جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

محدودیت‌های قدرت مانور روسیه در اوراسیا

شورای راهبردی آنلاین - رصد: منطقه اوراسیا تحت‌فشار میان چینِ در حال ظهور و روسیه خشن و غیرقابل‌پیش‌بینی قرار دارد. آمریکا نیاز دارد تعاملش را با این منطقه حفظ کند تا در برابر پیشرفت‌های روسیه مقاوم باشند.

پل استرونسکی در تحلیلی که اندیشکده آمریکایی کارنگی منتشر کرد، نوشت: برای روسیه تقریباً از روزی که اتحاد جماهیر شوروی از هم فروپاشید، احیای نفوذ در کشورهای اوراسیا یک اولویت مهم سیاست خارجی بوده است. این کشور برای رسیدن به آن هدف بر تمامی ابزارهای قدرت ملی شامل ابزارهای دیپلماتیک، اطلاعاتی، نظامی و اقتصادی تکیه کرده است. روسیه در آستانه حمله به اوکراین این اقدامات را تشدید کرد و کوشید یک خط «با ما یا با آن‌ها» را حول حوزه نفوذ دلخواه خود در پیرامونش ترسیم و همسایگانی را که به دنبال روابط نزدیک‌تر با غرب هستند، تضعیف کند.

بااین‌حال در طول شش سال بعد از آغاز جنگ روسیه در اوکراین، حتی باوجودی که نگرانی‌ها درباره روسیه در سراسر این منطقه چند برابر شده، شکاف میان جاه‌طلبی‌های امپریالیستی این کشور و توانش برای محقق ساختن آن‌ها آشکارتر شده است. این شکاف در حال رشد است. هزینه‌های جانبی تهاجم به اوکراین به شکلی غیرمنتظره بالا بوده و مانع از رسیدن روسیه به چیزی بیش از دستاوردهایی نمادین شده است. دولت‌ها و اجتماعات سراسر اوراسیا از جنگ علیه اکراین شوکه شدند. لفاظی‌های کرملین و تهدیدهای در لفافه‌اش باعث نگرانی‌هایی درباره تکرار سرنوشت اوکراین برای دیگر همسایگان روسیه شده است. اغلب همسایگان روسیه با دانستن این‌که جغرافیا توان آن‌ها برای آزاد شدن از مدار روسیه را محدود می‌سازد، تلاش کرده‌اند جلوی تهدید تهاجم روسیه را بگیرند. آن‌ها بی‌سروصدا روابطشان را با شرکایی در آسیا، اروپا و خاورمیانه تجدید کردند، گام‌هایی برای متنوع سازی روابط اقتصادی خود برداشتند و راهبردهایی را برای کاهش نفوذ فرهنگی و رسانه‌ای روسیه درون مرزهایشان تدوین کردند.

جاه‌طلبی‌های روسیه نه‌تنها به‌وسیله منابع محدود و مقاومت کامل همسایگانش بلکه با تغییرات کم‌ارزش جمعیت شناختی و ژئوپلیتیک اوراسیا تحت کنترل بوده است. تغییرات نسلی، کم‌رنگ شدن خاطرات گذشته مشترک در اتحاد جماهیر شوروی و دسترسی به اطلاعات و نیز منابع فرهنگی و آموزشی در اروپا، آمریکا و آسیا، به‌تدریج، این کشورها را پس از فروپاشی شوروی تغییر داده است. ورود بازیگرانی غیر از روسیه به‌ویژه چین، اتحادیه اروپا، آمریکا و دولت‌های خاورمیانه به این منطقه، دامنه گزینه‌ها را برای متنوع‌سازی سیاست خارجی گسترش داده است. درنتیجه‌ی این تغییرات، جاه‌طلبی‌های روسیه در اوراسیا فراتر از توان آن است.

این گزارش رابطه‌ در حال تحول روسیه و همسایگانش و همچنین جاه‌طلبی‌های روسیه، ابزارهایی که برای رسیدن به آن جاه‌طلبی‌ها در اختیار دارد و اقدامات همسایگانش برای مقابله با آن را بررسی می‌کند. این گزارش تغییرات جمعیت شناختی کشورهای منطقه اوراسیا و نیز افق‌های در حال گسترش دیپلماتیک و ژئوپلیتیک آن‌ها را موردتوجه قرار می‌دهد و با تشریح پیامدهای آن برای منافع آمریکا و نیز با ارائه توصیه‌های سیاسی به پایان می‌رسد.

در چکیده این گزارش آمده است: از سال ۲۰۱۴ تاکنون روسیه تلاش‌هایش را برای ایجاد یک حوزه نفوذ دو برابر کرده و اغلب تحت پرچم ادغام اوراسیایی فعالیت می‌کند. جنگ اعلام‌نشده روسیه در اوکراین و تاکتیک‌های آن در برابر دیگر همسایگان، نشان‌دهنده آن است که برای تضعیف استقلال حاکمیت و تمامیت ارضی آن‌ها تا کجا پیش خواهد رفت. مسکو برای گسترش اعضا و عملکرد اتحادیه اقتصادی اوراسیا تلاش زیادی کرده است. درهرحال منابع اقتصادی محدود روسیه و نبود جاذبه قدرت نرم، تعامل دیگر قدرت‌های بیرونی با این منطقه ازجمله اتحادیه اروپا، چین، ترکیه و آمریکا و تغییرات اجتماعی در دولت‌های همسایه، موانعی بلندمدت و مهم را برای موفقیت بلندپروازی‌های نئوامپریالیستی روسیه و نیز شکافی بزرگ را میان اهداف و وسایل آن ایجاد می‌کند.

بلندپروازی‌های روسیه در اوراسیا با گرایش‌هایی نامطلوب همراه است که اغلبِ تحلیلگران و سیاست‌گذاران آن را نادیده گرفته‌اند. رفتارهای خشن روسیه هم به آشوب و بی‌ثباتی منطقه و هم به ایجاد نتایجی معکوس منجر می‌شود که فضای مانور خودش را محدود می‌کند. به‌عنوان‌مثال،

  • اعتراضات مردمی در بلاروس به تقلب در انتخابات، ممکن است ذاتاً ضد روسی نباشد اما دولت الکساندر لوکاشنکو در برابر فشار روسیه برای اختلاط نزدیک‌تر مقاومت کرده و درصدد است روابطش را با غرب گسترش دهد. اکثریت قریب به‌اتفاق بلاروسی‌ها با اتحاد کامل با روسیه مخالف‌اند.
  • ارمنستان که مدتی طولانی از نزدیک‌ترین متحدان روسیه بود، در پی انقلاب مخملی سال ۲۰۱۸ که در آن فعالان جامعه مدنی یک رژیم دوست با روسیه را سرنگون کردند؛ به بازتعریف آن رابطه پرداخت. امروز، ارمنستانی‌ها بیش‌ازپیش از کنترل روسیه بر صنایع مهم بیزار هستند و به قابل‌اعتماد بودن مسکو به‌عنوان یک متحد تردید دارند.
  • چین به گسترش سریع حضور اقتصادیِ خود، نه‌فقط در آسیای میانه بلکه در دیگر بخش‌های اوراسیا نیز ادامه می‌دهد.
  • نسل‌های جدید رهبران و شهروندان در سراسر اوراسیا، دیگر به روسیه به‌عنوان یک مرکز جذاب ژئوپلیتیک، فرهنگی و اقتصادی نگاه نمی‌کنند. آن‌ها افق‌های گسترده‌تری در آسیا، خاورمیانه و اروپا پیش رو دارند.
  • اگرچه اتحادیه اقتصادی اوراسیا بانفوذترین موسسه چندملیتی تحت سلطه روسیه در منطقه است اما مسکو بعد از راه‌اندازی آن در سال ۲۰۱۵، قادر نبوده اعضای جدیدی را به اتحادیه جذب کند. این اتحادیه از اختلافات داخلی رنج می‌برد و روسیه قادر نبوده است اراده‌اش را بر دیگر اعضای آن تحمیل کند.

روسیه باوجوداین روندها، همچنان یک به‌عنوان یک قدرت غیرقابل‌پیش‌بینی و پرخاشگر در اوراسیا باقی‌مانده است. دولت‌های این منطقه که تحت‌فشار روسیه و چین قرار دارند، باید با دقت گام بردارند و روابطشان با غرب که روسیه آن را تهدیدی برای منافع خود می‌داند، با احتیاط ترسیم کنند.

آمریکا باید همچنان با اوراسیا در تعامل باشد و راهبردهایی مناسب را برای تعامل با همسایگان روسیه تدوین کند و درعین‌حال بداند که برخی از آن همسایگان بر اساس استقلالشان از مسکو، بیشتر از دیگران قادر به همکاری سازنده با غرب هستند.

آمریکا باید متوجه باشد که فعالیت‌ها و نفوذ بدخواهانه روسیه منبع بی‌ثباتی در اوراسیا است. شکنندگی دولت‌ها نیز منبع دیگری برای بی‌ثباتی است. آمریکا باید راهبردهایی را دنبال کند که برای همکاری با متحدان و شرکا به‌منظور کمک به دولت‌های منطقه اوراسیا برای برخورد موفق با این دو چالش اولویت قائل باشد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *