جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

Loading

سناریوهای پیش‌رو در افغانستان

۱۳۹۸/۱۲/۲۹ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در حال حاضر سه جریان در افغانستان مدعی قدرت هستند؛ جریان عبدالله عبدالله و جهادی‌ها، جریان لیبرال دمکرات‌ها به نمایندگی اشرف غنی و جریان طالبان که مدعی قدرت هستند. به نظر می‌رسد که خلیل‌زاد در پی آن است این سه جریان را به صورتی متعادل کند تا بر این بحران فائق آیند. پیرمحمد ملازهی - کارشناس مسائل افغانستان

محمد اشرف غنی و عبدالله عبدالله دو رقیب اصلی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان روز دوشنبه ۱۹ اسفندماه هم‌زمان با یکدیگر مراسم تحلیف برگزار کردند. با وجود این‌که پیروزی اشرف غنی، رئیس‌جمهوری فعلی در انتخابات به‌طور رسمی اعلام‌شده، رقیب دیرینه او عبدالله عبدالله با متهم کردن غنی به تقلب در انتخابات خود را پیروز این رقابت می‌داند. پس‌ازآنکه عبدالله عبدالله اعلام کرد، نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان را نمی‌پذیرد و حکومت فراگیر تشکیل می‌دهد، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا به این اقدام واکنش نشان داد و گفت که آمریکا با تشکیل حکومت موازی در افغانستان مخالف است.

شکل گرفتن دو دولت یک بحث جدی راجع به آینده افغانستان است و مطلوب طالبان همین بود که ثابت شود دولتی که انتخابات برگزار کرده، توان اداره کشور را ندارد. چنانکه خطر شکل گرفتن دو دولت به وجود آمده و این دو دولت ممکن است کشور را به سمت یک جنگ داخلی پیش ببرند؛ زیرا شاهد بودیم کمیسیون انتخابات، اشرف غنی را به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب کرد و در مراسم تحلیف وی نیز سفرای خارجی ازجمله سفیر آمریکا و نماینده ناتو به‌علاوه زلمای خلیل زاد شرکت کردند. این در حالی است که در مراسم تحلیف عبدالله عبدالله فقط خود جهادی‌ها حضور داشتند.

به نظر می‌رسد اگر عبدالله عبدالله و گروه وی همچنان روی مواضع خود باقی بمانند دو سناریو محتمل خواهد بود؛ نخست اینکه این‌ها بتوانند در کابل و شهرهای مهم تظاهرات گسترده‌ای راه بیندازند و شرایطی را به وجود بیاورند تا عملا اشرف غنی نتواند به ریاست‌جمهوری‌اش ادامه دهد و در نهایت نیز گروه عبدالله، تظاهرکنندگان را به کاخ ریاست جمهوری بکشانند و اشرف غنی را بیرون کنند. چنین سناریویی به مفهوم جنگ داخلی خواهد بود؛ زیرا هر دو طرف مسلح هستند و نمی‌توان این اقدام را بدون سلاح انجام داد. ضمن آنکه در شرایط فعلی در شمال افغانستان نیز سلاح توزیع می‌کنند، یعنی نیروهای جهادی سلاح‌هایی که پنهان کرده ‌بودند را به حامیان خود تحویل می‌دهند. سناریوی دوم این است که عبدالله و گروه وی به شمال رفته و آنجا دولت تشکیل دهند که این گزینه نیز تجزیه افغانستان را در پیش خواهد داشت؛ زیرا جهادی‌ها مسلح هستند و در مقابل مقاومت مخالفان دست به سلاح خواهند برد. همچنین جهادی‌ها برای تشکیل یک قدرت محلی در شمال احتمالاً به پشتیبانی یک قدرت خارجی نیاز خواهند داشت که احتمالاً روس‌ها خواهند بود. در این وضعیت نیز روسیه شاید خیلی بی‌میل نباشد که یک منطقه حائل بین خودشان و طالبان ایجاد کنند؛ بنابراین اگر از این زاویه به موضوع نگاه کنیم خطر به وجود آمدن دو دولت، یک خطر خیلی جدی است و طالبان سود اصلی را از این موضوع خواهد برد؛ زیرابه نظر می‌رسد بین طالبان و آمریکا یک توافقی صورت گرفته بر این مبنا که یک دولت موقت به‌جای این دو دولت شکل بگیرد. حال شکل این دولت موقت چگونه خواهد بود و آیا اشرف غنی یا عبدالله در آن جایگاهی دارند یا خیر، بستگی به آن دارد که عبدالله و غنی و گروه‌های آن‌ها آیا می‌توانند به یک جمع‌بندی برسند و تقسیم قدرت تضمین‌شده بین خود انجام دهند یا خیر. البته این گزینه خیلی محتمل نیست زیرا یکی از دو طرف و احتمالاً عبدالله عبدالله باید کوتاه بیاید که احتمالش کم است تا شکل جدیدتری از دولت وحدت ملی که آمریکا پیش‌تر نیز آن را توسط جان کری ایجاد کرده بود، تشکیل شود.

البته تفاوتی که این بار وجود دارد این است که طالبان نیز باید در قدرت حضور داشته باشند. با این تفاسیر باید توجه داشت که در حال حاضر سه جریان، مدعی قدرت هستند؛ جریان عبدالله عبدالله و جهادی‌ها، جریان لیبرال‌دمکرات‌ها به نمایندگی اشرف غنی و جریان طالبان که مدعی قدرت هستند. به نظر می‌رسد که خلیل‌زاد در پی آن است این سه جریان را به صورتی متعادل کند تا بر این بحران فائق آیند.

اگر چنین اتفاقی صورت بگیرد اشرف غنی و طالبان شانس بیشتری برای همکاری دارند تا عبدالله عبدالله و طالبان.

درنهایت اینکه آمریکا همچنان که مایک پمپئو نیز اعلام کرده به‌هیچ‌وجه با تشکیل حکومت موازی موافق نیست چراکه آمریکا را ناچار به جنگ داخلی افغانستان و تجزیه این کشور خواهد کشاند و تنها راه گریز افغانستان از تجزیه داخلی، توافق بین سه قدرت اصلی در این کشور است.

 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *