جدیدترین مطالب

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

چشم‌انداز مذاکرات آتش‌بس در غزه

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: پژوهشگر مسائل خاورمیانه گفت: نشست قاهره برای آتش‌بس در غزه بی‌نتیجه پایان یافت و در آستانه یک‌سالگی شروع این درگیری‌ها، همچنان خبری از توافق برای پایان جنگ نیست.

تحلیلی بر دکترین نظامی ژاپن

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ژاپن گفت: روند افزایش بودجه نظامی ژاپن به‌شکلی است که پیش‌بینی می‌شود تا سال 2027 در مقام سوم رشد بودجه نظامی دنیا قرار گیرد، اما این به‌معنای قرار گرفتن این کشور در موقعیت جنگی و نظامی شدید نیست.

عوامل و پیامدهای گسترش تهدیدهای امنیتی در کرانه باختری

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در بحبوحه جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، کرانه باختری نیز «اوضاع ناپایداری» را تجربه می‌کند، به‌طوری‌که در ماه‌های اخیر و به موازت تشدید حملات صهیونیستی علیه غزه، تنش‌ها در این منطقه حساس، روند تصاعدی یافته و «تهدیدهای امنیتی» علیه رژیم صهیونیستی چنان اوج گرفته که محافل امنیتی و اطلاعاتی آن را به‌شدت نگران کرده است.

انتیموان: جبهه جدید جنگ تجاری چین و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اخیرا چین اعلام کرد که از پانزدهم سپتامبر سال جاری میلادی، محدودیت‌هایی را برای صادرات انتیموان خود اعمال می‌کند؛ محدودیت‌های صادراتی شامل شش محصول مرتبط با انتیموان از جمله سنگ معدن انتیموان، فلزات انتیموان و فناوری ذوب و جداسازی طلا – انتیموان می‌شود.

افزایش تعرفه ورود خودروهای برقی عامل تنش جدید بین اروپا و چین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: اخیرا، وزارت بازرگانی چین نسبت به اعمال تعرفه‌های اضافی از سوی اتحادیه اروپا بر خودروهای برقی چینی به سازمان تجارت جهانی (WTO) شکایت کرد. به گفته وزارت بازرگانی چین، این اقدام اروپا، قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) را به شدت نقض کرده و همکاری‌های جهانی در زمینه‌ تغییرات اقلیمی را به چالش می‌کشد. پکن از اتحادیه اروپا خواسته تا به سرعت اقدامات غلط خود را اصلاح و با همکاری یکدیگر هم از ثبات همکاری‌های اقتصادی و تجاری چین – اتحادیه اروپا و هم از زنجیره صنعتی و تامین خودروهای برقی محافظت کنند.

تفاوت انتخاب ترامپ یا هریس برای چین؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: دونالد ترامپ در طول دوران ریاست جمهوری خود در سال های 2016-2020 از مهار فزاینده چین حمایت کرد. لفاظی‌های ضد چینی ترامپ با اقداماتی محدودکننده علیه پکن همراه شد. در واقع اقدام علیه پکن هم توسط قوه مجریه و هم توسط کنگره انجام شد. در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، سیاست ضد چین معتدل‌تر شد اما دامنه آن همچنان گسترش یافت. نتیجه انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا بر ماهیت سیاست ایالات متحده در قبال چین تأثیری نخواهد داشت. با این حال، پیروزی ترامپ می‌تواند وخامت روابط دوجانبه را تسریع کند.

Loading

أحدث المقالات

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

تعطیلی همه مدارس آنروا در نوار غزه

تهران- ایرنا- آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) از تعطیلی همه ۲۰۰ مدرسه ای خبر داد که زیر نظر این آژانس در نوار غزه فعالیت داشتند.

راهبرد جدید یمنی‌ها در قبال اسرائیل/ روزهای سختی در انتظار تل‌آویو و حامیانش است

تهران- ایرنا- یک تحلیلگر مسائل نظامی یمن سخنرانی اخیر رهبر جنبش انصارالله یمن درباره مرحله جدید مقابله با رژیم صهیونیستی را به منزله تحولی راهبردی دانست و از روزهای سختی خبر داد که در انتظار تل آویو و حامیان آن است.

پلوسی: اوضاع غزه «غیرقابل تحمل» است

تهران-ایرنا- نانسی پلوسی رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا  اوضاع غزه را «بشدت غیرقابل تحمل» خواند اما مدعی شد رژیم صهیونیستی حق دارد از خود دفاع کند.

ادعای مقام آمریکایی در مورد تلاش روسیه برای پیروزی ترامپ در انتخابات ۱۵ آبان

تهران – ایرنا – روزنامه واشنگتن پست به‌نقل از یک مقام اطلاعاتی آمریکایی مدعی شد که روسیه با استفاده از هوش مصنوعی و تمرکز بر ایالات‌ رقابتی به دنبال پیروزی رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در انتخابات نیمه پاییز است.

Loading

سیاست خارجی پساکرونا؛ گام‌های ضروری برای ورود به دنیای جدید

شورای راهبردی آنلاین – رصد: همه‌گیری کرونا ویروس در ردیف ظهور تروریسم در دهه 1970 قرار دارد که بدترین تراژدی جمهوری ایتالیا محسوب می‌شود. مردم ایتالیا برای غلبه بر این تراژدی، از خود روحیه فداکاری، شهامت و حس نظم و انضباط نشان دادند. نهادها و جامعه این کشور نیز در مواجهه با شرایط بسیار دشوار، مقاومت چشمگیری به نمایش گذاشتند.

وب سایت شورای روابط خارجی اروپا نوشت: ما در حال جنگ نیستیم، اما در حال نبرد با دشمنی هستیم که به سرزمین ما حمله کرده است. مشاهده این دشمن دشوار است، ردیابی آن سخت است و بسیار سیال، مقاوم و انعطاف پذیر است. سناریوی بلندمدت پسا کرونا کاملا نامعلوم است. منحنی آن به شکل V یا U نخواهد بود، بلکه می‌توان آن را به صورت W یا بدتر ترسیم کرد که با پیشرفت و پسرفت، پستی و بلندی و لحظات بیم و امید همراه است.

همه‌گیری کرونا ویروس بخش قابل توجهی از سرمایه اجتماعی را تحلیل برده است که معرف یک جامعه، از جمله جامعه بین‌المللی، است. آسیب‌های ناشی از این ویروس، افق شخصی و محلی ما را بالاتر برده و به سطح ملی و بین‌المللی گسترش می‌دهد و سرمایه اجتماعی و اعتماد متقابل، یعنی ستون اصلی نظم بین‌المللی را دربرگیرد.

ویروس کووید-19 همه طبقات، خواه فردی خواه جمعی را مبتلا می‌سازد. آسیب این ویروس و اقدامات ضروری برای مهار آن، بسته به مقاومت کلی هر کشور و استحکام اقتصاد فردی و جمعی، اثرات متفاوتی برجای می‌گذارد. در واقع، این ویروس نابرابری‌های اجتماعی- اقتصادی و تنش‌های درون کشورها را تشدید می‌کند.

این ویروس پنجره‌ای رو به آینده گشوده و ما را مجبور می‌سازد تا در مورد الگوهای توسعه و پایداری رشد اقتصادی فعلی تامل کنیم و به عواملی بپردازیم که ساختار همکاری، یعنی زیربنای نظام بین‌المللی پس از جنگ جهانی دوم را تضعیف می کند. تشدید ضدیت با جهانی شدن، دیدگاه‌های محافظتی، تشدید تمایلات استبدادی و خود ارجاعی که زنجیره ارزش و به‌هم پیوستگی را زیر سوال می‌برند و جذابیت فزاینده استبداد که به اشتباه به عنوان رژیمی با ظرفیت تصمیم‌گیری و کارآمدی بیش‌تر جلوه داده می‌شود، همه تهدیدهای نوظهوری هستند که در پی این ویروس بروز کرده‌اند.

در حقیقت، ما وارد «برزخی» شده ایم که «گرامشی» آن را مرحله‌ای اساسی در گذار از دنیای قدیمی در حال مرگ به دنیایی جدید توصیف کرده است. بحران کرونا ویروس به این امر شتاب بخشیده است، اما شالوده‌ها، اصول و قوانین این نظم جدید هنوز ایجاد نشده است.

به همین دلیل و دلایل بسیاری دیگر، لزوم تامل در رابطه بین اخلاق و سیاست خارجی به شدت ضرورت یافته است. جنگ دیدگاه‌ها که امروز ما شاهد آن هستیم، دارای دو بعد داخلی و خارجی است و این ابعاد به هم مرتبط هستند. اکنون وقت آن است که به دنیای آینده پسا کرونا بپردازیم: آیا دنیای پسا کرونا فرصتی برای ایجاد دنیایی عادلانه‌تر، مقاوم‌تر و پایدارتر در اختیار خواهد گذاشت یا مسیری خلاف این طی خواهد کرد؟

شکی نیست که انزواگرایی و ملی‌گرایی افراطی حاکم بر گفتمان عمومی و سیاست‌های خارجی در سال‌های اخیر، بیش از پیش تقویت و تشدید خواهد شد. آشفتگی قالب سیاسی، تنش‌های اقتصادی- اجتماعی، احساسات انسانی، بروز حس بیم و ناامنی در میان مردم و فرصت طلبی برخی نخبگان، زمینه‌ای مساعد برای رشد این انزواگرایی و ملی‌گرایی افراطی فراهم کرده است

باید با جایگزینی دیدگاه هویت ملی و تاکید بر این دیدگاه به میدان جنگ با «مستقل گرایی» رفت. چنین جنگی نباید از ایدئولوژی ملی قرن نوزدهم یا بدتر از آن، قرن بیستم نشات گرفته باشد بلکه باید در هنجارها و نهادها؛ در فرآیندهای دموکراتیک، در آگاهی از مشارکت همه عناصر جامعه در تعریف هویت و در بعد جغرافیایی که در آن، جریان عظیم ایده‌ها، مردم، کالاها و سرمایه‌هایی که یک ملت را طی زمان تعریف و باز تعریف می‌کنند و به‌ویژه از دوره فاجعه آمیز (1945-1914) سرچشمه بگیرد.

اساس سیاست خارجی روابط با «دیگران» یعنی با متحد، خصم، دوست و دشمن است. هویت ملی از طریق تعامل و به‌هم پیوستگی با دیگران ساخته شده و طی زمان تغییر می‌کند. یکی از تفاوت‌های اساسی میان سیستم‌های استبدادی و دموکراتیک دقیقا به همین شالوده‌های تاریخی و حقوقی فرایند شکل گیری هویت ملی مربوط است که پیوسته تکامل یافته و به همه بخش‌های جامعه تسری پیدا می‌کند.

در اوایل هزاره جدید، روبرتو توسانو، دیپلمات بزرگ ایتالیایی، در بررسی سازگاری اخلاق و دیپلماسی، مجموعه‌ای از اولویت‌های سیاست خارجی را بر اساس معیارهای اخلاقی برشمرده که انگار برای شرایط امروز نوشته شده است. اولویت‌های وی، اصول برابری واقعی و همچنین حقوق سیاسی، اقتصادی- اجتماعی را به ما یادآوری کرده و هر نوع مسامحه و مصالحه در امنیت، دموکراسی، حاکمیت قانون و حق بهداشت، سلامت و آموزش را کاملا رد می‌کند.

امروز ما باید این «چک لیست توسانو» را برای جهان پسا کرونا به‌روزرسانی کنیم. در حال حاضر، تاکید بیش‌تر بر تقویت مقاومت اقتصادی- اجتماعی، کاهش نابرابری‌ها، افزایش پایداری، افزایش اقدامات مقابله با تغییرات اقلیمی و حفاظت از مناطق آسیب پذیر سیاره زمین و مردم بی‌پناه در مناطق مختلف جهان، راه پیش روی ماست. وقت آن است که ارزش‌های منبعث از میراث تاریخی و مدنی و نظام دموکراتیک خود را تقویت کنیم که عزت همه انسان‌ها و اصول همبستگی و برابری واقعی را محترم شمرده است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *