جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

نظرسنجی آکسیوس: هریس در بین جوانان آمریکایی، محبوبیت بیشتری نسبت به بایدن دارد / هریس در بین جوانان، ۶۰ به ۴۰ از ترامپ جلوتر است / بایدن در این نظرسنجی ۵۳ به ۴۷ از ترامپ عقب بود

وبگاه تحلیلی آکسیوس از محبوبیت معنادار کامالا هریس در بین رأی‌دهندگان جوان آمریکایی در مقایسه با ترامپ و بایدن خبر داد.

سازمان ملل از آوارگی ۱۸۰ هزار نفر از خان یونس ظرف ۴ روز خبر داد

سازمان ملل جمعه ۵ مرداد گزارش داد که بیش از ۱۸۰ هزار فلسطینی طی چهار روز نبرد سنگین در اطراف شهر خان یونس در جنوب نوار غزه، در جریان عملیات نظامی اسرائیل برای بازگرداندن اجساد گروگان‌ها از این منطقه، مجبور به خروج از این شهر شدند.

روزنامه ترکیه: اسد و اردوغان ماه آگوست دیدار می‌کنند

روزنامه «ترکیه» که نزدیک به دولت ترکیه است، امروز (شنبه) گزارش کرد که اولین دیدار «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه و «بشار اسد» رئیس‌جمهور سوریه در بیش از یک دهه در ماه آگوست در یک ایست مرزی در ماه آگوست (ماه آینده میلادی) برگزار خواهد شد.

مواضع کشورهای همسایه از جمله ترکیه و آذربایجان نسبت به هر گونه جنگ با ایران

مواضع کشورهای همسایه از جمله ترکیه و آذربایجان نسبت به هر گونه جنگ با ایران

محمد گل افروز در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: ترکیه و کشورهای هم سوی سیاست اردوغانی آن ازجمله آذربایجان علی اف که به یک ایران ضعیف شده فکر می کنند و ته استراتژی منطقه ای آنها علیه ایران است (یعنی از آشوب، عدم یکپارچگی و تجزیه ایران بدشان نمی آید)، در صورت چنین جنگی به هدف عمده خود یعنی بدون مقاومت ایران، به توسعه راحت تر کریدور تورانی خود می پردازند (البته دور از ذهن نیست که کشور آذربایجان کنونی هم در چنین شرایطی به فکر کشور جعلی آذربایجان بزرگ برود)؛ از این رو، ترکیه و هم پیمانانش نسبت به این جنگ احتمالی، بی تفاوت و یا همراه با اسراییل و ناتو خواهند شد. 

در دیدار نتانیاهو با ترامپ چه گذشت؟

دونالد ترامپ روز جمعه با بنیامین نتانیاهو دیدار کرد و این اولین دیدار آنها از زمان خروج ترامپ از کاخ سفید در بیش از سه سال پیش بود و جزئیاتی تازه از این نشست و گفت‌وگوها منتشر شده است.

Loading
رصد اندیشکده‌های روسی

از عادی‌سازی روابط اسرائیل و امارات تا احتمال جنگ در مدیترانه

شورای راهبردی آنلاین – رصد: سیاست‌های ایالات‌متحده در قبال جامعه مدنی ارمنستان، اعلان‌جنگ غرب به جامعه مدنی چین، روابط اوکراین و آمریکا پس از انتخابات ریاست جمهوری، عادی‌سازی روابط اسرائیل و امارات متحده عربی، نقش آمریکا در بی‌ثباتی سوریه، تفاوت‌های ظریف روابط روسیه و سوریه به‌عنوان دو متفق و تشدید تنش‌ها بر سر منابع گاز در مدیترانه ازجمله برجسته‌ترین موضوعات موردتوجه اندیشکده‌های روسی در هفته گذشته بودند.

گزیده‌‎ای از این مطالب برای کمک به غنای مطالعاتی نخبگان و علاقه‌مندان به موضوعات راهبردی بین‌المللی در پی ازنظرتان می‌گذرد. رصد و ارائه چکیده‌ای از این مطالب به‌منزله تائید دیدگاه نویسندگان یا این اندیشکده‌ها نیست.

 

مجمع کارشناسان اوراسیا

بین سوروس و بولتون: چگونه ایالات متحده می‌خواهد جامعه مدنی ارمنستان را تغییر دهد؟

بنیامین ماتوسیان، تحلیلگر سیاسی در موسسه تحقیقات اقتصاد سیاسی

در تاریخ 30 اوت، کمیسیون اروپا از برنامه اختصاص 2 میلیون یورو برای تقویت سازمان‌های جامعه مدنی در ارمنستان خبر داد. به‌عنوان بخشی از این ابتکار، انتظار می‌رود که آن‌ها مهارت‌های مدیریتی خود را افزایش و تعامل با بخش خصوصی، جوانان و دانشگاه‌ها را گسترش دهند. ایالات‌متحده نیز به‌طور منظم از سازمان‌های غیردولتی مختلف، پشتیبانی مشابهی می‌کند. روبرت کوچاریان، رئیس‌جمهور سابق ارمنستان، در مصاحبه با روزنامه‌نگاران روسی، این فرایندها را «جادوگری» خواند. وی معتقد است که آمریکا و اروپا با تحمیل ارزش‌های خود به جوانان، مؤلفه‌های اساسی هویت ارمنی را ریشه‌کن می‌کنند.

 

اعلان جنگ غرب به “جامعه مدنی” چین

ویاچسلاو سوتیرین، معاون دانشکده روابط بین‌الملل در دانشگاه دولتی علوم انسانی

اگر آژانس توسعه بین‌المللی ایالات‌متحده (USAID) در انتخابات یک کشور دخالت کند، به معنای «پشتیبانی از دموکراتیزه کردن» است اما اگر حساب‌های روسی در فیس‌بوک فعال باشند، نشانه دخالت در انتخابات آمریکا است. بر اساس این فرمول، اکنون تهدید شماره یک جهان آزاد، چین است. رسانه‌ها گزارش می‌دهند که سوئد تمام مؤسسات چینی و مدارس کنفوسیوس را از این کشور اخراج کرده است. اگرچه سوئد اولین کشوری در اتحادیه اروپا که این اقدام را انجام داده، اما چنین خبری به‌هیچ‌وجه تعجب‌آور نیست؛ زیرا بر اساس منطق غرب، اگر دولت چین از مؤسسات کنفوسیوس در دانشگاه‌های سوئد حمایت کند، به معنای سلب استقلال آن‌ها است؛ زیرا عملاً این مؤسسات به‌مثابه ابزار دولت چین به شمار می‌آیند اما اگر سوئد از بودجه دولت برای فعالیت‌های آژانس توسعه همکاری بین‌المللی سوئد (SIDA) در سایر کشورها هزینه کند، حمایت از دموکراسی، یک جامعه مدنی مستقل و محیط‌زیست است.

 

مجله مسائل بین‌المللی

چه چیزی در انتظار اوکراین پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا است؟

دنیس باتورین، دانشمند علوم سیاسی

چه کسی در کاخ سفید به کی‌یف احتیاج دارد؟ دونالد ترامپ جمهوری‌خواه یا جو بایدن دموکرات؟ برای کشوری مانند اوکراین که به تأثیرات خارجی بسیار حساس است، این یک مسئله مهم به شمار می‌رود. بایدن نشان‌دهنده تمرکز نزدیک واشنگتن بر اوکراین خواهد بود. وی هنگامی‌که معاون ریاست جمهوری بود، توجه عمیق خود به اوکراین را نشان داد. این توجه به حدی بود که حتی به دخالت در امور داخلی اوکراین منتهی شد. با این اوصاف نباید احتمال تلاش‌های بایدن برای تأثیرگذاری در روند جاری در بلاروس را نیز منتفی دانست. در دوره بایدن می‌توان انتظار بازگشت قالب قبلی تعامل بین کی‌یف و وزارت امور خارجه ایالات‌متحده و احیای پست نماینده ویژه وزارت امور خارجه در اوکراین را داشت که توسط کورت ولکر تا پاییز سال 2019 برگزار می‌شد.

 

از جنگ به صلح؛ عادی سازی روابط اسرائیل و امارات متحده عربی

ولادیمیر ساژین، محقق ارشد در انستیتوی مطالعات شرقی

در تاریخ 13 اوت، انتشار یک خبر همه رسانه‌های خاورمیانه و سراسر جهان را شوکه کرد. مقامات اسرائیل و امارات متحده عربی در مورد عادی‌سازی کامل روابط دوجانبه و به رسمیت شناختن اسرائیل توسط امارات به توافق رسیده بودند. به دنبال این اعلامیه، شیخ خلیفه بن زاید آل نهیان رئیس امارات متحده عربی در 29 اوت قانون جدیدی را امضا و قانون 1972 در مورد تحریم اسرائیل را لغو کرد. این قانون جدید بخشی از تلاش‌های امارات متحده عربی برای گسترش همکاری‌های دیپلماتیک و تجاری با اسرائیل است و به‌مثابه نقشه راهی برای آغاز همکاری مشترک میان طرفین است که به توسعه روابط دوجانبه از طریق مبادلات اقتصادی و ارتقا نوآوری در فن‌آوری منجر خواهد شد. پس از لغو تحریم اقتصادی، کارآفرینان و شرکت‌های امارات متحده عربی قادر به انجام معاملات مالی و تجاری با تجار اسرائیلی خواهند بود. به‌نوبه خود، اسرائیل نیز می‌تواند کالاهای قابل تجارت در آن کشور را به امارات وارد کند.

 

آمریکا؛ عامل اصلی بی‌ثباتی در سوریه

آندری ایسایف، روزنامه نگار بین‌المللی

درگیری چندجانبه در سوریه ادامه دارد. در این درگیری‌ها واحدهای ارتش سوریه، ترکیه، روسیه، ایالات‌متحده، اسرائیل، ایران و همچنین واحدهای نیروهای دموکراتیک سوریه و تعدادی از قبایل عرب شرکت دارند. در این هرج‌ومرج، بزرگ‌ترین خطر احتمال وقوع درگیری بالقوه با نیروهای ارتش آمریکا است. در پایان ماه ژوئیه، ژنرال کنت اکمن، ناظر عملیات ائتلاف آمریکایی علیه داعش، اظهار داشت که در سوریه «در سطح تاکتیکی و در سطح بین فردی» خطر ایجاد سوءتفاهم بین پرسنل نظامی روسیه و ایالات‌متحده وجود دارد. در 25 اوت، اولین برخورد در بزرگراه ام-4 در حوالی روستای دریک رخ داد که البته فقط منجر به جراحات جزئی چند نظامی آمریکایی شد. آمریکایی‌ها سریعاً این اتفاق را به گردن روس‌ها انداختند: ویلیام اوربان، سخنگوی فرماندهی مرکزی ایالات‌متحده، کاروان روسیه را به حمله «متجاوزانه و بی‌پروا» به قلمرو تحت کنترل آمریکا متهم کرد.

 

شورای روسی امور بین‌الملل

روسیه و سوریه: تفاوت‌های ظریف روابط متفقین

الکساندر آکسنیونوک، نایب رئیس شورای روسی امور بین‌الملل

استراتژی سیاست خارجی هر کشور شامل مجموعه‌ای خاص از روش‌های اطمینان‌بخش در خصوص دستیابی عملی به اهداف تعیین‌شده است. یافتن متحدان یا شرکا نیز همیشه بخشی اساسی از این مجموعه بوده و هست. اگر پیش‌ازاین اعتقاد بر این بود که اغلب، کشورهای کوچک علاقه‌مند به اتحاد با یک حامی قوی هستند، پس از سه دهه از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و به هم خوردن تعادل در روابط بین‌الملل، ایجاد اشکال مختلف اتحاد – مشارکت میان دولت‌ها موجب شده که بسیاری از کشورهای دارای سیاست‌های جهانی در پی همکاری با کشورهای کوچک برآیند. دراین‌بین توانایی روسیه در حفظ مشارکت تجاری با همه بازیگران منطقه‌ای و غیر منطقه‌ای درگیر در تحولات خاورمیانه – ترکیه، کردها، اسرائیل، حزب‌الله، ایران، عربستان سعودی، مراکز قدرت فلسطین در رام الله و غزه – مزایای خاصی به این کشور بخشیده است.

 

گاز وجود دارد اما جنگ نه: آیا ترکیه آماده جنگ برای منابع مدیترانه است؟

آرتم سمیونوف، استاد روابط بین‌الملل، روزنامه‌نگار

اکتشاف در میدان‌های گازی در شرق مدیترانه اهمیت ویژه‌ای به رقابت قدرت‌های حاضر در این منطقه بخشیده است. بیشتر کشورهای اروپایی به واردات منابع انرژی وابسته هستند، بنابراین تسلط بر منابع جدید گاز برای آن‌ها مؤلفه مهمی در تقویت امنیت انرژی و تنوع بخشیدن به منابع تأمین هیدروکربن است. در حال حاضر، یونان، قبرس، فرانسه و ایتالیا را می‌توان ازجمله بازیگران اصلی دانست که در خصوص آینده میدان‌های گازی مدیترانه وارد عمل شده‌اند. همه این کشورها عضو اتحادیه اروپا هستند. باید اضافه کرد که سایر کشورهای اتحادیه اروپا نیز به‌صورت غیرمستقیم از منابع جدید بهره‌مند خواهند شد؛ حتی اگر خودشان دسترسی مستقیمی به میدان‌های گازی نداشته باشند. درواقع آن‌ها این فرصت را خواهند داشت که واردات گاز را متنوع کنند و وابستگی هیدروکربنی خود را به یک منبع کاهش دهند. بااین‌حال، ظهور منابع جدید نه‌تنها به این مزایا دامن نزده، بلکه به مشکلات اضافی نیز تبدیل شده است. دراین‌بین آنکارا ضمن افزایش چشمگیر حضور نظامی خود در منطقه، تصمیم به انجام اکتشاف فعال در میدان‌های گازی در شرق مدیترانه گرفته است. طی چند ماه گذشته، چندین مورد از حوادث خطرناک میان کشتی‌های جنگی ترکیه و یونان رخ داده است. هر دو طرف آمادگی خود را برای شعله‌ور کردن آتش جنگ به‌عنوان آخرین چاره اعلام کرده‌اند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *