جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

هیل: آمریکا در بحبوحه اعتراضات دانشگاهی علیه جنگ غزه، حمایت از اسرائیل را دوچندان می‌کند

تهران- ایرنا- تارنمای «هیل» با اشاره به اعتراضات دانشجویان آمریکایی علیه جنگ غزه و کمک ۲۶ میلیارد دلاری جدید برای رژیم اسرائیل که در کنگره ایالات متحده تصویب شد، نوشت: رئیس جمهوری آمریکا این قانون را در بحبوحه تشدید بحران انسانی در غزه و حمله قریب الوقوع اسرائیل به شهر جنوبی رفح، جایی که بیش از یک میلیون غیرنظامی فلسطینی آنجا پناه گرفته‌اند، امضا کرد.

اکثریت کابینه نتانیاهو از پیشنهاد مصر برای جلوگیری از جنگ در رفح حمایت کردند

«سازمان رادیو و تلویزیون» اسرائیل، شنبه هشتم اردیبهشت، به نقل از یک منبع آگاه خبر داد به‌رغم اولویت متفاوت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این دولت، دستیابی به توافق تل‌آویو و حماس، براساس پیشنهاد جدید مصر، ظرف چند روز امکان‌پذیر است. به گفته این منبع آگاه، اکثریت اعضای کابینه نتانیاهو از مفاد پیشنهاد جدید مصر حمایت می‌کنند. پیشنهاد قاهره پیش از این به مقامات حماس ارائه شد و هدف آن دستیابی به توافقی برای مبادله گروگان‌ها و زندانیان و آغاز آتش‌بس موقت است.

Loading

رویکرد ترکیه در قبال رژیم صهیونیستی و انتظار ملت فلسطین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: هم‌زمان با ورود جو بایدن به اتاق بیضی‌شکل کاخ سفید، بازیگران منطقه خاورمیانه به امید حفظ روابط نزدیک یا بهبود روابط خود با آمریکا، به ارزیابی سیاست‌های خود می‌پردازند. ترکیه به‌عنوان یکی از این بازیگران، نگران است که دولت بایدن از همان ابتدا رویکرد سخت‌گیرانه‌ای در قبال آنکارا اتخاذ کند.

 وب‌سایت مؤسسه بین‌المللی مطالعات راهبردی بریتانیا در یادداشتی نوشت: اواخر دسامبر 2020، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، با سخنانی آشتی‌جویانه و اظهار امیدواری نسبت به بهبود روابط با آمریکا و اتحادیه اروپا، بسیاری را شگفت‌زده و آشکارا اعلام کرد که ترکیه به دنبال ارتقای روابط با اسرائیل تا «جایگاهی مطلوب» است و اگر سیاستمداران اسرائیل خطوط قرمز ترکیه در خصوص سیاست اسرائیل در قبال فلسطین را رعایت کنند، روابط بین مردم ترکیه و اسرائیل با مشکلی مواجه نخواهد شد.

اردوغان به تقویت روابط متقابل اشاره‌ای نکرد، اما اظهارات وی درست چند روز پس‌ازآن ایراد شد که رسانه‌های ترک از قصد وی برای انتصاب یکی از مشاوران خود، «افق اولوتاش»، به‌عنوان سفیر ترکیه در اسرائیل خبر دادند (دو سال است که ترکیه سفیری در اسرائیل ندارد). همچنین، اردوغان آشکارا به این حقیقت اذعان کرده است که تشکیلات اطلاعاتی ترکیه و اسرائیل با یکدیگر در ارتباط بوده‌اند و وی امیدوار است که این روند در آینده نیز ادامه یابد.

اظهارت اخیر اردوغان پس از یک دهه تنش شدید بین ترکیه و اسرائیل بوده است که طی آن، هر دو طرف گفتگوی سیاسی را متوقف کرده، سفرای خود را فراخوانده و به الفاظ تند و خشن روی آورده بودند و روابط آن‌ها تنها به‌واسطه منافع اقتصادی پابرجا مانده است. پس از شراکت نزدیک به سطح راهبردی در دهه 1990، در پی «عملیات سرب گداخته» اسرائیل در غزه (09-2008) و حادثه کشتی (که در آن کماندوهای اسرائیلی به یک کشتی ترکیه که عازم غزه بود، حمله کرده و 9 تبعه ترکیه را کشتند)، در دهه 2010 هر دو طرف به دشمن هم تبدیل شدند. سال 2016، توافق عادی‌سازی روابط بین طرفین امضا شد، اما با اعتراض ترکیه به سیاست‌های دونالد ترامپ و طرفداری وی از اسرائیل، این توافق بلافاصله شکست خورد. اردوغان جزو اولین کسانی بود که امضای «پیمان ابراهیم» توسط امارات و بحرین با اسرائیل را موردانتقاد قرار داد و این دو کشور حاشیه خلیج [فارس] را به خیانت به فلسطین متهم کرد.

 

عوامل پشت اقدامات اردوغان

سیاستمداران و تحلیلگران آمریکا اظهارات اخیر اردوغان را به دیده تردید نگریسته و این اظهارات را ظاهری قلمداد کرده‌اند. اگرچه اسرائیل به این اظهارات واکنش رسمی نشان نداده است، اما مقامات ارشد اسرائیل در رسانه‌های اسرائیلی اظهارنظر و تأکید کرده‌اند که «صرف اظهارنظر کافی نیست و ترکیه باید گام عملی بردارد». بااین‌حال، خیلی‌ها در این مورد اتفاق‌نظر دارند که اظهار تمایل اردوغان به بهبود روابط با اسرائیل، تلاشی برای جلب رضایت دولت بایدن و کنگره تحت کنترل دموکرات‌هاست.

علیرغم انتقادات گسترده در واشنگتن از سیاست‌های ترکیه در سوریه، لیبی و شرق مدیترانه و از همه مهم‌تر، اقدام آنکارا به خرید سامانه موشکی زمین به هوای اس-400 از روسیه، اردوغان توانست ترکیه را از اقدامات تنبیهی شدید دولت ترامپ حفظ کند، اما درنهایت، دولت ترامپ با استفاده از «قانون مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریم» در دسامبر 2020 تحریم‌های محدودی علیه آنکارا وضع کرد.

اردوغان می‌خواهد از تقابل با بایدن اجتناب کند و از تحریم‌های آتی مضاعف آمریکا به خاطر معامله اس-400 و نقض تحریم‌های ایران توسط بانک دولتی ترکیه (هالک بانک) بکاهد.

 

آرزوی دیرینه برای نقش رهبری منطقه‌ای

اظهارات اردوغان از ملاحظات منطقه‌ای ترکیه در خاورمیانه نیز سرچشمه می‌گیرد. سال 2011، اردوغان امیدوار بود بهار عربی پلتفرمی برای افزایش نفوذ منطقه‌ای ترکیه به ارمغان آورد و جایگاهی برای رهبری این کشور در جهان عرب و اسلام در اختیار بگذارد. بااین‌وجود، چیزی نگذشت که با کودتای نظامی به رهبری عبدالفتاح السیسی در مصر و تشدید جنگ داخلی در سوریه، امید اردوغان نقش بر آب شد، اما وی همواره به دنبال احیای نقش رهبری ترکیه در این منطقه بوده است.

 

حفظ روابط دوجانبه از طریق تجارت

اردوغان به حفظ روابط نزدیک اقتصادی بین ترکیه و اسرائیل علاقه‌مند است. در طول یک دهه بحران، تجارت باعث حفظ روابط دو طرف شده است، اما روابط تجاری به‌طور اجتناب‌ناپذیری تحت تأثیر کووید-19 بوده است. اقتصاد ترکیه آسیب‌دیده و اردوغان می‌خواهد از آسیب هرچه بیشتر جلوگیری کند.

تنش‌ها در شرق مدیترانه بر سر گاز طبیعی بین ترکیه، یونان و قبرس در حال افزایش بوده و اسرائیل، قبرس و یونان (به همراه ایتالیا) پروژه خط لوله شرق مدیترانه را پیش برده‌اند که قرار است گاز طبیعی را از اسرائیل و از طریق قبرس و یونان به جنوب اروپا برساند. طرح خط لوله گاز طبیعی اسرائیل-ترکیه اخیراً به خاطر تنش‌های بین رهبران این دو کشور کنار گذاشته شده است؛ در حالی که کارشناسان این طرح را ازنظر اقتصادی و لجستیکی مناسب‌ترین گزینه می‌دانند. اردوغان امیدوار است که بهبود روابط با اسرائیل این طرح را احیا کند.

اسرائیل در رابطه با ترکیه نگرانی‌های خاص خود را داراست که روابط اردوغان با حماس و دیگر گروه‌های وابسته به اخوان‌المسلمین در منطقه، ائتلاف ترکیه با قطر (که از حامیان حماس است) و لحن تند اردوغان در قبال اسرائیل (که بسیاری آن‌ها را یهودستیزانه تلقی می‌کنند) مهم‌ترین آن‌هاست. بی‌شک، اگر اسرائیل به دنبال آشتی با ترکیه باشد، شرایط روشنی برای رئیس‌جمهور ترکیه تعیین خواهد کرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *