جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

عوامل موثر در قیمت پایین نفت

شورای راهبردی آنلاین – رصد: قیمت نفت طی چند دهه روند چرخه‌ای را طی کرده است. اگر قیمت نفت سقوط کند، شرکت‌ها ورشکسته می‌شوند و دولت‌ها نگران از دست دادن قدرت خود هستند. سرانجام، قیمت پایین نفت یا وقایع ژئوپلیتیکی یا هر دو، عرضه را مختل کرده و زمینه افزایش قیمت را فراهم می‌کنند.

اَمی جافه در مطلبی که شورای روابط خارجی آمریکا آن را منتشر ساخت، نوشت: اجرای قرنطینه توسط کشورها تأثیر خود را در بخش نفت نشان داده است. مؤلفه‌های زیادی در عملیات آرام انتقال جهانی نفت وجود دارد که اینک با مشکلات ناشی از قرنطینه مواجه شده است.

جغرافیای نفت: تولیدکنندگان جهانی نفت ضرورتاً در نزدیکی بزرگ‌ترین مراکز مصرف نفت قرار ندارند. این امر بدان معنا است که زمان انتقال نفت طولانی است و اغلب 30 تا 40 روز برای انتقال آن از مناطق اصلی تولید به بزرگ‌ترین اقتصادهای مصرف‌کننده نفت زمان می‌برد.

مشخص نبودن مدت‌زمان محدودیت‌های مرتبط با قرنطینه موجب گردیده تا پالایشگاه‌ها در اقتصادهای بزرگ نتوانند ارزیابی قبلی (30 تا 50 روز) از تقاضاهای ملی داشته باشند. ازاین‌رو تعیین میزان واردات نفت برای آن‌ها دشوار شده است. با توجه به این چالش جدید، ذخیره‌سازی نقش مهم‌تری در توازن بین عرضه و تقاضا در بازار نفت ایفا می‌کند، اما پرکردن تانکرها و کشتی‌ها آزادی عمل را محدود می‌سازد. درنتیجه ذخایر نفتی به‌سرعت به حداکثر ظرفیت خود نزدیک می‌شود.

معمای موجودی: مشکل فعلی بازار نفت، موجودی زیاد است. حتی با بازگشت فعالیت اقتصادی در آسیا، مازاد باورنکردنی موجودی نفت که اخیراً انباشت شده خیلی زیاد و حداقل ماه‌ها زمان نیاز است تا این موجودی مصرف شود. برخی پیش‌بینی کنندگان همچون موسسه کرنر استون ماکرو می‌گویند سال 2020 ممکن است با میلیاردها بشکه نفت انبارشده در کشتی‌ها و تانکرهای ذخیره در سراسر جهان به پایان برسد.

در سال 2015، اوپک فکر می‌کرد با 593 میلیون بشکه ذخیره نفتی فشار زیادی بر قیمت نفت آن‌هم در بستر اقتصاد جهانی روبه رشد وجود دارد، اما اینک دو برابر عدد یادشده آن‌هم در فضای اقتصاد جهانی روبه انقباض می‌تواند همچنان قیمت نفت را در آینده قابل پیش‌بینی پایین نگه دارد.

کشورهای تولیدکننده نفت در منطقه خلیج‌فارس، ازجمله عربستان، کویت و امارات اخیراً اعلام کرده‌اند کاهش داوطلبانه دیگری را در ماه ژوئن به میزان 18/1 میلیون بشکه در روز اجرا می‌کنند که این میزان علاوه بر کاهشی است که در اول می‌2020 اجرا شد.

رونق نفت و چرخه شکوفایی قیمت: برخی مؤسسات وال استریت می‌گویند بازار نفت شاهد پایین‌ترین نرخ خود بوده است. این تفکر مبتنی بر این عقیده است که تقاضا برای نفت به‌تدریج با بازگشایی فعالیت‌های اقتصادی بهبود می‌یابد.

در حقیقت شواهدی وجود دارد که قیمت پایین نفت تأثیر خود را بر کنترل عرضه نفت در مناطق مختلف در اقصی نقاط جهان گذاشته است. به‌عنوان‌مثال ایالت داکوتای شمالی گزارش داده است که تولید نفت شیل این منطقه به 45 هزار بشکه در روز کاهش یافته و فعالیت 7 هزار چاه نفتی کم شده است. شرکت آمریکایی پلینز آل امریکن پایپلاین اعلام داشت که کاهش 1 میلیون بشکه‌ای در روز در ماه جاری در میدان نفت شیل پرمین صورت خواهد گرفت. گروه سیتی اعلام کرد که چنانچه قیمت نفت بهبود نیابد چاه‌های نفتی نیمه‌تجاری با ظرفیت 5 هزار بشکه در روز کاهش تولید خواهند داشت و مجموع کاهش تا پایان سال جاری به 450 هزار بشکه در روز خواهد رسید.

محدودیت‌های ذخیره‌سازی شرکت تولیدکننده نفت در آلاسکا را مجبور کرده است به‌طور موقت تولید 300 هزار بشکه نفت خود را متوقف سازد. شرکت سرمایه‌گذاری گورینگ اعلام داشت برخی چاه‌های نفت نیمه‌تجاری که فاقد صرفه اقتصادی هستند، بسته می‌شوند و 5/1 میلیون بشکه در روز از نفت آمریکا تا پایان سال جاری به‌طور دائمی کاهش خواهد یافت. این شرکت پیش‌بینی می‌کند که میادین نفتی آمریکا در مناطق آبی حدود 500 هزار بشکه در روز کاهش خواهد یافت.

فراتر از بسته شدن فوری میادین نفتی، کاهش سرمایه گذاری برای حفاری‌های آتی می‌تواند زمینه‌ساز شوک جدید افزایش قیمت نفت باشد. کاهش در سرمایه گذاری از سوی شرکت‌های نفتی عمده در سال جاری می‌تواند منجر به تولید کمتر در چند سال آینده شود. این وضعیت می‌تواند صحنه را برای افزایش قیمت نفت بعد از سال 2022 بسته به روندهای تقاضای جهانی برای نفت فراهم سازد.

شرکت نفتی بی.پی اعلام کرد تولید در برخی از چاه‌های حفاری‌شده در میدان نفتی رمیله عراق را به نصف کاهش خواهد داد. شرکت رویال داچ شل توسعه میدان نفتی در خلیج مکزیک را به تأخیر انداخته است. شرکت‌های نفتی روسیه در چارچوب توافق با اوپک میزان نفت تولیدی از چاه‌های نفتی با بازده کم را کاهش داده‌اند. شرکت روس‌نفت اعلام کرد ممکن است ناچار به کاهش 30 درصدی هزینه سرمایه‌ای در سال جاری شود. قیمت پایین نفت موجب کاهش سرمایه در اختیار شرکت‌های نفتی در آفریقا و آمریکای لاتین نیز خواهد شد.

ژئوپلیتیک و مناسبات متقابل: با توجه به تکمیل بودن ذخیره جهانی نفت، تولیدکنندگان باید راه‌هایی برای تضمین پایبندی طرف‌های توافق نفتی به تعهداتشان جهت ایجاد ثبات در بازارهای نفتی بیابند. مناسبات بین تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان نفت اغلب بر اساس منافع خود تنظیم و بندرت به منافع متقابل توجه می‌شود.

با توجه به اینکه کشورها با تنگناهای اقتصادی و سیاسی ناشی از همه‌گیری ویروس کرونا مواجه شده‌اند، مناسبات دوجانبه که ثبات بازار نفت را تقویت کرده اینک در حال بازطراحی است. این بازطراحی، نامعلومی‌های ژئوپلیتیکی جدیدی ایجاد کرده است آن‌هم در زمانی که به مناسبات دوجانبه و چندجانبه قوی‌تری نیاز است.

با افزایش مازاد نفت در بازار، این نگرانی وجود دارد که قیمت پایین نفت می‌تواند موجب بی‌ثباتی بیشتر در مناطق جنگ‌زده شود و این امر بیانگر مرحله جدیدی است که دامنه ژئوپلیتیک قیمت نفت را احیا کرده و احتمالاً چرخه جدیدی از افزایش قیمت ایجاد خواهد کرد.

نتیجه‌گیری: تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان نفت و دولت‌ها خود را در وضعیت جدید و نامعلوم ناشی از همه‌گیری ویروس کرونا یافته‌اند. پیش‌بینی‌ها حکایت از ظهور معماری جدید جهانی دارد که می‌تواند از دیالوگ چندملیتی فعلی و هماهنگی بین تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان نفت پشتیبانی کند. اگرچه این امر سازنده است، اما خیلی خوش‌بینانه به نظر می‌رسد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *