جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

فرصت ۱۹۳ میلیارد دلاری منابع تجدیدپذیر در آفریقا

بنا بر یافته‌های یک مطالعه جدید، کشورهای جنوب صحرای آفریقا، فرصتی ۱۹۳ میلیارد دلاری برای سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و گذار انرژی تا سال ۲۰۳۱ فراهم می‌کنند که بازدهی آن، نسبت به اروپا و آمریکا، چند برابر است.

۵ دلیل هشدار پوتین نسبت به نفوذ اروپا در قفقاز

پوتین در هشدارهای خود به اتحادیه اروپا، به طور خاص بر خطرات ناشی از افزایش نفوذ اروپا در قفقاز تأکید کرده است. این هشدارها نشان‌دهنده نگرانی‌های روسیه از تضعیف موقعیت استراتژیک خود در این منطقه است.

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

در روزهایی که مسعود پزشکیان خود را برای ورود به پاستور آماده می‌کند، گزارش‌های ضد‌و‌نقیض رسانه‌ای درباره آمادگی دولت جو بایدن در جهت مذاکره با تهران برای احیای توافق هسته سال ۲۰۱۵ مطرح شده است. دراین‌باره روزنامه کویتی الجریده به نقل از منابع خود مدعی شد «نمایندگان طرف آمریکایی سه‌شنبه گذشته به ایرانی‌ها ابلاغ کرده‌اند که دولت جو بایدن آماده گفت‌وگو برای بازگشت سریع به توافق هسته‌ای امضاشده در سال ۲۰۱۵ میلادی پس از واردکردن اصلاحات ساده در آن است».

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

جلال میرزایی در یادداشتی می نویسد: انکارکردنی نیست که در سال‌های اخیر برخی رهبران جوان در کشورهایی نظیر اتریش، سوئد، نیوزیلند و کانادا روی کار آمده‌اند اما این اتفاق در روندی عادی بوده و جوان‌بودن معیار انتخاب نبوده است، کمااینکه در همین کشور‌ها در دو سال اخیر دوباره شاهد انتخاب رهبران مسن‌تر و باتجربه‌تر از سوی اکثریت مردم بوده‌ایم.

قمار بزرگ مکرون در فرانسه/ ناکامی لوپن به نگرانی‌ها پایان داد/ امکان اتحاد احزاب مخالف علیه راست افراطی

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پارلمان جدید هنوز تشکیل نشده که ببینیم از میان این پارلمان چه کسی می‌تواند نخست‌وزیر فرانسه باشد. اما آن نگرانی که وجود داشت که راست افراطی به رهبری لوپن پست نخست‌وزیری را به دست بیاورد، عملی نشد.

Loading
چشم انداز قیمت نفت

بازار نفت ، سمت و سوی آینده

۱۳۹۸/۰۴/۰۴ | نمای راهبردی

شورای راهبردی آنلاین - رسانه ها: منافع ایران بیشتر برمیگردد که هم اقتدار خود را در اوپک برگرداند و سهمیه خود حفظ کند. اما تاکنون توان تولید خود را بالابرده ایم اما به مقدار سهمیه خود نرسیده ایم. به نظر من ایران در زمینه ایجاد تثبیت در بازار انرژی در مورد تعیین سهمیه ها نقش خوبی را بازی کند.

قیمت نفت در یک سال و نیم اخیر روندی کاهشی در پیش گرفته و عرضه نفت رو به افزایش گذاشته است. اما نشست اخیر کشورهای عضو اوپک و حضور کشورهای غیر اوپک چون روسیه و توجه به کاهش تولید خود با هدف افزایش قیمت ها موجب افزایش نسبی قیمت نفت شد. در همین راستا برای بررسی بیشتر چشم انداز قیمت نفت و آینده آن گفتگویی با دکتر با دکتر آلبرت بغزیان داشته ایم:

 

پرسش: علل وضعیت کنونی و تداوم قیمت پایین در بازار نفت جهان چیست؟

بازار نفت طی چند ماه گذشته با مازاد عرضه ای روبر بود که همین امر موجب کاهش قیمت در  زمستان شده بود.  در این میان  با تلاش اعضای اوپک و بویژه ایران و به موافقت رساندن اعضایی اوپکی مانند عربستان و غیر اوپکی مانند روسیه در مورد کاهش  مازاد نفت در بازار جهانی  موجب شد که با افزایش قیمت بتواند نگرانی کسری بودجه ای اعضای اوپک و غیر اوپک را برطرف کند . در این میان این امر رخ داد. یعنی یک فریز نفتی برای روسیه رخ داد و نوعی کاهش تولید برای اعضای اوپک چون  عربستان(که در سالهای گذشته تولید بالایی را در بین کشورهای اوپک انجام داده بودند) مورد توجه قرار گرفت. در این میان  برد ایران در این  بین آن بود که نخست اوپک را مدیریت کند و اقتداری را در بین کشورهای اوپک از خود نشان دهد. همچنین توانست  عربستان و روسیه را برای کاهش میزان تولید نفت خام خود راضی کند . در وهله سوم هم توانست افزایش تولید ایران مد نظر قرار گرفت و به تایید دیگر بازیگران نفتی برساند.

 

پرسش: در شرایط کنونی روسیه چه نگاهی به آینده بازار و قیمت نفت دارد؟

در خواست کشوری چون روسیه این است که بتواند اقتدار خود را در بخش تولید کنندگان غیر اوپک داشته باشد و کاهش قیمت نفت را از طریق افزایش تولید و صدور آن جبران کند. اما در وضعیت کنونی کاهش تولید نیز مد نظر روسیه قرار گرفته است. اما در مقابل عربستان تلاش کرده بود تا سهم ایران را از آن خود کند و ایران نتواند ادعایی در مورد افزایش تولید کند.

 

پرسش: با توجه به شرایط کنونی اصولا نقش تولیدکنندگان غیر اوپک در عرضه و ساختار قیمت گذاری نفت تا چه حدی مهم و تاثیرگذار است؟

اعضای غیر اوپک بیشتر قیمت پذیر هستند. یعنی با توجه به حجم عرضه بالای تر نفت در بین اعضای اوپک آنها انسجام لازمی را برای هماهنگی سیاست های انرژی در بین کشورهای نفتی غیر اوپک ندارند.  بنابراین تابع رویکردهای نفتی سیاست های نفتی  اعضای اوپک هستند. در این میان برخی از این اعضای غیر اوپک در زمان بالارفتن قیمت نفت هزینه تولید نفت شان بالا می رود و  با این افزایش وارد جرگه تولید نفت میشوند.  برخی نیز نفت هایی غیرمتعارف دارند و هزینه تولید با قیمت هایی بالا انجام میگیرد . در بعد دیگر  نیز  برخی از این اعضای غیر اوپک در زمان  افزایش قیمت نفت در اندیشه بهبود تکنولوژیک و استخراج از یک سری مخازن چون نفت شل  میشوند. بنابراین رویکرد اعضای غیر اوپک به نوعی متاثر از اعضای اوپک و تصمیم آنها در مورد  کاهش  قیمت و یا افزایش آن است .

 

پرسش: نقش کنونی عراق در بازار نفت در شرایط کنونی چیست؟

 کشورهایی چون عراق نیاز به بازسازی اقتصاد خود و ترمیم ساختار نفتی خود دارند. این امر نیازمند فروش نفت بیشتر است. در واقع ذخایر نفتی عراق بیشتر جوان است. اگر مساله داعش و ناامنی حل گردد، موجب توجه به  نفت بیشتر میشود. این امر فرصت خوبی است تا ایران نیز بخشی از بازار کالا و خدمات عراق را به دست گیرد. در این بین عراق در وضعیت کنونی سهمیه خود را  استفاده نمیکند و عربستان از این وضعیت بهره میبرد. در این بین تثبیت بیشتر شرایط سیاسی و امنیتی عراق موجب توجه بیشتر به صادرات میگردد و افزیش عرضه نیز به نوبه خود موجب کاهش قمیت نفت میگردد.

 

پرسش:  متغیر امریکا و نفت شیل این کشور تا چه حدی می تواند آینده بازار را تحت تاثیر قرار دهد؟

امریکا هم میتواند بزرگترین تولید کننده نفت در جهان باشد و از سوی دیگر هم مصرف کننده بزرگ  نفت در جهان است . در این میان این  تاثیرگذاری دو سویه در بازار نفت جهان در وضعیتی است که امریکا عملا بخشی از کمبود نفت خود را از کشورهایی چون ونزوئلا تامین میکند. در این میان افزایش قیمت نفت از یک سو به نفع امریکا است و می تواند نفت های گران تر خود را وارد بازار کند. همچنین افزایش قیمت نفت هم این کشور را تشویق میکند تا به سراغ نفت های با تکنولویی برتر رود. در این میان هم باید توجه داشت که اگر تقاضای امریکا از بازار نفت  خارج گردد، در آن صورت درآمد کشورهایی که از این کشور کالا وارد میکنند کمتر میشود و کمتر کالای امریکایی تقاضا میکنند. بنابراین این امر نیز حالتی دولبه است. در واقع افزایش قیمت نفت موجب افزایش درآمد کشورهای نفت خیز طرف تجاری امریکا میگردد و موجب افزایش  واردات از امریکا میگردد و برعکس در صورت کاهش قیمت نفت موجب کاهش واردات از امریکا می گردد.

 

پرسش: در وضعیت کنونی منافع ایران چیست؟

منافع ایران بیشتر برمیگردد که هم اقتدار خود را در اوپک برگرداند و سهمیه خود حفظ کند. اما تاکنون توان تولید خود را بالابرده ایم اما به مقدار سهمیه خود نرسیده ایم. به نظر من ایران در  زمینه ایجاد تثبیت در بازار انرژی در مورد تعیین سهمیه ها  نقش خوبی را بازی کند.

 

پرسش: با توجه به برخی خوش بینی هایی در مورد افزایش قیمت نفت وضعیت کنونی قیمت نفت به چه سمت و سویی حرکت خواهد کرد؟

افزایش قیمت نفت در زمستان بنابه دلایل جوی است که در زمستان امسال نقش چندانی نداشت و بخشی هم مرتبط با هزینه تولید نفت است. در این میان به توجه به کاهش هزینه تولید نفت شیل این امر افزایش قیمت را توجه نمیکند. در این بین بیشتر نقش دسترسی و کمیابی است.  بنابراین آینده نفت افزایش قیمت به صلاح ما نیست و باید به گونه ای نباشد که تولید کننده های دیگر  وارد بازار گردند. لذا پیش بینی  میگرد  که حدود 5 دلار افزایش یابد و در فصل بهار نیز شروع به کاهش کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *