جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

ماکرون: اروپا در معرض خطر قریب‌الوقوع قرار دارد

رئیس‌جمهور فرانسه امانوئل ماکرون در مصاحبه با روزنامه «اکونومیست» هشدار داد: اروپا در معرض خطر قریب‌الوقوع قرار دارد و احتمال اعزام نظامی به اوکراین برای مبارزه با روسیه را منتفی ندانست.

انتقاد اردوغان از بی‌تفاوتی غرب نسبت به نسل‌کشی در غزه توسط صهیونیستها

تهران – ایرنا – رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه گفت، این کشور، توقف و افشای نسل‌کشی فلسطینی‌ها در غزه توسط رژیم صهیونیستی را در صدر اولویت های بین المللی اش قرار داده و با وجود فشارهای لابی جهانی صهیونیسم، از این موضع، دست برنخواهد داشت.

لفاظی مقام سابق آمریکا در مورد اقدام تنبیهی اخیر ایران علیه رژیم صهیونیستی

لندن – ایرنا – مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا در تداوم سیاه‌نمایی‌های غرب علیه نقش ایران در منطقه غرب آسیا، عنوان کرد که تهران در پی عملیات نظامی علیه (رژیم) اسرائیل جسورتر شده و درصدد هدایت کشورهای عربی برای پیشبرد اهداف خود در منطقه است.

Loading

اهمیت ژئواکونومی در شرق آسیا

شورای راهبردی آنلاین – رصد: ژئواکونومی می‌تواند ابزاری برای زمامداری باشد، اما همه این قبیل ابزارها مناسب نیست و به‌کارگیری آن‌ها ممکن است برای کشورها و نظام بین‌الملل بی‌ثبات کننده باشد.

فرانز استفان از مجله دیپلمات با رابرت وارد و یوکا کوشینو، پژوهشگران موسسه بین‌المللی مطالعات راهبردی آمریکا درخصوص اهمیت ژئواکونومی در شرق آسیا مصاحبه‌ای داشته که خلاصه آن از نظرتان می‌گذرد.

مجله دیپلمات: تعریف ژئواکونومی چیست و چرا این مفهوم در سال‌ها اخیر در شرق آسیا اهمیت یافته است؟ چگونه ژئوپلیتیک و ژئواکونومی با یکدیگر تعامل دارند؟

رابرت وارد و یوکا کوشینو: ادوارد لوتواک در مقاله‌ای در سال 1990 تحت عنوان “از ژئوپلیتیک به ژئواکونومی؛ منطق مناقشه و قواعد تجارت” گفت: شیوه‌های تجارت جایگزین شیوه‌های نظامی شده است، یعنی سرمایه در اختیار بجای قدرت آتش، نوآوری غیرنظامی بجای پیشرفت‌های نظامی – فنی و نفوذ در بازار بجای پادگان‌ها و پایگاه‌ها.

ژئواکونومی در تعریفی موسع به معنای به‌کارگیری قدرت اقتصادی برای دست‌یابی به اهداف راهبردی سیاست خارجی است. با توجه به اینکه ژئواکونومی از ابزارهای نظامی بهره نمی‌گیرد از ژئوپلیتیک محدودتر است، اما از حیث دامنه گسترده‌تر از مرکانتیلیسم است.

ژئواکونومی در شرق آسیا به‌واسطه ظهور چین و از زمان عضویت این کشور در سازمان تجارت جهانی در سال 2001 اهمیت یافته است.

علاوه‌بر افزایش هزینه‌های نظامی چین، این کشور اساساً یک قدرت ژئواکونومی است و از ارتباطات اقتصادی با همسایگانش برای دست‌یابی به اهداف سیاسی بهره می‌گیرد. یک نمونه از این امر، وقفه در صادرات فلزهای معدنی کمیاب از چین به ژاپن در سال 2010 است. این امر ناشی از تنش‌های دو کشور بر سر ادعاهای سرزمینی در خصوص جزایر دیائو (سنکاکو) بود. مثال دیگر اختلاف بین کره‌جنوبی و چین بر سر تصمیم سئول به استقرار سامانه موشکی تاد است. پکن از ابزار اقتصادی، ازجمله تحریم کالاهای کره‌ای جهت منصرف ساختن کره‎جنوبی برای استقرار موشک تاد استفاده کرد.

مجله دیپلمات: گفته می‌شود ژئواکونومی نوعی جنگ، اما با ابزارهای دیگر است. کارل فون کلاوزویتس گفت جنگ ادامه سیاست با ابزارهای دیگر است. آیا با این نظر موافقید؟

رابرت وارد و یوکا کوشینو: موسع‌ترین تعریف ژئواکونومی به معنای به‌کارگیری قدرت اقتصادی برای دست‌یابی به اهداف راهبردی است. درهم‌تنیدگی فزاینده اقتصاد جهانی از دهه 1990، به‌کارگیری قدرت اقتصادی را تسهیل کرده است. در حال حاضر ابزارهای اقتصادی محور تلاش‌ها برای اعمال فشار بین کشورها است. جنگ تجاری آمریکا – چین، مثال خوبی در این خصوص است.

در استراتژی امنیت ملی سال 2017، آمریکا بر این نکته تاکید شد که امنیت اقتصادی امنیت ملی است، اما برای توصیف ژئواکونومی از حیث اینکه جنگ است، اما با ابزارهای دیگر در حقیقت نادیده گرفتن ظرافت‌های اقتصادی برای زمامداری است. فرق بین استفاده از ابزارهای اقتصادی برای رقابت و استفاده از این ابزارها برای نفوذ مهم است. ژئواکونومی برخلاف جنگ ضرورتاً مخرب نیست، چراکه مدیریت اقتصادی می‌تواند شامل نفوذ در دیگر کشورها از طریق مشوق‌های اقتصادی و تهدید به فشار اقتصادی بدون وارد ساختن خسارت اقتصادی باشد.

مجله دیپلمات: ابزارهای عمده کشورها برای اجرای ژئواکونومی کدامند؟ کدام کشور در شرق آسیا بیشترین ابزارهای اقتصادی را در اختیار دارد؟

رابرت وارد و یوکا کوشینو: برای بررسی به‌کارگیری ژئواکونومی در شرق آسیا باید از چین آغاز کنیم. چین اساساً یک قدرت ژئواکونومی است. چین برخلاف شوروی سابق علاقه اندکی برای برقراری نظام سیاسی خود در دیگر کشورها دارد؛ اما از دیگر کشورها می‌خواهد نظر پکن درباره جهان را تایید کنند. مسیرهای چندگانه ابتکار یک کمربند یک راه (دریایی، دیجیتالی و حتی هوایی)، شریان‌هایی هستند که از این طریق اعتبارهای مالی، سرمایه‌گذاری و نفوذ چین می‌تواند جریان یابد. ابتکار یک کمربند یک راه در بستر ژئواکونومی مهم و اولین بار است که رهبران چین دیدگاه اقتصادی طراحی کرده‌اند که جهانی و یکپارچه است. هدف از یکپارچگی ابتکار یادشده ایجاد اکوسیستم اقتصادی چین‌محور است که بتواند سلطه مالی جهانی آمریکا را دور بزند.

چین تنها کنش‌گر در منطقه شرق آسیا با قدرت ژئواکونومی نیست. ژاپن سومین اقتصاد بزرگ جهان است و استفاده از اهرم ژئواکونومی خود به شیوه‌های جدید را آغاز کرده است. ژاپن نیز راضی به به‌کارگیری ابزارهای اقتصادی بوده است. ژاپن از دور دوم نخست‌وزیری آبه در سال 2012 از ابزارهای اقتصادی استفاده کرده و ایجاد محدودیت در صادرات عناصر شیمیایی حیاتی برای صنایع نیمه هادی کره‌جنوبی در اواسط سال 2019، نمونه‌ای از به‌کارگیری فشار اقتصادی برای اهداف سیاسی در شرق آسیا است.

مجله دیپلمات: آیا خروج آمریکا از مشارکت ترانس‌پاسیفیک بر ژئواکونومی شرق آسیا تاثیر گذاشته است؟ آیا ژئواکونومی در این منطقه ناشی از رقابت راهبردی بین چین و آمریکا و متحدانش است؟

رابرت وارد و یوکا کوشینو: با خروج آمریکا از مشارکت ترانس‌پاسیفیک، این پیمان در اواخر سال 2018، با عنوان مشارکت ترانس‌پاسیفیک جامع و مترقی مجدداً متولد شد که دستاورد عمده سیاست خارجی ژاپن بود. این پیمان تلاش ژاپن برای حفظ نظم اقتصادی قانون‌محور موجود است، آن هم در زمانی که بلاتکلیفی رو به رشدی در ارتباط با تعهد منطقه‌ای آمریکا وجود دارد.

مشارکت ترانس‌پاسیفیک جامع و مترقی در خدمت قدرت اقتصادی ژاپن است و مهم‌تر اینکه به توکیو به عنوان بزرگ‌ترین عضو توسعه‌یافته نقش وضع‌کننده مقررات در پیمان یادشده می‌دهد. راهبرد ژاپن در ارتباط با مشارکت جامع منطقه‌ای نیز اینگونه است که چین عضو آن است.

کشورهای عضو آ.سه.آن حوزه مهمی برای رقابت ژئواکونومی بین آمریکا و چین هستند. این امر بیانگر اهمیت راهبردی منطقه یادشده از حیث مسیرهای دریایی و وسعت بازار این کشورها است.

مجله دیپلمات: آیا مناسب است ژئواکونومی را همانند ژئوپلیتیک بازی با حاصل جمع صفر دسته‌بندی کنیم؟ آیا تاکید بیش از حد سیاستمداران بر ابزارهای ژئواکونومی خطر جدایی سیاسی و اقتصادی بین شرکای تجاری (مثل ژاپن و چین) را بیشتر خواهد کرد؟

رابرت وارد و یوکا کوشینو: ژئواکونومی می‌تواند ابزار ظریف زمامداری باشد. ژاپن همانند بسیاری از قدرت‌های عمده به‌واسطه چنددستگی نظم چندجانبه قانون‌محور احساس بی‌ثباتی می‌کند. ژاپن به نظام تجاری جهانی مقررات‌محور وابسته است که اقتصادهای کوچک‌تر را در برابر ادعاهای بازی با حاصل جمع صفر قدرت‌های بزرگ‌تر حفاظت می‌کند. ژاپن تلاش می‌کند همکاری چندجانبه با کشورهایی را گسترش دهد که نگرش‌های مشابه دارند.

تمامی ابزارهای ژئواکونومی مناسب نیستند و به‌کارگیری آن‌ها می‌تواند مخرب باشد. تبدیل کردن سیاست تجاری به سلاح توسط آمریکا از سال 2018، به‌ویژه علیه چین و تشدید تنش تجاری بین آمریکا و چین موجب کاهش رشد اقتصادی جهانی در سال 2018 شد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *