جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

هواداران فاشیسم در ایتالیا در سالگرد اعدام موسولینی تظاهرات کردند

تهران- ایرنا- ده‌ها نفر در ایتالیا روز یکشنبه در هفتادونهمین سالگرد اعدام بنیتو موسولینی دیکتاتور فاشیست این کشور دستان خود را به نشانه سلام فاشیستی بلند کرده و به دیکتاتور سابق ایتالیا ادای احترام کردند.

هواداران فاشیسم در ایتالیا در سالگرد اعدام موسولینی تظاهرات کردند

تهران- ایرنا- ده‌ها نفر در ایتالیا روز یکشنبه در هفتادونهمین سالگرد اعدام بنیتو موسولینی دیکتاتور فاشیست این کشور دستان خود را به نشانه سلام فاشیستی بلند کرده و به دیکتاتور سابق ایتالیا ادای احترام کردند.

Loading

اسرائیل و فلسطینی‌ها؛ از راه‌حل دو دولتی تا ۵ حکمرانی نافرجام

شورای راهبردی آنلاین –رصد: آخرین دور از درگیری‌ها میان اسرائیل و فلسطین یادآور این مسئله بود که شکاف میان دو طرف چقدر عمیق است.

کرسی مطالعات راهبردی برک در مرکز مطالعات راهبردی و بین‌الملل آمریکا تحلیل خود درباره درگیری کنونی اسرائیل و فلسطین را بسط داده و در کتاب الکترونیکی در خصوص تاریخ و وقایع اخیر که به این درگیری منجر شد، ارائه کرده است. کتاب «اسرائیل و فلسطینی‌ها: از راه‌حل دو دولتی تا ۵ حکمرانی نافرجام می‌کوشد نیروهای سیاسی، نظامی، مدنی، اقتصادی و مذهبی که اسرائیل و مؤلفه‌های مهم جنبش فلسطین را دچار اختلاف کرده است، به‌تفصیل تحلیل کند.

این تحلیل گرایش‌های جمعیت شناختی، ابعاد نظامی نزاع اخیر و اختلافات داخلی میان جناح‌های مختلف اسرائیلی و فلسطینی را به‌عنوان یک منبع درگیری بررسی می‌کند و نشان می‌دهد که اسراییل بسیار بیشتر بر تدابیر امنیتی و توسل به‌زور تأکید کرده و ایجاد یک کشور یهودی را به یک راه‌حل مسالمت‌آمیز ترجیح داده است؛ درعین‌حال فلسطینی‌ها نیز کار چندانی برای رسیدن به یک راه‌حل و صلح پایدار نکرده‌اند.

نتیجه نهایی، رسیدن به موقعیتی است که در آن در حال‌حاضر دست‌کم سه موقعیت معادل حکمرانی نافرجام وجود دارد که دو طرف را در عمل و تا حدودی به پنج دولت تقسیم می‌کند که هرکدام معرف یک محور مجزای اختلافات و تنش میان اسرائیل و فلسطینی‌ها و درون هر یک از طرف‌ها است. هر محور مرکز اقدامات و تنش‌هایی است که ممکن است برای مدتی نامحدود در آینده مانع رسیدن به راه‌حل پایدار در قضیه فلسطین شود.

  • حکمرانی اسرائیل و شکستش در تأمین موقعیت برابر برای فلسطینی‌ها و کمک‌هایی است که می‌تواند ثبات و مصالحه در خصوص چیزی معادل یک راه‌حل دو کشوری را به همراه داشته باشد. سیاست‌های اسراییل از دموکراسی مؤثر به جایی تنزل یافته است که در حال نزدیک شدن به یک «آشفته‌سالاری» است و بیش‌ازپیش بر الحاق فرصت طلبانه، نیروهای امنیتی و توسل به‌زور متمرکز است.
  • حکمرانی دوم، تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری است که نشان داده تمایلی به مصالحه ندارد و نتوانسته رهبری و حکمرانی موردنیاز مردمش را فراهم کند.
  • حکمرانی حماس در غزه است که بر اقداماتی متکی است که واکنش اسرائیل را به دنبال داشته است.
  • حکمرانی چهارم، از تلفیق شهروندان فلسطینی ساکن اسرائیل و خارج از کرانه باختری و غزه تشکیل‌شده است. اگرچه آن‌ها دچار اختلاف هستند و فقط به‌عنوان یک بلوک یا هویت سیاسی مؤثر ظاهر می‌شوند، به این واقعیت واکنش نشان می‌دهند که با تبعیضی جدی روبرو هستند و به‌عنوان یک طبقه مجزا درون دولتی یهودی با جایگاه و حقوقی نامطمئن قرار دارند.
  • درنهایت حکمرانی پنجم، نقش نامطمئن مذهب در بیت‌المقدس در کنار بیت لحم و برخی اماکن مقدس، مساجد و کنیسه‌ها است. مذهب یک دولت یا یک جنبش سیاسی منسجم نیست، اما بیش‌ازپیش یهودیان اسرائیلی و فلسطینی‌ها را ازنظر مذهبی دچار اختلاف می‌کند. خشونت و تظاهرات در خصوص حق بر مسجدالاقصی یا حرم شریف، تلاش برای اخراج مسلمانان از بیت‌المقدس شرقی و حومه شهر و بحث در خصوص تبدیل بخشی از بیت‌المقدس به پایتخت فلسطین – به‌ویژه در شهر قدیمی- مانعی مهم و دائمی برای هرگونه صلح پایدار بوده است.

نتیجه نهایی، فاجعه‌ای است که در نزاع خشونت‌بار ماه مه 2021 رخ داد و هرلحظه ممکن است دوباره از سر گرفته شود. ظاهراً هر حکمرانی یا مرکز تنش بین اسراییل و فلسطین با دیگر منابع تنش و خشونت در این منطقه در تعامل و مرتبط است؛ منابعی که از آشوب و فروپاشی در لبنان، جنگ داخلی سوریه، بی‌ثباتی اردن، تنش فرقه‌ای در عراق و ثبات و توسعه نامطمئن مصر را در بر می‌گیرد و هرکدام ممکن است با اقدامات ایران و ترکیه برای گسترش نقش منطقه‌ای و نیز رقابت میان آمریکا، روسیه و چین برای نفوذ منطقه‌ای ارتباط داشته باشد. اگرچه به نظر می‌رسد موانع اصلی برای هرگونه راه‌حل واقعی و مسالمت‌آمیز پایدار ظاهراً تحت سلطه اسراییل و جناح‌های فلسطینی خواهد بود، اما اینجا خاورمیانه است.

بر اساس این تحلیل، کاملاً روشن است که با این حجم از مشکلات نظامی، امنیتی، مدنی و اقتصادی در همه طرف‌ها، شاید حتی تلاش‌های ظاهراً موفق برای خاتمه دادن به نزاع کنونی به چیزی بیش از یک وقفه در خشونت منجر نشود. همچنین هیچ توافقی پایدار نخواهد بود، مگر این واقعیت را لحاظ کند که علت شکست راه‌حل دو دولتی تاکنون این بوده که دو طرف گاهی در خصوص یک مفهوم توافق می‌کنند، اما هرگز نمی‌توانند در خصوص اقدام عملی مؤثر توافق کنند.

موفقیت پایدار فقط از طریق ایجاد و سپس اجرای یک برنامه معتبر حاصل خواهد شد که به تمامی مسائل مهم که باعث اختلاف یهودیان اسرائیلی و فلسطینی‌ها است توجه کند، به رقابت تسلیحاتی نامتقارن میان اسراییل و حماس خاتمه دهد، بر توسعه و پیشرفت انسانی متمرکز باشد و به همه فلسطینی‌ها نوید یک زندگی بهتر و برابری واقعی را بدهد- اگر یک پایتخت رسمی در بیت‌المقدس و دورنمای یک دولت مجزا را فراهم نمی‌کند.

واقعیت‌های موجود و زمان به‌تنهایی نمی‌تواند پاسخ برای این مسئله باشد و خوش‌بینی و نیت خیر تاکنون فقط کار را بدتر کرده است. اجرای کامل یک راه‌حل کارآمد و ایجاد نوعی ساختار سیاسی اسرائیلی-فلسطینی، الگوهای تعامل اجتماعی و پیشرفت اقتصادی لازم در طرف فلسطینی، اگر اصلاً ممکن باشد، دست‌کم به پنج و شاید 10 سال زمان نیاز دارد. این کار به میلیاردها دلار کمک سالانه و حمایت و دلگرمی دائمی از بیرون نیاز دارد.

هرگز نباید ناامید بود، اما تاریخ هشدار می‌دهد که ظاهراً راه‌حل «هیچ راهی وجود ندارد» برای بحران فعلی محتمل‌ترین نتیجه واقعی تراژدی خشن مه 2021 است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *