جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

Loading

أحدث المقالات

عکس | بازگشت ترامپ به جلد نشریه معروف آمریکایی؛ صدای پای دونالد در راهروهای کاخ سفید شنیده می‌شود؟

مجله آمریکایی تایم روز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت در گفتگویی اختصاصی با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده و نامزد جمهوری‌خواهان در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو، به تفصیل به بررسی برنامه‌های او در صورت انتخاب مجدد پرداخت. این مجله آمریکایی به همین مناسبت جلد خود را به تصویر دونالد ترامپ با عنوان «اگر او پیروز شود» اختصاص داد./ فرارو

خانه تابستانی رئیس یک شرکت آلمانی به دلیل ارسال سلاح برای اوکراین به آتش کشیده شد

افراط گرایان چپ گرای آلمان مسئولیت آتش زدن یک خانه تابستانی در ملک آرمین پاپرگر، رئیس شرکت دفاعی راین متال را بر عهده گرفتند و در توضیح این اقدام خود گفتند که این شرکت با تامین سلاح به اوکراین خود را ثروتمندتر می کند.

دانش‌آموزان باید بدانند چرا ایران حاضر به ایجاد روابط با برخی کشورها و دولت‌ها نیست

دانش‌آموزان باید بدانند چرا ایران حاضر به ایجاد روابط با برخی کشورها و دولت‌ها نیست

رهبر معظم انقلاب اسلامی در روز معلم در دیدار هزاران نفر از معلمان و فرهنگیان سراسر کشور، گسترش تظاهرات حمایت از ملت فلسطین در آمریکا و کشورهای دیگر را نشانه استمرار اولویت مسئله غزه در افکار عمومی جهان خواندند و تأکید کردند: جنایات رژیم صهیونیستی و همدستی آمریکا با او، حقانیت مواضع نظام و ملت ایران را در نفی رژیم اشغالگر و بدبینی به آمریکا اثبات کرد و همه بدانند هیچ راه حلی برای حل مسئله فلسطین جز بازگشت این سرزمین به صاحبان مسلمان، یهودی و مسیحی آن وجود ندارد و روابط با رژیم صهیونیستی و عادی‌سازی، مشکلی را حل نخواهد کرد.

خروج ناوهای اروپایی از دریای سرخ؛ نوبت به هلند رسید

همزمان با تشدید درگیری‌های دریایی میان ارتش یمن و ائتلاف آمریکایی و اروپایی، یک ناوچه هلندی پس از نزدیک به یک ماه حضور در منطقه دریای سرخ به بندر بمبئی رسید تا پس از آن به سمت کشورهای شرق آسیا برود.

Loading

نقش و منافع پاکستان در روند صلح افغانستان

شورای راهبردی آنلاین – رصد: پاکستان به دنبال نوعی توافق برای تقسیم قدرت در افغانستان است. اگر طالبان نقش بزرگ‌تری در دولت افغانستان داشته باشد، در آن صورت دولت این کشور روابط دوستانه‌تری با اسلام‌آباد خواهد داشت.

مدیحا افضل در مطلبی که اندیشکده بروکینگز آن را منتشر ساخت، نوشت: حدود یک سال بعدازاینکه ترامپ آشکارا از پاکستان به دلیل دروغ و فریبکاری شدیداً انتقاد کرد و حمایت امنیتی از این کشور را در اوایل 2018 قطع نمود، پاکستان به سومین بازیگر مهم در گفتگوهای آمریکا – طالبان تبدیل شد. تا فوریه 2020 وقتی‌که توافقنامه صلح طالبان – آمریکا امضا شد، پاکستان رویکرد جاه‌طلبانه‌ای را در سیاست خارجی در قبال افغانستان دنبال کرد. البته همه‌گیری ویروس کرونا باعث ایجاد وقفه در رویکرد جدید پاکستان شده است، چراکه این کشور و بقیه دولت‌ها مسیر مقابله با کرونا را در پیش‌گرفته و متمرکز بر داخل شده‌اند. این امر احتمالاً موقتی خواهد بود.

وقتی‌که زلمای خلیلزاد در سپتامبر 2018، به‌عنوان نماینده آمریکا در امور افغانستان و روند صلح این کشور منصوب شد، پاکستان نگران بود. طی یک سال و نیم از انتصاب خلیلزاد، هر بار سفرش به منطقه شامل بازدید از اسلام‌آباد نیز بود.

با ردگیری بیانیه‌های خلیلزاد طی نزدیک به دو سال گذشته، اتکای وی به پاکستان فزاینده بوده و لحنش در قبال اسلام‌آباد نرم‌تر شد. پاکستان به‌واسطه مناسباتش با آمریکا و طالبان، برای استفاده از ساختار دومرحله‌ای روند صلح موقعیتی منحصربه‌فرد داشت.

پاکستان برای کشاندن طالبان به میز مذاکره کمک کرد که نهایتاً منجر به توافق شد. شاه مسعود قریشی، وزیر امور خارجه پاکستان در مراسم امضای توافق صلح بین آمریکا و طالبان در 29 فوریه 2020 در دوحه حضور داشت و به دو طرف تبریک گفت.

شاید توافق بین طالبان و آمریکا درهرصورت منعقد می‌شد. طالبان هر چه می‌خواست به دست آورد. ترامپ فکرش را بر خروج از افغانستان متمرکز کرده و می‌خواست به هر شکلی قبل از انتخابات به توافق با طالبان دست پیدا کند. این امر در مورد نقش پاکستان و میزان و دلیل تأثیرگذاری این کشور بر روند حصول توافق صلح با طالبان تردید ایجاد می‌کند. صرف‌نظر از این امر، این پاکستان بود که در میز مذاکرات همراه با دو طرف دیگر حضور داشت. پاکستان نسبت به کنشگری هند در افغانستان نگرانی داشته و در حقیقت محاسباتش در افغانستان مبتنی بر این نگرانی است.

مناسبات ترامپ و عمران خان آغازی سخت داشت. چند ما بعد از انتخاب عمران خان به‌عنوان نخست‌وزیر پاکستان، دو رهبر پوپولیست جنگ لفظی را در توییتر در خصوص کمک آمریکا به پاکستان و نقش این کشور در مبارزه با تروریسم راه انداختند.

اما در دسامبر همان سال بعد از اولین سفر خلیلزاد به‌عنوان نماینده آمریکا به منطقه، ترامپ به عمران خان نامه نوشت و درخواست کمک برای پیشبرد روند صلح افغانستان نمود. پاکستان مدت طولانی مخالف حضور نظامی آمریکا در افغانستان و موافق راه‌حل توافق شده با طالبان بوده است. ارتش پاکستان پی برد که حضور طالبان در قدرت ناشی از توافق صلح احتمالاً کابل را همسو با دیدگاه عمق استراتژیک اسلام‌آباد در افغانستان خواهد ساخت. این مؤلفه‌ها موجب شد تا پاکستان طالبان را به میز مذاکره بکشاند. در ژانویه 2019، سناتور لیندسی گراهام به پاکستان سفر نمود و با نخست‌وزیر این کشور درباره آشتی با طالبان گفتگو کرد. گراهام همچنین زمینه دیدار عمران خان و ترامپ را هموار نمود. عمران خان در جولای 2019 با ترامپ در کاخ سفید ملاقات کرد و سپس چند دیدار ازجمله در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد و نشست مجمع جهانی اقتصاد در داوس (سوئیس) داشته‌اند.

 

بلندپروازی‌های سیاست خارجی

هم‌زمان پاکستان خود را به عنصری مفید برای آمریکا در افغانستان تبدیل نمود و ترامپ لحنش را در قبال اسلام‌آباد تغییر داد و دیگر این کشور را دولت تروریست خطاب نکرد. پاکستان نیز بسته نجات صندوق بین‌المللی پول را دریافت کرد و وضعیتش در گروه ویژه اقدام مالی ثابت باقی ماند یعنی در وضعیت هشدار یا همان سطح خاکستری.

پاکستان با اعتماد به نفس شروع به اجرای سیاست خارجی بلندپروازانه کرد. در پاییز 2019، عمران خان بعد از دیدار با ترامپ در حاشیه نشست سازمان ملل متحد، پیشنهاد میانجیگری میان ایران و عربستان را ارائه کرد. پاکستان مناسباتش را با این دو کشور متوازن ساخته است، اما ورود به دعوای این دو کشور حاکی از مسیر جدید در سیاست خارجی اسلام‌آباد بود.

بعد از به شهادت رسیدن سردار سلیمانی توسط ارتش آمریکا، پاکستان درنگ نکرد و خود را از حیث دیپلماتیک در منازعه ایران – آمریکا قرار داد. عمران خان گفت خوشحال خواهد شد چنانچه بین واشنگتن و تهران میانجیگری کند. رئیس ستاد مشترک پاکستان خواستار حداکثر خویشتن‌داری طرفین شد و وزیر امور خارجه پاکستان به ایران، عربستان و آمریکا سفر کرد.

با شروع همه‌گیری ویروس کرونا و تأثیرات بهداشتی و اقتصادی آن، عمران خان به نیابت از کشورهای درحال‌توسعه نامه‌ای به کشورهای صنعتی و مؤسسات چندجانبه برای کاهش بدهی نوشت. گروه 20 و صندوق بین‌المللی پول با تعلیق بازپرداخت بدهی از سوی کشورهای درحال‌توسعه تا پایان سال 2020 موافقت کرده‌اند. دولت عمران خان این اقدام را پیروزی دولت خود برشمرد.

مناسبات پاکستان با چین و هند چگونه است؟ در ارتباط با چین به‌عنوان نزدیک‌ترین متحد پاکستان، مناسبات بلا تغییر بوده است. در ارتباط با هند باید گفت بعد از لغو خودمختاری منطقه کشمیر، پاکستان خود را محدود به شعار تند نموده و تنش‌های مرزی بالا بوده است.

سؤال اصلی که همچنان بلا پاسخ مانده این است که آیا رویکرد پاکستان نسبت به گروه‌های جنگجو، به‌ویژه گروه حقانی به‌طور اساسی تغییر کرده است؟ برای پاسخ به سؤال باید دید اهداف پاکستان در افغانستان چیست؟

دو چیز را پاکستان در افغانستان نمی‌خواهد؛ اول خروج عجولانه آمریکا از افغانستان و دوم دولت دوست با هند.

پاکستان به دنبال نوعی توافق برای تقسیم قدرت در افغانستان است. اگر طالبان نقش بزرگ‌تری در دولت افغانستان داشته باشد، در آن صورت دولت این کشور روابط دوستانه‌تری با اسلام‌آباد خواهد داشت. البته بعید است پاکستان مایل به کنترل کامل طالبان بر افغانستان باشد. اول اینکه روابط پاکستان با طالبان یکپارچه نیست. دوم اینکه پاکستان مایل به امارت اسلامی در افغانستان نیست.

 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *