جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

Loading

30 دیدگاه پیرامون آینده فضا در 2030

شورای راهبردی آنلاین – رصد: بازیگران جدید، پیشرفت‌های فنّاورانه و کنجکاوی انسان چه نقشی در شکل دادن به صنعت فضایی تا سال 2030 ایفا خواهد کرد؟

موسسه کی‌پی‌ام‌جی -مه 2020 در پژوهشی با عنوان «30 دیدگاه پیرامون آینده فضا در 2030 (عمومی، تجاری و رقابتی)» آورده است: اگرچه فضا برای مدت‌های مدیدی موضوعی موردعلاقه برای انسان‌ها بوده و میل به دستیابی به کشفیات جدید در این عرصه وجود داشته است، زمان حاضر اما یک نقطه عطف است. بسیاری از دولت‌ها اجرای راهبردهای فضایی جاه‌طلبانه را کرده‌اند. بازیگران بخش خصوصی در حال دستیابی به پیشرفت‌های بزرگی در راستای گشودن عرصه فضایی به روی افرادی بیشتر هستند؛ و دیگر صنایع – از کشاورزی گرفته تا انرژی و منابع طبیعی–برای بهبود و متحول ساختن کسب‌وکارهای خود به فضا چشم دوخته‌اند.

اما وقتی‌که هیاهوهای فعلی خاتمه یابد، صنعت فضایی به چه صورت خواهد بود؟

عرصه فضایی در آینده، جمعی، تجاری و رقابتی خواهد بود. البته این سه اصل را نمی‌توان به‌راحتی در کنار هم قرار داد. با گسترش صنعت فضایی و پیشرفت‌های بیشتر آن، این صنعت رشد خواهد کرد و موجد فرصت‌ها و ریسک‌هایی برای همه بازیگران خواهد شد.

برآوردها حاکی از آن است که ارزش صنعت فضایی جهانی می‌تواند تا سال 2030 به 600 میلیارد دلار برسد.[1] سریع‌ترین عرصه رشد که نرخ رشد سالانه آن در بازه زمانی 2030-2021 بالغ‌بر 55 درصد پیش‌بینی‌شده است، احتمالاً عرصه عوارض جانبی خواهد بود. این عرصه شامل «موج ثانویه» یا «رشد پیش‌بینی‌نشده» در حوزه‌های حاشیه‌ای است – برای مثال، افزایش ترافیک فضایی می‌تواند سبب ایجاد بازارهای جدید شود، مثلاً برنامه‌ریزی تراکم یا جمع‌کردن زباله‌های فضایی.

آشکار است که طی ده سال آتی، فرصت‌های چشمگیری پیش روی فعالان حوزه صنعت فضایی – و فراسوی آن – قرار می‌گیرد.

گزارش 30 دیدگاه پیرامون سال 2030، همه جنبه‌های صنعت فضایی جهانی و فراسوی آن – از آژانس‌های فضایی و استارتاپ‌ها گرفته تا سازمان‌های سرمایه‌گذاری پر ریسک و سازمان‌های رسانه‌ای – را تحت پوشش قرار می‌دهد.

مایک کلامز، شریک تجاری اصلی صنعت فضایی و دفاعی، مؤسسه کی‌پی‌ام‌جی استرالیا در ابتدای این گزارش آورده است:

((بینش‌هایی که شما پس از خواندن گزارش حاضر کسب می‌کنید، بدون شک واجد تأثیرات متفاوتی بر کسب‌وکارتان است. امیدوارم این گزارش و پیش‌بینی‌های آگاهی‌بخشی که در ارائه می‌دهد، به طریقی هرچند محدود، بر شما تأثیر بگذارد و شما را به سمتی سوق دهد که یا نخستین گام‌هایتان برای ورود به کسب‌وکار فضایی را بردارید یا روند فعلی خود را شتاب بخشید.30 دیدگاهی که در اینجا ارائه می‌شود به شما و به‌کل عرصه صنعتی، کمک می‌کند تا به آینده کسب‌وکارهای فضایی و چالش‌های مرتبط با آن بیندیشید. اگر به چشم‌اندازهای آتی توجه نکنید، فرصت‌های پیش رو برای پیشرفت را از دست خواهید داد.))

علاوه بر این جیکوب هکر، فعال برجسته حوزه صنعت فضایی نیز در خصوص این گزارش نوشته است:

((ما به 30 نفر که واجد دیدگاه‌های متنوعی در مورد بخش فضایی هستند مصاحبه کرده‌ایم و نظر آن‌ها در رابطه با تغییرات احتمالی طی دهه آتی را جویا شده‌ایم. در مقالاتی که در ادامه ارائه می‌شود، نحوه غلبه بر موانع پیش رو، تکامل روش‌های نقش‌آفرینی طیف گسترده‌ای از کشورها و نحوه تأثیرگذاری فنّاوری‌های جدید بر ابداع برنامه‌های کاربردی جدید مدنظر قرار خواهند گرفت. چالش‌هایی در میسر پیش رو در عرصه فضایی وجود دارد، ازجمله تضمین این‌که بتوانیم فضا را تمیز و عاری از خاک و سنگ نگه‌داریم، از درگیری‌های فضایی اجتناب کنیم و به سرمایه‌گذاری‌های تجاری کمک کنیم تا بتوانند دوام آورند و به تلاش خود در این عرصه ادامه دهند. بااین‌وجود، در سال 2030 شاهد دموکراتیزه‌شدن عرصه فضایی خواهیم بود. در حال حاضر هم بسیاری از شرکت‌ها هر روزه از داده‌های فضایی استفاده می‌کنند – مثلاً داده‌های زمانی برای پرداخت‌ها، تعیین مواضع لجستیکی، ارتباطات جهت حفاری و تصویربرداری برای کشاورزی. در سال 2030، همه شرکت‌ها از داده‌ها، بینش‌ها و خدمات در دسترسِ فضایی بهره‌مند خواهند شد، آن‌هم بدون این‌که لزوماً مالک و اپراتور دارایی‌های فضایی باشند. ما دوستان و آشنایی خواهیم داشت که به‌عنوان توریست به فضا سفرکرده‌اند. افرادی به سطح کره ماه می‌روند و حضور انسان‌ها در عمق فضا گسترده‌تر می‌شود؛ و مزایای فضا برای زندگی ما روی زمین بسیار گسترده خواهد بود. – خواه از طریق تکامل پیوندهای پزشکی، کشف دلایل افزایش سن یا مدیریت گرمایش جهانی. هیچ‌یک از این‌ها دور از دسترس ما نیست و همه ما واجد نقشی در پیشرفت حوزه فضایی هستیم – فرقی ندارد که معلم، وکیل، پزشک، تاجر باشید یا کارمند دولت، همه می‌توانند در این عرصه نقشی ایفا کنند.))

در گزارش 30 دیدگاه پیرامون آینده فضا 30 پیش‌بینی زیر برای سال 2030 توسط اندیشمندان مختلف ارائه شده است:

انسان‌ها در فضا زندگی و کار می‌کنند و تعطیلات خود را در فضا می‌گذرانند

  1. سفر فضایی به یک سرمایه‌گذاری مشترک چندملیتی تبدیل خواهد شد.
  2. زندگی در فضا راحت‌تر خواهد شد، اما نه این‌که راحت شود.
  3. جاذبه صفر – شرایط پزشکی جدید و درمان‌های نوین.
  4. افراد بسیاری سفر به فضا را تجربه خواهند کرد – اما همه نمی‌توانند به فضا بروند.
  5. شما در میان دوستان و آشنایانتان یک فرد فضانورد خواهید داشت.
  6. ساختار ژنتیکی انسان تغییر می‌کند تا امکان پشتیبانی از تحقیقات در عمق فضا میسر شود.

تحقیق در عمق فضا

  1. تا سال 2030 با موفقیت سطح ماه را برای رسیدن به آب حفاری خواهیم کرد.
  2. ممکن است نهایتاً به شواهدی دال بر حیات در فضا دست یابیم.
  3. دارایی‌های روی سطح ماه را از راه دور هدایت خواهیم کرد، همان‌طور که عملیات حفاری در پیلبارا از دور هدایت می‌شود.
  4. پرورش مواد خوراکی در فضا به امری رایج بدل می‌شود.
  5. همراهان مجازی به‌منظور حفظ سلامت ذهنی طی سفرهای فضایی طولانی به خدمت گرفته می‌شوند.
  6. ما قادر می‌شویم به اطلاعاتی در مورد 4 میلیارد سال قبل دست یابیم.

مدل‌های کسب‌وکار در فضا

  1. هر کسب‌وکاری به یک کسب‌وکار فضایی بدل می‌شود.
  2. کسب‌وکارهای فضایی برجسته در سال 2030، استارتاپ‌های امروزی هستند.
  3. صنایع باسابقه زمینی، حضور مستمری در فضا خواهند داشت.
  4. دولت به یکی از مشتری‌های کسب‌وکار فضایی خصوصی بدل می‌شود.
  5. همکاری چندملیتی، اگرچه چالش‌هایی خواهد داشت اما محرک حفظ صلح خواهد بود.
  6. ساخت و تولید در فضا امکان‌پذیر می‌شود و عملاً صورت می‌گیرد.

داده‌های فضایی به زمین بازمی‌گردد

  1. داده‌های فضایی کاملاً به کالا تبدیل می‌شود.
  2. یک نهاد قانون‌گذاری بین‌المللی برای داده‌های فضایی تأسیس خواهد شد.
  3. کاربرد هوش مصنوعی در فضا به امری رایج بدل می‌شود.
  4. داده‌ها تحت تملک درنمی‌آید، بلکه به اشتراک گذاشته می‌شود.
  5. دولت‌ها سرشماری‌هایشان را از فضا انجام می‌دهند.
  6. حریم خصوصی به چالش کشیده می‌شود.

امکان بقاء در فضا

  1. امکان بقاء در فضا به بهبود امکان بقاء در روی زمین کمک می‌کند.
  2. یک برهه اوج گازهای گلخانه‌ای در فضا فرامی‌رسد که سبب محدود کردن آلاینده‌های فضایی می‌شود.
  3. اکولوژی فضا به امری حیاتی برای نسل جدید بدل می‌شود.
  4. رویه‌های قضایی مختص به عرصه فضایی ایجاد خواهد شد.
  5. فعالیت در عرصه فضایی به‌عنوان حوزه‌ای عملیاتی برای نیروهای مسلح شتاب می‌گیرد.
  6. رشته اکولوژی فضا در دانشگاه‌ها ارائه خواهد شد.

 

در این لینک می‌توانید ترجمه متن کامل گزارش «30 دیدگاه پیرامون سال 2030» را که توسط موسسه کی پی ام جی در ماه مه 2020 منتشر گردیده و دبیرخانه شورای راهبردی روابط خارجی جهت استفاده پژوهشگران، متن آن را ترجمه نموده است، دانلود کنید. بی‌شک ادعاها و موارد مطرح‌شده در این گزارش مورد تائید دبیرخانه شورای راهبردی روابط خارجی نیست.

[1] – https://www.morganstanley.com/ideas/investing-in-space

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *