جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

کمبود شدید سرباز در اوکراین

«ولودمیر اولنیک» نماینده پیشین پارلمان اوکراین، کمبود سرباز را مهمترین چالش پیش‌روی کشورش در مسیر جنگ با روسیه دانست و گفت که ارائه مهمات به کی‌یف از سوی غرب نمی‌تواند این وضعیت را جبران کند.

وخامت اوضاع ارتش اوکراین در میدان نبرد با روسیه

فرمانده نیرو‌های زمینی ارتش اوکراین ضمن هشدار نسبت به وخامت اوضاع ارتش این کشور در میدان نبرد با روسیه گفت: اعضای ناتو از وضعیت دشوار عملیاتی و راهبردی اوکراین در میدان نبرد مطلع هستند.

Loading

چشم‌انداز جنگ و صلح در دوره کرونا

شورای راهبردی آنلاین – رصد: شیوع ویروس کرونا چه تاثیری بر منازعات داخلی و بین‌المللی خواهد داشت؟ ایجاد آتش‌بس‌هایی به منظور رساندن کمک‌های انسان‌دوستانه یا کم کردن تحریم‌‌های بین‌المللی، همگی سناریوهای جدیدی در رابطه با جنگ و صلح پدید خواهند آورد. همچنانکه در افغانستان، لیبی یا ونزوئلا درگیری‌ها در حال تغییر شکل دادن هستند.

وب سایت مرکز مطالعات امور بین‌الملل بارسلونا در یادداشتی نوشت: چهار روز بعد از سونامی دسامبر 2004 جدایی‌طلبان مسلح اندونزی برای عملیات بین‌المللی بشردوستانه اعلام آتش‌بس کردند. این آتش‌بس که بین دولت و شورشی‌ها انجام شد، مسیر حرکت به سمت قرارداد صلح اوت 2005 را هموار کرد. سونامی نه تنها فضایی برای گفتگو ایجاد کرد، بلکه رویکرد بازیگران را نیز متحول کرد. همان‌طور که بعدها، ایرواندی یوسف، فرمانده سابق شورشی‌ها گفت، بعد از سونامی، دو طرف درگیری بیشتر همدیگر را درک کردند.

امروز شیوع ویروس کرونا دارای تاثیرات شگرفی بر منازعات در جهان دارد. عدم اطمینان در مورد آینده همه سیاستمداران و فرماندهان منازعات را درگیر کرده است. در واقع، این ویروس انگیزه‌های اصلی، اهداف و حتی جهان بینی این افراد را تغییر داده و سناریوهای جدیدی در مورد جنگ و صلح به آن‌ها ارائه می‌دهد.

شاید تنها سناریویی که این ویروس آن را قابل پیش‌بینی کرده است، این باشد که این بیماری اغلب کشورها مخصوصا کشورهای جنوب را با بحران اقتصادی تهدید می‌کند. با کم اهمیت شدن منازعات برای بازیگران محلی و بین‌المللی این سوال پیش می‌آید که آیا تصمیم‌گیران این منازعات را متوقف می‌کنند یا از این فرصت برای رسیدن به اهداف خود استفاده خواهند کرد.

در افغانستان، ویروس کرونا همزمان با انتخابات پرمناقشه ریاست جمهوری افغانستان و مذاکرات آمریکا با طالبان شیوع پیدا کرد. در 23 مارس در حالی که این ویروس شدیدا آمریکا و اروپا را درگیر کرده بود، مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که به خاطر انتخابات پرمناقشه، آمریکا یک میلیارد دلار از کمک‌های خود به افغانستان را لغو می‌کند و نیروهای خود را به شرط توافق با طالبان از افغانستان خارج خواهد کرد.

اگرچه تصمیم آمریکا به عنوان یک اقدام سیاسی در سال انتخابات افغانستان که دنیا نیز با بحران اقتصادی دست به گریبان است، قابل فهم است؛ اما در یک مقیاس بزرگ‌تر شیوع ویروس کرونا در افغانستان می‌تواند به اندازه‌ی زیادی وحشتناک باشد.

اکنون سوال این است که تصمیم‌گیران سیاسی افغانستان چگونه به این سناریو نگاه خواهند کرد. اگرچه طالبان احتمالا عدم درگیری آمریکا در افغانستان را یک پیروزی برای خود تلقی می‌کند؛ اما به دلیل شیوع ویروس کرونا، فرماندهان طالبان باید اجازه دهند تا کمک‌های انسان‌دوستانه به بخش‌های مختلف افغانستان که تحت کنترل طالبان است ارسال شوند و به این خاطر باید آتش‌بس شکل بگیرد. در همین چهارچوب احتمال اینکه بازیگران طرفدار صلح در دولت و همچنین در داخل طالبان به مذاکرات صلح بین الافغانی امیدوار باشند، بسیار زیاد است.

در لیبی، بازیگران بین‌المللی از هر گونه مذاکره برای صلح ناامید شده‌اند و خواهان آتش‌بس کرونایی شده‌اند. بعد از مدت‌ها بالاخره در 25 مارس دولت لیبی اعلام کرد که اولین مورد از ابتلا به کرونا کشف شده است. به دلیل مسافرت زیاد مردم لیبی به اروپا احتمال آن وجود دارد که تعداد مبتلایان بسیار زیادتر باشد.

آخرین موضوعی که در لیبی باعث ایجاد بحث‌های زیادی شد مزدوران سوری بودند. نیروهای جنگجوی سوری نخستین بار توسط ترکیه به لیبی فرستاده شدند تا از دولت وفاق ملی در برابر حملات نظامی خلیفه حفتر به طرابلس حمایت کنند، اما اخیرا، دولت مستقر لیبی در طرابلس ادعا کرده است که نیروهای سوری که برای حمایت از حفتر در لیبی حضور دارند موجب شیوع بیشتر ویروس کرونا در این کشور می‌شوند.

با شدت گرفتن جنگ نیابتی در لیبی ممکن است یک سناریوی جدید شکل بگیرد. دولت وفاق ملی و حفتر شاید به خاطر فشارهایی که از بیرون به آن‌ها وارد می‌شد در حال چاپلوسی برای دریافت کمک‌های بین‌المللی هستند. این اقدام شاید موجب رسیدن مقداری کمک‌های بین‌المللی باشد، اما به هیچ وجه دست از حمایت از گروه‌های مورد حمایت‌شان در لیبی برنخواهند داشت. حداقل آن‌ها در این مدت برای اقدامات تهاجمی بعدی آماده خواهند شد.

در ونزوئلا، تهدید ویروس کرونا یه یکی از شدیدترین بحران‌های انسانی تبدیل شده است. نیکولاس مادورو که مدتی قبل صندوق بین‌المللی پول را استعمار وحشی نامیده بود، اخیرا از این صندوق درخواست وام اضطراری کرده است. در حالی که ونزوئلا هنوز مبتلای زیادی ندارد، اما مادورو میزان تاثیر این ویروس را به خوبی درک کرده است و شاید این بحران را یک فرصت می‌داند.

بعد از آنکه صندوق بین‌المللی پول درخواست وام او را رد کرد، در 26 مارس مادورو از مخالفان داخلی خود خواست تا برای مقابله با ویروس کرونا، یک گفتگوی ملی شکل بگیرد. فرمانداران و شهرداران از گروه مخالفان هم اکنون در حال همکاری با یکدیگر هستند. هفته گذشته نیز کلمبیا، یکی از قوی‌ترین متحدان آمریکا برای برکنار کردن مادورو از قدرت، به‌طور غیرمستقیم و از طریق سازمان بهداشت جهانی در حال همکاری با دولت ونزوئلا برای مبارزه با ویروس کرونا است.

در چنین شرایطی، آیا ویروس کرونا خواهد توانست شرایط بهتری برای بازیگران ونزوئلا ایجاد کند؟ مادورو هم اکنون می‌تواند از این فرصت استفاده کند و زندانیان سیاسی را آزاد کند. مجلس کشور را به شرایط عادی برگرداند و با برقراری ارتباط بهتر با بازیگران بین‌المللی با این بحران مبارزه کند. از طرف دیگر، مخالفان می‌توانند با همکاری با آمریکا به منظور مبارزه با این ویروس تحریم‌ها را کاهش دهند. اقدامات این چنینی رسیدن به یک توافق جامع را تسهیل خواهد کرد.

در نهایت چه سناریویی برای این منازعات و دیگر منازعات شکل خواهد گرفت که ممکن است موجب تعجب ما شود. درست مانند زندگی عادی ما، این منازعات در حال تغییر شکل دادن و تحول هستند. این مسئولیت سیاست‌مداران، میانجی‌ها، رهبران جامعه و دیگران است تا از این خاصیت تحول‌ساز ویروس کرونا برای ایجاد صلح تلاش کنند. خواه ایجاد آتش‌بس برای رساندن کمک‌های بشر دوستانه باشد و یا کم کردن تحریم‌های بین‌المللی. در هر صورت ما باید بدانیم اقداماتی که انجام آن‌ها امروز ممکن شده‌اند قبلا امکان انجام آن‌ها وجود نداشته است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *