جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

کابوس رویای اوراسیایی پوتین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: ایجاد اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU)، متشکل از روسیه، ارمنستان، بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان، نشان‌دهنده تلاش مسکو برای یکپارچگی منطقه‌ای با همسایگان خود در دوران پساشوروی است.

وب‌سایت اندیشکده بریتانیایی چتم هاوس در یادداشتی نوشت: اتحادیه اقتصادی اوراسیا یک هدف اقتصادی بلندپروازانه به‌منظور ایجاد بازاری بر اساس قوانین مشترک برای پنج کشور عضو و 180 میلیون شهروند آن‌ها دارد و روسیه نیز می‌خواهد این اتحادیه را به‌عنوان نسخه اوراسیایی اتحادیه اروپا (EU) نشان دهد.

اگرچه تشکیل یک بازار مشترک در قلب اتحادیه اقتصادی اوراسیا به‌عنوان راهی برای جلب نظر کشورهای عضو مورد توجه قرار گرفت، اما برای اقتصاد روسیه از اهمیت حاشیه‌ای برخوردار است. چراکه برای مسکو، اتحادیه اقتصادی اوراسیا در درجه اول یک ابزار ژئوپلیتیکی برای کمک به احیای نقش منطقه‌ای و جهانی این کشور است.

در دنیای بلوک‌های تجاری قدرتمند، مسکو می‌خواهد از اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای تشکیل پایگاه قدرت اقتصادی خود در نظم جهانی چندقطبی جدید استفاده کند.

 

بحرانی در راه است

اگرچه اتحادیه اقتصادی اوراسیا برخی تسهیلات را در حوزه تجارت داخلی و همچنین جابجایی افراد و نیروی کار به نفع اعضای اتحادیه، ممکن کرده است، اما نتوانسته با موانع نهادی مقابله کند یا سیاست‌های رشد و توسعه را ارتقا دهد، ضمن آنکه تعهد ناچیز روسیه به اتحادیه نیز مشکل‌ساز است. اتحادیه اقتصادی اوراسیا فاقد ویژگی‌های نهادی یک بازار مشترک واقعی است و هرگونه قول تلاش برای رفع این کاستی‌ها، اساساً وعده‌های پوچ بوده است.

عضویت در اتحادیه اوراسیا به نفع نخبگان سیاسی کشورهای عضو آن است، زیرا مدل آن متکی بر معاملات دوجانبه سیاسی در سطح بالا بین روسیه و کشورهای عضو به‌صورت جداگانه است. مسکو با استفاده از ضمانت‌های امنیتی و حمایت‌های سیاسی و مالی، موفق به جذب اعضای جدید برای پیوستن به اتحادیه شده است.

درواقع بقای سیاسی یک عضو – یا دفاع از آن در برابر اصلاحات سیاسی و اقتصادی – به حمایت نظامی، اقتصادی، مالی و سیاسی روسیه بستگی دارد. این واقعیت در موضوع درگیری ارمنستان و آذربایجان و حمایت روسیه از رژیم لوکاشنکو در بلاروس و دولت توکایف در قزاقستان مشهود بوده است.

طراحی اتحادیه اقتصادی اوراسیا به شکلی است که آینده آن را به سرنوشت روسیه مرتبط می‌کند، بنابراین تأثیر تحریم‌های شدید اعمال شده بر روسیه به دلیل حمله به اوکراین در سراسر کشورهای عضو اتحادیه، آشکار بوده است. چنانکه اقتصادهای قزاقستان و قرقیزستان در نتیجه اثرات نامطلوب این تحریم‌ها در حال فروپاشی هستند.

اگرچه ممنوعیت اعمال شده توسط روسیه بر صادرات غلات به اعضای اوراسیا کاهش یافته است، اما نشان می‌دهد که روسیه تا چه حد آماده است تا قوانین را نادیده بگیرد و اوراسیا را قربانی نجات اقتصاد خود کند. اعضای اتحادیه متحمل ضررهای اقتصادی مستقیم از جنگ پوتین علیه اوکراین شده‌اند و نوسانات روبل مانع بزرگی برای تجارت این کشورها با روسیه شده است.

به نظر می‌رسد روسیه به‌طور فزاینده‌ای اتحادیه را ابزاری مناسب برای دور زدن تحریم‌ها می‌داند که البته پیامدهای گسترده‌ای برای کشورهای عضو دارد. ضمن آنکه مزایای عضویت در اتحادیه اقتصادی اوراسیا ازجمله افزایش تجارت، رشد و نوسازی، به‌سادگی محقق نشده است.

با توجه به گمانه‌زنی‌ها درباره فروپاشی سریع اقتصاد روسیه، احتمال کمتری وجود دارد که اتحادیه اقتصادی اوراسیا منافع اقتصادی وعده داده‌شده را محقق کند، ضمن آنکه اعضا را در معرض خطر تحریم‌های ثانویه قرار داده است.

حمله به اوکراین همچنین حساسیت‌های داخلی و تنش‌های منطقه‌ای را برانگیخته است. در قزاقستان، توکایف در توجیه افکار عمومی این کشور درباره حمله روسیه به اوکراین شکست‌خورده و از به رسمیت شناختن «استقلال» جدایی‌طلبان LNR و DNR خودداری می‌کند.

در همین حال، آذربایجان به دنبال دستیابی به دستاوردهای ارضی در قره‌باغ کوهستانی است، درحالی‌که به دلیل تهاجم روسیه به اوکراین توجه مسکو از قره‌باغ منحرف‌شده و خواستار خروج نیروهای حافظ صلح روسیه از منطقه مورد مناقشه شده است.

روسیه مشتاق است که کشورهای عضو با ایجاد مسیرهای ترانزیتی جایگزین برای واردات به روسیه، به کاهش اثرات اقتصادی تحریم‌ها کمک کنند؛ اما اتحادیه اقتصادی اوراسیا حتی برای ابتدایی‌ترین اقدامات خود با چالش‌هایی مواجه است، زیرا تقسیم عوارض گمرکی بین کشورهای عضو به دلار بود، اما روسیه اکنون می‌خواهد آن را کنار بگذارد.

 

هیچ راه فرار آسانی وجود ندارد

تهاجم روسیه به اوکراین به‌وضوح مزایای اتحادیه اقتصادی اوراسیا را حتی بیشتر از قبل کاهش می‌دهد و هزینه بیشتری را بر کشورهای عضو تحمیل می‌کند. آن‌ها به یک فاجعه ژئوپلیتیکی کشیده شده‌اند که هیچ کنترلی بر آن ندارند، به‌ویژه آنکه ناتوانی نهادهای اتحادیه اروپا در میانجیگری یا محدود کردن رفتار روسیه نیز آشکار شده است.

اما علی‌رغم تنش‌ها، اتحادیه اقتصادی اوراسیا دوام خواهد آورد، زیرا اگرچه شرکای روسیه در اتحادیه همچنان از آسیب‌های جانبی ناشی از جنگ روسیه در اوکراین متحمل ضرر خواهند شد، اما توانایی آن‌ها برای فرار از این وضعیت محدود است و مسکو نیز نشان داده هر چیزی کمتر از حمایت کامل، عواقب قابل‌توجهی برای آن‌ها خواهد داشت.

درحالی‌که مزایای اتحادیه به‌عنوان یک ابزار ژئوپلیتیکی برای روسیه همچنان روشن است، برای سایر اعضای آن ادغام اقتصادی با روسیه مخاطره‌آمیز است زیرا آن‌ها برای فرار از پیامدهای تهاجم اوکراین بسیار آسیب‌پذیر و وابسته به روسیه هستند. این چیزی نیست که آن‌ها برای آن عضو اتحادیه شده باشند اما بااین‌حال باید آن را تحمل کنند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *