جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

Loading

برنده مناقشه دریایی در شرق مدیترانه؟

شورای راهبردی آنلاین – رصد: در اوت 2020، ناوگان‌های نظامی یونان و ترکیه در شرق مدیترانه درگیر شدند. ناوگان ترکیه یک کشتی اکتشافی ترک را اسکورت می‌کرد. فعالیت‌های اکتشافی این کشتی برای بهره‌برداری از منابع نفت و گاز در آب‌های مورد مناقشه یونان و ترکیه، دلیل این تنش‌های نظامی و سیاسی بوده است.

وب‌سایت موسسه بین‌المللی مطالعات صلح استکهلم (سیپری) در یادداشتی نوشت: خروج این کشتی اکتشافی در ماه سپتامبر باعث شد که شورای اتحادیه اروپا در اولین نشست خود در اول اکتبر ترکیه را تحت تحریم قرار ندهد. این اقدام ترکیه راه را برای تنش‌زدایی ناتو بین ترکیه و یونان باز کرده است. اگر حادثه ماه اوت به تلفات جانی و آسیب بیشتر به کشتی‌های طرفین منجرمی شد، ممکن بود پیامدهای جدی داشته باشد. این تنش نظامی اجتناب‌ناپذیر در شرق مدیترانه و دریای اژه عامل اصلی نگرانی عمیق در سال 2020 بوده و راه‌حل ساده‌ای هم برای پایان آن به چشم نمی‌خورد.

این کشتی اکتشافی ترکیه اکتبر 2020 بار دیگر در منطقه جنوب جزیره «کاستلوریزو» یونان مشاهده‌شده و ظاهراً امید به کاهش تنش بین یونان و ترکیه را به مخاطره انداخته است. چشم‌انداز دیپلماسی فعلاً نامعلوم است.

در حال حاضر، چند عرصه تنش دیرینه از لیبی گرفته تا قفقاز در حال تشدید است. اخیراً تحلیل گران، این تحولات را با بررسی منافع و سیاست‌های قدرت‌های جهانی توجیه کرده‌اند. بااین‌حال، ترکیه امروز عامل مشترکی است که نقش، هدف و انگیزه‌های آن را باید مدنظر قرار داد.

 

پیشینه تاریخی

تنش‌ها بر سر فعالیت‌های اکتشافی ترکیه در دریای مدیترانه و اژه ریشه در مسائل لاینحل و تمام نشده در مورد حاکمیت دارد که از «پیمان لوزان» 1923 برجای‌مانده است؛ پیمانی که به‌طور رسمی به جنگ‌های امپراتور عثمانی پایان داده و جمهوری مستقل جدید ترکیه را برقرار نمود. نقشه دریای اژه در این پیمان پیچیده بوده و مناقشه آمیز باقی‌مانده است.

گفتگوهای یونان – ترکیه در این خصوص از سال 2002 با دولت حزب عدالت و توسعه ترکیه آغاز شد و در سال 2016 با بروز پیچیدگی‌های جدید ناکام ماند. در مارس 2016، ترکیه و اتحادیه اروپا در مورد مدیریت موج مهاجرت غیرقانونی به یک توافق رسیدند. اخیراً اکتشاف منابع هیدروکربن باعث افزایش اهمیت حقوق و مناطق ویژه اقتصادی شده و تعداد کشورهای دخیل در این مناقشه دریایی معاصر در این منطقه را افزایش داده است. در ژانویه 2019، قبرس، مصر، یونان، اسرائیل و اردن برای بررسی استخراج و بهره‌برداری از گاز طبیعی به ایجاد «اتحادیه گاز شرق مدیترانه» مبادرت کرده‌اند.

ترکیه که از این بحث سیاسی انرژی منطقه‌ای کنار گذاشته شده بود، در نوامبر 2019 در اقدامی متقابل به معامله با «دولت وفاق ملی» لیبی پرداخت. ترکیه در ازای توافق دوجانبه اقتصادی در شرق مدیترانه، به حمایت نظامی از دولت وفاق ملی در برابر حمله نیروهای ارتش ملی لیبی به رهبری ژنرال خلیفه حفتر پرداخته است. این توافق، در تناقض با ادعای سایر کشورهای منطقه است.

این توافق اقتصادی بحث‌برانگیز در شرق مدیترانه بی‌درنگ مسائل حل‌نشده‌ی قبرس را مستقیماً پیش می‌کشد. اگر طبق ادعای ترکیه، شمال قبرس به‌عنوان دولتی مستقل شناخته شود، نقشه مناطق اقتصادی شرق مدیترانه و به‌تبع آن، حقوق هیدروکربن، تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. بدون توافق در مورد وضعیت شمال قبرس، مناقشات ارضی در دریای اژه غیرقابل‌حل خواهد بود.

 

دیدگاه ترکیه

مناقشه در مورد حقوق دریایی در دریای مدیترانه و اژه مناقشه‌ای دیرینه است، اما این مناقشات اخیراً تشدید شده است. دیدگاه قدرت‌های خارجی در مورد سیاست‌های دریایی ترکیه در شرق مدیترانه و اقدامات نظامی این کشور در حمایت از این سیاست‌ها، تحت‌الشعاع سیاست‌های تهاجمی اردوغان در این منطقه قرار گرفته است. این امر به‌وضوح نگرش‌ها به دیدگاه ترکیه و مشروعیت ادعای این کشور را مکدر کرده است.

با توجه به مسائل متعدد بین ترکیه و آمریکا ازجمله اقدام ترکیه به خرید سامانه دفاع هوایی اس-400 روسی و گرایش محسوس این کشور به اسلام‌گرایی و اقتدارگرایی، ترکیه به موضوعی حساس برای ناتو تبدیل شده است. ترکیه دومین ارتش بزرگ ناتو و دارای حق وتو در این ائتلاف است. تلاش‌های اتحادیه اروپا برای پیشبرد گفتگوهای دوجانبه بین ترکیه و یونان (طرفین اصلی مناقشه شرق مدیترانه) هنوز نتیجه‌ای نداشته است.

بااین‌حال، نشست اخیر شورای اروپا به همراه تفاسیر سیاسی برخاسته از آن، نشان می‌دهد که تا چه حد صلح و ثبات در این منطقه شکننده بوده و چه قدر گفتگوهای جاری ترکیه – اتحادیه اروپا کم‌مایه است. در گزارش اخیر کمیسیون اروپا در مورد عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا آمده است که این فرایند کاملاً متوقف‌شده است. اتحادیه اروپا تأکید کرده است که پیشبرد این موضوع مستلزم خودداری ترکیه از اقدامات خلاف کنوانسیون سازمان ملل در خصوص حقوق دریایی و حق حاکمیت قبرس و یونان است.

شاید رئیس‌جمهور ترکیه «برنده» همه این‌هاست، زیرا وی اکنون می‌تواند در داخل چنین ادعا کند که تغییر وضعیت نامطلوب کنونی در ارتباط با بازیگران بزرگ (اتحادیه اروپا، ناتو، روسیه و آمریکا) مجموعه‌ای از اقدامات تهاجمی را طلب می‌کرد و این قدرت‌ها اکنون ترکیه را به‌عنوان یک قدرت منطقه‌ای پذیرفته و باید با آن گفتگو کنند. شاید این پاداش ماجراجویی و قدرت‌نمایی، انگیزه همه این اقدامات بوده است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *