جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

اهداف دیپلماسی واکسن چین در آفریقا

شورای راهبردی آنلاین – رصد: توزیع واکسن کووید-19 به ابزار جدیدی برای اعمال‌نفوذ دیپلماتیک جهانی تبدیل شده است.

وب‌سایت موسسه استرالیایی امور بین‌الملل در یادداشتی نوشت: بحران جهانی کووید-19 به شکل قابل‌توجهی تأثیرات دیپلماسی بین‌المللی را متحول کرده است. از زمان شیوع کووید-19 در سال 2019، بهداشت عمومی به موضوع کلیدی گفتگوهای میان دولت‌ها تبدیل شده است.

برخی دولت‌های قدرتمند از واکسن کرونا به‌عنوان ابزاری برای تقویت روابط منطقه‌ای و ارتقای قدرت و موقعیت جهانی خود بهره‌برداری کرده‌اند. در حالی که چین، ایالات‌متحده، هند، بریتانیا و روسیه ازجمله این کشورها بودند، اما پکن با ارائه موفقیت‌آمیز واکسن رایگان به 69 کشور، از سایرین موفق‌تر بوده است. چین بر اساس اهداف دیپلماسی عمومی خود که از دهه 1990 کمک‌های توسعه‌ای و فعالیت‌های تجاری را با هم ترکیب کرده است، بیشتر اقدامات خود را در آسیا، آفریقا و کشورهای آمریکای لاتین متمرکز کرده است.

درحالی‌که آمریکای تحت رهبری دونالد ترامپ فاقد ابتکارهای استراتژیک بود، پکن یک بازیگر دیپلماتیک باانگیزه بوده که توانسته خود را به‌عنوان یک رهبر بهداشت جهانی معرفی کند. روسیه نیز دیپلماسی قدرت نرم خود را از طریق توزیع واکسن اسپوتنیک دنبال کرده است، روسیه مدعی شده حدود 1.2 میلیارد دوز واکسن را به 50 کشور به‌ویژه موزامبیک، نیجریه و آفریقای جنوبی صادر کرده است.

 

فرصت‌های قدرت نرم چین در آفریقا

از دهه 1950، چین از دیپلماسی عمومی برای دستیابی به اهداف سیاست خارجی خود به‌ویژه تغییر نقش این کشور درصحنه جهانی استفاده کرده است. شی جین پینگ رئیس‌جمهور کنونی چین نیز از مدل قدرت نرم برای ایجاد یک چین جدید بانفوذ جهانی بیشتر استفاده می‌کند.

چین با انتخاب دیپلماسی واکسن به دنبال رقابت با سایر قدرت‌های بین‌المللی نیز بوده است. خلأ قدرت نرم آمریکا در آفریقا فرصتی بود تا چین به هر قیمتی آن را پر کند. این خلأ پس‌ازآن ایجاد شد که ایالات‌متحده تحت دولت ترامپ از صحنه بین‌المللی عقب‌نشینی کرد.

در تابستان سال 2020، رئیس‌جمهور شی، با محمد ششم پادشاه مراکش تماس گرفت و قول داد که واکسن‌های چینی به یک «کالای عمومی جهانی» تبدیل شوند. وانگ یی، وزیر امور خارجه چین نیز سفر به آفریقا را آغاز کرد و به متحدان احتمالی خود وعده سرمایه‌گذاری داد. وانگ یی از نیجریه، جمهوری دموکراتیک کنگو، بوتسوانا، تانزانیا و سیشل بازدید کرد تا تمایل چین برای حضور بیشتر در آفریقا را نشان دهد.

چین از قدرت هوشمندی استفاده می‌کند که ترکیبی از قدرت نرم (فرهنگ و دیپلماسی سلامت) و قدرت سخت (قدرت اقتصادی) در آفریقا است. دیپلماسی عمومی چین شامل پروژه‌های حمایتی، کمک‌های بلاعوض و وام‌های کم‌بهره است تا درنتیجه آن، روابط اقتصادی نزدیک‌تری را با کشورهای آفریقایی ایجاد کند. در جریان همه‌گیری ابولا در سال 2014 نیز، چین به سیرالئون، لیبریا، گینه و غنا کمک کرد، دقیقاً به همان روشی که دوزهای واکسن کووید-19 را به متحدان آفریقایی خود ازجمله زیمبابوه، موزامبیک و نامیبیا اهدا کرد.

حضور همه‌جانبه چین در قاره آفریقا نه‌تنها پنجره‌های تجارت و تعامل اقتصادی را برای این کشور باز خواهد کرد، بلکه ذهنیت جهانی درباره چین را نیز تغییر خواهد داد، حتی اگر آفریقا به محلی برای آزمایش دیپلماسی واکسن چین تبدیل شده باشد.

 

ابهامات اساسی

در دیپلماسی واکسن چین که به‌عنوان مدلی ترکیبی از تجارت و سیاست عمل کرده است، از دوزهای واکسن برای تقویت روابط تجاری و بهره‌برداری از فرصت‌های جدید استفاده شده است. البته تنها تعداد کمی از دوزهای ارسالی رایگان بوده‌اند، زیرا بخشی از آن‌ها از طریق ارائه وام فروخته شده بودند. برخلاف انتظارات، قیمت واکسن‌های چین، از واکسن‌های غرب ارزان‌تر نبودند. هزینه دوزهای سینوفارم از 18.5 دلار به ازای هر دوز در سنگال تا 44 دلار در چین متغیر بود.

اگرچه دیپلماسی واکسن چین به روابط دوستانه پکن با بسیاری از کشورهای آفریقایی کمک کرد، اما در مورد نیجریه صادق نبود. خبر ورود پرسنل پزشکی چینی برای کمک به تلاش‌ها برای کاهش همه‌گیری کرونا به واکنش سریع پزشکان در نیجریه منجر شد که احساس می‌کردند از پرسنل پزشکی چینی بسیار بهتر هستند. به همان اندازه که درباره دیپلماسی واکسن چین روایت‌های مثبت وجود دارد داستان‌های منفی نیز شنیده می‌شود، زیرا برخی از کشورها اهداف چین و سطح کیفی کالاهای ارسالی این کشور را زیر سؤال برده‌اند.

دیپلماسی واکسن چین همچنین به دنبال تضعیف اعتماد عمومی درباره نیات و کارایی قدرت‌های رقیب بوده است. غرب، چین و روسیه را به ایجاد کمپین‌های اطلاعاتی نادرست تحت حمایت دولت متهم کرده است که اعتماد به واکسن‌های غربی را تضعیف می‌کند. روسیه احتمالاً اسپوتنیک را برای تضعیف اتحادیه اروپا به مجارستان ارسال کرد.

 

نتیجه‌گیری

دروازه‌های آفریقا به روی چین باز ماند، زیرا در شرایط اضطراری همه‌گیری کرونا، کشورهای آفریقایی حق انتخابی برای خرید واکسن مور نیاز خود از سایر کشورها نداشته‌اند.

رقابت شدید ابرقدرت‌ها برای اعمال‌نفوذ جهانی خود نیز دستاوردهای قابل‌توجهی به همراه دارد. برنامه ریشه‌کن کردن آبله تا حدی به دلیل رقابت بین اتحاد جماهیر شوروی و ایالات‌متحده تقویت شد. هنگامی‌که اپیدمی سارس در سال 2002 رخ داد، چین از کشورهای آسیب‌دیده ازجمله تایوان به‌رغم روابط پرتنش با این کشور، حمایت کرد تا موقعیت قدرت جهانی خود را تقویت کند.

دیپلماسی واکسن در قبال آفریقا، تلاش‌‎ها برای کسب نفوذ بیشتر در کشورهای مختلف را نشان می‌دهد. علیرغم پیشرفت‌های چشمگیر ولادیمیر پوتین، چین بیشترین دردسر را برای غرب ایجاد می‌کند، زیرا نفوذ فزاینده پکن در جهان بیشتر بر قدرت نرم متکی است تا قدرت سخت. دیپلماسی واکسن نمادی از قدرت نرمی است که پکن سال‌‎ها به دنبال آن بوده است؛ اما اگر معلوم شود که واکسن‌های چین به‌اندازه واکسن‌های غربی کارایی ندارد، ممکن است این دیپلماسی با شکست مواجه شود.

اگرچه نگرانی در مورداستفاده چین از واکسن برای تقویت نفوذ ژئوپلیتیکی و جهانی خود درواقع یک پیش‌فرض محض است، اما نباید محاسن تبدیل‌شدن واکسن چین به یک کالای عمومی جهانی را نیز نادیده گرفت.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *