جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

راهبرد بازدارندگی هسته‌ای روسیه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: زیردریایی «شاهزاده ولادیمیر» که 12 ژوئن 2020 به مناسبت جشن روز روسیه به ناوگان دریای شمال این کشور پیوست، چهارمین نسل از زیردریایی‌های هسته‌ای به شمار می‌آید که دارای قابلیت‌های قابل‌توجهی است. این زیردریایی با قابلیت پرتاب هم‌زمان ۲۰ فروند موشک دارای کلاهک هسته‌ای، مجهز به سامانه‌های مانور پیشرفته در عمق زیاد و به‌کار‌گیری سلاح‌های مدرن است. زیردریایی «شاهزاده ولادیمیر» می‌تواند به عمق ۴۰۰ متری اقیانوس برود تا از تیررس رادار‌ها مخفی بماند. دکتر شعیب بهمن – کارشناس مسائل روسیه

روسیه در حالی اقدام به آب انداختن زیردریایی جدید هسته‌ای خود کرده که اخیراً فعالیت خود را در خصوص مسائل هسته‌ای افزایش چشمگیری داده است. آخرین تحرک در این خصوص، صدور فرمان «مبانی سیاست‌های دولت فدراسیون روسیه در زمینه بازدارندگی هسته‌ای» بود که گام مهمی در راستای فعالیت‌های هسته‌ای روسیه در حوزه نظامی محسوب می‌شود؛ زیرا به‌رغم آنکه سند بازدارندگی هسته‌ای روسیه برای نخستین بار در سال 2010 تدوین شده بود، اما هیچ‌گاه آن سند به‌صورت عمومی انتشار نیافته و تنها اشاراتی به آن در دکترین نظامی 2014 صورت گرفته بود. انتشار فرمان رئیس‌جمهور فدراسیون روسیه در تاریخ 2 ژوئن 2020 تحت عنوان «مبانی سیاست‌های دولت فدراسیون روسیه در زمینه بازدارندگی هسته‌ای» گام مهمی جهت تبیین سیاست‌های کرملین در این خصوص به شمار می‌آید.

اگرچه فرمان هسته‌ای رئیس‌جمهور روسیه کاملاً ماهیتی دفاعی و بازدارنده داشت، اما ضمن اعلام خطوط قرمز این کشور در حوزه فعالیت‌های هسته‌ای در مرزهای مجاور و همچنین تهدیدهای ناشی از این امر، شرایط استفاده فدراسیون روسیه از سلاح‌های هسته‌ای را نیز مشخص کرده بود. بر این اساس روسیه در راستای انتشار فرمان «مبانی سیاست‌های دولت فدراسیون روسیه در زمینه بازدارندگی هسته‌ای» اقدام به توسعه فعالیت‌های خود در زمینه هسته‌ای کرده که به آب انداختن زیردریایی «شاهزاده ولادیمیر» نیز در این قالب می‌گنجد.

نباید از یاد برد که تسلیحات هسته‌ای از نقش مهمی در راهبرد دفاعی ـ نظامی و سیاست بازدارندگی روسیه برخوردار هستند. اگرچه ولادیمیر پوتین در دسامبر سال 2019، آمادگی روسیه را برای تمدید توافق کاهش زرادخانه‌های هسته‌ای را «بدون هیچ شرطی» اعلام کرد، اما وی در ماه مارس سال 2018، بخش مهمی از پیام سالانه خود به مجلس فدرال را به صحبت درباره سلاح‌های جدید روسیه اختصاص داد که حاوی مطالب مهمی بود. وی در آن سخنرانی به‌صراحت اذعان کرد که «موشک کروز جدید با سوخت هسته‌ای که دارای محدوده نامحدود و مسیر پروازی غیرقابل‌پیش‌بینی است، در فدراسیون روسیه با موفقیت آزمایش‌شده است.» همچنین رئیس‌جمهور روسیه در سخنان خود اظهار داشت که در صورت جنگ هسته‌ای، «روس‌ها به بهشت ​​خواهند رفت و بقیه به‌سادگی خواهند مرد.»

این جملات پوتین نشان می‌دهند که توان هسته‌ای از نقش بسیار مهمی در راهبرد دفاعی این کشور برخوردار است و روس‌ها هیچ ابایی از بیان قابلیت‌های خود در این زمینه ندارند. به‌خصوص که از سال 2014 با وقوع بحران اوکراین و ضمیمه شبه‌جزیره کریمه به روسیه، دور جدیدی از رقابت‌های تسلیحاتی در حوزه هسته‌ای میان مسکو و واشنگتن شروع شده است. درحالی‌که از آن زمان روسیه همواره آماده مقابله با استقرار نیروهای ایالات‌متحده در کشورهای بالتیک بوده، آمریکایی‌ها ادعا دارند که روسیه مدت‌هاست به سلاح‌های هسته‌ای «مینیاتوری» دست‌یافته است. به همین دلیل ایالات‌متحده نیز قصد دارد اقدام مشابهی اتخاذ کند و از این طریق عدم تعادل در سیستم بازدارندگی هسته‌ای را از بین ببرد. در این راستا واشنگتن در حال نصب کلاهک‌های هسته‌ای کوچک بر روی موشک‌های بالستیک در زیردریایی‌های خود برای مقابله با مسکو است. پنتاگون در 4 فوریه 2020 از تجهیز موشک‌های کروز بالستیک با «کلاهک‌های هسته‌ای کوچک» باقدرت انفجاری نسبتاً کم خبر داد. کلاهک هسته‌ای جدید به نام دبلیو 6-2 که روی موشک‌های بالستیک تریدنت 2 نیروی دریایی ایالات‌متحده نصب شده‌اند، قدرت انفجار برابر با پنج تا هفت تن تی‌ان‌تی دارند. این اقدام در مسکو به‌مثابه روند خطرناکی علیه توانمندی روسیه در حوزه سلاح‌های هسته‌ای تلقی شد و کرملین را برای به آب انداختن زیردریایی «شاهزاده ولادیمیر» مصمم​تر از گذشته کرد.

رقابت‌های هسته‌ای میان روسیه و آمریکا در حالی افزایش می‌یابد که عملاً پایه‌های نظام کنترل تسلیحات در جهان متزلزل شده‌اند. ایالات‌متحده با خروج از پیمان موشک‌های ضد بالستیک، پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد و پیمان‌نامه آسمان‌های باز، نه‌تنها بر روابط خود با روسیه تأثیر گذاشته، بلکه جهان را نیز ازلحاظ کنترل تسلیحات کشتارجمعی آسیب​پذیرتر کرده است. این در حالی است که موعد پیمان استارت نیز در 5 فوریه 2021، روبه پایان است و به‌رغم اصرار روسیه مبنی بر آمادگی برای مذاکره در این خصوص تاکنون آمریکایی‌ها هیچ پاسخ روشنی نداده‌اند.

ازاین‌رو احتمال آنکه رویه آمریکا در خصوص پیمان‌های محدودکننده تسلیحات در مورد پیمان استارت نیز تکرار شود و این کشور حاضر به تمدید آن نباشد، وجود دارد. عدم توافق درباره پیمان استارت به معنای از بین رفتن آخرین توافقنامه باقی‌مانده روسیه و آمریکا در مورد کنترل تسلیحات است. در چنین شرایطی، برای روسیه راهی جز تقویت تسلیحات هسته‌ای خود جهت بازدارندگی مؤثر در برابر ایالات‌متحده آمریکا باقی نمی‌ماند؛ زیرا روس‌ها به‌خوبی می‌دانند که در رقابت با آمریکا در حوزه تسلیحات متعارف از یک‌سو بخت اندکی برای پیروزی بر رقیب خود دارند و از سوی دیگر ممکن است وقایع مربوط به دوران جنگ ستارگان مجدداً تکرار شوند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *