جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

موانع پیش‌روی تمدید پیمان استارت جدید

شورای راهبردی آنلاین – رصد: درحالی‌که طی چند هفته گذشته، نگرانی‌ها درباره شکست معاهده کنترل تسلیحات آمریکا و روسیه افزایش یافته بود، اما گویا روزنه‌های جدیدی برای تمدید پیمان جدید کاهش تسلیحات استراتژیک 2010 و کنترل تسلیحات هسته‌ای ایجاد شده است، هرچند که همچنان موانعی بر سر راه آن‌ها وجود دارد.

استیون پیفر در یادداشتی که وب‌سایت اندیشکده بروکینگز آن را منتشر کرد؛ نوشت: مذاکرات استارت جدید میان واشنگتن و مسکو در 16 اکتبر متوقف شد. اگرچه پوتین با تمدید یک ساله موافق کرده است، اما آمریکایی‌ها پیشنهاد تمدید 5 ساله را داده‌اند. رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی کاخ سفید پیشنهاد رئیس‌جمهوری روسیه برای تمدید یک‌ساله و بدون پیش‌شرط پیمان استارت-۲ را بی‌سرانجام توصیف کرده است.

اخیراً اوضاع تغییر کرده است. روس‌ها اعلام کردند با تمدید یک‌ساله استارت جدید موافق بوده و آماده بر عهده گرفتن یک تعهد سیاسی مشترک با آمریکا برای منجمد کردن تعداد کلاهک‌های هسته‌ای زرادخانه‌های خود هستند. روس‌ها اعلام کردند این موضع می‌تواند به‌طور کامل و در صورتی اجرا شود که منجمد کردن تعداد کلاهک‌های هسته‌ای با هیچ درخواست اضافی طرف آمریکایی همراه نباشد. سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات‌متحده نیز به‌سرعت واکنش مثبت نشان داد و گفت: ایالات‌متحده آماده است تا با نمایندگان روسیه به‌منظور بررسی امکان تمدید پیمان کاهش تسلیحات راهبردی تهاجمی (استارت-۳) ملاقات کند.

پیمان استارت جدید نیروهای هسته‌ای استراتژیک ایالات‌متحده و روسیه را به پایین‌ترین سطح از دهه 1960 می‌رساند. بااین‌حال، وقتی صحبت از کلاهک‌های هسته‌ای می‌شود برخلاف سامانه‌های پرتابی، این پیمان فقط کلاهک‌های استراتژیک «مستقر» را محدود می‌کند که همان کلاهک‌های موشک‌های بالستیک قاره‌پیما (ICBM) یا موشک‌های بالستیک زیردریایی (SLBM) مستقرشده هستند. این پیمان شامل کلاهک‌های استراتژیک ذخیره یا همه انواع سلاح هسته‌ای غیراستراتژیک (تاکتیکی) نمی‌شود.

پیشنهاد روسیه برای تمدید یک‌ساله استارت جدید آن‌هم بعد از یک سال توقف مذاکرات، به معنای موفقیت دولت ترامپ در ترغیب مسکو به مذاکره درباره معاهده‌ای است که تمام سلاح‌های هسته‌ای ایالات‌متحده و روسیه را محدود می‌کند. درواقع، معاهده‌ای که تمام سلاح‌های هسته‌ای دو طرف را در برمی‌گیرد، یک گام منطقی پس از استارت جدید است. (رئیس‌جمهور اوباما چنین مذاکراتی را در سال 2010 پیشنهاد داده بود).

بااین‌حال سؤالات زیادی همچنان باقی می‌ماند. بیانیه روسیه نشان می‌دهد مسکو آماده ارائه یک تعهد سیاسی برای فریز کردن کلاهک‌های هسته‌ای برای یک سال است. هنوز مشخص نیست مقامات روسی بعدازاین دوره یک‌ساله آماده مذاکره برای یک امضای پیمان قانونی هستند یا نه.

درگذشته، مقامات روسی درخواست‌های مختلفی برای مذاکره درباره چنین پیمانی مطرح کرده بودند. روس‌ها خروج سلاح‌های هسته‌ای غیراستراتژیک ایالات‌متحده از اروپا (حدود 150 بمب غیر هدایت‌شونده هسته‌ای) را به‌عنوان پیش‌شرط مذاکرات قرار دادند. آن‌ها همچنین اصرار دارند ایالات‌متحده به نگرانی‌های روسیه در مورد سامانه‌های دفاعی دوربرد هدایت‌شونده و دفاع موشکی پاسخ دهد.

وقتی صحبت از مذاکره درباره یک معاهده می‌شود، نه‌فقط محدود کردن آن، آیا مقامات روس بر این خواسته‌هایشان پافشاری خواهند کرد؟ اگر این‌چنین باشد، مذاکرات پیچیده، دشوارتر هم خواهد شد. به‌عنوان‌مثال، دولت ترامپ تأکید کرده است با محدودیت‌های دفاع موشکی موافقت نخواهد شد.

راستی‌آزمایی یک چالش سخت دیگر است. اگرچه استارت جدید روش‌هایی برای شمارش کلاهک‌های استراتژیک در موشک‌های بالستیک قاره‌پیما و زیردریایی‌های بالستیک در نظر گرفته است، اما این روش‌ها برای شمارش تمام کلاهک‌های هسته‌ای روسیه و آمریکا چندان قابل‌اعتماد نیستند.

مذاکره درباره راستی‌آزمایی یک فرایند بسیار سخت و زمان‌بر بوده و احتمالاً به ایجاد فن‌آوری‌های جدید برای اهداف نظارتی نیاز داشته باشد.

و درنهایت، آمریکایی‌ها اصرار دارند پس‌ازآنکه زرادخانه کلاهک‌های هسته‌ای ایالات‌متحده و روسیه منجمد شد، در مذاکرات آتی کنترل تسلیحات، چین هم حضور داشته باشد؛ اما پکن همواره شرکت در پیمان تسلیحات سه‌جانبه را رد کرده است.

بنابراین، به نظر می‌رسد مذاکره‌کنندگان ایالات‌متحده و روسیه هنوز هم برای رسیدن به توافق نهایی با مشکلاتی مواجه هستند.

صرف‌نظر از توقف مذاکرات، پیمان استارت جدید ارزش تمدید تا 2026 را دارد. تمدید تا سال 2026 به معنای یک محدودیت پنج ساله دیگر برای نیروهای هسته‌ای استراتژیک روسیه است. ضمن آنکه می‌تواند برای پنج سال دیگر دسترسی ناظران آمریکا به اطلاعات تسلیحات هسته‌ای و بازرسی‌ زرادخانه‌های کلاهک‌های هسته‌ای را فراهم آورد. تمدید این پیمان، هیچ تأثیری در برنامه‌های نوسازی تسلیحات استراتژیک ایالات‌متحده نخواهد داشت، زیرا این برنامه‌ها متناسب با محدودیت‌های پیمان استارت جدید طراحی شده بودند.

و در آخر اینکه اگر طرفی بخواهد از پیمان کناره‌گیری کند، باید سه ماه قبل از انجام این کار، به دیگر طرف‌ها اطلاع‌رسانی کند. اگر مذاکرات به‌خوبی پیش نرود و ترامپ بخواهد از آن خارج شود، ایالات‌متحده تا 20 ژانویه 2021 نمی‌تواند از آن خارج شود. در 20 ژانویه 2021 اگر بایدن کارش را به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا شروع کند، او بدون هیچ پیش‌شرطی از استارت جدید حمایت خواهد کرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *