جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

رئیس سیا وارد قاهره شد

تهران- ایرنا- منابع خبری جمعه شب گزارش دادند که رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) برای گفت وگو درباره جنگ غزه ساعتی پیش وارد قاهره پایتخت مصر شد.

نیویورک‌تایمز: نتانیاهو در حال بررسی اداره غزه توسط ائتلاف عربی-اسرائیلی است

رسانه آمریکایی روز جمعه گزارش داد مقامات دفتر «بنیامین نتانیاهو» درحال سبک و سنگین کردن نقشه‌هایی برای اداره غزه پس از جنگ با کمک ائتلافی از کشورهای عربی از جمله مصر، عربستان سعودی و امارات عربی متحده هستند.

Loading

اشتباه راهبردی ترامپ در قبال ایران

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اتکای واشنگتن به تحریم‌ها و فشار حداکثری امکان رسیدن به توافقی جدید برای مواجهه با برنامه هسته‌ای ایران را دشوارتر کرده است.

ولی نصر در تحلیلی که نشریه فارن پالیسی منتشر کرد، نوشت: پس از شکست ماه گذشته آمریکا در شورای امنیت، یعنی زمانی که فقط جمهوری دومینیکن از قطعنامه آمریکا برای تمدید نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران حمایت کرد، اکنون مبرهن است که راهبرد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در قبال ایران در دستیابی به اهداف خود شکست خورده است.

تصمیم رئیس جمهور آمریکا برای خروج از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ ایران برای اعمال راهبرد فشار حداکثری آسیب‌هایی به اقتصاد ایران وارد کرده، اما این توافق همچنان پابرجاست. هر چه دولت آمریکا بیشتر تلاش کرد تا این توافق را به نابودی بکشاند، بیشتر خود را در انزوا یافت و ایران را سرسخت‌تر.

بخت اندکی برای حصول پیشرفت در قبال ایران تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا وجود دارد. در همین حال ایران ممکن است مزیت را در این ببیند که برای کاهش فشار بر اقتصاد خود منتظر تعامل با رئیس جمهور بعدی آمریکا بماند. تهران خواستار آن است که دولت بعدی در آمریکا به توافق ۲۰۱۵ بازگردد. گرچه حتی دولت احتمالی جو بایدن هم که گفته است چنین کاری می‌کند، احتمالا خواستار توافقی فراتر از توافق کنونی و حصول توافق جامع هسته‌ای باشد، اما باخت ترامپ در این قمار، رسیدن به چنین نتیجه‌ای را بعید ساخته است.

در چهار سال اخیر ترامپ با سبعیتی بی‌سابقه از تحریم‌های اقتصادی علیه ایران استفاده کرده است. دولت او در یک روز در سال ۲۰۱۸ حدود 700 تحریم جدید را علیه این کشور اعمال کرد. عمق و گستره این تحریم‌ها موجب قطره چکانی شدن صادرات نفت ایران شده، ایران را از دسترسی به نهادهای مالی بین‌المللی محروم کرده، موجب تعمیق بیکاری و تورم اقتصاد ایران شده و دسترسی این کشور را به اقلام بهداشتی برای مقابله با انفجار همه‌گیری کرونا در ایران قطع کرده است. ترامپ آشکارا به جهان اعلام کرده است که واشنگتن توانایی بی‌رقیبی در اعمال ضربه و درد اقتصادی دارد؛ اما این نمایش بی‌سابقه قدرت، ثمربخش نبوده است و به میزان قابل توجهی امکان تلاش برای متوقف ساختن برنامه هسته‌ای ایران را نامحتمل کرده است.

استفاده حداکثری ترامپ از تحریم‌ها سیاستی است که بیش از اندازه مورد استفاده قرار گرفته، به‌طوری که هم متحدان و هم دشمنان آمریکا را هوشیار ساخته و موجب شده که نه فقط بر مقاومت دیپلماتیک هماهنگ متمرکز شوند، بلکه در تدابیر اقتصادی متقابل با هدف دور زدن سلطه دلار بر نظم مالی جهانی سرمایه‌گذاری کنند. برای نمونه در یک ماه گذشته پکن بانک‌های خود را ترغیب کرد اتکای خود به شبکه سوئیفت را که عموما برای انجام تراکنش‌های بین‌المللی مورد استفاده قرار می‌گیرد، کاهش دهند که دلیل آن مستعد بودن این نهاد به تسلیم شدن در برابر فشار آمریکا است. چین به وضوح در پی از بین بردن توان آمریکا برای اعمال فشار بر دشمنان خود از طریق منع دسترسی آن‌ها شبکه‌های مالی بین‌المللی است. افزایش مقاومت در برابر تحریم‌های آمریکا، ایجاد حمایت بین‌المللی از فشار بر ایران را دشوارتر خواهد ساخت. رسیدن به این هدف نیازمند کاهش تعداد تحریم‌های آمریکا و نه افزایش آن‌هاست.

دولت اوباما از تحریم اقتصادی برای واداشتن ایران به مذاکره برای توافق هسته‌ای استفاده کرد. ترامپ انتظار داشت تا به صورت فوری این قاعده را بازسازی کند؛ اما این بار فشار به ایران مشوقی داد تا مقاومت کند. با وجود افزایش فشار اقتصادی، ترامپ فقط ایران را به مضاعف ساختن سرمایه گذاری در برنامه هسته‌ای ترغیب کرده است.

ایران همین حالا هم تعدادی از تعهدات خود ذیل توافق هسته‌ای را کاهش داده و به فعالیت‌های غنی سازی خود ادامه داده است.

این اجماع نظر در ایران ایجاد شده است که دفعه پیش در محاسبات خود اشتباه کرده و در حالی که اهرم اندکی داشته، خیلی زود با آمریکا وارد مذاکره شده و به همین خاطر بود که مقامات دولت ترامپ توانستند بدون هزینه از توافق هسته‌ای خارج شوند و فشار حداکثری را بر ایران اعمال کنند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *