جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

بلومبرگ: «دستیابی قریب‌الوقوع» آمریکا و عربستان به یک توافق امنیتی / این توافق نسخه جدیدی از چارچوبی است که با هدف انزوای ایران تنظیم شده / آمریکا و عربستان قصد دارند به نتانیاهو، پیشنهاد دهند که به عنوان بخشی از توافق عادی‌سازی به این توافق بپیوندد

خبرگزاری بلومبرگ از افزایش سرعت مذاکرات میان آمریکا و عربستان سعودی در دوره اخیر و نزدیک بودن دو کشور به دستیابی به یک «توافق امنیتی» خبر داد. «مقامات مرتبط با مذاکرات» که به نام آن‌ها اشاره نشده، در گفتگو با این رسانه ابراز «خوش‌بینی» کردند که چنین «توافق تاریخی» تا چند هفته آینده بدست آید.

سازمان ملل: بازسازی غزه ممکن است ۸۰ سال طول بکشد

گزارشی که پنج‌شنبه سیزدهم اردیبهشت، از سوی سازمان ملل منتشر شد، بیان کرد که اگر روند بازسازی نوار غزه مطابق با روند بازسازی‌ها در درگیری‌های قبلی انجام شود، بازسازی منازل در نوار غزه ممکن است تا قرن آینده طول بکشد.

Loading

روند رشد محبوبیت چین در خاورمیانه و شمال آفریقا

شورای راهبردی آنلاین – رصد: به گفته مقامات روسیه و چین، امروز روابط این دو کشور «بهترین دوره تاریخی» خود را در ابعاد مختلف شاهد است. شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین، ولادیمیر پوتین، همتای روسی‌اش را «بهترین دوست» خود معرفی کرده است، درحالی‌که پوتین اخیراً گفته بود اگرچه اتحاد نظامی با چین یک ضرورت نیست، اما نمی‌توان آن را کنار گذاشت.

وب‌سایت شورای آتلانتیک آمریکا در گزارشی[1] نوشت: به لحاظ دیپلماتیک، همه رأی‌های وتوی چین و روسیه در شورای امنیت سازمان ملل متحد بین سال‌های 2007 تا 2017 مشترک بوده‌اند. قبل از سال 2007، این اتفاق تکرار نشده بود. «همگرایی خطرناک» آشکار در روابط چین و روسیه عمدتاً به‌عنوان یک محور اقتدارگرا تلقی می‌شود که غرب و نظم جهانی فعلی را تهدید می‌کند.

پیوند چین و روسیه، دو پرسش را در جهان عرب به وجود می‌آورد که در این گزارش به آن‌ها پرداخته‌شده است. نخست، آیا این همگرایی در کشورهای عربی خاورمیانه و شمال آفریقا نیز تکرار می‌شود؟ دوم، آیا برداشت‌ها در مورد چین و روسیه توسط نخبگان منطقه و مردم خاورمیانه و شمال آفریقا مشترک است؟

 

ذهنیت مردم خاورمیانه از همگرایی چین و روسیه

جمهوری خلق چین در حال افزایش محبوبیت خود در سراسر خاورمیانه بوده و با توجه به اهداف استراتژیک منطقه‌ای که دارد خود را به‌عنوان یک شریک جایگزین برای سایر قدرت‎‌های بزرگ تعریف می‌کند. اگرچه در تحلیل‌ها، چین به‌عنوان جایگزین آمریکا مطرح می‌شود اما روسیه نیز می‌تواند مدنظر باشد. طبق آخرین نظرسنجی در جامعه اعراب که در زمان شیوع ویروس کووید – 19 انجام‌شده است، محبوبیت چین در الجزایر 65 درصد و در اردن 34 درصد است (نمودار 1). بااینکه دیدگاه‌های مختلفی نسبت به چین وجود دارد، جمهوری خلق چین به‌طور متوسط 17 امتیاز بیشتر از روسیه دارد. این شکاف در کشورهایی که در مناطق نزدیک به عملیات های روسیه در سوریه و لیبی قرار دارند، بیشترین فاصله را دارد (اردن با 19 امتیاز و لیبی با 34 امتیاز). چین سیاست بسیار محدودتری را در این مناطق اعمال کرده است و احتمالاً آسیب کمتری هم می‌بیند.

نمودار شماره 1

تمایز دیدگاه‌های منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در مورد روسیه و چین توسط سایر نظرسنجی‌ها نیز تأیید می‌شود. حتی قبل از مداخله نظامی روسیه در سوریه، نظرسنجی دانشگاه مریلند از سال 2008 و 2010 نشان می‌دهد که تعداد کسانی که چین را به روسیه در یک دنیای فرضی با یک ابرقدرت جدید ترجیح می‌دهند (نمودار 2) افزایش پیداکرده است. بین سال‌های 2015 و 2018، اکثر شرکت‌کنندگان در نظرسنجی، سیاست‌های روسیه را منفی دانستند، درحالی‌که با اختلاف بسیار زیاد از چین حمایت کرده‌اند. بررسی نظرسنجی‌های دانشگاه مریلند در برخی کشورها به‌ویژه در عربستان سعودی، مصر، ایران، ترکیه و امارات متحده عربی نشان می‌دهد که نظرات آن‌ها تا حد زیادی مشترک هستند، این موضوع بیانگر آن است که مردم منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا بین تعامل با روسیه و چین تمایز قائل می‎شوند.

نمودار شماره 2

نمودار شماره 3

نمودار شماره 4

به‌طور متوسط، ترجیح چین به روسیه بیشتر به دیدگاه‌ها درباره روابط اقتصادی مربوط است. در نظرسنجی دیگری در سراسر جهان عرب، چین به‌طور متوسط 11 امتیاز بالاتر از روسیه دارد (نمودار 5). همچنین در میان پاسخ‌دهندگانی که می‌خواهند کمک‌های خارجی افزایش یابد، چین به‌طور متوسط 11 امتیاز بالاتر از روسیه است (نمودار 6).

نمودار شماره 5

نمودار شماره 6

این موضوع به نگرش‌ها درباره رهبری نیز تسری می‌یابد. طبق نظرسنجی‌های مرکز پیو (Pew)، در قبل از سال 2018، مردم منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا به رهبری رئیس‌جمهور پوتین در امور جهانی نسبت به متوسط جهانی اطمینان کمتری داشتند. بااین‌حال، آن‌ها در سال‌های 2018 و 2019 نسبت به سال‌های گذشته و متوسط جهانی اعتماد بیشتری نسبت به پوتین داشتند.

 

آیا نخبگان و مردم منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در مورد چین و روسیه هم‌نظر هستند؟

یک نظرسنجی در سال 2018 که توسط سازمان نظرسنجی ناما (NAMA) مستقر در امان انجام شد، نشان داد که نخبگان اردن بسیار بیشتر از عموم مردم ترجیح می‌دهند که کشورشان با کشورهای غیرعربی یا مسلمان تعامل داشته باشد. نخبگان، روسیه را به‌عنوان پنجمین متحد کشور خود انتخاب کردند، درحالی‌که چین و روسیه در میان‌ هشت متحد برتر موردعلاقه مردم نبودند. هجوم عظیم پناهندگان سوری که بین 660،000 تا 1.5 میلیون نفر است، ترس از رقابت برای منابع و فرصت‌ها را در اردنی‌های آسیب‌پذیر افزایش داده است. باوجوداین، حمایت پادشاه عبدالله از حضور قوی روسیه در خاورمیانه و تصویب قانون استفاده از واکسن اسپوتنیک روسی در اردن، موجب افزایش روابط اردن با روسیه می‌شود.

با مراجعه به جوانان عرب مشخص شد که نظرات آن‌ها در مورد اهمیت روزافزون روسیه به‌عنوان یک متحد باسیاست‌های رهبران منطقه مطابقت دارد. آنچه قابل‌توجه است این‌که جوانان عرب باوجود ظهور چین به‌عنوان یک موضوع گفتگوی اصلی برای منطقه، در بیشتر دهه گذشته چین را به‌عنوان یکی از پنج متحد برتر شناسایی نکرده‌اند. طبق نظرسنجی‌های سال 2020، 48 درصد از مردم امارات و 53 درصد از سعودی‌ها احساس می‌کنند روابط با چین چندان مهم نیست.

[1] این گزارش بخشی از یک همکاری راهبردی است که توسط شورای آتلانتیک (واشنگتن دی سی)، مرکز سیاست‌های امارات (ابوظبی) و موسسه مطالعات امنیت ملی (تل‌آویو) انجام شده است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *