جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

ببینید | تصاویری از نماز خواندن یک پیرمرد در زیر آوار

یکی از اعضای دفاع غیرنظامی در غزه ویدئویی را منتشر کرده که پیرمردی در حالی که زیر آوار خانه‌اش در حال خواندن نماز صبح دیده می‌شود. خانه او پس از بمباران توسط رژیم صهیونیستی ویران شده و این مرد فلسطینی در این وضعیت نماز می‌خواند. طبق تازه‌ترین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه از آغاز جنگ تا این لحظه ۳۴۳۸۸ فلسطینی به شهادت رسیده و ۷۷۴۳۷ نفر هم زخمی شدند./فرارو

ببینید | تصاویری از نماز خواندن یک پیرمرد در زیر آوار

یکی از اعضای دفاع غیرنظامی در غزه ویدئویی را منتشر کرده که پیرمردی در حالی که زیر آوار خانه‌اش در حال خواندن نماز صبح دیده می‌شود. خانه او پس از بمباران توسط رژیم صهیونیستی ویران شده و این مرد فلسطینی در این وضعیت نماز می‌خواند. طبق تازه‌ترین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه از آغاز جنگ تا این لحظه ۳۴۳۸۸ فلسطینی به شهادت رسیده و ۷۷۴۳۷ نفر هم زخمی شدند./فرارو

Loading
با تداوم یکجانبه‌گرایی ترامپ

آمریکا، روسیه و چین در آستانه رقابت تسلیحاتی نگران‌ کننده در فضا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مسکو تاکید دارد که نظامی کردن فضا و تبدیل آن به یک کارزار درگیری به سود منافع امنیتی این کشور و ناتو نیست و آثار رقابت‌های تسلیحاتی در فضا بسیار منفی و بر هم زننده‌ی امنیت راهبردی خواهد بود. احمد وخشیته - استاد دانشگاه ملی اوراسیا

کمتر از سه ماه پیش بود که «جان ریموند»، ژنرال چهار ستاره‌ی‌ ایالات متحده آمریکا که فرماندهی نیروی فضایی این کشور را بر عهده دارد، بر ضرورت همکاری کشورهای عضو ناتو در فضا و در مدار زمین اشاره و تاکید کرد که «ما با همدیگر قوی‌تر هستیم». در این میان اگر چه وی و همچنین «ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو تاکید کردند که این سازمان قصد نظامی کردن فضا را ندارد، اما روزنامه راسیسکایا گازتا چاپ مسکو در خبری مدعی شد که در پاییز امسال این ژنرال آمریکایی در جلسه کمیته نظامی ناتو شرکت کرده و برای نخستین بار در تاریخ این سازمان سندی پنهانی برای فعالیت‌های نظامی ناتو در فضا به امضا رسیده است.

نهایتا ناتو اعلام کرد که این سازمان از بیستم نوامبر ۲۰۱۹ فضای بیرونی کره‌ی زمین را به عنوان یک منطقه‌ی عملیاتی به شمار می‌آورد؛ در واکنش به این موضوع «ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که برنامه‌ریزی‌های ناتو برای دستیابی به برتری در تمامی حوزه‌ها به واسطه‌ی بهره‌گیری از نظامی‌گری منجر به افزایش تنش‌ها خواهد شد.

اما از سوی دیگر آندره لاناتا، رئیس فرماندهی استراتژیک ناتو بر این باور است که عملیات مشترک روسیه و چین در فضا خطرناک است، چرا که این عملیات‌ها را در نزدیکی ماهواره‌های کشورهای غربی انجام می‌دهند.

با وجود آنکه هر یک از طرفین در سیاست‌های اعلانی خود اقدامات طرف مقابل را خطرناک می‌دانند،‌ اما به نظر می‌رسد در حالی که سیاست‌های اعلامی کرملین مبتنی بر این رویکرد جنبه ایجابی دارد رویکرد ناتو بیش‌تر جنبه سلبی دارد؛ چرا که مسکو تاکید دارد که نظامی کردن فضا و تبدیل آن به یک کارزار درگیری به سود منافع امنیتی هیچ کدام از طرفین نیست و آثار رقابت‌های تسلیحاتی در فضا بسیار منفی و بر هم زننده‌ی امنیت راهبردی خواهد بود. این در حالی است که مقامات ناتو (هم اکنون ۶۵ درصد ماهواره‌های فضایی متعلق به کشورهای این سازمان است) نیز در سیاست‌های اعلامی خود اگرچه از یک سو تاکید دارند که قصدی برای استقرار تسلیحات نظامی در فضای بیرونی ندارند، ‌اما از سوی دیگر با تهدید خواندن فعالیت‌های روسیه و چین به دنبال آن هستند که فرآیند تصمیم‌گیری را معطوف به رویکردهای آمریکایی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی کنند. شاید بتوان گفت که این فرآیند تصمیم‌سازی نشات گرفته از سیاستگذاری «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا است که در ژوئن ۲۰۱۸ دستور ایجاد نیروهای فضایی را صادر کرد.

بدیهی است به واسطه‌ی شناسایی فضای بیرونی به عنوان پنجمین حوزه فعالیت‌های ناتو و تلاش برای اتحاد همه‌ی کشورها حول محور ایالات متحده با هدف تقابل با تهدیدهای روسیه و چین در فضا (فارغ از اینکه این گزاره تا چه میزان می‌تواند به واقعیت نزدیک و یا از آن دور باشد) دور جدیدی از رقابت‌ها در سیستم چند قطبی نظام بین‌الملل شکل گرفته است که لاجرم نظم کنونی جهانی در همکاری‌های فضایی را با تغییراتی مواجه خواهد کرد. همچنین به دنبال سیاست‌های مطلق‌گرایانه‌ی آمریکا طی سال‌های ریاست جمهوری ترامپ به نظر می‌رسد که فرآیند این تصمیم‌سازی‌ها ممکن است تاثیری فراتر از برهم زدن نظم همکاری‌های فضایی داشته باشد؛ چرا که به دنبال خروج آمریکا از پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد (INF) از یک سو و زمزمه‌هایی برای شکننده شدن پیمان استارت ۳ و پیمان آسمان‌های باز از سوی دیگر ممکن است یک رقابت تسلیحاتی و نظامی چند جانبه و چند لایه که از پیچیدگی‌های منحصربه‌فردی نسبت به گذشته برخوردار است، شکل بگیرد؛‌ در همین راستا سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه معتقد است که ناتو بازی بسیار خطرناکی را در فضای خارج از زمین و همچنین فضای سایبری شروع کرده است که به نظر می‌رسد با هدف تحقق رویای آمریکا برای بازگشت به دوران هژمونی این کشور و دنیای تک قطبی پس از پایان جنگ سرد است که این مسئله به شدت ساختار ثبات راهبردی جهان را با تهدید روبرو کرده است.

برآیند این موضوعات نشان می‌دهد که مولفه‌های رقابت نسبت به قدرت همکاری میان ابربازیگران نظام بین‌الملل دست بالاتری به خود گرفته است و در صورت تداوم رویه خروج یکجانبه ایالات متحده از قراردادها و پیمان‌های بین‌المللی و سیاستگذاری مبتنی بر واگرایی با قدرت‌های فرامنطقه‌ای شرق (روسیه و چین)، گذار مهمی در نظم کنونی نظام بین‌الملل رخ خواهد داد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *