جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

عکس | تصویری از وزیر جنگ اسرائیل در بیمارستان؛ چه بر سر «بنی‌گانتس» آمده است؟

اسرائیل هیوم عکسی را به عنوان تصویر بنی گانتس، وزیر جنگ اسرائیل در بیمارستان منتشر کرد و بعد از دقایقی بدون توضیح حذف کرد. تاکنون جزئیات بیشتری از مصدومیت گانتس منتشر نشده است. پیش از وی «بن گویر» وزیر امنیت داخلی و «حاییم بیتون» وزیر آموزش و پرورش این رژیم در دو حادثه جداگانه رانندگی مصدوم شده بودند./آخرین خبر

Loading
نقض قوانین بین‌المللی توسط آمریکا

فرصت روسیه و چین برای اقدام علیه تحریم یکجانبه آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – رصد: دور جدیدی از فشار تحریم‌های مضاعف آمریکا علیه ایران با ادعای «نقض» برجام توسط تهران در حال وقوع است. این تحریم‌ها با انقضای قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل در خصوص ممنوعیت فروش تسلیحات متعارف به ایران نیز مرتبط است. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، 21 سپتامبر 2020 با امضای یک فرمان اجرایی تحریم‌هایی علیه افراد حقیقی و حقوقی اعمال کرده است که به تأمین، فروش یا انتقال تسلیحات متعارف و اجزای آن‌ها به تهران می‌پردازند. این سند به آمریکا امکان می‌دهد تا کشورهای دخیل درفروش سلاح به ایران را هدف تحریم قرار دهد. این رویکرد آمریکا مورد موافقت دیگر طرفین برجام، به‌ویژه روسیه و چین نبوده و آن‌ها تجارت سلاح با ایران را سودمند می‌دانند.

وب سایت شورای امور بین‌الملل روسیه در یادداشتی نوشت: انقضای تحریم پنج‌ساله فروش تسلیحات متعارف به ایران دلیل اصلی حملات جدید آمریکا به برجام بوده است. با انقضای این تحریم‌ها، ایران از فرصت ورود کامل به بازار جهانی سلاح برخوردار خواهد شد. علیرغم مشکلات اقتصادی جدی ناشی از تحریم‌های آمریکا، ایران احتمالاً برای تأمین منابع لازم برای جبران کمبودهای تجهیزات نیروهای مسلح خویش آمادگی خواهد داشت که در درجه اول شامل خرید سامانه‌های دفاع هوایی پیشرفته و نوسازی ناوگان قدیمی نیروی هوایی خواهد بود. دست‌یابی به این تسلیحات پیشرفته، احتمال فشار نظامی یا سیاسی علیه ایران را کاهش می‌دهد و هزینه عملیات نظامی احتمالی علیه این کشور را بالا می‌برد. این امر در تضاد مستقیم باسیاست آمریکاست که به دنبال کاهش تهدید ایران علیه آمریکا و متحدان آن در منطقه تا جای ممکن است.

برای جلوگیری از عملیاتی شدن برجام، دیپلمات‌های آمریکا تلاش کرده‌اند تا پاراگراف 11-12 قطعنامه 2231 را به‌کارگیرند که بر طبق آن، هر یک از اعضا می‌تواند موارد نقض مؤثر تعهدات مقرر را مطرح کند. در این خصوص، شورای امنیت سازمان ملل باید قطعنامه پیشنهادی در خصوص تداوم رژیم تحریم‌ها را به رأی بگذارد. اگر شورای امنیت طی 30 روز نتواند قطعنامه‌ای اتخاذ کند، تحریم‌ها تجدید خواهند شد. به لحاظ فنی، آمریکا می‌توانست چنین طرحی را مطرح کرده و به قطعنامه تمدید تحریم‌های برجام رأی بدهد. درخواست مربوطه آمریکا 20 اوت امسال به شورای امنیت ارسال شد. در نبود قطعنامه جدید، همه تحریم‌های مقرر در قطعنامه‌های قبلی ازنظر آمریکا باید بازگردانده شوند. این به معنای مشروعیت تمدید تحریم‌های تسلیحاتی نیز خواهد بود. بازگشت کامل تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران به‌طور مکرر توسط وزارت امور خارجه آمریکا اعلام‌شده و رئیس‌جمهور این کشور نیز سریعاً به صدور فرمان اجرایی 13949 مبادرت کرده است که حاوی تحریم‌هایی علیه معاملات تجاری تسلیحاتی با ایران است.

از سوی دیگر، هیچ‌کدام از طرفین برجام، نقض این توافق را به رسمیت نشناخته و برای آن دلایل قانونی دارند. سال 2018، ترامپ تصمیم به خروج از برجام گرفته و تحریم‌های یکجانبه علیه ایران را تجدید کرد. درست است که آمریکا عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل است اما بند 11 قطعنامه 2231 سازمان ملل بیان می‌کند که طرفین برجام می‌توانند موارد نقض این توافق را مطرح کنند. از آنجائی که آمریکا از برجام خارج‌شده است، این کشور نمی‌تواند مسئله نقض این توافق را ادعا کند؛ بنابراین، درخواست 20 اوت آمریکا و بیانیه متعاقب آن در خصوص بازگشت تحریم‌های سازمان ملل وجاهت قانونی ندارد. ازنظر فنی، موارد نقض برجام بایستی توسط یکی دیگر از اعضای این توافق مطرح شود و آمریکا می‌تواند به قطعنامه مربوطه رأی دهد؛ اما چنین اتفاقی نیفتاده است زیرا هیچ‌کدام از اعضای دائمی شورای امنیت از اقدامات یکجانبه آمریکا حمایت نکرده‌اند.

شرایط فعلی به بلاتکلیفی در خصوص اقدامات بعدی، ازجمله فروش تسلیحات به ایران، دامن زده است. در عمل، بسیاری از افراد یا شرکت‌ها به خاطر ترس از تحریم‌های ثانویه آمریکا تمایلی به فروش سلاح به ایران ندارند؛ اما چین و روسیه احتمالاً استثنا خواهند بود. با توجه به فشار فزاینده واشنگتن بر پکن، چین احتمالاً به اجرای مواقفت نامه‌های نظامی با ایران مبادرت خواهد کرد. طرح این موضوع که از دیدگاه قوانین بین‌المللی کاملاً قانونی است، اهرمی در دست‌چین برای مهار فشار آمریکاست. بااین‌حال، چین بیش‌ازپیش محتاط خواهد بود، زیرا آمریکا قبلاً نیز شرکت‌های چینی را به دلیل نقض تحریم‌های ایران هدف تحریم قرار داده است.

روسیه می‌تواند سیاست فعال‌تری ارائه کند. مدت مدیدی است که روابط بین مسکو و واشنگتن به بن‌بست خورده است. روسیه، چین و ایران در دکترین آمریکا جایگاه مشابهی داشته و کشورهای اقتدارگرا و متخاصم محسوب می‌شوند. آمریکا در مسائل اوکراین و سوریه، تحریم‌های وسیعی علیه روسیه اعمال کرده است به‌طوری‌که فرمان اجرایی 13949 تهدید چندانی برای روسیه محسوب نمی‌شود؛ اما آمریکا می‌تواند فروش سلاح به ایران را با اقدامات جداگانه‌ای پاسخ داده و طیف وسیعی از تولیدکنندگان تسلیحات در داخل و خارج روسیه را هدف تحریم قرار دهد. بااین‌حال، بدترین سناریو برای آمریکا این است که مسکو و پکن در اقدامی هماهنگ به همکاری نظامی فنی خود با ایران طبق قطعنامه 2231 قوت بخشند.

علاوه بر این، چین و روسیه نیز ممکن است موضوع تحریم یکجانبه علیه آمریکا را به خاطر نقض قوانین بین‌المللی مطرح کنند. نقض برجام هم نقض قوانین بین‌المللی محسوب شده و قوانین موجود چنین قدرتی را در اختیار روسیه قرار می‌دهد. تحریم‌های روسیه علیه آمریکا ازنظر سیاسی نشان خواهد داد که مسکو مخالف نقض توافق‌های بین‌المللی است که به تائید شورای امنیت سازمان ملل رسیده است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *