جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

ادعای وزیر خارجه انگلیس: «پیشنهاد سخاوتمندانه‌ای» برای آتش‌بس ۴۰ روزه در غزه در مقابل آزادی اسرا اسرائیلی وجود دارد / ایران با حمایت از حماس، حوثی‌های یمن و حزب‌الله لبنان موجب بی‌ثباتی در منطقه می‌شود

 دیوید کامرون، وزیر خارجه انگلیس روز دوشنبه و در اظهاراتی گفت «پیشنهاد سخاوتمندانه‌ای» برای آتش‌بس ۴۰ روزه در غزه در مقابل آزادی اسرا اسرائیلی وجود دارد. طبق گزارش الجزیره، وی مدعی شد: ایران با حمایت از حماس در غزه و حوثی‌های یمن (انصارالله) و حزب‌الله لبنان موجب بی‌ثباتی در منطقه می‌شود.

بحران سیاسی در منطقه اسکاتلند انگلستان

رسانه‌ها در انگلیس با اشاره به پایان دادن حزب سبز از ائتلاف خود با حزب ملی اسکاتلند به رهبری حمزه یوسف وزیر اول اسکاتلند از بحران سیاسی در این منطقه و احتمال استعفای وزیر اول اسکاتلند در این هفته خبر دادند.

افزایش شهدای غزه به ۳۴۴۸۸ نفر

وزارت بهداشت غزه اعلام کرد شمار شهدای فلسطینی از هفتم اکتبر گذشته تاکنون به سی و چهار هزار و چهارصد و هشتاد و هشت نفر افزایش یافته است.

استعفای نخستین وزیر مسلمان یکی از مناطق انگلستان

حمزه یوسف رهبر حزب ملی اسکاتلند که نخستین وزیر اول مسلمان در یکی از مناطق انگلستان در تاریخ این کشور، در پی شکسته شدن ائتلافش با حزب سبز و آنچه اختلافات زیاد با او خوانده از سمت خود به عنوان وزیر اول اسکاتلند استعفا کرد.

فصل بیداری

«دانشجویان آمریکایی» متشکریم؛ پیامی از کودکان غزه به دانشجویان آمریکایی است، که در اعتراض به حمایت کاخ سفید از رژیم صهیونیستی، به پا خاستند.

Loading

سناریوهای متصور برای آینده ترکیه

شورای راهبردی آنلاین – رصد: وصف حال وضعیت فعلی ترکیه، رو به زوال بودن ساختار حاکمیت قانون و پیگیری سیاست خارجی قاطعانه است؛ اما آینده این کشور در دست شهروندان این کشور است که در سال 2023 برای انتخابات ریاست جمهوری و مجلس به پای صندوق‌های رای می‌روند.

مارک پیرینی و فرانچسکو سیکاردی در تحلیلی که اندیشکده کارنگی اروپا منتشر کرد، نوشتند: تحلیلگران و رسانه‌های خارجی مدت‌هاست که می‌پرسند ترکیه به کدام سو می‌رود؟ اکنون، در حالی که 19 سال حکومت بی‌وقفه حزب عدالت و توسعه (AKP) را در این کشور شاهدیم، این سؤال به یک بحث داخلی واضح در مورد آینده ترکیه تبدیل شده است.

جهت گیری ترکیه به آرای شهروندانش بستگی دارد. با این حال، رئیس جمهور این کشور با درگیر شدن در تحرکات نظامی و دیپلماتیک بی‌سابقه در سال‌های 2019-2021، در معرض واکنش‌ها و محکومیت‌ شدید از سوی شرکای خود قرار دارد. چنین وضعیتی به انتشار بیانیه‌های ملی گرایانه در سراسر طیف سیاسی ترکیه انجامیده و هرگونه گمانه زنی درباره آینده سیاسی ترکیه را تا حدودی خطرناک می‌کند.

بر مبنای تحولات اخیر و ارزیابی محرک‌های اصلی سیاست‌های کنونی ترکیه، سه سناریو در کوتاه‌مدت و میان‌مدت برای توجه رهبران اروپایی و غربی قابل تصور است که عبارتند از: «تقریبا مشابه قبل»، «پایان یک دوره» یا «سناریو(های) غافلگیرکننده».

 

سناریوی «تقریبا مشابه قبل»

علیرغم جمع‌بندی اخیر نظرسنجی‌ها که مخالفان را در جایگاه بالاتری نشان می‌دهد، منابع نزدیک به رئیس‌جمهور کنونی احتمال پیروزی اردوغان/AKP را بسیار زیاد می‌دانند. سومین پیروزی در انتخابات، دومین پیروزی به عنوان رئیس‌جمهور، رکورد فوق‌العاده طولانی برای اردوغان در قامت سیاستمداری برجسته در ترکیه خواهد بود و ترجیح او را برای تمرکز اقتدار، دموکراسی با توسل به صندوق‌های رای (اما بدون نظارت)، ارجاعات مکرر مذهبی در سیاست‌های عمومی و پیگیری سیاست خارجی قاطعانه تقویت می‌کند. علاوه بر این، پیروزی در ژوئن 2023 کل دوره ریاست جمهوری او را به 14 سال – پس از 13 سال و نیم نخست وزیری – می‌رساند و به او اجازه می‌دهد تا جشن‌های صدمین سالگرد جمهوری ترکیه را در اکتبر 2023 ریاست کند. برای هواداران او، این رویداد، طول دوران ریاست اردوغان را از دوران ریاست جمهوری مصطفی کمال آتاتورک که از سال 1923 تا 1938 در قدرت بود، بیشتر خواهد کرد.

بر اساس این سناریو، کشورهای غربی احتمالاً با سیاست‌های خارجی و نظامی قاطع‌تر ترکیه از جمله در قبال یونان، قبرس و کشورهای آفریقایی مواجه خواهند شد. آن‌ها همچنین با مشکلات فزاینده‌ای در داخل ناتو و ادامه تنش با اتحادیه اروپا مواجه خواهند بود. مهم‌تر از همه، رابطه دمدمی ترکیه با روسیه و استقرار سامانه موشکی اس-400 به یک عامل منفی بزرگ برای شرکای غربی ترکیه تبدیل خواهد شد. در این سناریو، احتیاط و مهار ممکن است کلمات کلیدی در سیاستگذاری اتحادیه اروپا باشد.

 

سناریوی «پایان یک دوره»

بر اساس این فرضیه، پیروزی پیش بینی شده ائتلاف مخالفان در انتخابات تایید، ائتلاف AKP-MHP به یک اقلیت در پارلمان تبدیل و اردوغان از ریاست جمهوری کنار گذاشته می‌شود؛ به این ترتیب سیاست اقتصادی به طور اساسی تغییر می‌کند و اصلاح قانون اساسی با هدف بازگشت به نظام پارلمانی کلید می‌خورد. یکی از نکات مهم که در این سناریو باید به آن توجه کرد این است که اردوغان در گذشته موفق شده بود چشم‌اندازهای انتخاباتی بسیار نامطلوب، مشابه آنچه را که نظرسنجی‌ها امروز پیش‌بینی می‌کنند، بر هم بزند.

برخی از تحلیلگران پیش بینی کرده اند که «دوران اردوغان… رو به پایان است». ظاهراً این سناریو پایانی بر سیاست‌های اخلالگرانه آنکارا در سال‌های اخیر است. لحن رژیم جدیدی که بر سر کار بیاید احتمالا معتدل‌تر خواهد بود. اما شرط‌بندی روی تغییر کامل سیاست‌های فعلی خطرناک است، چه رسد به جدایی آشکار از روسیه؛ زیرا عوامل زیربنایی این سیاست‌ها همچنان پابرجا هستند: احساسات ضدغربی همچنان پابرجا می‌ماند و روسیه نمی‌پذیرد دستاوردهای استراتژیکش که در توافق‌نامه‌های متعدد با ترکیه حاصل کرده، صرفاً با استقرار یک دولت جدید دچار فرسایش شود.

در این سناریو، تعامل دیپلماتیک قوی اتحادیه اروپا ضروری خواهد بود.

 

سناریو(های) «غافلگیرکننده»

با توجه به تنش‌های موجود در صحنه سیاسی امروز و نگرانی‌های مرتبط با از دست دادن قدرت توسط اردوغان، امکان وقوع برخی تحولات غیرمنتظره غیرممکن نیست.

یکی از این موارد می‌تواند تعویق چند ماهه انتخابات باشد تا به رئیس‌جمهور فعلی اجازه داده شود که جشن‌های صدمین سالگرد را ریاست کند، اگرچه قوانین فعلی اجازه تعویق را مگر در صورتی که کشور درگیر جنگ باشد، نمی‌دهد.

یکی دیگر از ابهامات ممکن است مربوط به تحولات امنیتی در مجاورت ترکیه باشد: رویارویی با روسیه در سوریه، شعله‌ور شدن جنگ در اوکراین، تنش‌ها در دریای سیاه که مسکو و آنکارا را در مقابل یکدیگر قرار می‌دهد، یا مداخله روسیه در عملیات سامانه موشکی اس-400.

بحث‌های پرتنش سیاسی داخلی همچنین می‌تواند به جدایی بین حزب عدالت و توسعه و MHP پایان دهد و بر اساس نظرسنجی‌های کنونی، حزب سابق با حدود 30 درصد آرا باقی بماند که در این صورت پیروزی اردوغان در انتخابات ریاست‌جمهوری غیرممکن خواهد بود.

در نهایت، در سناریوی پیش پا افتاده‌تر، رقابت انتخاباتی شانه به شانه، منجر به طرح دعوای حقوقی در شورای عالی انتخابات می‌شود که نتیجه آن لغو و برگزاری مجدد انتخابات در کوتاه مدت به عنوان آخرین تلاش برای افزایش بخت انتخاب مجدد رئیس جمهور فعلی خواهد بود. برنده شدن در این رویه ممکن است بیش از چهار ماه زمان ببرد و دوره ریاست جمهوری اردوغان تا جشن‌های صدمین سالگرد یعنی تا اکتبر 2023 ادامه یابد.

در تمامی این سناریوها، شرکای غربی ترکیه با ابهامات متعدد، مخاطرات اقتصادی و مالی و افزایش تنش‌های بین‌المللی مواجه خواهند شد. در داخل، ناامیدی اکثریت رای دهندگان که احساس می‌کنند انتخاب آن‌ها در نهایت نادیده گرفته یا آشکارا رد می‌شود، ممکن است منجر به ناامیدی جدی، از جمله در رای دهندگان حزب عدالت و توسعه شود. این اولین نمونه از این نوع نخواهد بود، اما برخلاف انتخابات ریاست جمهوری 2018، نظرسنجی‌ها همه در یک جهت پیش می‌روند به طوری که مخالفان تا کنون به شدت به نفع تغییر رئیس جمهور و بازگشت به دموکراسی پارلمانی متحد شده‌اند.

اتحادیه اروپا باید کاملاً برای چنین سناریوهای غیرمنتظره‌ای آماده باشد، به ویژه که برخی از آن‌ها ممکن است جنبه امنیتی و سیاست خارجی سنگینی داشته باشند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *