جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

المیادین: آمریکا نگران تقویت روابط ایران – پاکستان است

یک رسانه لبنانی در گزارشی با اشاره به دستاوردهای سفر رئیس‌جمهور ایران به پاکستان در میان تنش‌های منطقه و با توجه به نقش ایران در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی، به بررسی اهمیت این سفر و دلایل نگرانی آمریکا از تقویت همکاری‌ها میان تهران و اسلام‌آباد پرداخت.

تدوام پیامدهای روانی طوفان الاقصی/ خودکشی یک صهیونیست دیگر

تهران- ایرنا- بیش از شش ماه پس از آغاز عملیات«طوفان الاقصی» توسط گروه های مقاومت فلسطین، پیامدهای روحی و روانی آن برای صهیونیست ها همچنان ادامه دارد و رسانه های رژیم صهیونیستی فاش کردند که یک صهیونیست دیگر خودکشی کرده است.

نتانیاهو شدیدا نگران صدور حکم بازداشت از سوی دادگاه بین‌المللی کیفری است

رسانه‌های صهیونیستی نوشتند که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از احتمال صدور حکم بازداشت توسط دادگاه بین‌المللی کیفری در لاهه به دلیل عملیات نظامی در نوار غزه به شدت نگران است.

روزنامه معاریو: احتمال صدور حکم بازداشت نتانیاهو توسط دادگاه لاهه وجود دارد / نتانیاهو برای جلوگیری از این اتفاق، مکالمات تلفنی متعددی انجام داده

رسانه‌های اسرائیلی نوشتند که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل از احتمال صدور حکم بازداشت توسط دادگاه بین‌المللی کیفری در لاهه به دلیل عملیات نظامی در نوار غزه به شدت نگران است.

Loading

جنگ اوکراین و تشدید تنش‌ها در قره‌باغ

شورای راهبردی آنلاین – رصد: از زمان حمله روسیه به اوکراین، جمهوری آذربایجان به‌شکل فزاینده‌ای، اراده و توانایی نیروهای حافظ صلح روسی مستقر در قره باغ را آزمایش می‌کند.

وب سایت اندیشکده بریتانیایی چتم هاوس در یادداشتی نوشت: در اوایل ماه مارس، نیروهای جمهوری آذربایجان، از ساکنان روستاهای ارمنی‌نشین خواستند تا محل را تخلیه کنند، ضمن آنکه گزارش‌هایی مبنی بر افزایش نقض آتش‌بس نیز منتشر شد. در 8 مارس نیز، یک خط لوله مهم تامین گاز جمعیت ارمنی قره باغ که در قلمرو تحت کنترل آذربایجان قرار دارد، قطع شد تا ساکنان آنجا از تامین گاز لازم برای گرمای منازل خود محروم شوند.

علاوه براین، نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان به سمت منطقه‌ای که ظاهراً تحت کنترل نیروهای حفظ صلح روسیه قرار دارد پیشروی و یک روستای ارمنی‌نشین را تخلیه کردند. طبق گزارش‌ها جمهوری آذربایجان از حملات پهپادی نیز برای کشتن سه نظامی ارمنی محلی و زخمی کردن 15 نفر دیگر استفاده کرده است.

اگرچه وزارت دفاع روسیه اعلام کرد نیروهای جمهوری آذربایجان عقب نشینی کردند، اما منابع آذری و ارمنی این موضوع را تکذیب کردند. فرانسه، روسیه و ایالات متحده – روسای مشترک گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا که مأموریت میانجیگری در مناقشه ارمنستان و جمهوری آذربایجان را برعهده دارند – در اقدامی نادر، جمهوری آذربایجان را ناقض رژیم آتش بس نامیدند.

جمهوری آذربایجان برای توجیه اقدامات خود از ماده 4 بیانیه آتش بس 9 نوامبر 2020 که بر خروج نیروهای ارمنستان تاکید می‌کند، استفاده کرده است. اگرچه گزارش‌ها نشان می‌دهد 3000 سرباز ارمنستان پس از توافق آتش بس منطقه را ترک کرده‌اند، اما حضور ارتش خودخوانده قره باغ کوهستانی، وضعیت را مبهم کرده است.

باکو آنها را به عنوان یک گروه مسلح غیرقانونی در قلمرو خود معرفی می‌کند، اما مقامات محلی و مردم وجود آن‌ها را برای دفاع از خود ضروری می‌دانند.

 

حمله روسیه به اوکراین، فرصتی برای جمهوری آذربایجان

اگرچه وضعیت زیرساخت‌های میدانی پس از جنگ اخیر قره باغ ناپایدار بود، اما تنش جدید ناشی از حمله روسیه به اوکراین بود که دریچه‌ای از فرصت را برای جمهوری آذربایجان باز کرد.

اول، تمرکز روسیه بر جنگ اوکراین، باعث تضعیف ماموریت حفظ صلح روسیه در قره باغ شده است که شامل 1960 سرباز و تقریباً 2000 کارمند غیرنظامی است. این وضعیت برای باکو که مایل است بر ماهیت موقتی بودن حضور روسیه در قره باغ تأکید کند، فرصتی مناسب است. همزمان باکو حملات لفظی با هدف بی‌اعتبار سازی نیروهای صلح بان روسی در قره باغ نیز را آغاز کرده است. از آنجایی که طبق گزارش‌ها، واحدهای نظامی روسیه از سایر مناطق مورد مناقشه، از جمله اوستیای جنوبی، به اوکراین منتقل شده‌اند، رسانه‌های آذری گمانه‌زنی‌هایی مطرح می‌کنند درباره اینکه یگان‌های روسی قره باغ نیز ممکن است عازم اوکراین شوند.

دوم، واکنش بین‌المللی به تهاجم روسیه، فرصت بی‌نظیری را برای جمهوری آذربایجان فراهم می‌کند تا درگیری‌های مختلف در فضای پس از شوروی را در یک سطح قرار دهد و شباهت‌هایی بین جمهوری‌های خودخوانده قره باغ و دنباس ایجاد کند. درواقع، جنگ جاری در اوکراین فرصتی را فراهم می‌کند تا جمهوری آذربایجان، قره‌باغ را شبیه لوهانسک و دونتسک معرفی کند.

از سوی دیگر، بسیج غرب برای حفظ تمامیت ارضی اوکراین به باکو یادآور می‌شود که جامعه جهانی هرگز چنین اقدامات مشترکی برای بازگرداندن تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان انجام نداده است. با تاکید بر همین نگاه نیز، هر چه حمله روسیه به اوکراین بیشتر طول بکشد، احتمال تشدید اقدامات جمهوری آذربایجان در قره باغ بیشتر می‌شود که از سوی باکو به عنوان یک عملیات ضد تروریستی برای پاکسازی قلمرو خود از وجود گروه‌های مسلح ارمنی معرفی می‌شود، اما این در حالی است که بسیاری از گزارش‌ها نشان می‌دهند هیچ ارمنی در سرزمین‌هایی که در سال 2020 توسط جمهوری آذربایجان بازپس گرفته شده است، باقی نمانده‌ است.

 

نکته پایانی

وضعیت در قره باغ کوهستانی با حمله روسیه به اوکراین تغییر یافته است. هرچقدر روسیه در اوکراین بیشتر درگیر شود به احتمال زیاد عملیات جمهوری آذربایجان در قره باغ کوهستانی نیز که به بهانه از بین بردن شبه نظامیان ارمنی دنبال می‌شود تشدید خواهد شد. این فشار بر غیرنظامیان ارمنی قره باغ زمینه را برای پاکسازی قومی فراهم خواهد کرد. هر چه این روند با شدت بیشتری گسترش یابد، این احتمال بیشتر است که صلح در قفقاز جنوبی بیش از پیش آسیب ببیند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *