جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

تبریک امیرعبداللهیان به وزیر خارجه آفریقای جنوبی

امیرعبداللهیان در پیامی خطاب به وزیر خارجه آفریقای جنوبی نوشت: فرا رسیدن روز ملی جمهوری آفریقای جنوبی را به ملت، دولت و خانم نالدی پاندور، وزیر امور خارجه این کشور صمیمانه تبریک می‌گویم. 

تداوم مداخله جویی واشنگتن؛ کاخ سفید خواستار آزادی خواننده رپ زیرزمینی ایرانی شد

نیویورک – ایرنا- «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید در تداوم مداخله جویی واشنگتن در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران و سکوت درباره بازداشت دانشجویان آمریکایی و سرکوب آنان از سوی پلیس این کشور، خواستار آزادی خواننده رپ زیر زمینی شد که در ناآرامی های سال ۱۴۰۱ دستگیر شد.

Loading

سرنوشت جنگجویان خارجی عضو داعش؟

شورای راهبردی آنلاین – رصد: یکی از ویژگی‌های گروه تروریستی داعش برخورداری از تعداد بالای جنگجویان بین‌المللی بود که به این گروه پیوستند.

ویرجینیا کاملی، عضو ارشد موسسه بین‌المللی مطالعات راهبردی (IISS) و فرانچسکو میلان، همکار این موسسه به مناسبت انتشار پژوهش مناقشه مسلحانه 2020 (گزارش سالانه این موسسه درباره ابعاد سیاسی، نظامی و بشری تمامی مناقشات فعال که به تحلیل مفصل محرک‌ها و دینامیسم جنگ‌های در حال انجام می‌پردازد) طی یک پرسش و پاسخ اجمالی به بررسی مسئله جنگجویان خارجی داعش پرداختند.

یک مرحله مهم مبارزه با داعش درک اتفاقاتی است که بعد از سقوط خلیفه‌گری برای جنگجویان تروریست خارجی داعش رخ داده است. آیا می‌توانید دراین‌باره توضیح بدهید؟

هزاران شهروند اروپایی در یک دهه گذشته کشورهای خود را ترک کردند تا به داعشی‌هایی در سراسر جهان ملحق شوند که به‌سوی خلیفه‌گری داعش سفر می‌کردند. مقابله و ردیابی این جریان برای دولت‌ها و آژانس‌های امنیتی به ستون اصلی مبارزه گسترده آن‌ها با داعش تبدیل شد.

بااین‌حال همان‌طور که در پژوهش مناقشه مسلحانه توضیح دادم، این فقط یکی از جنبه‌های دنیای جنگجویان تروریست خارجی است و حتی شاید مهم‌ترین جنبه آن‌هم نباشد. با وجود نگرانی‌ دولت‌ها، تعداد کسانی که به وطن خود بازگشتند و به همین ترتیب مشغولیت آن‌ها به افراط‌گرایی خشن بعد از بازگشت نسبتاً کم است. اگرچه خطر انجام حملات تروریستی مراجعت‌کنندگان در وطن‌شان به لحاظ سنتی همواره پایین بوده است، اما هنوز روشن نیست که آیا موج فعلی مراجعت‌کنندگان داعشی نیز بعد از بازگشت به وطن خود به این الگو پایبند خواهند بود یا خیر. این موضوعی است که دانشگاهیان و سیاست‌گذاران درباره آن بحث می‌کنند.

چه تعداد از این جنگجویان از اروپا به این گروه پیوسته بودند؟

تقریباً 40 هزار جنگجوی تروریست خارجی ازجمله حدود 5000 شهروند اروپایی در شش سال گذشته به خلیفه‌گری پیوستند. 2000 جنگجوی دستگیرشده همچنان در سوریه در بازداشت به سر می‌برند و نیروهای دموکراتیک سوری بر بازداشت آن‌ها نظارت دارند، تقریباً نیمی از آن زندانی‌ها گذرنامه اتحادیه اروپا را دارند.

این موضوع دردسری جدی برای دولت‌های اروپایی است. این دولت‌ها برای این مسئله چه اقداماتی انجام می‌دهند؟

همین‌طور است و چیزی که مسئله را پیچیده می‌کند این است که بسیاری از جنگجویان تروریست خارجی با همسران و فرزندان‌شان در آنجا هستند. دولت‌های اروپایی به شیوه‌های مختلف ازجمله دادن پاسخ‌های هماهنگ، به سراغ این مشکل رفته‌اند و درعین‌حال می‌کوشند مشخص کنند که آیا مراجعت‌ها، محاکمات داخلی و برنامه‌های زدودن افراط‌گرایی ارزش پذیرش ریسک‌های سیاسی و امنیتی را دارند یا خیر. از سوی دیگر، همکاری‌های عملیاتی موفق‌تر بوده است.

تصویر بلندمدت چه طور به نظر می‌رسد؟

چیزی که جریان جنگجویان تروریست خارجی در سراسر جهان در دوران داعش به ما نشان داد این است که برخورداری از شرایط مطلوب یک «عامل جذب» مهم برای تقویت مهاجرت جنگجویان خارجی است و آن‌هایی را که به دنبال تغییر مکان و تداوم مبارزه هستند، جذب می‌کند. همان‌طور که پژوهش مناقشه مسلحانه نشان می‌دهد، با توجه به تعداد قابل‌توجه جنگجویان خارجی که در سراسر سوریه و عراق پراکنده و از آخرین روزهای خلیفه‌گری منفعل شده یا به دیگر خطوط مقدم دیگری در سراسر جهان تغییر مکان داده‌اند، همچنان گروه مهمی از جنگجویان خارجی از لیبی تا فیلیپین فعال هستند. این گروه ممکن است یک خطر راهبردی بلندمدت بسیار بزرگ‌تر در مقایسه با خطراتی باشد که ممکن است مراجعت کنندگان به وطن داشته باشند.

آیا مسئله جنگجویان خارجی یک ویژگی گروه‌های به‌اصطلاح جهادگرا است؟ آیا چیزی قابل‌مقایسه با آن را در دیگر انواع گروه‌های مسلح مشاهده کرده‌اید؟

اگرچه این مشکل با خیزش داعش به مقیاسی بی‌سابقه رسید، اما این پدیده منحصر به این گروه‌ها نیست. جنبش‌های راست‌گرای افراطی از اروپا تا آمریکا شبکه‌هایی از جنگجویان خارجی را ترتیب داده‌اند که به یگان‌های شبه‌نظامی پیوسته و در اوکراین، یا به نفع نیروهای اوکراین یا به نفع روسیه، مبارزه می‌کنند. یک گزارش اخیراً نشان داد که روسیه و اوکراین چگونه به کانون‌هایی برای شبکه‌های سوپرِماسیست برای کسب آموزش‌های شبه‌نظامی تبدیل شده‌اند. نگرانی‌های رو به افزایش در خصوص تروریسم راست‌گرای افراطی هم در اروپا و هم در آمریکا، نشان می‌دهد که با توجه به این‌که جنگجویان تروریست خارجی تجاربشان را با همتایان راست‌گرای افراطی خود به اشتراک می‌گذارند، ممکن است دولت‌ها با چالش جنگجویان خارجی در دو جبهه دست‌به‌گریبان شوند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *