جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

روایت الجزیره از تکرار رسوایی ابوغریب، این‌بار توسط سربازان صهیونیستی در غزه

تهران-ایرنا- شبکه خبری الجزیره نوشت: بدرفتاری سربازان رژیم اسرائیل با زندانیان فلسطینی در غزه یادآور رسوایی آمریکا در زندان ابوغریب است و با حمایت و تامین مالی همان دولتی انجام می‌شود که با شکنجه زندانیان عراقی، جهان را شوکه کرد.

تعداد شهدای نوار غزه به ۳۴ هزار و ۴۸۸ نفر رسید

تهران – ایرنا- وزارت بهداشت نوار غزه جدیدترین آمار شهدا ‌و مجروحان حملات ارتش رژیم صهیونیستی را منتشر و اعلام کرد که در جریان این حملات از هفتم اکتبر (۱۵ مهر ۱۴۰۲)، ۳۴ هزار و ۴۸۸ شهروند فلسطینی شهید شدند.

Loading

آینده تحولات در سودان

۱۳۹۸/۰۵/۰۵ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: امکان انتقال قدرت به غیرنظامیان و تشکیل یک حکومت دمکراتیک در سودان بسیار دور از تصور و فقط ممکن است که حکومت دمکراتیک در یک مقطع زمانی کوتاه بتواند قدرت را در اختیار بگیرد. حسن‌ هانی‌‌زاده - کارشناس مسائل غرب آسیا

اعتراض‌های مردمی سودان از ۱۹ دسامبر ۲۰۱۸ (۲۸ آذر ۹۷) به علت افزایش قیمت نان آغاز شد، اما این اعتراض‌ها به سرعت رنگ و بوی سیاسی به خود گرفت و تظاهر کنندگان خواستار سرنگونی دولت عمر البشیر شدند. دولت البشیر سرانجام ۲۲ فروردین ماه با دخالت ارتش سرنگون و پس از آن ارتش سودان با تشکیل نهادی با عنوان شورای نظامی انتقالی به ریاست ژنرال عبدالفتاح البرهان قدرت را در دست گرفت. اما سرنگونی البشیر گروه‌های معترض سودانی را راضی نکرد و آنها همچنان خواستار کنار رفتن نظامیان و انتقال مسالمت‌آمیز قدرت به یک شورای غیرنظامی و تشکیل یک حکومت دموکراتیک هستند.

درواقع با توجه به اینکه تاریخ مصرف عمر حسن البشیر، رئیس‌جمهور سابق سودان که با کودتای نظامی بر سر قدرت آمده بود و به مدت 30 سال به شکل غیردموکراتیک بر سودان حاکمیت داشت، پایان یافته بود، آمریکا با اشاره عربستان و امارات عمرالبشیر را از قدرت برکنار کردند و یک شورای نظامی بر این کشور حاکم کردند. می‌توان گفت که با این برکناری ماموریت البشیر در تجزیه سودان و سرکوب آزادی‌خواهان به پایان رسیده بود.

اما تجربه سودان طی 6 دهه گذشته نشان داده که همواره نظامیان در این کشور در کمین قدرت هستند و هیچ‌گاه حاکمیت غیرنظامی را برنمی‌تابند. تاریخ سودان نشان داده که تنها در یک دوره کوتاه غیر‌نظامیان به رهبری صادق المهدی و حسن الترابی قدرت را در دست داشتند اما سرانجام با کودتای نظامی برکنار شدند. لذا نظامی‌ها همواره به دنبال این هستند که حاکمیت را در اختیار داشته باشند.

شرایط سودان را می‌توان با شرایط مصر مقایسه کرد. یعنی در سودان نیز مانند مصر هیچ‌گاه خارج از بدنه نیروهای مسلح، غیرنظامیان نتوانستند کشور را اداره کنند. همچنانکه در مصر، غیرنظامیان به رهبری محمد مرسی تنها یک دوره قدرت را برای یک سال به دست گرفتند و سرانجام توسط عبدالفتاح السیسی سرنگون شدند. در حال حاضر در سودان چنین وضعیتی حاکم است.

از سال 1956 تاکنون که سودان استقلال یافت، نظامیان همواره در قدرت بودند. اکنون بعد از سرنگونی عمر البشیر جریان‌های موسوم به آزادی و تغییر در سودان با تشکل‌های مردمی خود قصد دارند نظامی‌ها را برکنار کنند و از طریق انتخابات آزاد غیرنظامیان را به قدرت برسانند.

اما کشتار 130 نفر در جریان حمله ارتش به اجتماعات مردمی نشان داد که نیروهای نظامی همواره به دنبال قدرت هستند.

این در حالی است که سرانجام پس از 4 ماه مذاکره، درگیری و تظاهرات در سودان با وساطت اتیوپی، غیرنظامیان و نظامیان در یک نشست طولانی یک توافقنامه انتقال قدرت را امضا کردند که به موجب آن در یک فرآیند زمانی مشخص نظامیان قدرت را به غیرنظامیان واگذار کنند؛ اما همه نشانه‌ها و ادله حاکی از آن است که نظامیان هیچ‌گاه قدرت را به غیرنظامیان واگذار نمی‌کنند و همیشه نسبت به واگذاری قدرت به غیرنظامیان تردید دارند.

با این تفاسیر امکان انتقال قدرت به غیرنظامیان و تشکیل یک حکومت دمکراتیک در سودان بسیار دور از تصور و فقط ممکن است که حکومت دمکراتیک در یک مقطع زمانی کوتاه بتواند قدرت را در اختیار بگیرد. یعنی بیش از یک یا دو سال دوام نیاورد.

درواقع هرگاه مردم از نظامیان خسته می‌شوند و دست به تظاهرات می‌زنند، این نظامی‌ها با یک اقدام شکلی و ظاهری قدرت را به غیرنظامیان واگذار می‌کنند اما سرانجام با یک کودتای نظامی این حاکمیت مردمی را برکنار می‌کنند.

در این بین عربستان و امارات نیز طی سال‌های اخیر نقش اساسی در رخدادهای کشورهای شمال آفریقا مانند تونس، مصر، سودان و لیبی ایفا کرده‌اند و این یکی از مشکلاتی است که هم اکنون جهان عرب با آن مواجه است؛ مبنی بر اینکه دو کشور دیکتاتوری اما ثروتمند مانند امارات و عربستان، سعی می‌کنند نظام‌ها را در کشورهای عربی تغییر دهند و براساس منافع خودشان مهره‌های نظام‌های مختلف را جابجا کنند.

این مسئله بیانگر آن است که وضعیت کشورهای شمال آفریقا همواره تابعی از اراده کشورهای ثروتمند است. در این رابطه صحبت معمر قذافی که یک زمانی گفته بود مشکل کشورهای شمال آفریقا این است که کشورهای بزرگ عربی شمال آفریقا از کشورهای کوچک عربی گدایی می‌کنند یک مقوله کاملا درست و دقیق است. زیرا شرایط اقتصادی کشورهای شمال آفریقا به گونه‌ای است که همواره نیازمند کمک مالی کشورهای ثروتمند و کوچک حوزه خلیج‌فارس هستند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *