جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

بورل: چند کشور اروپایی تا ماه مه کشور فلسطین را به رسمیت می‌شناسند

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تأیید کرد انتظار می‌رود چندین کشور اروپایی تا پایان ماه مه آینده کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد. وی که در ریاض به سر می‌برد، اعلام کرد: تنها راه‌حل مناقشه اسرائیل و فلسطین، تقسیم زمین است.

شبکه خیریه‌ها و خیران خارج از کشور ایجاد می‌شود

تهران- ایرنا- با امضای تفاهم‌نامه همکاری مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و کمیته امداد امام خمینی(ره) شبکه خیریه‌ها، خیران و ایرانیان فعال، مرتبط و مقیم خارج از کشور برای حمایت از نیازمندان ایجاد می‌شود. 

Loading

چندجانبه‌گرایی رقابتی و بحران موجود در نظم جهانی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: بحران موجود در نظم جهانی از چیزی بیش از ترامپیسم و رویکردهای ضد چندجانبه‌گرایی دولت سابق آمریکا ریشه می‌گیرد. این مشکل ریشه‌های عمیق‌تری داشته و سابقه آن به یک دهه گذشته بازمی‌گردد.

بروس جونز در یادداشتی که وب‌سایت اندیشکده بروکینگز آمریکا آن را منتشر کرد؛ نوشت: اما چرا نظم چندجانبه مهم است؟ چندجانبه‌گرایی به‌اندازه امنیت، حمایت از جهانی‌شدن و تهیه کالاهای عمومی مهم است؛ اما عوامل مختلفی باعث کاهش اعتماد و عملکرد نظم چندجانبه‌گرایی شده است.

ترکیب تروریسم فراملی با جنگ داخلی مهم‌ترین موضوعی است که مانع مدیریت درگیری‌ها می‌شود. بیش از 90 درصد کل مرگ‌ومیرهای مربوط به جنگ‌ها در 5 سال گذشته در کشورهایی رخ داده است که یک سازمان تروریستی در آن‌ها فعالیت می‌کرد و بیشتر آن‌ها یعنی حدود 70 درصد نیز در خاورمیانه بوده است. شمار زیاد کشته‌شدگان تنها نتیجه تأسف‌بار نیست، بلکه این جنگ‌ها جریان گسترده‌ای از مهاجرت‌ها و تنش‌های منطقه‌ای را نیز ایجاد کرده‌اند.

این ترکیب درگیری و تروریسم، تلاش‌های چندجانبه انجام‌شده برای مدیریت درگیری‌ها را ناکام گذاشته است. سازمان ملل متحد برای اقدام در مواقع بحرانی کارآیی لازم را ندارد، ناتو نیز خارج از منطقه خود اقدامی نمی‌کند و در عملیات منطقه‌ای ظرفیت کمی از خود نشان داده است. بدتر از همه این‌ها، بازگشت دوباره الگوهای جنگ‌های نیابتی است که باعث کشته شدن افراد زیادی شده بود.

عامل دوم، معکوس شدن حمایت‌های سیاسی از فرایند جهانی‌شدن است. در اروپا، ایالات‌متحده و آمریکای لاتین صداهایی از طیف‌های مختلف سیاسی شنیده می‌شود که جهانی‌شدن را زیر سؤال می‌برند. از میان اقتصادهای بزرگ، فقط آلمان مدلی را اتخاذ کرده است که می‌تواند ظهور جهانی‌شدن را به نفع خود ببیند، اما آلمان نیز این کار را با تحمیل هزینه‌های مالی و اجتماعی به سایر کشورهای اتحادیه اروپا انجام داده است.

عامل سوم به این مسئله برمی‌گردد که در طول چند سال گذشته، چگونه توانایی جامعه جهانی در تهیه کالاهای عمومی جهانی از بین رفته است. بیماری همه‌گیر کووید – 19، به‌سرعت و بی‌رحمانه پیامدهای غیرقابل‌انکار این مسئله را روشن کرده است.

عامل چهارم اینکه تنش‌های ژئوپلیتیکی احتمال خصومت‌های نظامی بین قدرت‌های نظامی جهان را افزایش داده است. با توجه به این شرایط، بایدن از زمان پیروزی در انتخابات آمریکا تلاش کرده است همکاری‌های بین‌المللی را در مسیری مناسب شکل دهد. بااین‌وجود، رقابت ژئوپلیتیکی حتی در دوره بایدن متوقف نخواهد شد. روابط آمریکا و چین بهتر نشده و همچنان روابط آن‌ها پرتنش است.

بنابراین، بهترین سناریو، مبارزه رقابتی برای ایجاد نظم چندجانبه است؛ زیرا ما به‌راحتی نمی‌توانیم به همکاری و آرامش دوران پس از جنگ سرد و گروه 20 بازگردیم. ما باید از رقابت بین قدرت‌های بزرگ مانند چین و ژاپن، هند و پاکستان، آلمان و فرانسه، آمریکا و روسیه استفاده کرده تا «چندجانبه‌گرایی رقابتی» را ایجاد کنیم که می‌تواند به‌عنوان روشی جدید برای حفظ نظم و دیپلماسی جهانی باشد.

برای پیشبرد چندجانبه‌گرایی رقابتی باید سه مرحله طی شود:

  • با ائتلافی از کشورهای دموکراتیک که با نهادهای بین‌المللی برای محافظت و تنظیم لیبرال اقتصادی همکاری می‌کنند، دستور کاری را تنظیم کرد که دائماً در برابر نابرابری‌ها عکس‌العمل نشان دهد.
  • شبکه‌ای از قدرت‌های متوسط برای محافظت از نهادهای چندجانبه برای مقابله با بحران‌ها و توسعه تجارت ایجاد شود.
  • به قدرت‌های میانی اجازه داده شود دیپلماسی و سیاست‌های نوآورانه خود را عملی کرده و محافظت‌های لازم برای تبدیل نشدن درگیری‌های قدرت بزرگ به بحران را صورت دهند.

اگرچه این‌یک برنامه بلند پروازانه جهانی است، اما اگر چندجانبه‌گرایی رقابتی را کنار بگذاریم، سناریوی بازگشت نظم چندجانبه به رهبری آمریکا تنها گزینه محتمل است. به‌ویژه آنکه با ورود بایدن به کاخ سفید، آمریکا به نقش فعال خود در امور بین‌الملل بازگشته است. بااین‌حال نباید این‌گونه تداعی شود که همه‌چیز به روال گذشته برمی‌گردد. زمان آن فرا رسیده است که ائتلاف‌هایی برای همکاری‌های مشترک با روش‌های جدید و یکپارچه شکل بگیرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *