جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

توجیه سرکوب دانشجویان از سوی کاخ سفید: حضور پلیس بر اساس تصمیم دانشگاه‌ها است

نیویورک- ایرنا- سخنگوی کاخ سفید در پی انتقادها به حضور پلیس آمریکا در دانشگاه‌ها و بازداشت دانشجویان حامی فلسطین و مخالف اسرائیل، مدعی شد: تصمیم برای حضور پلیس به عهده خود دانشگاه‌ها است.

برگزاری نشست آتی وزرای دفاع ناتو در حمایت از اوکراین در بروکسل

تهران- ایرنا- دفتر مطبوعاتی ناتو در بیانیه‌ای اعلام کرد که نشست آتی وزرای دفاع کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) روز ۱۶ مه (۲۷ اردیبهشت) با تمرکز بر موضوع حمایت از اوکراین در بروکسل برگزار خواهد شد.

Loading
رویوران در گفتگو با شوراآنلاین پيش بيني کرد

دست برتر دمشق فارغ از فرجام آتش بس

۱۳۹۸/۰۴/۰۴ | نمای راهبردی

شورا‌آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا معتقد است حتی اگر آتش‌بس در سوریه به نتیجه نرسد، با توجه به اینکه یک سوم تروریست‌ها تحت محاصره هستند، دولت دمشق از لحاظ میدانی دست برتر خود را حفظ خواهد کرد.

آنچه در ادامه می خوانید، متن گفتگوی شوراآنلاین با حسین رویوران، کارشناس مسائل غرب آسیا درباره فرجام طرح آتش بس است.

 

پرسش: آمریکا و روسیه چه اهداف راهبردی را از طرح آتش بس در سوریه دنبال می کنند؟

آمریکا در تلاش است تا جایگاه مطمئنی در آینده سوریه برای خودش فراهم کند. به همین دلیل محتوای توافق به گونه‌ای تعریف شده تا بتواند اهداف هر دو کشور را در آینده سوریه تحقق ببخشد. البته آمریکا به دلیل انتخاباتی که در پیش دارد، بیشتر حالت محافظه‌کارانه به خود گرفته و درصدد حفظ وضع موجود در سوریه است، اما روسیه به دنبال ایجاد اجماع در بحث جنگ علیه تروریسم یا گسترش اجماع علیه تروریست‌ها در صحنه عملیات میدانی سوریه است.

 

پرسش: برنامه آمریکا برای حفظ وضع موجود در سوریه چیست؟

آمریکا تلاش کرده تا با توسل به آتش بس، شرایط فعلی سوریه را حفظ کند و از این طریق بتواند مسیر گفتگوهای سیاسی در آینده سوریه را مدیریت کند. روسیه هم به این طرح توافق آتش بس نگاه ابزاری و تلاش دارد از طریق مکانیزمی که در این طرح تعریف شده به هدف اصلی خود که گسترش اجماع علیه گروه‌های تکفیری است، برسد. لذا با طرح توافق آتش بس که بین آمریکا و روسیه اتفاق افتاده تا حدودی این دو قدرت بین المللی، زمینه را برای تحقق اهداف‌شان هموار می بینند.

 

پرسش: مهم ترین مولفه این طرح آتش بس چیست؟

در حال حاضر با وضعیتی که پیش آمده تا حدی میان نیروهای ارتش و دولت سوریه با گروه‌های ترویستی مثل داعش و جبهه النصره، جداسازی و تفکیک صورت خواهد گرفت. مسئله جداسازی و تفکیک این گروه ها، می تواند وزن هر یک از آنها را مشخص کند. لذا این گروه ها در این توافق دو گزینه بیشتر ندارند یا باید به آتش بس پایبند باشند یا مورد حمله قرار خواهند گرفت.

 

پرسش: مهم‌ترین نقطه ضعف این توافق نامه چیست؟

چند مسئله اساسی در این توافق وجود دارد که می تواند نقطه ضعف این توافق محسوب شود. مسئله اول، بحث آتش بس؛ مسئله دوم بحث کمک رسانی به مردم تحت محاصره و در نهایت بحث گفتگو و مذاکرات در آینده است. برای بحث اول و اینکه چه کسی باید به این آتش بس پایبند باشد، سازو کاری تعریف شده است، اما برای بحث کمک رسانی هنوز سازوکار درست و مشخصی تعریف نشده است. لذا شاهدیم که در همین ابتدای امر دولت سوریه، عنوان نموده کمک‌رسانی به شرطی مورد قبول است که با نظارت سوریه همراه باشد. یعنی دولت سوریه باید بتواند ببیند و رصد کند که چه چیزی، از کجا و به چه کسانی اعطاء می‌شود. در شرایط فعلی دولت سوریه به شدت نگران انتقال سلاح است. در حالیکه طبق توافق، آمریکا می‌خواهد نیروهای نظامی سوریه مجبور به عقب‌نشینی از معبر کاستیلو شوند، به طوری که این منطقه از نیروهای دولتی تخلیه کامل شوند تا از این طریق بتواند به راحتی و آزادانه به مناطق حلب کمک رسانی کند. این یک اختلاف جدی و خلاء اساسی در این توافقنامه است که هنوز راه حلی برای آن در نظر گرفته نشده است. بحث بعدی که همچنان در این توافقنامه به آن اشاره خاصی نشده، این است که چه کسی باید با چه کسی صحبت و رایزنی کند. هنوز مشخص نشده که آیا مثل دور قبلی مذاکرات در ژنو که به شکست انجامید، آیا روند معقولی در نظر گرفته شده تا این بار مذاکرات به شکست ختم نشود یا خیر؟

 

پرسش: در صورت شکست طرح توافق آتش بس؛ آینده سوریه را چگونه ارزیابی می کنید؟

نقش ترکیه در این توافق بسیار مهم است؛ این نقش می تواند در چارچوب توافق یا خارج از آن تعریف شود. اگر توافق به نتیجه نرسد با توجه به اینکه یک سوم تروریست‌ها تحت محاصره دولت هستند و دولت روسیه و سوریه از لحاظ میدانی دست برتر را دارند، می‌توانند عملیات را ادامه بدهند. مخالفین و معارضین در حال حاضر مشکلات زیادی دارند، به ویژه مشکلی که با ترکیه پیدا کرده اند و چرخشی که در سیاست های ترکیه نسبت به این گروه ها به وجود آمده، احتمال پشتیبانی و حمایت ترکیه از این گروه‌ها را تضعیف کرده است. با توجه به شکل‌گیری اجماع بین المللی علیه تروریست ها و احتمال تغییر مواضع ترکیه، اگر توافق حتی مطابق آنچه که در طرح آمده، اجرا نشود، باز هم دولت سوریه در آینده دست برتر را خواهد داشت.

 

پرسش: جدای تروریست ها، مخالفان آتش بس چه کسانی هستند؟

هم عربستان سعودی و هم رژیم صهیونیستی مخالف اجرای موفقیت آمیز طرح توافق آتش بس هستند. لذا از همان ساعات اولیه توافق، زمزمه عدم پذیرش توافق از سوی آنها به گوش می‌رسید. اما قطعاً گزینه‌های این دو، خیلی جالب نیست، زیرا عملا در برابر توافق بین المللی قرار می گیرند و این می تواند برای آینده‌شان ناگوار باشد.

 

پرسش: ارزیابی شما از اقدام نظامی گروه های تروریستی در قنیطره و تصرف شهرک حضر در روز بعد از اجرای توافق آتش بس چیست؟

با آغاز طرح توافق آتش بس، عملیات قادسیه جنوب در منطقه جنوب و در حوالی جولان انجام شد و عملاً یک سری گروه‌ها ناپایبندی خود را در قبال آتش بس و ادامه ارتباط و همراهی با جبهه النصره اعلام کردند. عملیات قادسیه کاملا یک طرح اسرائیلی است که در مرز جولان اجرا می شود. آمریکا در شرایط فعلی وضعیت انفعالی به خود گرفته و در صورت ادامه این وضعیت یقیناً دچار چالش خواهد شد، مگر آنکه خود زیر توافق بزند. طبق توافق آمریکا باید از وضع انفعالی خارج شود و با اینها برخورد کند، با این وجود به دلیل عدم اشتراک نظر بین آمریکا و اسرائیل تا حدودی جبهه مخالفین با مشکل مواجه خواهند شد. گرفتن شهر حضر اینگونه نیست که باعث تغییر معادله کلی در میدان عملیات شود، زیرا این منطقه قبلا هم دست اینها بود و دولت توانسته بود که آن را تصرف کند. اما این عملیات و حمایت آن از سوی اسرائیل می تواند زمینه انحراف توافق را از مسیری که برای آن ترسیم شده، فراهم کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *