جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

بلینکن وارد عربستان شد

وزیر امور خارجه آمریکا روز دوشنبه در اولین ایستگاه از سفر منطقه‌ای خود وارد عربستان سعودی شد.

حماس: تسلیم هیچ فشار آمریکایی در مذاکرات نمی‌شویم

یکی از رهبران ارشد حماس با تاکید بر اینکه این جنبش هرگز توافقی که شامل آتش‌بس جامع نباشد را نمی‌پذیرد تاکید کرد که ما برای رسیدن به توافق جدی هستیم اما تسلیم هیچگونه فشار آمریکایی نمی‌شویم.

Loading

سناریوهای پیش‌رو در تعامل آمریکا و سازمان ملل

شورای راهبردی آنلاین – رصد: در صورت پیروزی مجدد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری امریکا، کشورهای عضو سازمان ملل باید در حمایت از نظام چندجانبه گرایی و ترغیب آمریکا به تعامل با سازمان ملل، گام‌های مهمی بردارند.

دیوید وینری در یادداشتی که وب‎سایت موسسه کارنگی آن را منتشر کرد، نوشت: ایالات متحده آمریکا مهم‌ترین اعانه‌دهنده به سازمان ملل محسوب می‌شود. سازمان ملل پس از جنگ جهانی دوم با ابتکار آمریکا تاسیس شد. واشنگتن بیشترین کمک‌های مالی برای تامین بودجه کلی سازمان ملل را برعهده دارد. دفتر سازمان ملل در نیویورک آمریکا است. کرسی‌های شورای امنیت سازمان ملل در اوج نظم بین‌المللی قانون محور 75ساله، عمدتا توسط آمریکا ابداع و نوشته شد و تثبیت و تحکیم یافت.

دولت‌های متوالی آمریکا تا سال 2016 در کل از ساختار چند جانبه و نظم بین‌المللی قانون محور بعد از 1945 حمایت کرده و آن را در راستای پیشبرد قدرت و منافع ژئواستراتژیک آمریکا قلمداد کرده اند. اما دولت ترامپ از این اجماع قبلی و راه اصلی عدول کرده است. از سال 2017، سیاست خارجی آمریکا به تعامل گرایی، تجارت محوری و ملی گرایی گرائیده، غیرقابل پیش بینی بوده و با کاهش تمرکز بر ائتلاف و افزایش تاکید بر استقلال همراه بوده است. دولت ترامپ، برخلاف پیشینیان خود، نظم بین‌المللی قانون محور را در راستای پیشبرد منافع ملی آمریکا ندانسته، بلکه محدود کننده آن قلمداد کرده است. جهان بینی دولت ترامپ بیشتر«هابزی» و با تاکید بر سیستم بین‌المللی قدرت محور توام با رقابت بین کشورها بوده است. رئیس جمهور آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل، این رویکرد را به عنوان «واقع گرایی اصولی» توصیف کرده است.

سوال مهم کشورهای عضو سازمان ملل این است که آیا این تغییر در جهان بینی آمریکا تحت دولت ترامپ بیانگر انحرافی چهارساله از سیاست خارجی آمریکاست یا الگوی جدیدی خواهد بود. نتایج انتخابات ریاست جمهوری 2020 در تعیین این امر، سرنوشت ساز خواهد بود.

با این حال، سیاست خارجی و چندجانبه آمریکا نیز واکنشی به تحولات بلندمدت ژئوپلیتیکی و داخلی در حال تغییر است. از لحاظ بین‌المللی، ظهور قدرت‌های بزرگ جدید و تهدیدهای جدید جهانی (نظیر تغییرات اقلیمی و هوش مصنوعی)، سیستم بین‌المللی پس از 1945 را تحت فشار قرار داده است. از لحاظ داخلی نیز، بسیاری از مردم آمریکا در مورد نقش جهانی این کشور به‌طور فزاینده‌ای به درماندگی رسیده و احساس می‌کنند که سیستم بین‌المللی فعلی همواره در راستای منافع آمریکا نیست. اگرچه دولت ترامپ موجب شتاب این پویایی شده اما موجد آن نبوده است. با توجه به این شرایط، به بررسی دو سناریوی احتمالی در انتخابات آینده آمریکا و اقدامات مربوطه کشورهای عضو سازمان ملل پرداخته می‌شود.

در صورت پیروزی مجدد ترامپ، کشورهای عضو سازمان ملل باید در حمایت از نظام چندجانبه گرایی و ترغیب آمریکا به تعامل با سازمان ملل، گام‌های چهارگانه زیر را اتخاذ کنند.

نخست آنکه، کشورها در تعامل خود با آمریکا در دفاع از چندجانبه گرایی از استدلال‌های ایدئولوژیک پرهیز کنند. متحدان آمریکا باید با بکارگیری دیپلماسی، آمریکا را به ارزش‌های تعامل با سازمان ملل راغب سازند.

دوم آنکه، متحدان آمریکا برای مدیریت و کاهش احتمال عقب نشینی آمریکا از سازمان ملل، باید مجمع عمومی سازمان ملل را در حمایت از حقوق بشر و پیشگیری از تنش‌ها تقویت کنند؛ برای پیشبرد چندجانبه گرایی، به ایجاد ائتلافی از قدرت‌های متوسط بپردازند؛ برای افزایش نفوذ و تاثیر اروپا، در راستای تقویت موقعیت اروپای متحد و اتحادیه اروپا گام بردارند و بلندپروازی‌های خود را مدیریت کرده و بدانند که میدان چندجانبه گرایی احتمالا در چهار سال آینده کوچک خواهد بود.

سوم آنکه، متحدان آمریکا باید اهمیت نگاه به اقدامات سازمان ملل از منشور چین را برای واشنگتن خاطرنشان سازند. متحدان آمریکا باید صریحا به واشنگتن متذکر شوند که عقب نشینی آمریکا با پیشروی پکن همراه خواهد بود. این کشورها باید هوشیار باشند که رویارویی فزاینده چین-آمریکا موجب فلج شدن نظام چندجانبه گرایی خواهد شد. آنها باید واشنگتن و پکن را به یافتن راهی برای استفاده از سازمان ملل برای مدیریت اختلافات خود و حفظ همکاری در مسائل چندجانبه تشویق کنند.

و درنهایت اینکه، حفظ چندجانبه گرایی در عین عقب نشینی آمریکا مستلزم آن است که کشورهای اروپایی و آسیایی سهم بیشتری از هزینه‌ها را بر دوش بکشند.

در صورت پیروزی یک دموکرات در انتخابات 2020، کشورهای عضو سازمان ملل که از رویکرد چندجانبه گرایی دولت دموکرات آینده آمریکا استقبال می‌کنند، باید اقدامات زیر را در حمایت از این چندجانبه گرایی اتخاذ کنند.

نخست آنکه، انتظارات واقع گرایانه داشته باشند. دولت آینده آمریکا در همه جوانب چندجانبه گرا نخواهد بود و مانند همه دولت‌ها در چارچوب‌های داخلی خود حرکت خواهد کرد.

دوم آنکه، با قبول مسئولیت، به توسعه و تقسیم فعالانه ایده‌هایی برای تقویت مجدد چندجانبه گرایی و نظم بین‌المللی قانون محور با دولت جدید بپردازند. ایده‌های پیشنهادی می‌تواند شامل طرح سبز سازمان ملل در مورد فن آوری و کارآمدی باشد و تمایل آمریکا به ازسرگیری فرایند اصلاح شورای امنیت سازمان ملل و پیشبرد فعالیت‌های سازمان ملل در سطح زیر- ملی را محک بزنند.

سوم آنکه، از طریق تقبل هزینه‌های بیشتر، پیشبرد اصلاحات و نوسازی سازمان ملل، ایجاد فضایی صحیح برای سازمان ملل و فراهم کردن موفقیت زودهنگام برای دولت جدید آمریکا، به بازگشت آمریکا به سازمان ملل کمک کنند. این موفقیت‌های زودهنگام نشان خواهد داد که چندجانبه گرایی در مقایسه با دیپلماسی زمان دولت ترامپ، بیش‌تر در خدمت منافع آمریکاست.

و در نهایت اینکه، منافع ملی متحدان آمریکا ایجاب می‌کند که دولت آینده آمریکا را به تفاهم کلی با چین ترغیب کنند (قدرت‌های کوچک و متوسطی که پیشبرد منافعشان در گرو کارآمدی نظم بین‌المللی قانون – محور است) تا یک نظم بین‌المللی قانون – محور پیشرفته و اصلاح شده جایگزین تقابل فزاینده آمریکا – چین شود. این تقابل موجب تضعیف چندجانبه گرایی جهانی شده و چشم انداز بین‌المللی را تحت‌الشعاع رقابت قدرت‌های بزرگ قرار می‌دهد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *