جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

فرصت ۱۹۳ میلیارد دلاری منابع تجدیدپذیر در آفریقا

بنا بر یافته‌های یک مطالعه جدید، کشورهای جنوب صحرای آفریقا، فرصتی ۱۹۳ میلیارد دلاری برای سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و گذار انرژی تا سال ۲۰۳۱ فراهم می‌کنند که بازدهی آن، نسبت به اروپا و آمریکا، چند برابر است.

۵ دلیل هشدار پوتین نسبت به نفوذ اروپا در قفقاز

پوتین در هشدارهای خود به اتحادیه اروپا، به طور خاص بر خطرات ناشی از افزایش نفوذ اروپا در قفقاز تأکید کرده است. این هشدارها نشان‌دهنده نگرانی‌های روسیه از تضعیف موقعیت استراتژیک خود در این منطقه است.

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

در روزهایی که مسعود پزشکیان خود را برای ورود به پاستور آماده می‌کند، گزارش‌های ضد‌و‌نقیض رسانه‌ای درباره آمادگی دولت جو بایدن در جهت مذاکره با تهران برای احیای توافق هسته سال ۲۰۱۵ مطرح شده است. دراین‌باره روزنامه کویتی الجریده به نقل از منابع خود مدعی شد «نمایندگان طرف آمریکایی سه‌شنبه گذشته به ایرانی‌ها ابلاغ کرده‌اند که دولت جو بایدن آماده گفت‌وگو برای بازگشت سریع به توافق هسته‌ای امضاشده در سال ۲۰۱۵ میلادی پس از واردکردن اصلاحات ساده در آن است».

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

جلال میرزایی در یادداشتی می نویسد: انکارکردنی نیست که در سال‌های اخیر برخی رهبران جوان در کشورهایی نظیر اتریش، سوئد، نیوزیلند و کانادا روی کار آمده‌اند اما این اتفاق در روندی عادی بوده و جوان‌بودن معیار انتخاب نبوده است، کمااینکه در همین کشور‌ها در دو سال اخیر دوباره شاهد انتخاب رهبران مسن‌تر و باتجربه‌تر از سوی اکثریت مردم بوده‌ایم.

قمار بزرگ مکرون در فرانسه/ ناکامی لوپن به نگرانی‌ها پایان داد/ امکان اتحاد احزاب مخالف علیه راست افراطی

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پارلمان جدید هنوز تشکیل نشده که ببینیم از میان این پارلمان چه کسی می‌تواند نخست‌وزیر فرانسه باشد. اما آن نگرانی که وجود داشت که راست افراطی به رهبری لوپن پست نخست‌وزیری را به دست بیاورد، عملی نشد.

Loading
رصد اندیشکده‌های روسی

از درس‌های درگیری در قره‌باغ تا استراتژی روسیه در قبال کره‌شمالی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: شش درس درگیری در قره باغ، کودتای اکتبر در قرقیزستان، تاثیر مناقشه قره باغ بر روابط روسیه و ترکیه، استراتژی انجماد هسته‌ای روسیه در قبال کره شمالی و تشدید سیاست ائتلاف‌سازی ایالات متحده در برابر مخالفان خود از جمله برجسته‌ترین موضوعات موردتوجه اندیشکده‌های روسی در هفته گذشته بودند.

گزیده‌‎ای از این مطالب برای کمک به غنای مطالعاتی نخبگان و علاقه‌مندان به موضوعات راهبردی بین‌المللی در پی از نظرتان می‌گذرد. رصد و ارائه چکیده‌ای از این مطالب به‌منزله تائید دیدگاه نویسندگان یا این اندیشکده‌ها نیست.

 

شورای روسی امور بین‌الملل

شش درس درگیری در قره باغ

آندری کورتونوف، مدیرکل و عضو هیئت رئیسه شورای روسی امور بین‌الملل

برخلاف درگیری‌های کوچک در مرزهای قره باغ در ژوئیه سال جاری و آوریل 2016، درگیری‌های کنونی، بازگرداندن وضعیت موجود را غیر ممکن می‌کند. صرف نظر از نتیجه رویارویی، دیگر امکان بازگشت به موقعیت‌های پیشین وجود نخواهد داشت. فرمول سنتی مورد استفاده در روسیه که مبتنی بر جمله معروف «بیایید راه حل مسئله را برای نسل‌های آینده بگذاریم»، دیگر موثر نیست. به سختی می‌توان درگیری را برای مدت طولانی «منجمد» کرد. این بدان معنی است که ضرورت دارد همه به دنبال فرمول‌های جدید و راه حل‌های جدید باشند. در وهله نخست باید اعتراف کرد که تشدید درگیری‌ها در قفقاز جنوبی با هدف حذف روسیه از معادلات منطقه است. اولین واکنش مسکو به وقوع جنگ نشان می‌دهد که روسیه از آماده سازی‌های طولانی مدت آذربایجان برای حمله استراتژیک جدید علیه قره باغ چشم پوشی کرده است. این احتمال وجود دارد که مسکو برای مدت طولانی، آستانه تحریک پذیری در باکو را در مورد روند مذاکرات بی نتیجه و طولانی مدت در چارچوب گروه مینسک دست کم گرفته باشد. این در حالیست که پس از روی کار آمدن نیکول پاشینیان در ایروان، موضع ارمنستان هم انعطاف پذیرتر نشد. در عوض، برعکس، پاشینیان، به عنوان یک سیاستمدار نسبتاً بی تجربه، علناً مواضع بسیار سختی را اعلام کرد که پیشینیان او همچون سرژ سرکیسیان، سعی در عدم بازگویی آن‌ها داشتند.

 

مرکز کارنگی مسکو

کودتای اکتبر؛ چه کسی در قرقیزستان چه کسی را سرنگون می‌کند؟

الکساندر گابوئف، مدیر برنامه «روسیه در منطقه آسیا و اقیانوسیه»

تمور عمروف، متخصص آسیای مرکزی، مشاور در مرکز کارنگی مسکو

بزرگ‌ترین اعتراضات یک دهه اخیر در قرقیزستان ایجاد شده که می‌تواند پیش درآمد انقلاب سوم در 15 سال گذشته باشد. یک شبه، رئیس جمهور سورونبای جینبکوف، قدرت خود را از دست داد؛ اگرچه وی به‌طور رسمی پست خود را از دست نداده است. این در حالی بود که سرسخت‌ترین حریف او یعنی آلمازبک آتامبایف رئیس جمهور سابق آزاد شد و دوباره به میدان سیاست بازگشت. در پشت هرج و مرج حوادث فعلی، جایی که وضعیت هر چند ساعت یکبار تغییر می‌کند و افراد مختلف به نوبت تلاش می‌کنند تا موقعیت‌های رهبری را به دست بگیرند، مشکلات اصلی قرقیزستان در سال‌های اخیر ظاهر می‌شود: مبارزه برای قدرت بین گروه‌های منطقه‌ای که به عنوان احزاب سیاسی مطرح می‌شوند. وضعیت فعلی در قرقیزستان از بسیاری جهات شبیه به دو انقلاب قبلی است، اما تفاوت هایی هم وجود دارد. یکی از اصلی‌ترین آن‌ها عدم تمایل قدرت‌های جهانی و منطقه‌ای برای دخالت در حوادث قرقیزستان است.

 

چگونه قره باغ، روابط روسیه و ترکیه را تغییر خواهد داد

کریل کریوشوشف، روزنامه نگار در روزنامه «کامرسانت»

پذیرش این عقیده که جنگ در قره باغ می‌تواند به سادگی کاهش یابد، دشوار است. این بدان معنی است که کسی باید درخواست باکو برای پیشرفت در مذاکرات را برآورده کند. از این رو بهتر است مسکو و نه آنکارا، این کار را انجام دهد؛ زیرا در غیر این صورت ترکیه واقعاً خود را به عنوان مولد قدرت در منطقه نشان خواهد داد و این امر فرصت‌های زیادی را برای آنکارا فراهم می‌کند تا خواهان وضعیت یک واسطه با حقوق برابر با روسیه باشد. در سال‌های اخیر، همه عادت کرده‌اند که روسیه و ترکیه را در یک طرف در مقابل ایالات متحده و اروپا ببینند. در سوریه یا لیبی، پوتین و اردوغان ممکن است منافع و متحدان محلی متفاوتی داشته باشند، اما توافق با یکدیگر برای آن‌ها بسیار آسان‌تر از سازش با غرب است. با این حال، شرایط در قره باغ به گونه دیگری رقم می‌خورد. روسیه و غرب با هم از آذربایجان می‌خواهند که حمله را متوقف کند، در حالی که ترکیه برعکس، درگیری را تشدید می‌کند. آنکارا «مانند سوریه» مستقیماً از مسکو دعوت می‌کند تا از طریق مذاکره همه چیز را حل کنند، اما رهبری روسیه عجله ندارد به اقدامات ترکیه پاسخ دهد. نباید از یاد برد که روسیه منطقه قفقاز جنوبی را حوزه منافع خاص خود می‌داند.

 

انجماد هسته ای: استراتژی روسیه در قبال کره شمالی

آندری لانکوف، مدرس دانشگاه کوکمین (سئول)

در تابستان 2014، رسانه‌های جهان پر از گزارش هایی بودند مبنی بر اینکه تغییرات اساسی در صف بندی نیروهای ژئوپلیتیک در شرق دور ترسیم شده است. بسیاری از روزنامه نگاران و برخی کارشناسان از «بازگشت روسیه به کره شمالی» خبر دادند. روابط بین مسکو و پیونگ یانگ در سال‌های 2014 و 2015 با یک فعالیت کوتاه مدت اما شدید دیپلماتیک همراه بود؛ چنانکه بازدیدهای هیئت‌های عالی رتبه در طی این یک و نیم تا دو سال بیشتر از دو دهه قبلی بود. توجه ویژه به بیانیه الکساندر گالوشکا، وزیر وقت توسعه خاور دور و رئیس بخش روسی کمیسیون بین دولتی در سال 2014 نشان می‌دهد که مسکو قصد داشت تا سال 2020 حجم تجارت بین روسیه و جمهوری دموکراتیک کره شمالی را به 1 میلیارد دلار افزایش دهد. از آنجا که تا سال 2014 گردش مالی بین فدراسیون روسیه و جمهوری دموکراتیک خلق چین برای مدت ده سال در سطح 100 تا 150 میلیون دلار نوسان داشت، 1 میلیارد وعده داده شده به معنای تقریباً ده برابر افزایش در حجم تجارت بود. در حال حاضر سیاست مسکو در قبال کره شمالی با سه هدف اصلی تعیین می‌شود که یک سلسله مراتب مشخص را تشکیل می‌دهد: حفظ ثبات در جمهوری دموکراتیک کره شمالی، جلوگیری از اتحاد شبه جزیره کره و حل مسئله هسته ای.

 

موسسه دیدگاه جدید شرقی

ایالات متحده و تحکیم سیاست ائتلاف در برابر مخالفان خود

ولادیمیر اودینتسوف، محقق سیاسی در موسسه دیدگاه جدید شرقی

همان‌طور که نتایج سیاست خارجی واشنگتن در سال‌های اخیر نشان می‌دهد، ایالات متحده آشکارا از اصل «غرب گاوچران» پیروی می‌کند. مطابق با این اصل، منافع قشر قوی از طریق حقوق بین‌الملل و اصول سازمان ملل متحد تأمین می‌شود. این همان چیزی است که به تشریح اوضاع بحرانی واشنگتن نه تنها در خاورمیانه، بلکه در بسیاری از مناطق دیگر که ایالات متحده سعی دارد در آن‌ها به مداخلات نظامی بپردازد، کمک می‌کند. کسانی که با این سیاست مخالف هستند توسط ایالات متحده به عنوان «دشمنان آمریکا» یا «دشمنان استراتژیک» برچسب گذاری می‌شوند؛ و تعداد آن‌ها دائماً در حال افزایش است. همان‌طور که تعداد کشورهایی که به شکل علنی از این سیاست‌های واشنگتن اعلام برائت می‌کنند، در حال افزایش است. امروز، واشنگتن نه تنها روسیه را «دشمن استراتژیک» می‌شمارد، بلکه چین، ایران، ونزوئلا و کره شمالی را نیز در این زمره گنجانده است و تلاش می‌کند برداشت مشابهی از این «مخالفان» به ذهنیت متحدان خود وارد کند. هدف واشنگتن این است که با ایجاد «بلوک ها» و «ائتلاف» های مختلف، آن‌ها را متحد کند تا به ایالات متحده برای توزیع مجدد قدرت در جهان یاری رسانند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *