جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

حملات «گسترده» روسیه به نیروگاه‌های تولید برق اوکراین

اوکراین می‌گوید ارتش روسیه در حملات «گسترده» تأسیسات انرژی این کشور را هدف قرار داده است و از سوی دیگر فعالیت یک پالایشگاه نفت روسیه بر اثر حمله پهپادی کی‌یف متوقف شده است. همچنین اعلام شده که این حملات تلاف جانی نیز داشته، اما جزئیاتی در این زمینه منتشر نشده است.

همکاری قزاقستان و افغانستان در حوزه معادن

تهران- ایرنا- معاون نخست‌وزیر قزاقستان، در دیدار با سرپرست وزارت معادن و نفت حکومت سرپرست طالبان گفت: آستانه خواهان تقویت روابط ۲ کشور برای توسعه دادوستد و همکاری اقتصادی در بخش‌های مختلف از جمله در بخش معادن با افغانستان است.

Loading

روسیه و واقعیت پیچیده نفت

شورای راهبردی آنلاین – رصد: روسیه با واقعیت جدید تأثیر پایدار جنگ قیمت نفت با عربستان سعودی در بهار و همه‌گیری کووید-19 مواجه است، به‌طوری‌که صنعت داخلی انرژی این کشور در وضعیت دشواری قرار گرفته که از زمان فروپاشی شوروی سابق بی‌سابقه است.

وب سایت شورای روابط خارجی آمریکا نوشت: کاهش تولید بی‌سابقه و شتابان، شرکت‌های نفتی روسیه را با این گزینه تصمیم‌گیری دشوار مواجه کرده است که کدام چاه‌ها به فعالیت ادامه دهند و کدام‌ها تعطیل شوند. کاهش تولید در برخی مناطق خاص روسیه به خاطر چالش‌های عملیاتی این صنعت به همراه ظرفیت ذخیره‌سازی اندک آن و محدودیت‌های طبیعی جغرافیایی در بسیاری از میدان‌های در حال اتمام، به‌طور بالقوه ممکن است به تعطیلی دائمی منجر شود. کاهش تولید همچنین ممکن است کیفیت ترکیب نفت خام صادراتی عمده روسیه یعنی «اورال» را نیز تحت تاثیر قرار دهد که مخلوطی از تولید نفت‌های مجاری مختلف است. متغیر کیفیت بیانگر جذابیت نفت خام در بازار صادرات بوده و ارزش آن برای پالایشگاه‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد. واقعیت این است که در بحبوحه کاهش تقاضای ناشی از رکود اقتصادی، تجارت نفتی روسیه در بازارهای آسیا و اروپا با رقابت شدید صادرکنندگان خاورمیانه مواجه بوده و بر چالش‌های آن افزوده می‌شود. کاهش مصرف داخلی نیز مشکل دیگری است، به‌طوری‌که کرملین اخیراً برای حفاظت بازار روسیه از موج سوخت ارزان، واردات برخی محصولات نفتی را ممنوع کرده است.

روسیه به توافق اعضای اوپک برای کاهش بی‌سابقه 9.7 میلیون بشکه در روز کاملاً متعهد است. کرملین امیدوار است که نقش سازنده آن در انعقاد توافق نهایی برای تثبیت بازارهای جهانی نفت، گشایشی دیپلماتیک برای بهبود روابط با آمریکا ایجاد کند. کاهش طولانی‌مدت تولید ممکن است برای برخی تولیدکنندگان روسیه، ازجمله برای مهم‌ترین شرکت نفت و گاز این کشور (روس نفت) مشکلات عملیاتی یا جغرافیایی به وجود آورد. روسیه به دنبال کاهش برخی تحریم‌های آمریکا به‌ویژه علیه شرکت روس نفت است که دیگر در بخش نفت ونزوئلا فعالیت نمی‌کند. چالش‌های فنی بخش نفتی روسیه احتمالاً مسکو را بر آن خواهد داشت تا به دنبال دسترسی به بازار سرمایه برای بخش نفتی خود و کمک گرفتن از صنعت و فن‌آوری آمریکا باشد اما معلوم نیست که از کجا می‌توان پیشرفتی سیاسی در روابط دوجانبه پیچیده آمریکا-روسیه ایجاد کرد.

علاوه بر پیامدهای سرمایه‌گذاری و آسیب‌های احتمالی بر تجهیزات و میدان‌های نفتی روسیه، تداوم کاهش تولید نیز ممکن است برای شرکت‌های روسی مشکلات بازاریابی به وجود آورد. هم‌اکنون نیز در بحبوحه کاهش تقاضای ناشی از تعطیلات همه‌گیری کووید-19، صادرات نفت خام روسیه با کاهش تقاضا مواجه است.

در حال حاضر، روسیه دارای حدود 200 هزار چاه فعال است که بیشتر از بسیاری از دیگر کشورهای تولیدکننده نفت خام است. در مقایسه با هزینه پایین تولید نفت در عربستان، روش‌های هیدرودینامیک روسیه (ازجمله حفاری افقی و شکافت هیدرولیک) به‌ویژه در چاه‌های قدیمی این کشور، نیرو و سرمایه زیادی می‌طلبد.

باز فعال‌سازی چاه‌های نفت چالش‌برانگیز است. در برخی چاه‌ها قدرت فشار، محتوای آب و انسداد به‌واسطه عدم فعالیت طولانی‌مدت تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. کارشناسان معتقدند که تصمیم‌گیری در مورد انتخاب چاه‌ها برای کاهش تولید، درنهایت به ویژگی‌ها و محدودیت‌های جغرافیایی منطقه تولید بستگی دارد و شرکت‌ها باید ارزیابی کنند که کاهش تولید در کدام میدان‌ها دارای توجیه اقتصادی و فنی است. همچنین، افزایش موارد کووید-19 در دارایی‌های نفت خام روسیه نیز باعث بروز مشکلات تولید ناشی از قرنطینه شده است.

قبل از توافق کاهش تولید در اوپک پلاس، شرکت‌های روسیه در مناطق دورافتاده ساحلی نظیر شرق سیبری و شرق دور روسیه فعالانه به دنبال توسعه میدان‌های سبز (میدان‌های تازه) بودند تا کاهش تولید در مناطق دیگر روسیه را جبران کنند. بااین‌حال، با توجه به قیمت فعلی نفت، تداوم سرمایه‌گذاری و تولید در میدان‌های سبز در هاله‌ای از ابهام قرارگرفته است. تابه‌حال شرکت‌های نفتی روسیه از سرمایه‌گذاری کلان خود صرف‌نظر نکرده و به بازگشت قیمت جهانی نفت و توافق کاهش تولید اوپک پلاس امیدوار هستند.

روسیه تقریباً سه‌چهارم کل صادرات نفت خام خود را تنها در دو بازار اروپا و شمال شرق آسیا به فروش می‌رساند که عمده آن از طریق خط لوله حمل می‌شود. در چین، از زمان شروع بحران کووید-19 روسیه جای کاهش نفت ایران و ونزوئلا را پرکرده و به سهم بازار دست‌یافته است.

برخلاف موفقیت درفروش نفت به چین، فروش نفت روسیه در داخل و در اروپا با مشکل مواجه است. اگرچه اجرای توافق اپک پلاس موفقیت‌آمیز است اما صادرات روسیه و عربستان هنوز با یکدیگر بر سر مشتریان یکسان در رقابت هستند. اکنون آمریکا نیز به این رقابت افزوده‌شده است، به‌طوری‌که دولت ترامپ از چین خواسته است تا به پیمان‌های تجاری دوجانبه خود احترام بگذارد و این به معنای افزایش خرید نفت خام آمریکا توسط پالایشگاه‌های چین است. بااین‌حال، رکود اقتصادی چین در سه‌ماهه اول سال 2020 مانع از اجرای توافق افزایش خرید انرژی آمریکا شده است.

 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *