جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

فرصت ۱۹۳ میلیارد دلاری منابع تجدیدپذیر در آفریقا

بنا بر یافته‌های یک مطالعه جدید، کشورهای جنوب صحرای آفریقا، فرصتی ۱۹۳ میلیارد دلاری برای سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و گذار انرژی تا سال ۲۰۳۱ فراهم می‌کنند که بازدهی آن، نسبت به اروپا و آمریکا، چند برابر است.

۵ دلیل هشدار پوتین نسبت به نفوذ اروپا در قفقاز

پوتین در هشدارهای خود به اتحادیه اروپا، به طور خاص بر خطرات ناشی از افزایش نفوذ اروپا در قفقاز تأکید کرده است. این هشدارها نشان‌دهنده نگرانی‌های روسیه از تضعیف موقعیت استراتژیک خود در این منطقه است.

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

در روزهایی که مسعود پزشکیان خود را برای ورود به پاستور آماده می‌کند، گزارش‌های ضد‌و‌نقیض رسانه‌ای درباره آمادگی دولت جو بایدن در جهت مذاکره با تهران برای احیای توافق هسته سال ۲۰۱۵ مطرح شده است. دراین‌باره روزنامه کویتی الجریده به نقل از منابع خود مدعی شد «نمایندگان طرف آمریکایی سه‌شنبه گذشته به ایرانی‌ها ابلاغ کرده‌اند که دولت جو بایدن آماده گفت‌وگو برای بازگشت سریع به توافق هسته‌ای امضاشده در سال ۲۰۱۵ میلادی پس از واردکردن اصلاحات ساده در آن است».

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

جلال میرزایی در یادداشتی می نویسد: انکارکردنی نیست که در سال‌های اخیر برخی رهبران جوان در کشورهایی نظیر اتریش، سوئد، نیوزیلند و کانادا روی کار آمده‌اند اما این اتفاق در روندی عادی بوده و جوان‌بودن معیار انتخاب نبوده است، کمااینکه در همین کشور‌ها در دو سال اخیر دوباره شاهد انتخاب رهبران مسن‌تر و باتجربه‌تر از سوی اکثریت مردم بوده‌ایم.

قمار بزرگ مکرون در فرانسه/ ناکامی لوپن به نگرانی‌ها پایان داد/ امکان اتحاد احزاب مخالف علیه راست افراطی

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پارلمان جدید هنوز تشکیل نشده که ببینیم از میان این پارلمان چه کسی می‌تواند نخست‌وزیر فرانسه باشد. اما آن نگرانی که وجود داشت که راست افراطی به رهبری لوپن پست نخست‌وزیری را به دست بیاورد، عملی نشد.

Loading

کرونا و خطر پسرفت شاخص‌های توسعه در جنوب و شرق آسیا

شورای راهبردی آنلاین – رصد: در چند دهه گذشته آسیای در حال توسعه با وجود بحران مالی، بلایای طبیعی بی‌شمار و بیماری‌های همه گیر، در مبارزه با فقر پیشرفت کرد. در سال 2011 در آسیای جنوبی فقر شدید با درآمد زیر 1.90 دلار در روز تعریف شد و از رقم 47 درصد در سال 1990 به زیر 10 درصد در سال 2018 رسید و احتمالا تا 2039 به زیر پنج درصد خواهد رسید.

ایجی چیبر، متخصص اقتصاد، سیاست و دیپلماسی در یادداشتی که اندیشکده شورای آتلانتیک منتشر کرد، نوشت: تردیدی نیست که این یک دستاورد قابل توجه است، اما این نبرد هنوز به پایان نرسیده است، زیرا دیگر معیارهای فقر- خط فقر ملی- نشان می‌دهد که حدود 25 درصد مردم در فقر به سر می‌برند. شاخص فقر چند بعدی که دانشگاه آکسفورد با همکاری برنامه توسعه سازمان ملل تهیه کرده است و دسترسی مردم به مسکن، بهداشت، آب و سلامت و آموزش آنها و نه فقط درآمدشان را در نظر می‌گیرد، نشان می‌دهد که یک سوم جمعیت آسیای جنوبی همچنان از این موارد ابتدایی محروم هستند.

اما چیزی که نمی‌توان منکرش شد، این است که در سی سال گذشته، جنوب آسیا با وجود قدرت داشتن نهادهایی دولتی که طبق شاخص‌های حکمرانی بانک جهانی عموما نهادهایی ناکارآمد بوده‌اند، در زمینه درآمد ناخالص ملی، کاهش فقر و افزایش امید به زندگی و آموزش، پیشرفت‌های قابل توجهی داشته است.

این پیشرفت در شاخص توسعه انسانیِ برنامه توسعه سازمان ملل درج شده است.

چین و هند، دو اقتصاد بزرگ آسیا نیز شاهد بهبود در شاخص توسعه انسانی بوده‌اند، هر دو کشور بالای 50 درصد بهبود داشته‌اند. نپال که میان این دو غول آسیایی تحت فشار قرار دارد، با وجود رشد آهسته در تولید ناخالص داخلی، دولت ضعیف و تحمل دوره‌هایی از جنگ داخلی، حتی بهتر عمل کرده و از سال 1990 تا سال 2018 رشد 52.4 درصدی را نشان داده است. سریلانکا کمترین افزایش را در شاخص توسعه انسانی در جنوب آسیا داشته است. جنگ داخلی و حضور دولتی ناکارآمد مانع پیشرفت این کشور شده، اما سریلانکا با احیای صلح و سطوح بالای آموزشی و بهداشتی می‌تواند رشدی سریع‌تر داشته باشد و شاخص توسعه انسانی را در جهت رسیدن به سطوحی که در جهان توسعه یافته دیده شده است، بهبود بخشد.

هند در شاخص توسعه انسانی پیشرفتی مستمر داشته است. 10 ایالت این کشور با جمعیتی بالغ بر 320 میلیون شاخص بالای توسعه انسانی دارند؛ یعنی اگر این ایالت‌‌ها کشورهایی مستقل بودند، در رتبه‌بندی جهانی بسیار بالاتر از باقی کشورها جای می‌گرفتند.

در حالی که امتیازات شاخص توسعه انسانی در کل افزایش داشته، اما در دهه گذشته به ویژه در کشورهایی مانند افغانستان، پاکستان و نپال، آهستگی نگران‌کننده‌ای وجود داشته است، با این حال بنگلادش نه تنها رشد درآمدش را افزایش داده، بلکه به دلیل بهبود مراقبت‌های بهداشتی و تمرکز بر آموزش دختران پیشرفتی عظیم در زمینه امید به زندگی داشته است. پیشرفت بنگلادش با وجود داشتن دولتی ناکارآمد، مرهون جامعه و سازمان‌های مردم نهاد در این کشور بوده است.

پاکستان و تا حدودی هند باید توجه بیشتری به سلامت و آموزش نشان دهند. شاخص توسعه انسانی این کشورها پایین تر از رتبه درآمد ناخالص ملی آنها است. بنگلادش، نپال و سریلانکا، برعکس، شاخص توسعه انسانی‌شان بالاتر از رتبه درآمد ناخالص ملی آنها بوده است. در کل کشورهای شرق آسیا به استثنای ویتنام، در شاخص توسعه انسانی رتبه‌های بالاتری در مقایسه با درآمد ناخالص ملی دارند و پیشرفت‌های اساسی در خصوص شاخص‌های کارآمدی دولت داشته‌اند.

 

افزایش نابرابری مانعی اساسی در پیشرفت توسعه انسانی و ریشه کنی فقر در جنوب آسیا است.

در حال حاضر شیوع بیماری کووید-19 ممکن است تمامی پیشرفت‌هایی را که تا کنون در این مناطق حاصل شده، متوقف کند و میلیون‌ها تن را دوباره به فقر بازگرداند. در نوامبر 2019 شاخص امنیت سلامت جهانی نشان داد که هیچ کشوری به قدر کافی برای رویارویی با بیماری‌های همه گیر آمادگی ندارد و هر کشوری شکاف‌های مهمی دارد که باید به آنها رسیدگی کند. حتی کشورهایی مانند آمریکا و انگلیس و اسپانیا و ایتالیا که شاخص امنیت سلامت جهانی بالایی دارند، قادر نیستند از عهده بحران ویروس کرونا برآیند. چین که منشاء این بیماری بود، رتبه شاخص امنیت جهانی 48.2 را دارد. تمامی کشورهای جنوب آسیا امتیازات پایین‌تری دارند و این امر نشان می‌دهد که در صورت شیوع ویروس کرونا در این منطقه ، تاثیراتش بسیار مخرب خواهد بود. به نظر می‌رسد که فقط تایلند و تا حدودی مالزی در این خصوص قابلیت‌های بهتری دارند، اگرچه هنوز هم این قابلیت‌ها برای غلبه بر این بیماری ناکافی است.

آنفولانزای اسپانیایی در سال 1918 ظاهرا حدود 20 میلیون نفر را در جنوب آسیا کشت که حدود 40 درصد از حدود 50 میلیون مرگ گزارش شده در سراسر جهان را شامل می‌شد. هنوز تعداد مبتلایان به کرونا در جنوب آسیا بسیار پایین است اما این رقم به سرعت در حال افزایش است. شانس شیوع گسترده با توجه به نظام‌های بهداشتی ضعیف و ازدحام جمعیت در آنها بسیار بالا است. اگر کووید -19 به سرعت تحت کنترل قرار نگیرد، با وجود همه پیشرفت‌هایی که در حوزه پزشکی و مراقبت‌های بهداشتی از سال 1918 تا کنون حاصل شده، ممکن است تعداد مرگ ‌و میر به سرعت افزایش یابد. دولت‌ها با اعمال قرنطینه، اختصاص بودجه بیش‌تر برای امر سلامت و بسته‌های مالی و پولی برای حمایت از زندگی اقتصادی به این بیماری پاسخ می‌دهند اما با وجود شبکه‌های ضعیف ایمنی اجتماعی، میلیون‌ها تن دوباره به فقر باز خواهند گشت. ممکن است چنین روندی شروع شده باشد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *