جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

چین: نمایندگان حماس و فتح در پکن حضور دارند / آنها توافق کرده‌اند مذاکرات خود برای دستیابی به آشتی ملی را به زودی ادامه دهند

چین با اشاره به حضور نمایندگان گروه‌های حماس و فتح در پکن، اعلام کرد که آنها برای گفت‌وگو در مورد آشتی ملی به توافق رسیدند. این وزارتخانه با تاکید بر اینکه دو گروه فلسطینی به توافق برای گفت و گو در مورد آینده رسیدند، اعلان داشت که آنها دو توافق کردند مذاکرات خود در راستای دستیابی به همبستگی و وحدت فلسطینی را به زودی ادامه دهند.

همه علیه حماس!

همه علیه حماس!

در یکی دو روز اخیر اخبار و گزارش های متعددی در خصوص تبادل اسرا و آتش بس بین حماس و رژیم صهیونیستی مخابره شده که اگرچه به نظر می‌رسد کلیت این اخبار حکایت از فضای مثبت و احتمال توافق بین طرفین می‌دهد، اما نمی‌توان با قطعیت پیرامون به نتیجه رسیدن آن سخن گفت و زمانی می‌توان در این رابطه اظهار نظر قاطعی داشت که مذاکرات به نتیجه رسیده باشد. کما اینکه استفان سژورنه، وزیر خارجه فرانسه نیز در ریاض اذعان دارد که گفت‌وگوهای آتش‌بس در غزه پیشرفتی داشته، اما با احتیاط همراه است. چون به گفته او باید همیشه در این گفت‌وگوها و مذاکرات جانب احتیاط را رعایت کنیم.

بازداشت بیش از ۹۰۰ دانشجوی حامی فلسطین در آمریکا

رئیس انجمن همبستگی فرانسه و فلسطین روز دوشنبه در صفحه کاربری خود در ایکس نوشت: پلیس آمریکا برای آنکه اجازه دهد نسل کشی در غزه به آرامی ادامه یابد، ظرف حدود ده روز دستکم ۹۰۰ دانشجو را بازداشت کرده است.

شورای همکاری خلیج فارس برای تامین امنیت منطقه به ایران نیاز دارد

تهران – ایرنا مرکز تحقیقات استیمسون در گزارشی بر نیاز شورای همکاری خلیج فارس برای همکاری با جمهوری اسلامی ایران به منظور تامین امنیت منطقه تاکید کرد و مشارکت تهران در گفت وگوی منطقه ای را امری محوری برای تقویت ثبات و تضمین صلح و توسعه و اجرای اهداف این شورا دانست.

Loading

اهداف راهبردی پروژه شام جدید در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – رصد: در حالی که روابط جدید عربستان سعودی-عراق بسیار حائز اهمیت است، عراق به طور همزمان به ایجاد روابط با دو دولت عربی دیگر، یعنی مصر و اردن پرداخته است.

کاترین هاروی و بروس ریدل در یادداشتی که وب سایت اندیشکده آمریکایی بروکینگز آن را منتشر کرد؛ نوشتند: در اواخر ماه ژوئن، بغداد میزبان نشستی با حضور عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر و عبدالله دوم، پادشاه اردن بود. این چهارمین بار از مارس 2019 بود که رهبران سه کشور یکدیگر را ملاقات کردند و اولین بار بود که در کشور عراق اتفاق افتاد. ضمن آنکه اولین سفر رئیس‌جمهور مصر به عراق در بیش از 30 سال گذشته بود.

در نگاه اول، همکاری بین مصر، عراق و اردن بسیار عجیب به نظر می‌رسد. یکی از تحلیلگران، آن را اتحادی متشکل از دوستان عجیب منطقه معرفی کرده است؛ هرچند که از نظر تاریخی، عراق روابط اقتصادی مهمی با مصر و اردن داشته است. همانگونه که این سه کشور – همراه با یمن شمالی – از 1989 تا 1990 در اتحادی تحت عنوان شورای همکاری عربی (ACC) گرد هم آمدند، امروز نیز همچون 30 سال گذشته، احیای همکاری‌های اقتصادی در مرکز این روابط سه جانبه قرار دارد. با این وجود، تحقق اهداف استراتژیک همواره مدنظر سه کشور بوده است. مشارکت جدید نیز در طولانی مدت می‌تواند نویدبخش یک پروژه بسیار بلندپروازانه‌تر باشد تا نه تنها مصر، عراق و اردن، بلکه کشورهای شرق را گرد هم آورد.

 

دورنمای آینده

روابط اقتصادی عراق با مصر و اردن، به زمان جنگ ایران – عراق در دهه 1980 برمی‌گردد. اردن در آن زمان به ناجی اقتصادی عراق تبدیل شد و به مجرای واردات و صادرات نفت از طریق بندر عقبه تبدیل شده بود. اردن همچنین بیشتر نفت خود ر از عراق وارد می‌کرد. ملک حسین حسین در آن زمان نزدیکترین متحد صدام حسین، دیکتاتور عراق بود و در طول جنگ اغلب از بغداد دیدار می‌کرد. در همین زمان، بیش از یک میلیون شهروند مصری به عراق مهاجرت کردند تا خلاء مشاغلی را که با اجباری شدن حضور عراقی‌ها در نیروهای مسلح رخ داده بود، پر کنند؛ تا حدی که عراق به بزرگترین منبع حواله مالی به مصر تبدیل شد.

سه کشور بلافاصله پس از پایان جنگ، با پیوستن یمن شمالی «شورای همکاری عربی» را تشکیل دادند. هر یک از این کشورها انگیزه‌ای سیاسی برای تشکیل این پیمان داشتند. همه اعضای این اتحاد می‌خواستند در برابر شورای همکاری خلیج (فارس) به رهبری عربستان سعودی که در طول جنگ ایجاد شده بود، موازنه برقرار کنند. با این وجود، همکاری اقتصادی ستون اصلی این اتحاد بود. شورای همکاری عربی به عنوان سازوکاری برای افزایش تجارت بین کشورهای عضو در نظر گرفته شد.

با این حال، هر سه کشور با چالش کمبود نقدینگی مواجه هستند که چالش بزرگی بر سر راه جاه‌طلبی‌های آن‌ها محسوب می‌شود.

در حالی که عراق در پاییز امسال انتخابات را در پیش دارد، به نظر می‌رسد بیشتر رهبران این کشور از روابط اقتصادی خارجی به ویژه با مصر و اردن حمایت می‌کنند.

 

پروژه شام جدید

اگرچه همکاری اقتصادی، انگیزه اصلی این اتحاد است، اما همچون سال 1989، آن‌ها با اهداف سیاسی گرد هم آمده‌اند. عراق تمایل دارد روابط منطقه‌ای خود را به فراتر از ایران گسترش دهد، اگرچه بغداد قصد ندارد روابط با ایران را قربانی بهبود مناسبات خود با همسایگان عربش نماید. در واقع، عراق به دنبال روابط دوستانه با هر دو طرف است. ضمن آنکه ایرانی‌ها نیز به نوبه خود، از همکاری اقتصادی عراق با مصر و اردن حمایت می‌کنند تا از مزایای اقتصادی آن منتفع شوند؛ اما در مقابل، اگر مصر و اردن و تا حدی آمریکا بخواهند از این اتحاد به عنوان ابزاری برای مقابله با ایران استفاده کنند، بدون شک تهران موانعی بر سر راه آن ایجاد خواهد کرد.

در عین حال، مصر و اردن درصددند وابستگی خود به عربستان سعودی را کاهش دهند. این اتحاد جدید به اردن و همچنین مصر و عراق اهرم فشار بیشتری در قبال عربستان سعودی و سایر کشورهای حاشیه خلیج (فارس) می‌دهد.

اما شاید مهم‌ترین هدف سیاسی این اتحاد، حتی اگر به صورت تلویحی به آن اشاره نشده باشد، فراهم کردن زمینه‌ای برای بازسازی سوریه در بلندمدت باشد. رهبران سه کشور شروع به نامیدن تشکیلات خود با عنوان «شام جدید» یا به عربی «الشام الجدید» کرده‌اند. شام به شهر دمشق و در سطحی گسترده‌تر، به سوریه و شام اشاره دارد. . براساس این تعریف، نمی‌توان «شام» جدیدی را بدون سوریه ایجاد کرد. مصر، عراق و اردن اعلام کرده‌اند که مشارکت در بلوک جدید آن‌ها برای سایر کشورهای منطقه باز خواهد بود و پیش‌بینی می‌شود که سوریه و لبنان در آینده به آن‌ها ملحق شوند.

اتحاد مصر، عراق و اردن در بسیاری زمینه ها، احیای شورای همکاری عربی سابق است که به مدت 30 سال به دلیل بی‌ثباتی و جنگ در عراق مختل شده بود. آمریکا باید به حمایت از اتحاد در حال پیشرفت سه شریکِ نزدیک خود در منطقه ادامه داده و از آن استقبال نماید. اگرچه در بلندمدت، با پیوستن سوریه تحت رهبری بشار اسد به این اتحاد، حمایت ایالات متحده از آن پیچیده خواهد شد. اما در مجموع، پروژه «شام جدید» می‌تواند زمینه‌ای برای بازسازی سوریه و کاهش مشکلات اقتصادی این کشور و همچنین لبنان باشد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *