جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

توافق ایلان ماسک با موتور جست‌وجوی چینی

تهران- ایرنا- دستاورد مهم سفر «ایلان ماسک» مالک شرکت تسلا به چین، توافق با شرکت جستجوی اینترنتی بایدو، برای بهره گرفتن از داده‌های نقشه این شرکت برای فناوری کمک‌راننده در بزرگترین بازار خودرو جهان است.

پیشبرد ارتقای همکاری‌های آبی ایران و سوریه در حاشیه کنفرانس بین‌المللی آب بغداد

دمشق- ایرنا- «محمد جوانبخت» معاون وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران و «حسین مخلوف» وزیر منابع آب سوریه، امروز (دوشنبه) در حاشیه چهارمین کنفرانس بین المللی آب بغداد دیدار و در ارتباط با توسعه همکاری ها در این زمینه گفت وگو کردند.

تداوم سرکوب دانشجویان در آمریکا؛ ده‌ها دانشجو در دانشگاه ویرجینیا دستگیر شدند

سرکوب جنبش دانشجویی «همبستگی با مردم غزه» که در آمریکا از سوی پلیس این کشور و با همکاری برخی مسوولان دانشگاه‌ها ادامه دارد و پلیس ده‌ها نفر را در داشنگاه تکنیک ویرجنیا دستگیر کرده است.

Loading

راهبرد اروپا در عصر بلاتکلیفی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اتحادیه اروپا باید خود را با جهان بدون نفوذ غرب یا عصر جدید نامعلومی وفق دهد. رشد و گسترش تجارت چندجانبه عادلانه بتدریج باید شامل مولفه‌های بیشتری از حاکمیت قانون برای انجام تجارت شفاف‌تر و کمتر منازعه‌آمیز باشد.

مایکل بارفود در مطلبی که اندیشکده دوستان اروپا منتشر کرد، نوشت: دونالد ترامپ در سه سال ریاست جمهوری خود چندجانبه‌گرایی را تضعیف ساخته است. سیاست ترامپ در زمینه تغییرات آب و هوایی، مهاجرت، تجارت، عقب‌نشینی نیروهای آمریکا و ابهام در اتحاد دفاعی حاکی از آن است که وی آشکارا کاهش هزینه‌ها را ترجیح می‌دهد.

از سوی دیگر سنگ بنای سیاست انحادیه اروپا تقویت و گسترش همکاری بین‌المللی بوده است. منافع اتحادیه اروپای باز و لیبرال در حفظ چندجانبه‌گرایی است. آیا اتحادیه اروپا می‌تواند نقش پیشرو در تشکیل اتحادها برای فعال‌سازی مجدد و حتی اصلاح ساختارهای چندجانبه ایفا نماید؟

چنانچه ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری 2020، مجدداً انتخاب شود، احتمالاً فاصله گرفتن تدریجی وی از چندجانبه‌گرایی شتاب خواهد گرفت. این بار برخلاف سال 2016، اروپا باید آماده باشد. حتی اگر نامزد حزب دمکرات در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود، خسارات وارده در دوره ترامپ ضرورتاً جبران نخواهد شد.

 

عوامفریبی در سیاست و حکومت آمریکا در دوره ترامپ

برای سال‌ها عوامفریبی در سیاست و حکومت آمریکا سایه خواهد انداخت. سیاست حمایت‌گرایی در حزب دمکرات بسیار گسترده است. حتی رئیس جمهور معتدل از حزب دمکرات نسبت به کنار گذاشتن سیاست‌های ترامپ به‌واسطه ترس از انتخابات میاندوره‌ای و روی کار آمدن ترامپ بعدی محتاط خواهد بود.

صرفنظر از نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 آمریکا، اتحادیه اروپا باید از دستورکار جهانی لیبرال حمایت و پشتیبانی کند. اقدامات باید شامل تغییرات آب و هوایی و تجارت، ازجمله تجدید ساختار سازمان تجارت جهانی باشد.

از سوی دیگر اتحادیه اروپا باید بتدریج از اتکای به آمریکا در زمینه دفاعی فاصله بگیرد و این اقدام را با خرید و تهیه تجهیزات نظامی حتی در داخل ناتو شروع نماید. در موضوعات و مسائلی همچون اطلاعات، باید جنجال برپاشده توسط آمریکا با طرح دغدغه نسبت به دسترسی واشنگتن به اطلاعات سری اروپایی‌ها از طریق غول‌های فناوری آمریکا مقابله کرد.

 

حمایت انگلیس پسابرگزیت از چندجانبه گرایی

با نهایی شدن برگزیت، اتحادیه اروپا یک حامی مهم برای چندجانبه‌گرایی و لیبرالیسم را از دست می‌دهد، آیا واقعاً اینگونه است؟ انگلیس بزودی پی خواهد برد که چقدر برای انجام توافق‌های تجاری نه فقط با اتحادیه اروپا، بلکه با بقیه جهان کوچک است. چنانچه تنها یک موضوع وجود داشته باشد که انگلیس در خارج از اتحادیه اروپا همچنان از آن حمایت خواهد کرد، آن موضوع چندجانبه‌گرایی است.

ارزش‌های انگلیس مشخص خواهد ساخت که این ارزش‌ها همسو با ارزش‌های جریان‌های اصلی اروپایی است. انگلیس با خطر از دست دادن کنترل مواجه است، چنانچه به ابتکارهای اروپایی برای حفظ و اصلاح چندجانبه‌گرایی ملحق نشود. کار با فرانسه و کشورهای اروپایی عضو غیردائم شورای امنیت سازمان ملل متحد محل خوبی برای شروع این همکاری است. فعال‌سازی مجدد سازمان تجارت جهانی و رسیدگی به تغییرات آب و هوایی، موضوع دیگری برای همکاری است. انگلیس نشان داده است که مواضعش در ارتباط با مسائل و موضوعاتی همچون توافق هسته‌ای با ایران و نقش و جایگاه شرکت هوآوی در نسل پنجم شبکه تلفن همراه به اروپایی‌ها نزدیکتر است تا به آمریکا.

در ارتباط با قدرت‌های غیرلیبرالی همچون روسیه و چین، اتحادیه اروپا باید از قدرت اقتصادی و رویکرد نرم خود برای مهار حملات سایبری و دست‌اندازی آن‌ها به هنجارهای داخلی استفاده کند. تجارت هم برای مسکو و هم برای پکن مهم و کلیدی است. اتحادیه اروپا همچنین باید خود را برای انجام مذاکرات بر سر مراودات تجاری متوازن‌تر با چین آماده سازد.

اگر قرار باشد اتحادیه اروپا توافق تجاری با آمریکا منعقد کند و چنانچه قرار باشد آمریکا مجدداً به پیمان مشارکت ترانس پاسیفیک ملحق شود، مجموع قدرت چانه‌زنی و مذاکراتی آن‌ها 70 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل خواهد داد. مجموع قدرت مذاکراتی و چانه‌زنی اتحادیه اروپا و آمریکا را با قدرت 20 درصدی چین مقایسه کنید. چنین قدرتی می‌تواند چین را برای ورود به موافقت‌نامه‌های چندجانبه جدی نه موافقت‌نامه‌های تجاری دوجانبه مجاب سازد.

اتحادیه اروپا باید به‌طور مستمر مشوق رهیافت‌های سبز در مناسبات اقتصادی با چین و روسیه باشد و چنین رهیافت‌هایی را برجسته سازد.

کشورهای بسیار علاقمند به تجارت آزاد همچون ژاپن، اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا موسوم به آ. سه. آن، کانادا و مکزیک متحدان یکدیگر هستند. اتحادیه اروپا باید برای جلب متحدان وفادار به دستورکار خود تلاش کند، وقتی که موضوعات انفرادی مطرح می‌شود.

وحدت اروپا بزرگترین چالش هم برای کشورهای عضو اتحادیه اروپا و هم در میان شهروندان آن است. نظرات واگرا بین 27 کشور عضو اتحادیه اروپا بر موضوعات و مسائل مهم مرتبط با سیاست خارجی اتحادیه، ازجمله در ارتباط با لیبی، گسترش اتحادیه در منطقه بالکان، مهاجرت، مناسبات با روسیه، ترکیه و چین و نیز دفاع اروپایی تاثیر می‌گذارد.

 

شروع تقویت چندجانبه‌گرایی از داخل اتحادیه اروپا

جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و همکارانش در کمیسیون اروپا باید بر تعدادی از موضوعات در حوزه سیاست خارجی اتحادیه اروپا متمرکز شوند که اتحادیه اروپا می‌تواند در آن موضوعات تاثیرگذار باشد. این موضوعات شامل مناسبات با آمریکا، چین، روسیه و مناطق بحرانی در خاورمیانه است.

البته اتحادیه اروپا باید اصول داخلی‌اش را حفظ کند. در حالی که امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه دیدگاه‌های جسورانه‌ای را مطرح می‌سازد، این دیدگاه‌ها و پیشنهادات بدون همکاری و مشارکت دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا، به‌ویژه آلمان به ثمر نخواهد نشست.

تقویت و گسترش چندجانبه‌گرایی باید از داخل آغاز شود. نهادها و رهبران اروپایی باید پی ببرند که اشتباه برگزیت چه بود و از فرصت‌هایی فراتر از مواقع انتخابات بهره گیرند. وقتی موتور محور آلمان – فرانسه خوب کار می‌کند، اتحادیه اروپا باید نقطه قوت برای دفاع از مقررات بین‌المللی را پیدا کند. قدرت اقتصادی و تجاری نرم اتحادیه اروپا برای انجام توافق و به‌روزرسانی ساختارهای سازمان تجارت جهانی همچنان مهم است، حتی اگر ما وارد دوره پساغربی شده ‌باشیم.

همانگونه که اولویت‌های دفاعی به سمت امنیت داده‎ها تغییر می‌کند، اروپا باید برای پذیرش مسئولیت در دفاع از خودش، ازجمله سرمایه‌گذاری و تحقیقات دیجیتالی و نیز خرید و تهیه اقلام دفاعی در داخل ناتو آماده باشد.

تلاش‌های اقتصادی و دفاعی موفق می‌تواند به اروپا موضع قویتری در زمینه موضوعاتی همچون حقوق بشر و دمکراسی بدهد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *