جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

Loading

أحدث المقالات

مونولوگ| اعتراضات ضداسرائیلی در غرب، فروپاشی تابوی یهودستیزی

یک کارشناس روابط بین الملل در ویدئویی تحلیلی برای خبرگزاری تسنیم اظهار داشت اعتراضات ضد اسرائیلی دانشجویان در غرب نشان دهنده عمق تضاد دولت ها و ملت ها و همچنین پایانی بر اتهام یهودستیز بودن جنبش‌های ضداسرائیلی است.

دستگیری ۳۰۰ نفر در دانشگاههای کلمبیا و نیویورک؛ نسبت دادن اعتراضات به غیردانشجویان

نیویورک – ایرنا- رئیس گشت پلیس نیویورک در پی یورش شب گذشته به دانشجویان در دانشگاه های نیویورک به ویژه دانشگاه کلمبیا و برخورد خشونت آمیز با دانشجویان حامی فلسطین و مخالف اسرائیل اعلام کرد: حدود ۳۰۰ نفر در دانشگاه کلمبیا و سیتی کالج نیویورک دستگیر شده اند.

Loading

چالش‌های اروپا در جهان پساکرونا

شورای راهبردی آنلاین – رصد: همه‌گیری کرونا ویروس، اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن را به حل پیامدهای اقتصادی و اجتماعی این همه‌گیری سوق داده است. بااین‌حال، این همه‌گیری باعث تشدید فرایند تحول سیستم بین‌المللی شده است که توانایی اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن در مدیریت این پیامدها را تحت تأثیر قرار خواهد داد.

سرجیو فابرینی در یادداشتی که وب‌سایت اندیشکده بلفر آن را منتشر کرد؛ نوشت: اگر بپذیریم که بازار واحد اروپا تحت شرایط سیستم بین‌المللی چندجانبه‌ای رشد کرده که بر ائتلاف فرا آتلانتیک استوار است، بلاتکلیفی در مورد این سیستم، پتانسیل این بازار واحد را به‌ویژه پس از پایان همه‌گیری تحلیل می‌برد. جنگ بین قدرت‌های بزرگ جایگزین چندجانبه‌گرایی شده و ضعف ساختاری اتحادیه اروپا را آشکار ساخته است که ازنظر اقتصادی قدرتمند اما ازنظر سیاسی ضعیف است. اگر ائتلاف فراآتلانتیک (ناتو) و آمریکا قادر به تضمین امنیت اروپا نیستند، پس چطور اروپایی‌ها، امنیت اجتماعی و اقتصادی و همچنین نظام ارزشی خویش را تضمین کنند؟

در خصوص آمریکا، باید گفت که ما شاهد ظهور سایر قدرت‌های بزرگ (به‌ویژه چین) هستیم که ظهورشان باعث بازتعریف در روابط قدرت بین‌المللی شده است. همه‌گیری کرونا ویروس به آرایشی از سیستم قدرت‌های بزرگ شتاب بخشیده است که در آن، هیچ‌کدام قادر به تحمیل خویش بر دیگری نبوده بلکه یکی خواهان همکاری با دیگران است. تنش‌های بیرونی درواقع شرط ایجاد رضایتمندی درونی شده است؛ مثلاً در آمریکا، رئیس‌جمهور ترامپ به دنبال آن است تا تقابل با چین را رادیکالیزه کند البته نه صرفاً بدین خاطر که چین را در شیوع همه‌گیری مقصر می‌داند بلکه وی نیازمند انحراف افکار عمومی از مشکلات اقتصادی ناشی از این همه‌گیری است. بااین‌وجود، چین تنها دشمن ترامپ نیست. چند روز پیش، در واکنش به خودداری آنگلا مرکل از شرکت در دیدار سران گروه 7 در واشنگتن (هرچند که تابه‌حال هیچ تصمیم رسمی در این خصوص اتخاذ نشده است)، رئیس‌جمهور آمریکا طی توئیتی تهدید کرد که بیش از 9 هزار نیروی آمریکا را از آلمان خارج خواهد کرد. اگرچه ممکن است در انتخابات آتی آمریکا جو بایدن جایگزین ترامپ شود، اما صرف‌نظر از نتیجه این انتخابات، شکی نیست که باید از ائتلاف فرا آتلانتیک دفاع کرد.

در خصوص اتحادیه اروپا، رهبران اصلی این اتحادیه از تحولات موجود آگاه هستند. آنگلا مرکل 27 می ‌در بوندستاگ اذعان کرد که «این همه‌گیری بسیاری از چیزها را از اساس تغییر داده» و اتحادیه اروپا را «به‌عنوان یک قدرت مسئول ازنظر داخلی و خارجی» وادار به اقدام کرده است. «این همه‌گیری، سیاست امنیتی و خارجی اروپا را محک خواهد زد». جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، آوریل 2020 در مقاله‌ای اظهار کرد که اتحادیه اروپا به این نتیجه رسیده است که باید «به‌صورت جمعی از خود حفاظت کند».

بااین‌حال، این اظهارات هیچ گزینه‌ای برای پیروی در اختیار نمی‌گذارد. درواقع، برای مقابله با این همه‌گیری، ما شاهد فشار برای کاهش منابع پیش‌بینی‌شده برای صندوق دفاعی اروپا و محدودسازی برنامه‌هایی نظیر «تحرک نظامی» یا «فرماندهی بهداشتی اروپا» هستیم. با خروج انگلیس، رهبران فرانسه گاهی از تقویت اتحادیه اروپا برای «استقلال راهبردی» حرف می‌زنند اما برای سهیم کردن این اتحادیه در کرسی فرانسه در شورای امنیت سازمان ملل سکوت می‌کنند. فرانسه آلمان را به مشارکت در ریسک‌های مالی دعوت می‌کند اما حاضر به اشتراک منابع نظامی خود نیست. علیرغم تلاش‌های انجام‌شده برای ایجاد شالوده‌های صنعتی و فنی سیاست نظامی و دفاعی اروپا (که بدون آن دست‌یابی اتحادیه اروپا به استقلال عملیاتی ممکن نیست)، این همه‌گیری شکاف‌هایی بین کشورها ایجاد کرده و همکاری آن‌ها را دشوار کرده است. البته، انتخاب مجدد ترامپ، اتحادیه اروپا را به رفع این شکاف‌ها وادار خواهد کرد، اما این اقدام در سیستم بین‌المللی خصمانه و نامطلوب صورت خواهد گرفت. شکست ترامپ، روند ملی‌گرایی در آمریکا را ضعیف خواهد کرد، اما از سوی دیگر، انگیزه اتحادیه اروپا برای تجهیز خود به استقلال نظامی و عملیاتی را نیز کاهش خواهد داد. حل این پارادوکس مستلزم ایجاد ظرفیت نظامی (محدود اما مستقل) اروپاست تا به‌وسیله آن رهبری آمریکا بر ناتو و در ناتو تعدیل یابد.

به‌طور خلاصه، اگرچه اتحادیه اروپا نمی‌تواند به یک قدرت بزرگ تبدیل شود، اما نباید طعمه قدرت‌های بزرگ هم شود. در سیاست نظامی و دفاعی نیز همان‌طور که اتحادیه اروپا برای سیاست مالی تلاش می‌کند، تلاش آن برای تغییر الگو نیز ضروری است. هدف این نیست که استقلال نظامی از کشورهای عضو سلب شود بلکه هدف ایجاد استقلال نظامی اتحادیه اروپاست که به‌صورت محدود اما مستقل از کشورهای عضو باشد. همان‌طور که اتحادیه اروپا برای رفع نیازهای داخلی به توسعه ظرفیت مالی می‌پردازد، این اتحادیه باید برای پاسخ به تهدیدهای خارجی، ظرفیت نظامی در درون ناتوی جدید را موردتوجه قرار دهد. امنیت نظامی و اقتصادی اروپا و همچنین نظام ارزشی مبین آن، به‌طور فزاینده‌ای به خود اروپایی‌ها وابسته است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *