جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

Loading
آتش بس در یمن

عقب‌نشینی عربستان و واکنش هوشمندانه انصارالله

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: تردیدی نیست که مقامات ریاض با این نوع پاسخ‌گویی به پیشنهاد آتش‌بس انصارالله درصدد هستند تا اتهامات مربوط به جنگ‌افروزی و نپذیرفتن شرایط صلح را خنثی کرده و در مقابل وجهه صلح‌طلبانه و بسیار مثبت انصارالله را که طی چند هفته اخیر در رسانه‌های گروهی منعکس شده، کمرنگ کنند. جعفر قنادباشی/ کارشناس مسائل خاورمیانه

با گذشت یک هفته از پیشنهاد «مهدی المشّاط»، رئیس شورای عالی سیاسی یمن مبنی بر توقف «داوطلبانه و یکجانبه» عملیات‌های پهپادی و موشکی دولت نجات ملی یمن به خاک عربستان سعودی، مشروط بر اینکه ریاض و «ائتلاف متجاوز» به رهبری این کشور نیز حملات خود را به یمن متوقف کرده و به محاصره این کشور پایان دهد، روز جمعه پنجم مهر ماه روزنامه وال‌استریت ژورنال آمریکا به نقل از منابع آگاه مدعی شد که عربستان سعودی به دولت نجات ملی یمن پیشنهاد آتش‌بس داده است.

این روزنامه، آتش‌بس پیشنهادی ریاض را «آتش‌بس جزئی» دانست و نوشت که این آتش‌بس در چهار محور از جمله شهر صنعاء، پایتخت یمن اجرا خواهد شد. به نوشته وال‌استریت، در صورت موفق بودن این آتش‌بس، سعودی‌ها به گسترش محدوده این آتش‌بس خواهند پرداخت و بخش‌های دیگر یمن را نیز شامل خواهد شد.

بر این اساس، همانطور که پیش‌بینی می‌شد بالاخره مقامات عربستان سعودی در پاسخ به پیشنهاد آتش‌بس جنبش انصارالله، از خود واکنش نشان دادند و ضمن اعتراف عملی به برتری نظامی انصارالله و ضعف نظامی خود به این پیشنهاد، البته پاسخی ناقص و فریبکارانه دادند؛ پاسخی که در واقع بیانگر نوعی سردرگمی است که مقامات سعودی در حال حاضر به آن دچار هستند. چرا که از یک سو ادامه جنگ را به دلیل توانمندی‌های بسیار قابل ملاحظه نظامی انصارالله برای خود غیرممکن می‌دانند  و از سوی دیگر پذیرش آتش‌بس نیز به معنای توقف کامل تهاجمات نظامی به یمن و به منزله اعتراف به شکست فضاحت‌بار آنها تعبیر می‌گردد. لذا از این رو است که در این اوضاع وانفسا و بسیار بغرنج از آتش‌بسی محدود آن هم در چهار منطقه مشخص از جمله صنعا سخن گفتند و توقف کامل جنگ را به مراحل بعدی موکول کردند.

تردیدی نیست که مقامات ریاض با این نوع پاسخ‌گویی به پیشنهاد آتش‌بس انصارالله درصدد هستند تا اتهامات مربوط به جنگ‌افروزی و نپذیرفتن شرایط صلح را خنثی کرده و در مقابل، وجهه صلح‌طلبانه و بسیار مثبت انصارالله را که طی چند هفته اخیر در رسانه‌های گروهی منعکس شده، کمرنگ کنند. این در حالی است که مقامات شورای عالی سیاسی یمن و همچنین دست‌اندرکاران جنبش انصارالله صراحتا با برقراری آتش‌بس محدود و منطقه‌ای مخالفت کرده و پایان هرگونه عملیات پهپادی و موشکی علیه عربستان را به پذیرش توقف جنگ از جانب ریاض مشروط کرده‌اند.

به هر ترتیب آنچه مسلم است نگرانی‌های ناشی از ضربات وارده به تاسیسات آرامکو و اثبات برتری نظامی انصارالله به فراتر از ریاض هم سرایت کرده و آنچه که روز جمعه در قالب پذیرش طرح صلح انصارالله از زبان مقامات سعودی جاری شد، ترجمان برخی از تصمیماتی است که در اتخاذ آن، لندن و واشنگتن نیز مشارکت داشته‌اند. چنانچه به حدود ۵ سال پیش بازگردیم در آغاز این جنگ خانمانسوز نیز آمریکا و انگلیس نقش‌های اصلی را برای تهاجم نظامی به یمن ایفا کردند. آنچه که مشخص است پاسخ انصارالله به این پیشنهاد ریاض و مخالفت جدی با آتش‌بس در نقاط محدود، پاسخی هوشمندانه است که راه هرگونه توطئه جدید را مسدود می‌کند و محاسبات جدید ائتلاف غربی-عربی را خنثی می‌سازد. چرا که آتش‌بس منطقه‌ای و محدود از یک سو به مفهوم فراهم کردن زمینه برای فعالیت‌های ستون پنجم در یمن و از سوی دیگر محدود کردن دایره فعالیت‌های دفاعی انصارالله خواهد بود.

حال آنکه انصارالله تا زمان پایان جنگ هیچ‌گاه نباید امکان بهره‌برداری از توانمندی‌های موشکی و پهپادی خود را به عنوان موثرترین نقطه قوت از خود سلب کند.

درنتیجه اگرچه به صورت ظاهری طرح عربستان گامی به سوی صلح و آرامش در جنگ چهار سال و نیمه و خانمان‌سوز علیه مردم یمن به نظر می‌رسد ولیکن این گام زمانی می‌تواند برای مردم رنج دیده یمن، مطمئن و قابل قبول تلقی شود که راه هرگونه سوء‌استفاده متجاوزان مسدود شود.

 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *