جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

اهمیت راهبرد ترکیه برای برقراری توازن در روابط با روسیه و غرب

شورای راهبردی آنلاین-رصد: قدرت‌های متوسط نقش مهمی در شکل دادن به رقابت میان قدرت‌های بزرگ دارند و اقدامات و تصمیماتشان می‌تواند بر نتایج این رقابت تاثیر بگذارد؛ بنابراین در هر گونه بحثی درباره رقابت قدرت‌های بزرگ باید نقش قدرت‌های میانی و چگونگی تاثیرپذیری آنها از تغییرات سیاسی جهانی را در نظر گرفت.

پلین آیان موسیل در تحلیلی که در وب‌سایت موسسه روابط بین الملل پراگ منتشر شد، به بررسی ترکیه به عنوان یکی از قدرت‌های متوسط و نقش این کشور در رقابت روسیه و بلوک غرب پرداخت و ترکیه را کشوری در نظر گرفت که اتحاد و گرایشاتش از طرفی به طرف دیگر در نوسان است. این کشور بارها از الگوهای دنبال شده توسط متحدان غربی خود فاصله گرفته و در خصوص تهاجم روسیه به اوکراین، با به کارگیری «راهبردی میانجی‌گرانه»، سعی در کسب منافع از هر دو طرف داشته است.

موضع ترکیه برای ایجاد توازن در روابط با روسیه و غرب، پس از تثبیت قدرت رجب طیب اردوغان در انتخابات ۲۰۲۳، هنوز تغییری نکرده است. تنش در روابط ترکیه با روسیه تشدید شده اما در تعاملات با غرب مسیری مثبت‌تر را دنبال کرده است. این امر منجر به تدوین راهبرد بلندمدت اتحادیه اروپا برای روابط بهتر با ترکیه شد. این مقاله خواستار احتیاط در قبال این چرخش مثبت است و به سه عامل که می‌تواند مانع از همسو شدن بالقوه ترکیه با غرب شود، اشاره می‌کند: افزایش نفوذ احزاب راست افراطی درون دولت ترکیه، وابستگی این کشور به گاز روسیه و جاه‌طلبی آن برای اعمال رهبری در جهان اسلام، که در آن لفاظی‌های ضدغربی نقشی اساسی ایفا می‌کند.

 

اقدام ترکیه برای حفظ توازن: ارزیابی موقعیت فعلی آن

روابط ترکیه با ناتو و اتحادیه اروپا در شش سال گذشته به طور قابل توجهی عقبگرد داشته است. گزارشات اتحادیه اروپا و بیانیه‌های ناتو، با اشاره به اقدامات جنجالی ترکیه، بر «غیرقابل اعتماد» و «غیرقابل پیش‌بینی» بودن این کشور تأکید کرده‌اند. اقداماتی همچون خرید سامانه ضدهوایی اس-۴۰۰، سوءاستفاده از پناهندگان سوری، حفاری یکجانبه در شرق مدیترانه، خودداری از تأیید تحریم‌ مسکو و ممانعت از الحاق سوئد به ناتو باعث شد که متحدان غربی، ترکیه را یک «شریک غیرقابل اعتماد» و «مخرب» تلقی کنند.

اما استنباط طرف روسی از ترکیه متفاوت بوده است. «ناایمنی» ترکیه، حداقل تا مه ۲۰۲۳ عاملی برای نگرانی مسکو نبود. پوتین در اکتبر ۲۰۲۲ ترکیه را شریکی چالش‌برانگیز در مذاکرات خواند اما بر ثبات روابط دو کشور تاکید و خاطرنشان کرد که گرچه بسیاری از تصمیمات مشترک با ترکیه نتیجه اختلافاتی دشوار بوده اما دو طرف به رسیدن به توافق تمایل داشته‌اند. یک فرهنگ هدفمند «همکاری رقابتی» میان دو طرف وجود داشت، که بر اساس آن هر دو کشور می‌توانستند موافقت کنند که نظرشان درباره برخی موضوعات کلیدی مخالف باشد. شاید به همین دلیل روسیه به انتخاب مجدد اردوغان تمایل داشت و از آن تلویحا حمایت کرد.

اما در پی تثبیت قدرت اردوغان، نوسانات در همسویی ترکیه به ضرر روسیه و به نفع غرب تغییر جهت داد. روابط ترکیه و روسیه پس از حمایت آنکارا از عضویت سوئد در ناتو و انتقال پنج فرمانده از گردان آزوف اوکراین به کی‌یف متشنج شد. روسیه نیز از احیای توافق تحت حمایت سازمان ملل برای عبور امن غلات از اوکراین که با میانجی‌گری ترکیه حاصل شده بود، خودداری کرد.

در جبهه غرب، ترکیه نه تنها روابطش را با یونان و شرکای مختلف غربی عادی کرد، بلکه کمیسیون و نماینده عالی اتحادیه اروپا نیز راهبردی آینده‌نگرانه را با هدف تقویت روابط بلندمدت با ترکیه در پیش گرفتند. این حرکت راهبردی اتحادیه اروپا مورد استقبال دولت ترکیه قرار گرفت.

راهبرد آینده نگر اتحادیه اروپا و اصرار روسیه بر عدم تمدید قرارداد غلات، گزینه‌ای را مد نظر ترکیه قرار می‌دهد، که همگرایی بیشتر با غرب است. راهبرد اتحادیه اروپا را می‌توان کاملاً سازنده در نظر گرفت، زیرا هدف آن قرار دادن ترکیه در حوزه نفوذ اتحادیه اروپا و به طور بالقوه کاهش نوسانات در همسویی این کشور است. در بحبوحه چالش‌های امنیتی و ژئوپلیتیکی مداوم، این راهبرد جدید اروپا امیدوارکننده‌تر از همکاری موقت با ترکیه در مورد موضوعات راهبردی، مانند توافقنامه مهاجرت میان اتحادیه اروپا و ترکیه است. این راهبرد از پتانسیل ایجاد یک چارچوب نهادی باثبات برای مذاکره و توافق، یا دست کم اراده برای «موافقت کردن با داشتن اختلاف نظر» در مورد مسائل راهبردی (مشابه رویکرد اخیر با روسیه) برخوردار است.

 

پیش بینی

اگرچه واکنش اولیه ترکیه به راهبرد جدید بلندمدت اتحادیه اروپا در سطح وزیران مثبت بوده است، اما دلایلی وجود دارد برای این که انتظار سناریوهای خیلی خوشبینانه را نداشته باشیم. اول و مهمتر از همه، ترکیه همچنان به تلاش‌های خود برای رهبری منافع مسلمانان در سراسر جهان ادامه می‌دهد که در آن سخنان ضدغربی نقش مهمی دارد. دوم، احساسات ضدغربی در افکار عمومی ترکیه بسیار قوی است و حزب اردوغان در ائتلاف حاکم قدرت را با احزاب کوچک راست افراطی به اشتراک می‌گذارد. علاوه بر این، افزایش وابستگی ترکیه به گاز روسیه پس از حمله به اوکراین، چالش مهمی در برابر انتظار اروپا برای همکاری ترکیه در جلوگیری از دور زدن تحریم‌ها ایجاد می‌کند. در نهایت، با تشدید مجدد درگیری اسرائیل و فلسطین، به دلیل منافع مشترک ترکیه و روسیه در به حاشیه راندن بازیگران غربی در این درگیری، احتمالاً روابط آنکارا-مسکو دوباره تقویت خواهد شد.

ترکیه نمونه بارزی است از این که چگونه یک قدرت متوسط که در همسویی با طرف‌های مختلف دچار نوسان است، می‌تواند در درگیری بین روسیه و غرب اهمیت راهبردی پیدا کند. نقش ترکیه باعث انحراف و تأخیر در تحولات مربوط به پویایی قدرت می‌شود، مانند آنچه در روند گسترش ناتو یا در راهبردهای صادرات و واردات طرف‌های درگیر رخ می‌دهد.

راهبرد بلندمدت اتحادیه اروپا که هدفش بهبود روابط با ترکیه است، در بحبوحه درگیری‌های سیاسی جدی مطرح شده است. این راهبرد تمایل بازیگران غربی را برای پذیرش تفاوت‌های ترکیه با هدف رسیدن به روابطی باثبات و حل مناقشات قدیمی نشان می‌دهد.

افزایش ملی‌گرایی در ساختار حکومتی ترکیه، وابستگی این کشور به انرژی روسیه و جاه‌طلبی آن برای رهبری منافع مسلمانان در پی درگیری اسرائیل و فلسطین، سه چالش کلیدی برای موفقیت این راهبرد هستند.

0 Comments