جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

ائتلاف‌سازی عربی ضدتهران بعد از وعده صادق!

ائتلاف‌سازی عربی ضدتهران بعد از وعده صادق!

با وجود آنکه ۱۵ روز از پاسخ موشکی و پهپادی ۲۶ فروردین‌ماه (۱۳ آوریل) ایران به اسرائیل که از آن به نام عملیات «وعده صادق» یاد می‌شود، گذشته اما هم‌چنان این اتفاق از جنبه‌های متفاوتی قابل ارزیابی است که یکی از آنها ناظر به احتمال تقویت جبهه عربی برای توازن با ایران است. آن‌گونه که برخی باور دارند زمانی که ایران در یک واکنش غیرقابل پیش‌بینی به حمله اسرائیل به سفارتش در دمشق، بیش از ۳۰۰ موشک و پهپاد به اسرائیل شلیک کرد، عملا یک پوست‌اندازی در توازن‌بخشی کشورهای عربی بین تهران و تل‌آویو شکل گرفته است.

روز 206 طوفان‌الاقصی|22 شهید و ده‌ها زخمی در بمباران رفح

بمباران شدید شهر رفح در جنوب غزه، بازداشت صدها دانشجو و استاد دانشگاه در آمریکا به دلیل اعتراض به قتلعام رژیم اسرائیل در غزه و حمایت‌های آمریکا از این رژیم و ادعای سنتکام آمریکا در رهگیری پهپهادهای یمن از مهمترین تحولات بامدادی طوفان الاقصی است.

روز 206 طوفان‌الاقصی|22 شهید و ده‌ها زخمی در بمباران رفح

بمباران شدید شهر رفح در جنوب غزه، بازداشت صدها دانشجو و استاد دانشگاه در آمریکا به دلیل اعتراض به قتلعام رژیم اسرائیل در غزه و حمایت‌های آمریکا از این رژیم و ادعای سنتکام آمریکا در رهگیری پهپهادهای یمن از مهمترین تحولات بامدادی طوفان الاقصی است.

هواداران فاشیسم در ایتالیا در سالگرد اعدام موسولینی تظاهرات کردند

تهران- ایرنا- ده‌ها نفر در ایتالیا روز یکشنبه در هفتادونهمین سالگرد اعدام بنیتو موسولینی دیکتاتور فاشیست این کشور دستان خود را به نشانه سلام فاشیستی بلند کرده و به دیکتاتور سابق ایتالیا ادای احترام کردند.

هواداران فاشیسم در ایتالیا در سالگرد اعدام موسولینی تظاهرات کردند

تهران- ایرنا- ده‌ها نفر در ایتالیا روز یکشنبه در هفتادونهمین سالگرد اعدام بنیتو موسولینی دیکتاتور فاشیست این کشور دستان خود را به نشانه سلام فاشیستی بلند کرده و به دیکتاتور سابق ایتالیا ادای احترام کردند.

Loading

مرگ مغزی ناتو؛ دلایل و پیامدها

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: آمریکایی‌ها به دنبال آن بودند که نقش امنیتی ناتو را فراتر از اروپا ببرند و به سراسر جهان گسترش دهند؛ اما با سیاست‌های ترامپ مبنی بر اینکه اروپا باید خود هزینه تامین امنیتش را بپردازد، اختلافات میان واشنگتن و بروکسل در حوزه‌های مختلف بویژه پیمان ناتو شدت گرفت. مرتضی مکی - کارشناس مسائل اروپا

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه اخیرا در سخنانی تاکید کرد، با توجه به بی‌تعهدی آمریکا در قبال پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) کشورهای اروپایی نباید برای دفاع از خود به آمریکا وابسته باشند.

مکرون در مصاحبه با نشریه انگلیسی «اکونومیست»، با اشاره به این‌که «اکنون در حال گذران مرگ مغزی ناتو هستیم» گفت، آمریکا «در حال پشت کردن به ما است» که این موضوع را می‌توان در خروج ناگهانی نیروهای آمریکایی از شمال شرق سوریه بدون مشورت با متحدان ناتو مشاهده کرد.

در رابطه با وضعیت فعلی پیمان ناتو و چرایی صحبت‌های مکرون باید توجه داشت که پس از پایان جنگ سرد، پیمان ناتو با یک بحران فلسفه وجودی مواجه شد که همان بحث از بین رفتن تهدید شوروی بود که در پی فروپاشی شوروی و نظام‌های کمونیستی اروپای شرقی بوجود آمد. این مسئله، موجب آشکار شدن اختلاف میان فرانسه و برخی دیگر از کشورهای اروپایی با آمریکا در رابطه با ایجاد ترتیبات مستقل امنیتی اروپایی شد و فرانسوی‌ها نخست چنین ایده‌ای را مطرح کردند ولی در اروپا کسی از این ایده حمایت نکرد. ضمن اینکه اروپا پس از فروپاشی یوگسلاوی با بحران‌های جدی در منطقه بالکان مواجه شد و عملا موضوع ایجاد ترتیبات مستقل اروپایی به حاشیه رفت.

بنابراین آمریکایی‌ها توانستند از این فضا استفاده کنند و همچنان چتر امنیتی خود را به بهانه مقابله با بحران‌های جدایی‌طلبی و تهدیدات تروریستی و موشکی از سوی روسیه بر سر اروپا حفظ کنند. در این بین به نظر می‌رسد حادثه 11 سپتامبر هم نقطه اوج پیمان ناتو و هم آغاز افول این پیمان بود. از این جهت نقطه اوج پیمان ناتو بود که برای اولین بار دولت‌های اروپایی در راستای مقابله با تهدیدات تروریستی با امریکا ابراز همدردی و همراهی کردند و از این جهت آغاز افول پیمان ناتو بود که آمریکایی‌ها پس از اینکه نتوانستند مجوز لازم از شورای امنیت سازمان ملل را در سال 2003 برای حمله به عراق کسب کنند با مخالفت جدی آلمان و فرانسه در حمله به عراق مواجه شدند. این مسئله منجر به ایجاد شکافی عمیق میان اعضای ناتو از یک سو و آمریکا و اعضای اروپایی ناتو از سوی دیگر شد.

بعد از این تحولات، آمریکایی‌ها به ویژه در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما تلاش کردند تا با یک سیاست چندجانبه گرایانه، به وحدت و همگرایی میان متحدان دو سوی اقیانوس اطلس جانی دوباره بدهند. اما با به قدرت رسیدن دونالد ترامپ، بار دیگر اختلافات عمیق میان اروپا و آمریکا و برداشت متفاوت دو طرف از مفهوم امنیت و تهدید ظهور و بروز پیدا کرد و این باعث شد که ناتو نتواند به عنوان پلیس جهانی که آمریکا انتظار آن را داشت، نقش‌آفرینی کند.

آمریکایی‌ها به دنبال آن بودند که نقش امنیتی ناتو را فراتر از اروپا برده و به سراسر جهان گسترش دهند. اما با سیاست‌های ترامپ مبنی بر اینکه اروپا باید خود هزینه تامین امنیتش را بپردازد، اختلافات میان واشنگتن و بروکسل در حوزه‌های مختلف بویژه پیمان ناتو شدت گرفت.

همچنین سیاست‌های واشنگتن در قبال سوریه مبنی بر اعلام خروج نظامیان آمریکایی از سوریه و حملات ترکیه به شمال سوریه، خشم اروپا را برانگیخت؛ چرا که این حملات با اولویت‌ها و سیاست‌های کشورهای اروپایی همخوانی نداشت و اقدام رئیس‌جمهور آمریکا بدون گفتگو و هماهنگی با دولت‌های اروپایی صورت گرفت.

از طرف دیگر، خروج آمریکا از برجام، توافقی که اروپایی‌ها آن را بزرگترین دستاورد امنیتی طی گفتگوهایی چندجانبه در خاورمیانه تلقی می‌کردند، نیز اختلاف و شکاف امنیتی میان دو سوی آتلانتیک را شدت بخشید.

البته مرگ مغزی ناتو به تعبیر مکرون، امروز اتفاق نیفتاده بلکه سال‌هاست که اتفاق افتاده و شکاف و اختلافات میان اروپا و آمریکا نیز روز به روز بیشتر و عمیق‌تر می‌شود؛ اختلافات و شکاف‌هایی که به نظر نمی‌رسد لااقل در دوره ریاست‌جمهوری ترامپ کاهش پیدا کند.

این در حالی است که پس از آنکه ترامپ به صراحت اعلام کرد که اروپایی‌ها خودشان باید بخش اعظم هزینه‌های تامین امنیت‌شان را بپردازند و اختلافات جدی میان طرفین ایجاد شد، کشورهای اروپایی گام‌هایی جدی طی دو سال گذشته با هدف خوداتکایی برداشتند و مهم‌ترین گام‌شان نیز ایجاد پیمان مشترک دفاعی اروپا (پسکو) بود. در این چهارچوب یک توافقنامه میان 9 عضو اتحادیه اروپا با هدف همکاری‌های امنیتی و نظامی میان این کشورها به امضا رسید. اما با توجه به شکاف و اختلافی که در اروپا نسبت به موضوع امنیت وجود دارد و این مسئله که دولت‌های اروپایی هنوز به یک سیاست خارجی و امنیتی مشترک دست پیدا نکرده‌اند بعید به نظر می‌رسد در یک فرصت کوتاه یا میان مدت بتوانند به یک ساختار امنیتی مستقل دست پیدا کنند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *