جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

ارزیابی کنفرانس وزیران سازمان تجارت جهانی از نگاه کارشناسان

شورای راهبردی آنلاین-رصد: سیزدهمین کنفرانس وزیران سازمان تجارت جهانی اخیرا در ابوظبی برگزار شد. پنج کارشناس به بررسی شکست کنفرانس وزیران در از بین بردن موانع در مسیر ابتکارات جدید و این مساله پرداختند که با وجود تنش میان قدرت‌های بزرگ، ابتکارات مشترک کوچکتر چگونه می‌تواند در آینده تجارت جهانی نقش داشته باشد.

تعویق دوباره تصمیمات

اینو ماناک، عضو شورای روابط خارجی آمریکا در این باره نوشت: دستاورد برجسته کنفرانس، الحاق دو عضو جدید، کومور و تیمور شرقی است، که نشان می‌دهد سازمان تجارت جهانی هنوز سازمانی جذاب است که به اعضای خود، به ویژه کشورهای در حال توسعه، خدمات می‌دهد. همچنین تمدید دو ساله مهلت قانونی در حوزه تجارت الکترونیک گرچه این بن‌بست را دو سال به عقب ‌راند اما توانست از نتیجه بسیار بدتری که تمدید نشدن آن به بار می‌آورد، جلوگیری کند. اختلافات نیز حل نشده باقی ماند اما اعضا موافقت کردند که به گفتگوها ادامه دهند. در مذاکرات کشاورزی، تجارت دیجیتال و یارانه‌های شیلات اجماعی حاصل نشد. آمریکا خواستار رویکرد مشارکتی بیشتر در سیاست تجاری شد، اما اجماع مسئولانه نیازمند هدایت و رهبری است که کنفرانس فاقد آن بود. در کنفرانس‌های آتی برای اطمینان از بقای سازمان تجارت جهانی به تلاش و همکاری بیشتری نیاز خواهد بود.

 

مسائل سیستمی

ایوان راجرسون، عضو مرکز مطالعات چندجانبه مرکز مطالعات بین‌الملل راجارتنام (سنگاپور) نوشت: تنها عناصر مثبت کنفرانس وزیران ابتکارات چندجانبه بود که در آن گروههای مختلف اعضا، خارج از چارچوب رسمی در خصوص ابتکاراتی مشترک کارکردند تا از موانع مرتبط با نظام اجماع محور جلوگیری کنند. اعضا قادرند راهی را پیدا کنند که با وجود پابرجا بودن مشکلات، بتواند توافقات چندجانبه را دست کم تا حدی در چارچوب حقوقی سازمان تجارت جهانی قرار دهد. ابتکارات چندجانبه تنها چشم انداز واقعی برای پاسخ به چالش‌هایی فوری نظیر تجارت و تغییرات اقلیمی است. با این حال برخی دولت‌ها که نگرانند به این ترتیب اهرم فشارشان را از دست بدهند، در برابر آن مقاومت می‌کنند. اما این ابتکارات باید دنبال شود و توسعه یابد. سازمان تجارت جهانی یک نظام دولایه است. سطح چندجانبه تقریبا دیگر محلی برای مذاکرات با هدف ایجاد گشایش در تجارت نیست اما همچنان اساس نظام سازمان تجارت جهانی محسوب می‌شود. این سازمان باید راههای بهتری را برای کار کردن ، در مقایسه با آنچه در سیزهمین کنفرانس وزیران رخ داد، پیدا کند.

 

اهمیت قوانین سازمان با وجود نقش آشکار قوانین

دنیس گراس، مدیر موسسه سیاستگذاری اروپایی و عضو مرکز مطالعات سیاست اروپا (بروکسل) نوشت: با وجود نقض آشکار قوانین، سازمان تجارت جهانی همچنان از اهمیت برخوردار است. تجارت به خوبی ادامه دارد، اما به دلیل سیاست‌های تجاری توام با انگیزه‌های سیاسی، زنجیره‌های تامین طولانی‌تر شده‌اند.

اصل عدم تبعیض در سازمان تجارت جهانی همچنان اصلی حیاتی است، با این حال آمریکا تعرفه‌هایی تبعیض‌آمیز را بر واردات از چین اعمال می‌کند. تعلیق مجدد تعرفه‌های تجارت الکترونیک عاملی مهم در راستای تثبیت صنعت تجارت الکترونیک است، اما تجارت الکترونیک بخش نسبتاً کوچکی از این بازار است که هنوز به طور گسترده پذیرفته نشده است. نتیجه نهایی این امر آن است که سازمان تجارت جهانی همچنان سازمانی مهم است اما توجه صرف به حجم تجارت عاملی گمراه‌کننده خواهد بود.

 

بی‌نظمی و ناکارآمدی سازمان تجارت جهانی

جانوی تریپاتی، عضو برنامه ژئواکونومیک بنیاد پژوهشی آبزرور نوشت: احتمالا کنفرانس وزیران به دلیل پشت سر گذاشتن یک سال سنگین انتخاباتی دستاوردهای اندکی داشت. اما تمدید یک روزه کنفرانس نشان داد که اعضا همچنان به قوانین چندجانبه تمایل دارند. بررسی چهار موضوع می‌تواند به ما در ارزیابی کنفرانس وزیران کمک کند:

اول، تمدید یک روزه کنفرانس وزیران حاکی از این بود که اعضای سازمان تجارت جهانی همچنان به قانونگذاری چندجانبه تمایل دارند. این نشان دهنده تعهد کلی و ارزش همکاری چندجانبه برای مسائل تجاری است.

دوم، اقتصادهای بزرگ در حال توسعه دیگر مانند گذشته به دیگران اجازه نمی‌دهند آنها را کنار بگذارند و این امر منجر به فروپاشی  اجماع خواهد شد. کشورهایی مانند هند و آفریقای جنوبی در برابر موانع جدید تجارت مانند استانداردهای تجارت سبز و تسهیل سرمایه گذاری مقاومت می‌کنند.

سوم، آنچه در ژنو اتفاق می‌افتد اغلب در بیرون از آن منحرف می‌شود. مسائل مربوط به یارانه‌های کشاورزی و شیلات می‌تواند تاثیرات دنباله دار جهانی در پی داشته باشد. پذیرش قوانین الزام‌آور در خصوص این مسائل در اغلب اقتصادهای در حال توسعه ناخوشایند خواهد بود. تمدید تعلیق تجارت الکترونیک شاید حداقلی بود که می‌شد به آن امیدوار بود.

چهارمین و مهم‌ترین موضوع این است که اکنون زمان آن فرا رسیده که اعضای سازمان تجارت جهانی مسئولیت خسارات ناشی از اقدامات‌شان که باعث ناتوانی مکانیسم حل و فصل اختلافات بوده است را به عهده بگیرند. اعضا باید به طور جدی در نظر داشته باشند که عدم تلاش برای احیای این مکانیسم باعث تشدید اختلافات در سازمان تجارت جهانی خواهد بود. در نبود یک مرجع استیناف قوی که بتواند از منافع‌ کشورها محافظت کند، اعضا از متعهد شدن به قوانین بین‌المللی جدید و الزام آور احساس امنیت نخواهند کرد.

 

تخریب ساده تر از ساختن

وانگ ژانگمی، مدیر موسسه مطالعات اقتصادی جهان در موسسه مطالعات بین‌الملل شانگهای نوشت: بسیاری از کارشناسان شک دارند که نشست وزیران سازمان تجارت جهانی باوجود پیشنهادات وعده داده شده در آن به دستاوردی ملموس دست یافته باشد. ابتکار مربوط به تسهیل سرمایه‌گذاری که می‌توانست پیشرفتی قابل توجه در مذاکرات سازمان محسوب شود، توسط برخی کشورهای بزرگ مسدود شد.

سازمان تجارت جهانی به دلیل سوء استفاده از حق رای، ترتیبات تجارتی و رقابت راهبردی آمریکا و چین با موانعی مواجه است.

با وجود چالش‌های بسیار، چندین ابتکار مشترک در داخل سازمان تجارت جهانی همچنان مورد حمایت بازیگران اصلی قرار دارد و این امر نشان می‌دهد که سازمان تجارت جهانی هنوز انعطاف پذیر است.

نقش سازنده اعضای سازمان تجارت جهانی باید تقویت یکپارچگی، اجماع و همکاری و نه خرابکاری‌های مکرر در مذاکرات چندجانبه باشد. اگرچه ممکن است برخی کشورها از تغییر به سمت بلوک‌های تجاری یا تجارت مبتنی بر ژئوپلیتیک، سودهای کوتاه مدت کسب کرده باشند، اما تداوم شکاف‌ و انحراف در چشم انداز تجارت و سرمایه‌گذاری جهانی در نهایت به اقتصاد جهانی آسیب می‌رساند و چندجانبه‌گرایی را تضعیف می‌کند.

0 Comments