جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

تلاش بریتانیا برای رهبری جهانی در فناوری زیر دریا پس از هوش مصنوعی

شورای راهبردی آنلاین-رصد: با توجه به اینکه بریتانیا پس از برگزیت در پی آن است که نقش جهانی مناسبی را عهده‌دار شود، می‌تواند تبدیل شدن به مرکز ثقل فناوری زیر دریا را به عنوان ظرفیتی بالقوه در نظر بگیرد.

گریس کیسی در گزارشی که در وب سایت اندیشکده «چتم هاوس»-انگلیس- منتشر شد، نوشت: عرصه جدیدی از رقابت ژئوپلیتیک در زیر سطح اقیانوس در حال توسعه است، زیرا حوزه زیر دریا امروز بیش از هر زمان دیگری در سلامت اقتصاد جهانی و آب و هوا نقش دارد. بریتانیا از نظر راهبردی در موقعیت خوبی برای اعمال نفوذ در این زمینه قرار دارد و اکنون باید برای تبدیل شدن به یک رهبر تکنولوژیک و استراتژیک در درک و دفاع از این حوزه چالش برانگیز گام بردارد.

در زیر سطح اقیانوس، خطرات در حوزه‌های آب و هوا، اقتصاد و ژئوپلیتیک در حال افزایش است. محیط اقیانوس نقش مهمی در مدیریت تغییرات اقلیمی ایفا می‌کند. سازمان ملل خاطرنشان می‌کند که اقیانوس 50 درصد از اکسیژن مورد نیاز ما را تولید می‌کند، 25 درصد از کل انتشار دی اکسیدکربن را جذب می‌کند و 90 درصد از گرمای اضافی تولید شده توسط این انتشارات را جذب می‌کند. این به معنای آن است که درک سلامت اقیانوس‌ها از ضرورتی رو به رشد برخوردار است.

اهمیت اقتصادی حوزه زیر دریا نیز افزایش یافته است. کابل‌های زیردریایی زیرساختی حیاتی برای بخش وسیعی از فعالیت‌های اقتصادی بین المللی است و به عنوان شریان‌های اصلی تسهیل اتصال جهانی عمل می‌کند. 97 درصد ارتباطات جهانی از طریق کابل‌های فیبر نوری زیردریا برقرار می‌شود. کابل‌های موجود در بستر دریا همچنین برق را به سکوهای نفتی و از مزارع بادی ساحلی تا نیروگاه‌ها و نیز شبکه‌های برق کشورهای متصل به یکدیگر انتقال می‌دهند.  عملکرد ایمن این کابل‌ها محور دوام اینترنت و اقتصاد جهانی گسترده‌تر است و امکان استفاده از انرژی تجدیدپذیر باد یا جزر و مد ساحلی را فراهم می‌کند. فعالیت اقتصادی در این حوزه همچنین شامل شیلات، داروشناسی دریایی و استخراج از منطقه مورد مناقشه بستر دریا است.

با افزایش اهمیت اقتصادی، اهمیت ژئوپلیتیک نیز افزایش می‌یابد. این میلیون‌ها مایل کابل عمدتاً محصول عصر جهانی شدن بود و نیازی به حفاظت فعال از آنها نبود. در حال حاضر، رقابت راهبردی با روسیه و چین به معنای ایجاد یک منطقه وسیع در سطح برای حملات بالقوه است. دولت ایالات متحده قبلاً مجوز کابل‌های زیردریایی جدید متعلق به آمازون، متا و گوگل را که قرار است ایالات متحده را به هنگ کنگ متصل کنند، رد کرد و خواستار آن شد که پایانه‌های مربوطه به تایوان و فیلیپین منتقل شود.

در نزدیکی بریتانیا، ذوب شدن یخ‌ها باعث حرکت آزادتر و افزایش فعالیت رقابتی در مناطق شمالی اروپا و قطب  شده است. محور گرینلند-ایسلند-بریتانیا (GIUK) که یک باریکه راهبردی است، اهمیت بیشتری پیدا کرده است. از دست دادن ارتباطات تلفن، تلفن همراه و پهنای باند پس از قطع کابل (در پی حادثه‌ای) در جزایر شتلند در سال 2022 نشان داد که یک حمله عمدی ممکن است تا چه اندازه خسارت به بار آورد.

پیشرفت‌ فن‌آوری ابزارهای جدیدی را برای جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل داده‌های ارزشمند مربوط به زیرسطح فراهم می‌کند و به درک بهتر محیط گسترده آب و بستر دریا برای دانشمندان، شرکت‌های انرژی/ مخابرات و دولت منجر می‌شود. امروز رسیدن به جایی که قبلاً بسیار دشوار بود، آسان‌تر و ارزان‌تر شده است. فناوری جدید، اما ارزان دریایی (البته در سطح) نیز کلید موفقیت اوکراین در بیرون راندن ناوگان دریای سیاه روسیه از سواستوپل بود، و نشان داد که فناوری چطور می‌تواند شرایط را در جنگ دریایی تغییر دهد. این موضوعی است که ابرقدرت‌های جهانی به آن توجه دارند.

اما سرمایه‌گذاری در صنعت دریایی در مقایسه با دیگر حوزه‌ها عقب است. چه کسی و چه چیزی می‌تواند پیشرفت در این زمینه را سرعت بخشد؟

در اینجا بریتانیا می‌تواند به نمایندگی از متحدانش رهبری را به عهده بگیرد. بریتانیا یک کشور جزیره‌ای مستقر در یک موقعیت جغرافیایی راهبردی است و به عنوان یک کانون کابل‌های زیردریایی نیز عمل می‌کند. میراث دریانوردی و بازدارندگی هسته‌ای آن به معنای برخورداری از یک پایگاه قوی مهارت‌های صنعتی است. ستون دوم پیمان آکوس، چارچوبی را برای همکاری‌های فنی غیرنظامی فراتر از این قرارداد نظامی فراهم می‌کند.

راهبردهای مختلف اخیر دولت بریتانیا شامل آرمان‌هایی برای به عهده گرفتن رهبری در زمینه‌های متنوعی مانند بیوتکنولوژی، کوانتوم، هوش مصنوعی، امنیت سایبری و مخابرات بوده‌اند اما بریتانیا در همه این موارد برجسته نیست و نمی تواند باشد. به همین ترتیب، دولت فعلی بریتانیا استدلال‌هایی برای ادامه مشارکت بریتانیا در چندین عرصه جهانی داشته است. این جاه‌طلبی‌ها به سختی با منابع بریتانیا هماهنگی دارد. تلاش‌ها باید اولویت بندی و متمرکز شوند.

از آنجایی که بریتانیا به دنبال ایفای یک نقش جهانی مناسب پس از برگزیت است، برتری‌ فنی در عرصه دریایی و زیرسطح حوزه‌ای است که جاه‌طلبی در آن با تخصص و منابعش مطابقت دارد. این امر می‌تواند به امنیت ملی و امنیت انرژی، در آب‌های بریتانیا و منطقه شمال اروپا و قطب منجر شود.

همچنین می‌تواند کمک‌ ارزشمندی برای اقدام جهانی در حوزه تغییرات آب و هوا، تاب‌آوری انرژی و ارتباطات، و دفاع متحد در داخل و خارج از آکوس باشد. به علاوه ارائه چنین تخصصی می‌تواند ایفای نقش در ایندوپاسیفیک را با اتکای کمتر به سکوهای نظامی بزرگ، سرمایه بر و انعطاف ناپذیر ممکن سازد.

در عرصه هوش مصنوعی، موفقیت پروژه «دیپ‌مایند» بریتانیا مانند یک آهنربا در جذب استعدادها عمل کرد و فارغ‌التحصیلان آن به نسل‌های جدید شرکت‌های نوآور در بریتانیا و فراتر از آن کمک کرده‌اند. به همین دلیل است بریتانیا می‌تواند در گفتگوهای جهانی در مورد آینده هوش مصنوعی حرفی برای زدن داشته باشد. اگر بریتانیا بر تقویت آکادمیک و تجاری در فناوری دریایی متمرکز شود نیز می‌تواند به موفقیتی مشابه دست یابد.

بخش خصوصی باید با سرمایه‌گذاری بیشتر در این مسیر گام بردارد. اگرچه ممکن است سخت‌افزار و حسگرها برای اکثر سرمایه‌گذاران محبوبیت چندانی نداشته باشند، اما داده‌هایی که می‌توانند جمع‌آوری کنند ارزش بسیاری دارد و می‌توان مدل‌های تجاری جدیدی را پیرامون این داده‌ها توسعه داد. دولت در ایجاد مهارت‌ها و مشوق‌های مناسب و همچنین مشتری‌های اولیه فناوری‌های جدید نقش منحصربه‌فردی دارد. بریتانیا می‌تواند با تقویت مقررات برای خودمختاری دریایی، به مرکز ثقل فناوری زیردریا تبدیل شود و شاید یک دیپ‌مایند برای اعماق دریا ایجاد کند.

اگرچه مخاطرات در این زمینه زیاد است اما کشورهای دموکراتیک به یک پیشرو در فناوری‌هایی نیاز دارند که می‌تواند علم، تاب‌آوری و امنیت را در حوزه زیر دریا فراهم کند. بریتانیا در زمان و مکان مناسبی برای ایفای این نقش قرار دارد.

0 Comments