسم‌های فرهنگی و آموزشی.

آمریکا و برخی کشورهای اروپایی از جمله انگلیس، فرانسه و آلمان در بیست سال گذشته تلاش‌های زیادی در زمینه تقویت جامعه مدنی در افغانستان کرده‌اند.

در زمینه فرهنگی، اجتماعی و آموزشی نیز آمریکایی‌ها در این بیست سال اقدامات وسیعی در افغانستان انجام داده‌اند. ایجاد محافل و شبکه‌های رسانه‌ای گسترده مروج فرهنگ و ارزش‌های غربی – آمریکایی، تأسیس چندین هزار NGO، گنجاندن مواردی نظیر التزام به اعلامیه جهانی حقوق بشر در قانون اساسی افغانستان که از برخی جهات با باورهای اسلامی ناسازگار است، تبلیغ گفتمان فمینیستی توسط نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد و نیز چهره‌های فعال مدنی نظیر «سیما سمر» (سیاستمدار، پزشک و فعال حقوق بشری که مدتی مسئولیت نظارت بر برنامه‌های آموزشی حقوق بشر، تطبیق برنامه‌های آموزشی حقوق زنان، نظارت و تحقیق بر حقوق بشر و تخطی از حقوق بشر در سراسر کشور را بر عهده داشت) و در یک کلام ایجاد وابستگی فکری و گفتمانی و حتی روحی به ارزش‌های لیبرال آمریکایی در بخشی از نسل جدید افغانستان، از جمله اقدامات مهم در زمینه است.

اعطای بورس‌های تحصیلی یکی از روش‌های مهم آمریکایی در زمینه تقویت جامعه مدنی و گسترش نفوذ نرم در افغانستان بوده است. در این راستا می‌توان از «برنامه فولبرایت» نام برد که تنها برای افغانستان بیش از 45 میلیون دلار برای دولت آمریکا هزینه در بر داشته است. سناتور «ویلیام فولبرایت»، طراح و بانی این برنامه است که در چهارچوب «مبادلات فرهنگی و آموزشی» از سال 1946 در دستور کار امپریالیسم فرهنگی آمریکا قرار دارد. برنامه فولبرایت در بیش از 155 کشور جهان در حال اجراست که طی این مدت توانسته است بیش از 330 هزار نفر را جذب کند! در چهارچوب این طرح تاکنون 29 نفر به ریاست حکومت‌ها در کشورهای مختلف جهان رسیده‌اند.

سفارت آمریکا در کابل متولی و هماهنگ کننده اصلی برنامه فولبرایت در این کشور است که سالانه تعداد قابل توجهی از دانشجویان افغانستانی را برای تحصیل به صورت کاملاً رایگان و با در اختیار نهادن امکانات بسیار عالی از جمله پوشش کامل شهریه دانشگاه، پرداخت ماهانه هزینه‌های زندگی، پرداخت هزینه‌های رفت و برگشت، بیمه درمانی، امکان حضور در فعالیت‌ها و برنامه‌های مختلف و امکان برقراری ارتباط با دانشجویان سایر کشورها، به آمریکا عزام می‌کند!

در سایت سفارت آمریکا در کابل، خصوصیات افرادی که در قدم نخست برای بورسیه برگزیده می‌شوند، چنین ذکر شده‌است: «توانایی در همسازشدن با زندگی در آمریکا، علاقمندی قوی برای سرگرم‌شدن با آمریکایی‌ها و استعداد بالقوه در ترویج تفاهم دوجانبه بین ایالات متحده و افغانستان». در شرایط پذیرش متقاضیان از آنان خواسته می‌شود که باید در پایان دوره تحصیل حداقل برای دو سال در افغانستان کار نمایند تا سبب «ترویج تفاهم دوجانبه» گردند.

اهمیت بورسیه‌ها فولبرایت برای آمریکا به اندازه‌ای است که آن را شامل «پیمان استراتژیک» با افغانستان نیز کرده است. در بخشی از پیمان آمده است: «ایالات متحده آمریکا تعهد می‌نماید تا ابتکاراتی چون برنامه‌های تبادل تحصیلی و فعالیت‌های مربوط به آن را افزایش دهد که این ابتکارات شامل بورسیه‌های برنامه فولبرایت و برنامه‌های آموزش رهبری برای بازدیدکنندگان بین‌المللی است».

 

 سخن پایانی

دولت آمریکا در این بیست سال تلاش‌های فراوانی در زمینه ایجاد یک جامعه مدنی مطلوب نظر آمریکا و تربیت گروه‌های نخبه انجام داده‌اند و از پیگیری اهداف خود در افغانستان چشم‌پوشی نخواهند کرد. با خروج نظامی آمریکا از افغانستان تنها شکل حضور ایالات متحده در این کشور تغییر می‌یابد. آمریکا در افغانستان جامه رزم از تن در آورده و بر قدرت نرم تکیه کرده است! این همان نکته‌ای است که نباید از آن غافل شد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *