جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

منافع راهبردی روسیه در لبنان

شورای راهبردی آنلاین – رصد: درحالی‌که لبنان دوران چالش‌برانگیزی را پشت سر می‌گذارد، روسیه درحال‌توسعه روابط راهبردی خود با بیروت است.

وب‌سایت موسسه امور بین‌الملل استرالیا (​AIIA) در یادداشتی نوشت: چالش‌های اقتصادی – اجتماعی، افزایش تورم و بیکاری، سوء مدیریت در حوزه سیاست پولی و رقابت منافع بازیگران خارجی، همگی تصویر لبنان را پیچیده می‌کنند. بااین‌حال، یک‌ مؤلفه وجود دارد که این بار متفاوت است: ایالات‌متحده، عربستان سعودی و امارات متحده عربی علاقه خود را برای کمک مالی به بیروت از دست ‌داده‌اند. هم‌زمان، تمایل ژئوپلیتیکی کشورهای غیر غربی مانند روسیه و چین به لبنان در حال افزایش است.

لبنان اکنون نه ماه است که دولت ندارد و دلیل اصلی آن اختلافات بین بازیگران سیاسی مختلف است. روسیه تنها کشور بزرگی است که با طرف‌های مختلف سیاسی و حتی مخالف در لبنان روابط فعال دارد. در ماه آوریل، روسیه میزبان سعد حریری، نخست‌وزیر مکلف لبنان بود. یک ماه قبل از آن نیز، میزبان هیئتی از حزب‌الله بود. نفوذ روسیه در لبنان به حدی افزایش‌یافته است که جورج شعبان، نماینده ویژه حریری گفت: «ما معتقدیم که روسیه می‌تواند به حل بن‌بست سیاسی در لبنان کمک کند، زیرا مسکو با همه احزاب سیاسی لبنان و با کشورهای منطقه‌ای که در اوضاع کشور ما تأثیر دارند، ارتباط خوبی دارد.» گفته می‌شود حزب‌الله و روسیه در حال بررسی ایده افتتاح یک دفتر برای این حزب در مسکو هستند. مقاله‌ای که این گزارش را منتشر کرد همچنین ادعا کرد که «روس‌ها حزب‌الله را به‌عنوان یک سازمان لبنانی نمی‌شناسند. بلکه ازنظر آن‌ها، حزبی است که در بسیاری از کشورهای منطقه حضور دارد.»

باید توجه داشت که این علاقه رو به رشد روسیه به امور سیاسی لبنان تنها نتیجه منافع راهبردی روزافزون آن در این کشور است. منافع راهبردی مسکو در لبنان پس از کشف تعداد زیادی میدان بزرگ گازی در دریا در حوزه شامات شدت بیشتری گرفت. شرکت روسی نواتک بخشی از کنسرسیومی است که شامل توتال فرانسه و انی ایتالیا می‌باشد و اکتشاف نفت و گاز را به نیابت از بیروت آغاز کرده است. درعین‌حال، در میان بسیاری از کشورهای دیگری که ابراز علاقه کرده‌اند، روسیه نیز علاقه زیادی به بازسازی بندر بیروت نشان داده است که در اثر انفجار در اوت سال 2020 با تخریب گسترده‌ای روبرو شد. در سال 2019، شرکت روس نفت روسیه یک توافق‌نامه 20 ساله با لبنان امضا کرد که مدیریت عملیاتی تأسیسات ذخیره نفت در بندر طرابلس را بر عهده می‌گرفت.

روسیه قصد دارد با افزایش همکاری با لبنان و ایجاد رقابت با خطوط لوله رقیب، ازجمله خط لوله گاز دوستی بین ایران، سوریه و عراق، به بازیگر اصلی مدیترانه شرقی تبدیل شود و حتی آن را کنترل کند. رقابت روسیه برای دستیابی به گاز مدیترانه شرقی به سال 2013 برمی‌گردد، زمانی که روسیه و سوریه توافق‌نامه‌ای را امضا کردند که به روسیه اجازه می‌داد در ازای تلاش برای محافظت از رژیم بشار اسد، گاز خارج از سواحل مدیترانه سوریه را استخراج کند. کاوش اولیه این معامله 100 میلیون دلار هزینه در بر داشت. علاوه بر این، در ماه آوریل، توافق‌نامه دیگری امضا شد که به دو شرکت روسی اجازه می‌داد اکتشاف نفت و گاز را در سواحل سوریه آغاز کنند. این توافق‌نامه برای لبنانی‌ها تعجب‌برانگیز بود، زیرا حوزه آبی بین لبنان و سوریه مورد مناقشه بود. درعین‌حال، این توافق‌نامه روسیه را مستقیماً در برابر کشورهای مجمع گاز مدیترانه شرقی قرارداد. بااین‌حال، روسیه به این موضوع به‌عنوان یک اهرم استراتژیک نگاه می‌کند که به مسکو این امکان را می‌دهد تا بخشی از مذاکرات آتی باشد که آینده هیدروکربن‌های منطقه را تعیین می‌کنند.

هم‌زمان، حضور روسیه در آب‌های مدیترانه شرقی می‌تواند وابستگی اقتصاد سوریه را به‌طور مستقیم و غیرمستقیم به روسیه بیشتر کند، زیرا روسیه به‌طور بالقوه می‌تواند به پلی برای تحویل کالاهای ایرانی به بازار سوریه تبدیل شود؛ بنابراین، روسیه نیز افزایش همکاری با لبنان را راهی برای محافظت از منافع خود در سوریه می‌داند.

در میان همه این تحولات، یک فرصت دیگر نیز وجود دارد. اگر ایالات‌متحده نیز چنین دیدگاهی داشته باشد، علاقه روزافزون روسیه به لبنان می‌تواند به زمینه همکاری واشنگتن و مسکو تبدیل شود. ضمن آنکه هیچ‌یک از این دو کشور نمی‌خواهند لبنان یک کشور شکست‌خورده باشد، زیرا هرگونه چشم‌انداز بی‌ثباتی در لبنان، فقط افراط‌گرایی را در خاورمیانه تقویت می‌کند. به همین ترتیب، نه ایالات‌متحده و نه روسیه خواهان حضور بیشتر ایران در منطقه شامات نیستند؛ ایالات‌متحده به این دلیل که می‌خواهد با منافع ایران در هلال شیعی و خلیج‌فارس مقابله کند و روسیه به دلیل اینکه می‌خواهد نقش اصلی را در تصمیم‌گیری درباره سوریه داشته باشد. متعاقباً، هرگونه همکاری ایالات‌متحده و روسیه در لبنان، چشم‌اندازها و امکانات همکاری آن‌ها در دیگر زمینه‌های مهم منطقه‌ای و جهانی را افزایش می‌دهد.

یک مقام ارشد وزارت امور خارجه روسیه در یک سخنرانی در ماه فوریه اظهار داشت که «بسیاری می‌گویند که لبنان ازدست‌رفته است و ما بعد از تغییر شرایط بعداً باز خواهیم گشت.» خوب، مشکل این تصور این است که جدا شدن از درگیری هیچ مشکلی را حل نمی‌کند، بلکه ممکن است فقط به هرج‌ومرج بیشتر در داخل کشور منجر شود. از همین رو غرب باید مشارکت خود را حفظ کند و اصلاحات را از طریق کمک‌های مشروط و حیاتی تشویق نماید.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *