جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

ویژگی‌های معاهده آسمان‌های باز و نفع کرملین از خروج آمریکا از آن

شورای راهبردی آنلاین – رصد: خروج آمریکا از معاهده آسمان‌های باز انتقادها را متوجه واشنگتن خواهد ساخت، درحالی‌که مسکو چندان به این معاهده پایبند نیست. بعلاوه، این اقدام آمریکا موجب بالا گرفتن احساسات ضدآمریکایی و شاید درخواست برای خروج ارتش آمریکا از اروپا شود.

گوستاو گریس در یادداشتی که شورای روابط خارجی آمریکا آن را منتشر ساخت، نوشت: ترامپ در 21 می‌2020، به کارکنانش گفت که قصد دارد آمریکا را از معاهده آسمان‌های باز خارج سازد. ماه‌ها چنین شایعاتی درباره این حرکت آمریکا وجود داشته و خبر مذکور باعث تعجب نشد. البته چنین خروجی هم غلط‌انداز بوده و هم از حیث زمانی بد موقع خواهد بود و بهانه‌ای همراه با دلایل جدید برای گروه‌های سیاسی چپ و راست اروپایی خواهد بود تا حضور آمریکا را در خاک اروپا به چالش بکشند.

معاهده آسمان‌های باز برای کشورهای عضو آن چارچوبی برای عکس‌برداری و شناسایی هوایی (طیف مرئی، اسکن مادون قرمز و رادار دهانه ترکیبی) با استفاده از هواپیماهای غیرنظامی بر فراز خاک دیگر کشورهای عضو معاهده به‌منظور گردآوری اطلاعات درباره نیروها و فعالیت‌های نظامی فراهم می‌سازد. روند انجام عملیات یادشده همچون نواحی مورد درخواست برای پروازها، گواهی تجهیزات و خود عملیات به‌دقت قانون‌گذاری شده تا مانع از سوءاستفاده شده و شفافیت حداکثری برای طرف‌های بازرسی‌کننده و بازرسی‌شونده شود.

بر اساس معاهده آسمان‌های باز برای هر کشور جهت اجتناب از استفاده بیش‌ازحد، سهمیه پیش‌بینی شده است که موسوم به سهمیه فعال و سهمیه غیرفعال است. «سهمیه فعال» هر کشور عضو معاهده، تعداد پرواز‌هایی است که هر کشوری اجازه دارد بر فراز خاک دیگر کشور‌های عضو انجام دهد. تعداد مجاز پرواز‌های عبوری برای هر کشور به‌اندازه پرواز‌های کشور مقابل است. سهمیه فعال هر کشور عضو نباید از سهمیه غیرفعال آن بیشتر باشد و یک کشور نمی‌تواند خواستار بیشتر از نصف سهمیه غیرفعال یک کشور دیگر شود. سهمیه غیرفعال تعداد پروازهایی که هر کشور عضو به دیگر اعضا اجازه می‌دهد بر فراز خاکش انجام شود.

در چارچوب معاهده یادشده، عکس‌های گرفته‌شده در صورت درخواست اعضاء باید به اشتراک گذاشته شود. به‌طور خلاصه اینکه، این پروازها باهدف جمع‌آوری اطلاعات انجام نمی‌شود، اگرچه اغلب این‌گونه به تصویر کشیده می‌شود که هواپیماهای مورداستفاده در چارچوب معاهده مذکور جاسوسی هستند. لکن این اقدامات برای اعتمادسازی انجام می‌شود. بسیاری از کشورهای اروپایی، معاهده آسمان‌های باز را به‌ویژه بعد از الحاق شبه‌جزیره کریمه به روسیه در سال 2014 ابزاری مفید قلمداد کرده‌اند.

برای کشورهایی با برنامه بزرگ درزمینه فضا، به‌ویژه روسیه و آمریکا ارزش معاهده مذکور همواره سؤال‌برانگیز بوده، چراکه این دو کشور تعداد زیادی ماهواره دارند که اطلاعات بهتر، سریع‌تر و زودتر از پروازهای شناسایی در دسترس قرار می‌دهد. وقتی معاهده مذکور در سال 1992 نهایی شد، هدف این بود که اطمینان به بسیاری از کشورهای کوچک و متوسط داده شود که فاقد اطلاعات بودند و تا حدودی شکاف قدرت بین این کشورها و قدرت‌های بزرگ پُر شود. علیرغم اینکه خدمات ماهواره‌ای در دهه 2010 ارزان شد و از حیث تجاری در اختیار قرار گرفت، پروازهای شناسایی در چارچوب معاهده آسمان‌های باز همچنان برای کشورهای کوچک محبوبیت دارد.

معاهده آسمان‌های باز همانند پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد، نگرانی‌هایی درباره رفتار روسیه ایجاد کرده است. مسکو به‌تدریج پروازها در چارچوب معاهده یادشده را محدود ساخته است، به‌ویژه پروازهایی که از منطقه قفقاز به مرز گرجستان وارد می‌شود و مدت پرواز بر فراز کالینینگراد را محدود نموده، پرواز را بر فراز کریمه ممنوع ساخته و بازرسی پرواز در محدوده محل مانور نظامی موسوم به مرکز 2019 مسدود ساخته است. روسیه همچنین از برخی پروازهای شناسایی خود همچون بر فراز کاخ سفید و محوطه گلف ترامپ برای تحریک کردن آمریکا نه اقدامی برای اعتمادسازی استفاده می‌کند.

خروج آمریکا از معاهده آسمان‌های باز هیچ‌یک از این مشکلات را برطرف نخواهد ساخت. این خروج تقصیر را متوجه آمریکا می‌نماید یک حزب در آلمان وجود تسلیحات هسته‌ای آمریکا در خاک اروپا را زیر سؤال برده است. حتی در صورت پایبندی اروپایی‌ها به پیمان مذکور، خروج آمریکا از آن انگیزه اندکی برای کرملین جهت ادامه حضور در پیمان یادشده باقی می‌گذارد، چه برسد به اینکه بخواهد کامل آن را اجرا کند.

در صورت خروج آمریکا از معاهده آسمان‌های باز، روسیه می‌تواند از تعهدات ناخواسته ناشی از معاهده مذکور دست بکشد و برای انجام این کار، انتقادی متوجه این کشور نخواهد شد. ترامپ بار دیگر آمادگی‌اش را برای واگذاری پیروزی دیپلماتیک به روسیه نشان می‌دهد.

بسیاری از کشورهای اروپایی تلاش کردند معاهده آسمان‌های باز را با طرح موضوع پایبندی به آن در کمیسیون مشورتی نجات دهند؛ اما این تلاش‌ها نتیجه‌ای به همراه نداشته است. از سوی دیگر اروپایی‌ها تلاشی برای جلب حمایت گسترده از معاهده مذکور به عمل نیاوردند.

در صورت خروج آمریکا از معاهده آسمان‌‌های باز، اروپایی‌ها نمی‌توانند اقدام خاصی برای متقاعد ساختن روسیه جهت باقی ماندن در معاهده یادشده انجام دهند. البته اروپایی‌ها می‌توانند به بلاروس متوسل شوند تا معلوم شود آیا این کشور قصد باقی‌ماندن در معاهده را دارد یا نه چراکه در سال 1992 و هنگام انعقاد معاهده مذکور، کشورهای روسیه، بلاروس و اکراین به‌عنوان یک واحد یکپارچه قلمداد می‌شدند؛ اما اختلاف‌نظر در اجرای معاهده مذکور موجب شد تا خیلی زود بلاروس درخواست سهمیه فعال و غیرفعال را مطرح کرد. البته متوسل شدن به بلاروس، معاهده یادشده را نجات نخواهد داد.

 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *